łyżeczki płatków chili lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka listków rozmarynu świeżego - dodatkowo do dekoracji 2 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka startej skórki z limonki Sos Balsamiczny i Truskawki: 5 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu lub 2 łyżki syropu z agawy Skworcu 2 łyżeczki(...)szklanki wody sól 1 łyżka oleju lub masła u mnie sałatka z nagietkiem Wykonanie: Filety z kurczaka opłukać, osuszyć i doprawić solą i pieprzem. Do głębokiego talerza wsypać chili, paprykę, rozmaryn, oliwę, sok i skórkę z limonki, wymieszać i tą mieszanką natrzeć filety. Filety wstawić do lodówki na około godzinę, można też na dłużej. Do miski włożyć wszystkie składniki sosu
Blondynka Gotujełyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu z agawy 1 łyżka octu ryżowego szczypta płatków chili ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka oleju, np. sezamowego 1 łyżka ciekanej natki pietruszki 1 łyżeczka sezamu Dodatkowo: 200 g roszponki 2 marchewki 1 awokado garść rzodkiewek Prażona ciecierzyca: 1 puszka ciecierzycy ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki suszonego rozmarynu ½ łyżeczki
Food SquareKolejne ogórki kanapkowe. .już kiedyś robiłam, ale z dodatkiem papryki i curry...te są ciut inne , a przepis znalazłam tutaj. 2 kg ogórków 2 szkl.octu
Moje domowe kucharzeniemusztarda, chrzan tarty Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania składników: Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasionka i kroimy w większą kostkę. Ogórka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy wraz ze skórką na półplasterki. Oliwki odsączamy z zalewy i kilka sztuk kroimy w plasterki. Natkę pietruszki oraz szpinak myjemy i osuszamy. Grzybki odsączamy z octu. Frankfurterki kroimy w grubsze plasterki. Kiełbasę jałowcową kroimy
Kuchnia MagdaLenyzdrowo. Polecamy! Warzywna sałatka z zieloną soczewicą Składniki sałatki: 2 kolorowe papryki (np. żółta i czerwona) 3 buraczki 1 czerwona cebula 1 szklanka suchej zielonej soczewicy 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Składniki sosu do sałatki: 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu sól do smaku
Moja Mama Gotujeskładniki* 70 dag schabu lub szynki wieprzowej* 2 średnie cebule* 30 dag pieczarek* 2-3 ogórki konserwowe* 1-2 łyżki mąki* 200 ml śmietany* 2 kostki
Mix smakujest spowodowany obecnością tłuszczu, która zwyczajnie się wytrąciła. Tak jak wcześniej wspomniałam nie ma tu zmielonej na gładką masę pasty. Kasza występuje w całości, dobrze widać kawałki marchewki i papryki. Paprykarz pachnie paprykowo z domieszką pomidorów. Słoność jest minimalna i praktycznie jej nie wyczuwam. Za to czuć dość mocną słodycz, która według mnie powinna być bardziej stonowana. Mimo to paprykarz(...)jest to spowodowane, ale po chwili zapach nieco opadł i po occie nie było już śladu. Natomiast w smaku poczułam lekką kwaśność, ponownie nie wiedząc czym jest spowodowana. Bakłażan z orzechami jest przygotowany w nieco ostrzejszym wariancie i faktycznie widać niewielkie czerwone cząstki, które podejrzewam, że są papryką. Pasta jest trochę tłusta, dobrze przyprawiona, a smak bakłażana gdzieś mi umknął
Zdrowie na języku :Ppikantniejsze smaki, to zawsze możecie dodać jej więcej. Rodzaju papryki też nie piszę, gdyż pewnie każdy ma swoją ulubioną. Składniki: 1 kg żółtych pomidorów 1 kg ogórków 2-3 ostre papryczki (według uznania) gorczyca ziele angielskie sól olej zalewa: 1 szklanka cukru 3 szklanki wody 2 łyżeczki soli 1 szklanka octu spirytusowego 10% Ogórki umyć i pokroić w średniej grubości
Codzienna kuchnia niecodziennapodzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki 70 dag schabu bez kości 3 łyżki octu balsamicznego 8 łyżek oleju 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżeczka soli 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 2 szczypty ostrej papryki Schab opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pozostałe składniki wymieszać w miseczce i natrzeć nimi
O kuchni z uczuciempaprykę (bez gniazd nasiennych), wsypujemy ziele angielskie, lekko solimy i pieprzymy. Mięso kroimy na kawałki podobnej wielkości jak paprykę i dorzucamy do garnka razem z liśćmi. Dodajemy przeciśnięty czosnek i wszystko smażymy ok 5 minut mieszając. Do brytfanny wlewamy 2 łyżki octu winnego i pół litra wody. Garnek przykrywamy i wkładamy do pieca na ok 2 h. Przed podaniem
Dzieje kuchennej Wiewiórygarście mix sałat 10 pomidorków koktajlowych Sól i pieprz do smaku Sos 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego kopru Sól i pieprz do smaku 2 łyżki wody 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka octu balsamicznego PRZYGOTOWANIE: Buraka obieram a następnie kroję na bardzo cienkie słupki, zapałki. Na półmisek wykładam mix sałat
Gotowanie Patkipodjadałam ją z garnka-hihi polecam .... Składniki: - 3 kg cukinii, bez miękkiego miąższu i pestek - 3 czerwone papryki - 5 dużych cebul - 3 ząbki czosnku - 3 płaskie łyżki soli, użyłam morskiej Zalewa: - 2 płaskie łyżki gorczycy - 3 szklanki cukru - 2 szklanki octu - 3 łyżeczki soli - 3 kopiaste łyżki kurkumy Przygotowanie: Warzywa myjemy i kroimy w plastry, posypujemy solą, dokładnie
Swojskie jedzonkososu sojowego 45 g marmolady śliwkowej 20 g konserwowego imbiru 2 cm świeżego imbiru 30 ml octu ryżowego 450 g śliwek 150 ml alkoholu na śliwkach dodatkowo wybrane z poniższych: rzodkwi chińskiej, marchewki surowej, dymki ze szczypiorkiem, kapusty pekińskiej, papryki, czerwonej cebuli
Sztuka gotowania w/g Samirychilli Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia
Moja smaczna kuchniapapryka konserwowa - trzy rodzaje sałat (np. dębolistna, lodowa i rzymska) - pomidory - kapary Przygotowanie warzyw: Oliwki kroimy w plasterki, paprykę i pomidory w kostkę, a sałatę rwiemy. Wszystko umieszczamy w misce. Składniki na vinegret: - 100 mililitrów oliwy z oliwek - 30 mililitrów białego octu winnego - 3 ząbki czosnku - bazylia - tymianek - pietruszka (zielona część) - rozmaryn - łyżeczka cukru - sól - pieprz Przygotowanie vinegretu: W wysokim
Życie zamknięte w smakuoleju. Dodać ziemniaki, posolić. Smażyć pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać kolejne 2 łyżki oleju oraz paprykę i cebulę. Smażyć kolejne 10-15 minut. Na 5 minut przed końcem smażenia dodać szpinak. Dressing: 1 łyżka oliwy 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżka musztardy 1 łyżka syropu klonowego 1/4 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli Wszystkie składniki
Moja Galeria Smakupomidory ketchupem jest sekretem tego sosu. Składniki: 2 szklanki bogatego w pomidory ketchupu 1 ½ szklanki Dr Pepper ¼ szklanki octu z jabłek ¼ szklanki brązowego cukru 1 łyżka masła 2 łyżeczki cebuli w proszku 2 łyżeczki łagodnego chili w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć w rondelku i gotować na średnim ogniu przez około
naRuszcietego potrzebujemy: 0,5 kg zmielonego mięsa wołowegopuszka groszku zielonego1 cebula pokrojona w kostkę1 pomidor pokrojony w kostkę1 papryka zielona pokrojona w kostkęgarść świeżej kolendry posiekana1 łyżka koncentratu pomidorowego2-3 ząbki czosnku (kwestia gustu) starteszczypta soliłyżeczka octu białegokostka Knorra (wołowego) łyżka/2 łyżki Kuminu (dostępny w sklepach typu kuchnie świata lub też sklepach ziołowych)Krok 1: Mięso mieszamy
Smaki BrazyliiPrzepis do domu przyniosła mama. Taka sałatka ze słoika jest świetna na niespodziewanych gości. Wystarczy ją odsączyć z zalewy w durszlaku i wymieszać z majonezem. Szybciej
Pasja Smaku