papryka w occie - 3457 przepisów (strona:167/231)

SAŁATKA Z MAKARONEM, KURCZAKIEM I RUKOLĄ 181

smaku możemy wzbogacać go za każdym razem o inny składnik.  Np. ziarna słonecznika, ocet balsamiczny (nie dodaję, bo nie lubię),  czosnek czy suszone pomidory:-)) Składniki: makaron (dowolny) pierś z kurczaka rukola pomidorki koktajlowe rzodkiewka oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz ostra papryka Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Najlepiej  wykorzystać tu taki, który pozostał

Walijskie Pichcenie
Domowy sos chili, słodko - kwaśny 186

jest taki ostry jakbyśmy chcieli, można dodać więcej zmiksowanej papryki. Doskonały dodatek do sajgonek, spring rollsów czy mięsa. Polecam Inspiracją był przepis z  tej  strony  Składniki: 10 długich  cienkich papryczek chili  10 ząbków czosnku 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki octu winnego  3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soli lub do smaku 1 łyżka mąki kukurydzianej

Stare Gary
WARZYWA GRILLOWANE Z OCTEM BALSAMICZNYM 140

Jeśli sądzicie, że na grilla nadają się tylko kiełbasa i... Artykuł WARZYWA GRILLOWANE Z OCTEM BALSAMICZNYM pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Sałatka z cukinii w kurkumie 350

kostkę ½ kg cebuli -- pokroić w plastry 4 papryki czerwone -- pokroić w paski 2 papryki żółte - -pokroić w paski 2 duże główki czosnku – ząbki pokroić na kawałki małe gałązki selera wszystko posolić około 3 łyżkami soli Zalewa 1 op. kurkumy 1 łyżka gorczycy ½ l octu 3 szkl. cukru 1 szkl. wody wszystko do zalewy zagotować Wykonanie Układać w słoiku plastry cebuli

w mojej kuchni
Ostry Burger 104

jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy sarepskiej  1 łyżka czerwonego octu winnego 10 listków bazylii 3 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz Wszystkie składniki blendujemy :) Dodatki do burgerów: Burgery podałam w bułkach z pestkami dynii. Pozostałe dodatki to zapiekane pomidory, zapiekana papryka, ogórki małosolne i mix salat. Użyłam także kiełków specjalnych na patelnię Smacznego

ClauditteMissCooking
Pulpety z pietruszką w sosie slodko-kwaśnym 205

mielonego1 cebula1 jajko2 łyżki bułki tartej2 łyżki natki pietruszkipo około 1/3 łyżeczki papryki, pieprzu, papryki chili, sól, czosnekolej do smażenia  Wykonanie:Wszystkie składniki mieszamy. Formujemy małe kulki. Na rozgrzanym oleju na małym ogniu smażymy pulpety.Składniki na sos słodko-kwaśny:8 łyżek octu ryżowego lub winnego8 łyżek cukru brązowego8 łyżek ketchup4 łyżki sosu sojowego jasnegoWykonanie:Wszystkie składniki mieszamy

Smaki Edyty
Kurczak w sosie Hoisin 390

imbiru 0,5 papryki pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka) 0,5 papryczki chilli 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka przyprawy 5 smaków pół pęczka cebulki dymki garść mrożonych brokułów garść mrożonej fasolka szparagowa 3 grzyby mun ½ marchewki 1 łyżka sezamu 1 łyża oleju Sos: 2 łyżki octu ryżowego 3 łyżki(...)Kurczaka doprawiamy czosnkiem, sosem hoisin, sosem sojowym, przyprawą 5 smaków. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Imbir i chilli  kroimy w drobną kosteczką. Składniki sosu łączymy ze sobą. Paprykę i marchew pokroić w kostkę. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy chili i imbir, smażymy około 30 sekund. Dodajemy kurczaka i smażymy na złoto. Następnie dorzucamy paprykę, marchew i mrożone warzywa

Mania Gotowania
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1275

lodówki. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Rano filety zamarynujemy – gotujemy wodę z łyżeczką ziaren gorczycy, potłuczonymi kulkami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, cukrem, pieprzem i octem pod przykryciem, na małym ogniu przez 5-8 minut. Zalewę całkowicie studzimy i zalewamy nią pokrojone na mniejsze kawałki śledzie. Wkładamy do lodówki i wieczorem kończymy przygotowanie. Po minimum 8-10 godzinach(...)octu spirytusowego 10% 250ml wody 1 łyżeczka ziaren gorczycy 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie, potłuczone 2-3 czubate łyżki cukru ½ łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu ziarnistego POZOSTAŁE SKŁADNIKI 4-5 dużych filetów śledziowych 2-3 średnie cebule – biała i czerwona dla koloru 2 średnie ogórki kiszone 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku 2 pełne łyżeczki słodkiej mielonej papryki

Karo in the Kitchen
Wołowina po azjatycku w pysznym sosie 190

zdaniem nie ma lepszego sosu do dań azjatyckich. Polecam!!!   Wołowina po azjatycku w pysznym sosie           Składniki: około 300 g udźca wołowego 0,5 papryki pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka) 0,5 papryczki chilli pół pęczka cebulki dymki 4 grzyby mun ½ marchewki 1 łyżka sezamu 1 łyża oleju Marynata do mięsa: 1 łyżki jasnego sosu(...)brązowego 2 łyżki octu  ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym) 1 łyżka białego wina chińskiego lub wódki   Przygotowanie: Mięsa najlepiej dzień wcześnie kroimy w cienkie paski i marynujemy. Wkładamy do lodówki na całą noc. Grzyby mun wkładamy do ciepłej wody i moczymy 15 minut. Chilli  kroimy w drobną kosteczką. Składniki sosu łączymy ze sobą. Paprykę i marchew kroimy

Mania Gotowania
Piersi z kaczki z dyniowymi kopytkami i zasmażaną czerwoną kapustą z truskawkami 142

purée z dyni* ok. 150 g mąki pszennej + do podsypania ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki papryki (ostrej lub słodkiej) ½ łyżeczki soli 1 jajko Zasmażana czerwona kapusta: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 200 g konfitury truskawkowej 2 łyżki octu z jabłek 100 ml białego wina 50 g słoniny 1-2 łyżki mąki sól

Food Square
ŻEBERKA NA MŁODEJ KAPUŚCIE 209

cebule, a następnie przekładamy je do ugotowanej kapusty. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i odrobiną octu (najlepiej winnego, ale spirytusowy też może być). Dorzucamy sporą ilość posiekanego koperku. Ponadto: 1 kg mięsnych żeberek 1 duża cebula ziele angielskie liść laurowy czosnek sól pieprz ziołowy majeranek słodka papryka rozmaryn klarowane masło musztarda grillowa Przygotowujemy marynatę. Olej mieszamy z musztardą i przyprawami. Żeberka

Walijskie Pichcenie
Szynka pieczona w rękawie - domowa wędlina do chleba. 215

Składniki: -szynka wieprzowa w siatce -4 łyżki oleju -2 łyżki octu balsamicznego -2 łyżki wody -4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) -4 ziarenka jałowca (utłuczone w moździerzu) -4 ziarenka ziela angielskiego (utłuczone w moździerzu) -1 łyżeczka majeranku -1/2 łyżeczka ostrej papryki -1 łyżeczka słodkiej papryki -1/2 łyżeczka czarnego pieprzu (utłuczonego w moździerzu) -1 łyżeczka soli Sposób przygotowania: Szynkę

Magia jedzenia.
Sałatka z ogórków i papryki 163

umyć  i zetrzeć bez obierania skórki na cienkie plasterki używając szatkownicy do warzyw. Paprykę umyć,przekroić na połówki i wydrążyć wszystkie nasionka,zetrzeć szatkownicą na cienkie paseczki. Warzywa wymieszać i umieścić w słoikach,które wcześniej trzeba wyparzyć. zalewa: 3,5 szkl. wody 2 szkl. octu 10% 2,5 szkl. cukru 2 łyżeczki gorczycy 2 liście laurowe 1 łyżeczka ziela

Kolorowa kuchnia Elki
Makaron z kurczakiem i rukolą 165

żółtą paprykę i lekko zeszkliłem (uwaga, żeby nie zrobiła się zbyt miękka!). Mięso i paprykę wrzuciłem do garnka, z którego wcześniej odcedziłem ugotowany makaron i wymieszałem ze śmietaną. Po zagotowaniu się sosu dodałem ugotowany makaron, wymieszałem i wyłożyłem na talerze obficie udekorowane rukolą, pomidorami, kremowym octem balsamicznym i oliwą.  Przepis zgłoszony do akcji

Kuchnia Prezydentowej
Szynka pieczona w rękawie 94

szynki: 3 liście laurowe (do obłożenia szynki) 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki wody 4 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) 4 ziarenka jałowca (zmielone w moździerzu) 4 ziarenka ziela angielskiego (zmielone w moździerzu) 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (zmielone w moździerzu) 1 łyżeczka soli Marynatą

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z tofu 166

naturalnego tofu firmy Polsoja marynata: łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm , sól morska, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka i ostra, zioła prowansalskie 0,5 puszki kukurydzy 1-2 pomidory 1-2 garści mieszanki sałat sos musztardowo-miodowy: 1 łyżeczka oleju ryżowego firmy Oleofarm + 1 łyżeczka octu balsamicznego + 1 łyżeczka musztardy Dijon + 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Tofu odsączamy a następnie kroimy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ziołowy kurczak wędzony 298

zimnej 2,5 łyżki soli grubo ziarnistej (nie jodowanej) 1/3 szklanki (domowej roboty) octu jabłkowego 3 szt ziela angielskiego 2 listki laurowe kilka ziaren pieprzu 1 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka  bazylii 1 łyżeczka kolendry ziarnistej 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej 2 ząbki czosnku Wykonanie: Zioła wsypujemy do moździerza rozcieramy razem

kgwjanczewo
Żeberka w sosie barbecue 398

żeberek wieprzowych oliwa lub olej do smażenia S os 5 łyżek miodu 6 łyżek octu winnego 6 łyżek koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę lub bardzo drobno posiekanych 2 średnie cebule 1 płaska łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz do smaku pół łyżeczki ostrej papryki jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać 1-2 łyżki wody Czas gotowania piekarnik

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowy fast food 167

mięsa: 2-3  łyżki sosu walchester 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki kuminu  1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry 2 zabki czosnku wyciśniętego przez praskę Dresing do kapusty pekińskiej: 2 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć

Gosia gotuje
Chow mein 341

porcje: 200 g makaronu 300 g piersi kurczaka 1 cebula  1 papryka czerwona 30 g kiełków fasoli 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mąki kukurydzianej olej do smażenia  sos 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka sosu Sambal 0,5 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżeczka mielonego

Niezły Młynek