ciągu ostatnich tygodni w końcu udało mi się wygospodarować co nieco czasu i pozamykać trochę lata w słoikach :) Pod nóż poszły wiśnie, brzoskwinie, morele, maliny, porzeczki, pomidory, papryka, rabarbar i ogórki. A na tym jeszcze nie koniec. Część przetworów już zaczęła w zastraszającym tempie znikać ze spiżarnianych półek, więc próżna nadzieja, że doczekają zimy :) Najwięcej zniknęło słoików z ogórkami(...)ogórków gruntowych na każdy słoik : 2 kulki ziela angielskiego, 4 ziarnka czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki gorczycy zalewa: 0,5 l wody 2/3 szklanki cukru 3/4 szklanki octu 1 łyżka soli 3 łyżki musztardy sarepskiej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Składniki zalewy umieszczamy w garnku, zagotowujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Układamy ciasno w słoiku
DefinicjaSmakuoctu 10% 6 łyżek stołowych cukru 2-3 łyżki stołowe soli kamiennej (nie jodowanej) Przyprawy - proporcje na słoik o pojemności ok. 0.9 litr 8-10 ziaren czarnego pieprzu 3-5 ziaren kardamonu 2-3 ziarna ziela angielskiego 2-3 plasterki imbiru o grubości ok. 3 milimetrów 2-3 kawałeczki papryki chili (bez nasion) 3-5 plasterków(...)podanej wyżej ilości. Ogórki ułożyć ciasno w słoikach w pozycji pionowej, a na górze położyć po 1-2 baldachy kopru lub wsypać 1 łyżeczkę nasion kopru. Z wody. octu, soli i cukru przygotować zalewę, zagotowując razem wszystkie składniki, aż do całkowitego rozpuszczenia soli i cukru. Gorącą zalewą zalać ogórki, tak aby były całkowicie zakryte pozostawiając jednak 2-3 cm wolnej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataAlgierii. Przygotowuje się go na bazie aromatycznych przypraw - kminu rzymskiego, papryki i czarnego pieprzu, które łączy się z posiekaną natką pietruszki, kolendrą i czosnkiem. Niektóre wersje sosu mogą zawierać również szafran, cynamon czy imbir. Bazą dla sosu jest dobra oliwa, zaś kwaśnego akcentu charmouli nadaje sok z cytryny lub ocet winny. Poniższa wersja jest mocno cytrusowa, dzięki sporemu dodatkowi soku
Chilli Czosnek i Oliwaciemnego) 2 łyżki miodu wielokwiatowego (powinien mieć delikatny smak) 1 łyżka octu spirytusowego sól, pieprz Smażone warzywa: 1 opakowanie makaronu chow main 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka imbiru 0 również starłam go na tarce 4 łyżki oleju arachidowego - użyłam słonecznikowego 3 marchewki pokrojone w słupki 2 papryki pokrojone w słupki 1 brokuł podzielony na małe różyczki 500 g groszku
sierotka maRysia w kuchninaturalne marynaty Gotowe mieszanki przypraw zawierają dużo soli, konserwantów i innych polepszaczy smaku. Lepiej samodzielnie skomponować marynatę z ziół, przypraw i oliwy. Doskonale sprawdzą się tu zioła prowansalskie, mielona papryka, pieprz, kurkuma, curry, szałwia, rozmaryn, oregano czy czosnek. Jak wiadomo zioła mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, mogą także obniżyć ilość szkodliwych substancji wytwarzanych podczas grillowania, warto je więc włączyć(...)wszystkim coś kwaśnego np. ocet winny albo kefir, jogurt naturalny czy sos sojowy. Do tego olej np. z pestek winogron czy oliwa z oliwek, no i oczywiście przyprawy i zioła. Nie przesadzaj też z solą! Na bazie ziół i jogurtu naturalnego przygotuj aromatyczne sosy. Menu na grill – przepisy na dania Szaszłyki Składniki: czerwona i żółta papryka cukinia cebula 10 średnich
Strefa Zdrowego Żywieniagdyż będą gumowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krewetki w sosie słodko kwaśnym składniki: 1 papryka czerwona 250 g oczyszczonych krewetek garść kiełków 1/2 czerwonej cebuli 1/4 większego pora (zielona część) makaron według uznania sos: 3 łyżeczki ketchupu 2 łyżeczki sosu sojowego 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki kostki świeżego ananasa Krewetki w sosie słodko kwaśnym
Delusional TrineBasta. Jeszcze tylko dynia hokkaido i te inne, co być muszą jak papryka w miodzie czy buraczki. Składniki : 1,5 kg zielonych pomidorów 1 duża czerwona cebula 1 papryczka chili 1 marchewka koper Sałatka z zielonych pomidorów Marynata : 500 ml wody 1 i 1/2 szklanki octu 1 i 1/2 szklanki* cukru 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka
Gosia gotujeczosnek obieram. Smażymy razem na oliwie: czosnek, cebulę i oczyszczoną z gniazd paprykę. Na oddzielnej patelni pokrojone w kostkę cukinię i pomidory. Oddzielnie kostki bakłażana. Następnie wszystko razem mieszamy w dużym garnku, dodajemy passatę, wodę, resztę składników, doprawiamy do smaku. Można przełamać smak niewielką ilością octu, to wersja opcjonalna, dla tych co lubią. Smacznego
Zasmakuj Kuchnitutaj rewelacyjnie :) Składniki: - 1 główka sałaty masłowej - 2 ogórki gruntowe - 2 pomidory - 2 papryki czerwone - 2 małe czerwone cebule - 1/2 puszki kukurydzy - 1/2 puszki fasoli czerwonej - 1 opakowanie sera feta - 2 suszone pomidory - 1 mały słoiczek czarnych oliwek sos: - 8 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżki octu winnego - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 2 łyżeczki miodu - sól - pieprz Przygotowanie: Sałatę myjemy
Zainspirowana w kuchnischabu · ½ cebuli · 1 mała marchewka · 1/2 papryki · garść mrożonej fasolki szparagowej · 1 ząbek czosnku · ½ papryczki chilli(...)szklanki wody · ½ szklanki zalewy z ananasa · 2 łyżki octu ryżowego · 2 łyżki keczupu · 1 łyżka sosu sojowego jasnego · 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
Mania Gotowaniaschabu 1 papryka 1 marchewka seler - tyle ile marchewki 2 małe cebulki 100 g mrożonej fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku 3 cm korzenia imbiru 1 mała ostra papryczka. 200 g makaronu pappardelle lub tagliatelle SOS: 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego lub 2 jasnego 1 łyżka octu ryżowego MARYNATA: 1 jajko(...)wodę na makaron.Gotujemy według przepisu na opakowaniu. Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy razem z czosnkiem. Cebulki kroimy na 4 części. Marchew oraz selera kroimy w grubą zapałkę, paprykę w półksiężyce, a ostrą papryczkę w drobne krążki. Do woka z odrobiną oleju wrzucamy imbir, czosnek i cebulę, kiedy zacznie się rumienić dodajemy marchew i selera. Smażymy na dużym ogniu
Kuchnia od dwojgarazem ze szczypiorkiem1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej50g pędów bambusa ze słoika, pokrojonych w słupki100g fasolki szparagowej, drobno pokrojonej2 marchewki, umyte, obrane i pokrojone w słupki1 łyżeczka mąki ziemniaczanej3 łyżki sosu sojowego2 łyżki oleju do wokauprażony sezam Sos hoisin3 łyżki sosu sojowego1 łyżka miodu2 łyżki octu białego4 łyżki oleju arachidowego1/2 łyżeczki sosu piri piri45g orzeszków ziemnych(...)miski blendera, dodajemy 2 łyżki oleju arachidowego, sól i miksujemy na jednolitą masę. Całość przekładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę miodu, 2 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki białego octu, 3 łyżki sosu sojowego, całość mieszamy, dodajemy 1/2 łyżeczki sosu piri piri i 2 szczypty imbiru mielonego, mieszamy, wstawiamy na ogień, często mieszamy, do momentu aż sos uzyska gęstą konsystencję
Smakowity Blog Kulinarnywinegret: 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki soku z pomarańczy świeżo zmielony pieprz Jak przygotować sałatkę z kurczakiem, pomarańczą i awokado? Mięso kurczaka doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, oraz przyprawą swańska sól, a Wy możecie doprawić solą pieprzem, papryką i ulubionymi ziołami. Grillujemy kurczaka na patelni z obu stron przez kilka minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo palące wrażenia. SKŁADNIKI 1 duży wężowy ogórek 1 duża czerwona papryka 1 puszka ciecierzycy 2 łyżki masła klarowanego po 1 łyżce przyprawy korma i garam masala 16 pomidorków koktajlowych ½ pęczka pietruszki ½ pęczka szczypioru kilka gałązek mięty i kolendry ½ łyżeczki soli SKŁADNIKI SOSU 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 2 łyżki soku z cytryny
Karo in the KitchenSposób przygotowania: Ogórki pokroić w paski (w skórce). Cebulę pokroić w talarki. Paprykę pokroić w słupki. Selera pokroić. Wszystko pokrojone wymieszać. Sól rozpuścić w wodzie i zalać sałatkę. Zostawić na 3 godziny. Po tym czasie odlać zalewę i przygotować drugą. Składniki na zalewę octową: 3 szklanki octu 6 szklanek wody 3 szklanki cukru 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ziela
Cukiernia Pychotki