papryka w occie - 3457 przepisów (strona:174/231)

Polędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem 230

dodajemy paprykę, brokuła oraz dymki. Podsmażamy przez ok. 5 minut, a jeśli używamy patelni zamiast woka, to dodatkowo przez 1 minutę pod przykryciem. Od razu podajemy wraz z ryżem. Jeśli mamy ochotę, możemy podać danie z orzeźwiającą surówką (przepis niżej). Azjatycka sałatka z ogórków: Składniki: 3 obrane ogórki szklarniowe (węże), 1 łyżka sosu sojowego, 3 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczka(...)Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami to wegeta... Makaron z pomidorami i mascarpone Pomysł na makaron z pomidorami i mascarpone znalazłam w zagr... Post Polędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
81 pomysłów na ciepłe kolacje 434

truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Domowy kisiel truskawkowy Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Fasolka po bretońsku(...)focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Pizza z boczkiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem

Moja smaczna kuchnia
Fasolka szparagowa na zimę w słoiku! 146

łyżki) - 3 -4  łyżki soli Wodę zagotuj z octem, dodaj sól i cukier, spróbuj zalewę czy Ci smakuje. Gdyby była według Ciebie mało słodka dodaj 2 łyżki cukru- każdy z Nas lubi troszkę inną. Do zalewy dodaj: - 4 łyżki przyprawy curry - 1 łyżkę kurkumy - 1/3 łyżki kuminu - 1/3 łyżki papryki slodkiej - 1/3 łyżeczki  chilli Fasolkę wrzuć na wodę

SMYKWKUCHNI
ŻEBERKA PO MYŚLIWSKU - pieczone w winie z cebulą i suszonymi śliwkami 134

łyżka kminku całego 2 łyżki mielonej słodkiej papryki po kilka ziaren pieprzu, ziela i jałowca kilka listków laurowych po pół łyżeczki ziaren gorczycy i kolendry kilka suszonych śliwek kilka ząbków czosnku ok. 1 litr bulionu  1 szklanka czerwonego wina (półwytrawne lub wytrawne) 1-2 łyżki miodu 1 łyża octu z czerwonego wina (ewentualnie do smaku) dodatkowo: kilka łyżeczek musztardy

Moja Książka Kucharska
Ogórki Słodko-Kwaśne 3157

ósemki, czy ćwiartki zależy od wielkości ogórka. Paprykę w paski, cebulę w piórka. Do miski wlewamy wodę i wsypujemy sól, rozpuszczamu i wrzucamy wszystkie warzywa. Trzymamy w tel zalewie min. 3 godziny, po czym nakładamy  same warzywa do słoików i przygotowujemy zalewę. ZALEWA: 3 szklanki wody 3 szklanki octu 1 kg cukru 2 czubate łyżeczki gorczycy 2 czubate łyżeczki

Moje Słodkie Piekiełko
Letnia czerwona sałatka 138

Owoce granatu dłubiemy i wsypujemy do reszty sałatki. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wraz z odsączoną kukurydzą mieszamy. Sałatkę można podać jedno porcjowo jak na zdj, lub w dużej ozdobnej misce wymieszane wszystko razem. Sos : Łodyżki pietruszki odcinamy, resztę  wkładamy do litrowego słoika, następnie dodajemy czosnek, łyżkę miodu, ocet winny, sól i olej. Wszystko blendujemy na jednolitą masę

Garnkowe fanaberie
Kurczak w sosie słodko kwaśnym -sweet&sour chicken 230

odkładamy na 30 min do lodówkiSos:Składniki:8 łyżek octu ryżowego4 łyżki cukru6 łyżek ketchup 2 łyżki sosu sojowegoWykonanie:Wszystkie składniki łączymy i gotujemy do rozpuszczenia cukru. Odkładamy na bok.Smażymy kurczaka na łyżce oleju do lekkiego zbrązowienia- na wysokim ogniu. Wyciągamy z woka.Warzywa- 2-3 papryki kroimy w większe kawałki2 cebule pokrojone w ćwierćtalarki1 marchew- talarkiszczypior2

Smaki Edyty
Sałatka z fioletowej fasolki szparagowej 177

łyżki oleju 3 łyżki  octu  1 łyżeczka cukru ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Fasolkę umyć , odciąć końcówki i wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą, dodać 1/3 łyżeczki soli i szczyptę cukru. Gotować do miękkości 20- 25 minut,  lekko ostudzić. Paprykę pokroić w plasterki, cebulę w piórka, dodać pokrojony szczypiorek, . Wszystko

Gosia gotuje
Warsztaty - 7-latki robią sałatki 173

trzy łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżkę np. octu jabłkowego i musztardy djon dodajemy i tu swoich przypraw ulubionych dosypujemy. Pieprzem, chili, wyostrzamy, miodem lekko dosładzamy, ziół dokładamy i całość na gładko mieszamy. Sałatka: Sałaty, różne rodzaje na kawałki dzielimy, a pomidorki koktajlowe: żółte, zielone, czerwone na połowę kroimy. Marchewkę, paprykę różnokolorową na paski tniemy, a czerwoną cebulę na prążki, kostkę

Moniki Smakołyki
Marynowany czosnek z suszonymi morelami 128

można również wykorzystać do konserwowania smażonej papryki, cukinii, smażonych grzybów, zielonych pomidorów czy szalotek.       Potrzebujemy: 110 g obranych ząbków czosnku 90 g moreli suszonych Zalewa: 110 ml wody 1 łyżeczka bulionetki (z TEGO lub  TEGO przepisu) 55 g oliwy z oliwek 40 g wina czerwonego wytrawnego 55 g octu winnego czerwonego 4 g soli

Marder&Marder Manufacture
Sushi 160

tuńczykiem, wędzoną makrelą, avocado, papryką, jarmużem i lekkim serkiem. Potrzebne składniki:   1 upieczony dzwonek łososia 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1/2 wędzonej makreli 1 ogórek 1 avocado garść jarmużu ulubiony lekki serek  ryż do sushi ugotowany według instrukcji na opakowaniu   sos sojowy ciemny ocet sojowy wasabi   liście nori mata bambusowa

Łycha smaków
EGZOTYCZNA SAŁATKA Z KUSKUSEM, MELONEM I.... KOLACJA FIT! 239

melona - 1/2 mango - 1/4 kalarepy -1/4 czerwonej papryki - świeże liście melisy Kaszę zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut pod przykryciem. Kaszę wystudź. Warzywa i owoce kroimy w plastry i w kostkę. Układamy na kaszy. Polewamy sosem. Na sam wierzch układamy świeżą melisę. NA SOS DO SAŁATKI: - 2 łyżki octu balsamicznego - łyżka soku z limonki - łyżka oliwy z oliwek

SMYKWKUCHNI
Sałatka nicejska z tuńczykiem 171

sałaty, jedynie z odrobiną rukoli, a składniki rozkłada się na talerzu natartym czosnkiem. Nie wykorzystuje się także sosu winegret, a jedynie parę kropli oliwi, sól i parę kropli octu. Jednak ta wersja sałatki nicejskiej jest obecnie mało popularna. Najbardziej popularna obecnie wersja opiera się na sałacie, surowych warzywach, z dodatkiem fasolki szparagowej i gotowanych ziemniaków (my zdecydowanie wolimy bez ziemniaków(...)wyłącznie w sosie własnym), jajka, oliwki i anchois; do tego dodajemy winegret i układamy wszystko na sałacie. Sałatka nicejska z tuńczykiem może także zawierać świeże warzywa sezonowe: karczochy, czerwoną paprykę, szalotkę – wtedy jest jeszcze bardziej kolorowa. Gdy użyjecie całych steków z tuńczyka sałatka nicejska może zastąpić pełny posiłek! Składniki: 2 steki z tuńczyka albo 1-2 puszki tuńczyka

Pociąg Do Kuchni
Kurczak na ostro z ananasem i makaronem ryżowym 179

proszku 1/2 – 1 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka imbiru w proszku ananas – marynata: 5 plastrów ananasa z puszki 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka płynnego miodu 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki octu ryżowego sok z 1/2 cytryny a także: 2 łyżki

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Marynata do kurczaka ananasowo kokosowa 173

łyżki ketchupu 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego imbiru Dodatkowo ryż z berberysem utarta marchewka krążki czerwonej cebuli kolendra do posypania drewniane patyczki do grillowania Surówka z młodej kapusty 300 g młodej kapusty 2 łyżki oleju arachidowego 1-2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ryżowego octu 1 łyżeczka soku z limonki czarny pieprz

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania