wzięłam udział na zaproszenie firmy Europlant , w ramach spotkania promującego ziemniaka ! Oczywiście bohaterem każdego dania był ziemniak, różne odmiany ziemniaków. Ziemniak pieczony w ceramicznym grillu, chłodnik postny – ocet, woda, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, szczypiorek. Pieczony był ziemniak odmiany Regina - ziemniak sałatkowy. Śledzie i sałatka ziemniaczana – ziemniak odmiany Belana. Belana to oczywiście odmiana sałatkowa, ze zwięzłym miąższem, przez(...)augusta , śmietana z koperkiem. Trzy kartoflanki: - z pieczonych ziemniaków z frytkami - frytki Jelly typ B* - kartoflanka rybna z dorsza - ziemniak odmiany Augusta typ BC* - kartoflanka z chorizo i wędzoną papryką ziemniaki odmiany Jelly B* Aby otrzymać zupę krem z ziemniaków, należy użyć ziemniaków typu C*, wówczas otrzymamy delikatną, kremową konsystencję. Kluska szara z odmiany Augusta, pierś gęsi półgęsek, Kopytka
królestwo garówgalaretki przygotowane na bazie nóżek wieprzowych, tzw. zimne nóżki, galat lub galart. Lubicie? Czy może wolicie wersję z dodatkiem żelatyny np. kurczaka w galarecie, albo kurczaka w galarecie z papryką? Do galatu drobiowego, który przygotowuję na Wielkanoc wkładam do środka plasterek jajka. W moim domu rodzinnym galat wieprzowy, czyli tradycyjne zimne nóżki były obowiązkowo przygotowywane na każde święta w dużych(...)obrała wszystkie kawałki (nóżek, golonek) z mięsa, obgryzałam te kostki. Toż to czysty kolagen, bardzo zdrowy, do tego wg mnie bardzo smaczny. Galat / galart podawało się u nas z octem, niekiedy z sokiem cytrynowym. Składniki 2 pokrojone na 3 części nóżki wieprzowe 1 golonka 3 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pieprz ziarnisty, sól marchew cebula pietrucha seler
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCebulę obrać i posiekać w drobna kostkę. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilak minut, żeby stały się szkliste i puściły sok. Dopiero wtedy dodać do śmietany wraz majonezem, octem winnym i przyprawą curry. Sos doprawić ewentualnie solą, ale trzeba uważać z jej ilością, gdyż śledzie są słone. Rodzynki sparzyć, jeśli są zbyt suche. Śledzie pokroić w średniej wielkości paski(...)podać je z sosem bez wcześniejszego mieszania. Wszystko zależy od naszej fantazji. Udekorować posiekanym szczypiorkiem. Wielbicielom śledzi polecam też inne, równie smaczne: śledzie w słodkim sosie pomidorowym z pomarańczową papryką śledzie w śmietanie, z dodatkiem bazylii i cytryny śledzie z papryką i gorczycą wigilijne śledzie w śmietanie śledź opiekany w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami
Codzienna kuchnia niecodziennatrzeba było dodawać. Tak pamiętam z domu rodzinnego. Taką galaretkę można przygotować z okazji różnych uroczystości domowych, sprawdzi się jako przystawka lub zakąska. Podajemy z sokiem z cytryny, octem lub tartym chrzanem. SKŁADNIKI: 1 sprawiony kurczak 2 cebule 3 marchewki 1 por (biała część) kawałek selera 1/2 pęczka natki pietruszki po kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela 2 liście(...)dodatkowo do każdej salaterki lub foremki na galaretkę : jajka na twardo, pokrojone w plasterki (po jednym plasterku do każdej) zielony groszek konserwowy marchew z wywaru pokrojona w kostkę czerwona papryka pokrojona w kostkę spora ilość mielonego czarnego pieprzu 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekane same listki, bez łodyżek) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Kurczaka płuczemy, kroimy na kawałki, usuwamy nadmiar tłuszczu - wkładamy
Moja Książka Kucharskastarłam na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszałam w misce z solą i odstawiłam na dwie godziny. Następnie odlałam sok,który puściły warzywa. Składniki zalewy wymieszałam w misce. olej, ocet, cukier, wegetę, koncentrat pomidorowy, dodałam pieprz i wymieszałam. Wlałam ją do ogórków i wymieszałam. Przełożyłam wszystkie wymieszane z przyprawami warzywa do dużego garnka i zagotowałam. Garnek trzymałam po zagotowaniu(...)Smacznego! Polecam również OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ SAŁATKA SZWEDZKA Z OGÓRKÓW W SŁOIKACH OGÓRKI Z PAPRYKĄ W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE
potrawyregionalnedużo ziół. A takie mięsko idealnie smakuje z ćwikłą :)Składniki na pieczony karczek:Karczek około 2 kg1,5 główki czosnku ząbki czosnkuZioła suszone: majeranek, słodka papryka, ostra papryka, gorczyca, kolendra, rozmaryn, jałowiec, tymianekpieprz, sól4 Liście laurowePół szklanki olejuMięso umyć, osuszyć i włożyć do miski. Natrzeć olejem, czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Obok mięsa położyć kilka listków laurowych(...)kilogramów waży. Czyli 2 kg pieczemy 2 h.składniki na ćwikłę: 1,5 - 2 kg buraków ćwikłowychsok z 1 cytryny albo 2 łyżki octu jabłkowegosłoiczek tartego chrzanu do smaku: cukier, sól, pieprzMyjemy buraki następnie gotujemy je do miękkości, a później obieramy ze skórki. Obrane buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach
Bon Appetit MałgorzatyKuzynka nazwała ten sos " sałatka agica"... Zresztą nazwa nie jest ważna, najważniejsze jest to, że sosik jest bardzo smaczny i z powodzeniem można go stosować jako
IMPRESJA SMAKUpiekarnik do 180 stopni. Odcedź, przepłucz i osusz cieciorkę (taką z puszki). Staraj się pocierać nasionka ręcznikiem papierowym podczas osuszania, żeby oddzielić skórkę. Wysyp na tackę do pieczenia. Posyp papryką, pieprzem kajeńskim, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki soli, skrop łyżką oleju, wymieszaj dokładnie i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut. W połowie pieczenia wymieszaj cieciorkę. Zdrowa przekąska na mundial(...)przekąską wspólne oglądanie meczu będzie jeszcze większą przyjemnością! Bez wrzutów sumienia! Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rzodkiewki umyj, osusz, większe przekrój na połowy. Przełóż do naczynia żaroodpornego, polej olejem, octem balsamicznym i miodem. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut. Rzodkiewki będą słodkie i soczyste! Pyszna przekąska na mundial gotowa! Chipsy z jarmużu
Niedzielny kucharzPasztet ma delikatną, wilgotną konsystencję, a łódeczki ziemniaczane są cudownie chrupiące. Pieczone ziemniaki: kilka średnich ziemniaków łyżka oliwy ulubiona mieszanka przypraw do ziemniaków: kminek, kolendra, tymianek, kurkuma, słodka papryka, sól i pieprz Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ziemniaki obierz i pokrój w łódeczki, a następnie ułóż na blasze. Oliwę wlej do małej miseczki, dodaj(...)godz. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ziemniaki upiec razem z pasztetem i wyjąć je trochę wcześniej. Buraczki: 3 średnie buraki 1 mała czerwona cebula 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny łyżka syropu klonowego sól, pieprz Buraki dokładnie opłucz, nie obieraj. W całości wrzuć do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości (ok. 30-40 min). Odcedź
Roślinna - blog wegańskiDziedzictwa Kulinarnego Mazowsze skupia 58 członków i może się pochwalić 200 produktami. Tymczasem na liście produktów tradycyjnych są 73 produkty ( w całej Polsce jest ich ponad 1300), w tym papryka radomska (wiedzieliście, że w Polsce jest prawdziwe zagłębie paprykowe?!), likier radziwiłowski, kapłony staropolskie, jabłka grójeckie czy sójka mazowiecka, czyli ... pieczony pieróg. Pełną listę produtków tradycyjnych można obejrzeć na stronie Dziedzictwa(...)należących do sieci oraz próbowania ich wyśmienitych wyrobów. Byli z nami: Robert i Basia Zawistowscy - właściciele "Ekoturystyki w Raju" oraz hodowcy jabłek i producenci tłoczonego soku jabłkowego, naturalnego octu jabłkowego oraz miodu z mniszka (klik) Piotr i Anna Kuniccy - właściciele Pasieki Nadbużańskiej , gdzie powstaje wpisany na listę produktów tradycyjnych Miód Nadburzański (klik) Rafał i Marzena Dzilińscy - właściciele marki Longinus
KUCHARNIArównie dobra jak ta na cieście dojrzewającym. Z cienkim spodem oraz chrupiącym i puszystym brzegiem. Często tę wersje robimy także na słodko. Jako dodatki stosując np ananasy, słodką paprykę czy kukurydzę z puszki, którą moi chłopcy uwielbiają się zajadać. Taka pizza na cienkim cieście to dobry pomysł na szybki i smaczny obiad. A że w naszym domu nie ma osoby(...)szklanki mąki pszennej na pizzę -12 g suchych drożdży -1 łyżka oliwy z oliwek -1,5 łyżeczki soli Sos do pizzy – składniki -pomidory z puszki – 1 łyżka octu balsamicznego – drobno posiekany czosnek – 2 ząbki -bazylia świeża lub suszona -oregano -sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki na sos należy zmiksować blenderem i odstawić w celu
Arbuziakiwiem czy znacie już nowe marynaty Kujawski ?. Jest to nowość, marynat jest cztery, mają długi skład, ale zdrowy skład. W składzie znajdziemy same zioła, musztardę, olej kujawski i ocet winny. Nadają się idealnie do marynowania mięs i warzyw, które potem możemy upiec na grillu, w piekarniku lub usmażyć. Ja upiekłam w piekarniku, bo pogoda niestety grillowaniu nie sprzyjała. Mięso musimy(...)marynata dodaje aromatu i super smaku, do tego u mnie pieczone ziemniaczki :-). Udanego dzionka Wam życzę :-) Składniki : 8 pałek z kurczaka 1/2 słoiczka marynaty aromatyczne zioła Kujawski Dodatki: 1 papryka czerwona 1 cukinia 1 czerwona cebula 3 łyżki marynaty aromatyczne zioła Kujawski 6 ziemniaków sól himalajska pieprz wędzona czerwona papryka w proszku 1. Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem, przekładamy do miski
kruche babeczkipomysłu na danie. Pomysł się znalazł. W plastry schabu zawinęłam suszone śliwki, a kurki dodałam do pachnącego ziołami sosu. Składniki: 6-8 plastrów schabu sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, słodka papryka, czosnek śliwki kalifornijskie Sos: 200 g świeżych kurek 2 ząbki czosnku 2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30% łyżeczka igiełek rozmarynu pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki oregano olej sól i pieprz(...)roladę. Spiąć wykałaczkami. Mięso obsmażyć z każdej strony na oleju. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia mięsa grzyby zalać gorącą wodą z łyżką octu, wymyć z zanieczyszczeń. Wyjąć i osuszyć. Duże sztuki pokroić na mniejsze kawałki, dodać do mięsa posiekany drobno czosnek oraz kurki. Śmietankę wlać do mięsa, energicznie mieszając. Dodać posiekaną natkę pietruszki
Czerwień i błękitsolanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę, w międzyczasie 2-3 razy zmieniamy wodę. Śledzie osuszamy i kroimy w paseczki, wkładamy do miski i wlewamy ocet, dodajemy przyprawę korzenną, listek i ziele angielskie - odstawiamy na min. 30 minut do zamarynowania. Krok 2. W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem, szczyptą soli i pieprzu, dodajemy sparzoną cebulę, koperek oraz(...)najlepiej na całą noc. Śledzie podajemy z chrupiącym pieczywem, np. kromkami bagietki podpieczonymi na złoty kolor w piekarniku lub na patelni grillowej. Przed podaniem dekorujemy świeżą zieleniną, czerwoną papryką pokrojoną w kosteczkę. Smacznego :) fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharska