marchewkę, paprykę, szynkę, ser pecorino, tuńczyka oraz filety anchois, kapary oraz jajka na twardo. Jednak – jak wszyscy zgodnie podkreślają – najważniejszy jest tutaj toskański chleb. Składniki: na 2 porcje Czas przygotowania:20 min 4 kromki czerstwego chleba, najlepsza będzie ciabatta ( przepis ) 125 g mozarelli 4 dojrzałe pomidory 1 łyżka kaparów 3 filety anchois 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu winnego duża
Słodki Kompromispieczoną papryką Chłodnik z pieczonych buraków z fetą Chłodnik z pieczonych buraków Szpinakowy chłodnik Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Chłodnik: pomidory ogórek Zielony chłodnik z fetą Chłodnik ogórkowy Chłodnik pomidorowy Chłodnik litewski Chłodnik z jarmużem Czas wykonania: 15 minut Składniki: 500 g jogurtu greckiego 500 ml kefiru 3 ząbki czosnku 400 g zielonych ogórków 2 łyżki octu winnego
Kulinarne przygody Gatitywędzonej papryki utarty ser dojrzewający kolumb pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy razem. Formujemy na male kotleciki. Obtaczamy z płatkach owsianych uprzednio zmiksowanych. Smażymy na oliwie. Składniki na sos: 3 puszki całych pomidorów bez skórki 1 duża cebula- drobno posiekana posiekany drobno pęczek szczypiorki 2 ząbki czosnku- przeciśnięte przez praskę garść zielonych oliwek garść czarnych oliwek 3 łyżki octu balsamicznego
ClauditteMissCookingkostkę paprykę, porwaną sałatę i szczypiorek. Przy pomocy folii zwijamy całość w roladkę wzdłuż dłuższego boku i owijamy folią. Wstawiamy do lodówki na ok godzinę, aby rolada na mię ładnie zsiadła. Kiedy jest gotowa delikatnie ją koimy i podajemy z ulubionym rodzajem sałaty i sosem posypaną kiełkami lub świeżą rzeżuchą. U mnie sałata lodowa z sosem z octu balsamicznego
Malinowe PocałunkiKanapeczki możesz dodatkowo przyozdobić oliwkami greckimi, faszerowanymi bądź nie, papryczkami, świeżą bazylią, orzechami, migdałami czy włoską szynką. Sięgnij także po gotowy zestaw do bruschetty, pasta z suszonych pomidorów, papryki i oliwek czarnych jest idealna do tego dania. Tak przygotowane bruschetty wystarczy wyeksponować na dużej desce, zobaczycie, jak szybko będą znikać ze stołu ;-))). Są bardzo fajną(...)ochotę na tańce do rana! Gotowe bruschetty i grzanki polałam aromatycznym i gęstym sosem na bazie octu balsamicznego z Modemy. Całość stworzyła przepyszne połączenie smaków. Kanapeczki zniknęły do ostatniego okruszka ;-))) Mam nadzieję, że ten prosty a jakże smaczny pomysł przypadnie Wam do gustu i sami pokusicie się
SMYKWKUCHNIocet i cukier. Wsypałam łyżkę kurkumy. Zagotowałam. Gorącą marynatą zalewałam ogórki i zakręcałam słoiki. Wstawiłam je do garnka z gorącą wodą i gotowałam około 10 minut. Po tym czasie skórka z ogórków straci swój zielony kolor. Odstawiłam do ostygnięcia. Smacznego! Polecam inne przetwory z ogórków: SAŁATKA Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI SAŁATKA SZWEDZKA Z OGÓRKÓW OGÓRKI Z PAPRYKĄ
potrawyregionalnezamarynowane mięso można upiec w całości, zrobić gulasz czy szaszłyki. Ja dzisiaj proponuję te ostatnie :) Tym bardziej, że szaszłyki sprawdzą się podczas sylwestrowych imprez.Marynata:2 litry wody,niepełna szklanka octu,szklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne),łyżeczka ziaren pieprzu,3 duże ząbki czosnku,3 większe liście laurowe,3 średnie cebule,3 średnie pietruszki,4 średnie marchewki,1 łyżka soli.Warzywa i cebulę obrać(...)już specjalnie doprawiać. Jeśli ktoś lubi bardziej słone mięsa, wtedy przed pieczeniem można je lekko posolić. Szaszłyki:marynowana przez 48 godzin wołowina,cebula,świeża czerwona papryka,wędzony parzony boczek.Wszystkie składniki pokroić: mięso w średniej grubości kawałki, cebule w krążki, boczek w plasterki, paprykę w odpowiedniej wielkości kawałki. Nadziewać naprzemiennie na patyczki, które przedtem wymoczyć w zimnej
Codzienna kuchnia niecodziennapapryki, sosu sojowego i ziół prowansalskich opcjonalnie kilka łyżek uprażonych orzechów dowolnych Na sos : Trudno podać dokładne proporcje bo sos koniecznie trzeba zrobić na oko :) w zależności od tego jak lubicie , ja mieszam zazwyczaj ok połowy szklanki sosu chilii 1/3 szklanki sosu sojowego (takiego z zmniejszoną zawartością soli, żeby nie było za słono) do tego dodaje odrobinę miodu, octu
zdrowa vege kuchniapapryki lub pasty z chili- Sambal kilka kropel Maggi na sałatkę Guacamole : 1 pomidor mięsisty lub 2 mniejsze mało wodniste 2 małe awokado lub 1 duże garstka rukoli lub roszponki (ewent. innej zieleninki) 4 duże rzodkiewki lub 6 mniejszych 1 czerwona cebula 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka oliwy 2-3 łyżki soku z cytrynu, limonki lub ewent. octu
Sztuka gotowania w/g Samirypapryka ostra, pieprz cayenne, zioła prowansalskie) Końcówki fasolki obciąć, zagotować wodę, wrzucić je na osolony wrzątek i gotować przez 5 minut od ponownego zagotowania. Wszystkie składniki oczyścić i pokroić wg upodobań, jako że jest to sałatka warzywa nie powinny być za duże ;) Przyprawić, wymieszać i ostawić na godzinkę, aby puściły sok. Zalewa octowa: - 1 l wody - 250 ml octu
Zdrowie na języku :Pdodatkiem octu. Wkładamy kapustę i kolejno ściągamy sparzone liście kapusty.7. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część, nakładamy farsz i i ciasto zwijamy. Na dnie brytfanki kładziemy liść, na nim układamy gołąbki. Zalewamy wodą. 8. Całość przykrywamy liściem wierzchnim i pokrywką. Pieczemy godzinę w 180-190 st.C.9. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem. My zjedliśmy z sosem pomidorowym z papryką (KLIK). Polecam
Kuchnia domowa Anitych elementów powinien jednak się znaleźć w środku, by nadać charakterystyczny smak. Ja użyłam wędzonej soli, bo ta akurat była pod ręką. Teraz zaopatrzyłam się także w wędzoną paprykę i już żałuję, że dopiero teraz, bo jest przepyszna. Zastanawiam się tylko ile jeszcze przypraw jest przeze mnie nie odkrytych ;) Składniki na 3 słoiczki: 1 kg pomidorów 3 cebule(...)ząbki czosnku 1 łyżka wędzonej soli 2 łyżki cukru 2 suszone śliwki 2 słoiczki przecieru pomidorowego (ok 220g każdy) 2 łyżki przecieru paprykowego 2 łyżki oleju 1 łyżka octu jabłkowego Sposób przygotowania w Tefal Companion: Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem i po kilku minutach obieramy ze skórki. Cebulę i czosnek obieramy, przekładamy do misy z załączonym nożem ultra blade. Miksujemy
Kuchnia w czekoladziepapryką Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Domowe kakao Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Grzane wino z bakaliami Kapusta kiszona z suszonymi grzybami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie
Moja smaczna kuchniaroli głównej! Smacznego odkrywania nowych smaków! Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną(...)granatem Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Krupnik Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kaszy gryczanej z mozzarellą i oliwkami Sałatka
Moja smaczna kuchnia