papryka w occie - 3457 przepisów (strona:179/231)

Chrupiąca wątróbka drobiowa 467

złoty kolor z obu stron, warto jednak przed smażeniem wyłożyć folią pobliski blat aby nie mieć za dużo do sprzątania. Patelnię przed włożeniem tłuszczu przecieramy wacikiem namoczonym w occie. Nie przesadzajmy również z płomieniem i większy tym bardziej pryszcze, ale jak jest zbyt mały wątróbka nie będzie chrupiąca, a bardziej ugotowana. Patelnie podczas smażenia przykrywamy folią aluminiową, jednak niezbyt szczelnie(...)pokrojoną w piórka, jeśli mąka nazbyt się przypaliła, patelnie myjemy nakładamy świeży tłuszcz, sypiemy ok. łyżki mąki, przesmażamy, na to wsypujemy cebulę, przyprawiamy solą pieprzem, możemy dodać ulubionych przypraw, papryki, czosnku... Przesmażamy do momentu aż cebula będzie prawie miękka, wsypujemy usmażoną wcześniej wątróbkę, możemy podlać wodą, prędzej nasypana mąka spowoduje, że powstanie nam lekki sosik. I gotowe... Idealnie do wątróbki

Pelusiowa Kuchnia
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 224

przez cały rok, więc możecie się cieszy niezwykłymi smakami niezależnie od pory roku. Tarte możecie podać na talerzu, w kubku, miseczce... lub w warzywach (dynia, cukinia, kabaczek, papryka, pomidor, patison, cebula itp.). Warzywne naczynka możecie zapiekać lub blanszować (tak jak w moim przepisie). Jeśli do blanszowania dodacie trochę cukru warzywa zachowają swój intensywny kolor i choć będą podgotowane(...)śmietany 30%,2 czubate łyżki łagodnej gorgonzoli (np. Cremoso Galbani),1 szalotka,1 ząbek czosnku,2 łyżki masła,3 łyżki białego wytrawnego wina,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka octu jabłkowego,kilka gałązek macierzanki (lub tymianku),sól i pieprz do smaku.   Przygotowanie:Borowiki kilka razy wypłukać, zalać szklanką letniej wody, moczyć przez godzinę, odcedzić na sicie, pokroić w drobną

SzczyptaSmaQ
Chutney śliwkowy. 179

kolejny postanowiłam przygotować coś słoiczkowego. Tym razem jest to chutney ze śliwek i cebuli, doprawiony goździkami, cynamonem i papryką chili. Bardzo fajny dodatek do mięs, wędlin i serów. Pierwotnie przesadziłam trochę z ilością cukru, w przepisie zostało to uwzględnione. Śliwki są bardzo wdzięcznym produktem kulinarnym. Można z nich zrobić wszystko, są idealnym towarzystwem do wielu dań. Zachęcam Was do eksperymentowania(...)kuchni ;) Składniki: 750 g śliwek węgierek 2 średnie cebule (mogą być też czerwone) 4 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki papryczki chili 8-10 goździków 2 łyżki octu balsamicznego Wykonanie: Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć ok. 15 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do śliwek. Smażyć prze kolejne

zadanie-gotowanie
Kimchi Stir - Fry 219

łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżka pasty miso (można pominąć) 1 łyżeczka pasty krewetkowej 1 łyżka pasty sezamowej (można pominąć) 1 łyżka octu ryżowego lub octu ciemnego balsamicznego 2 łyżki soku z kimchi lub z kapusty kiszonej 1/2 łyżeczki soli  Szalotkę, imbir, papryczkę i czosnek posiekać, wrzucić do moździerza, rozbić na papkę i połączyć z pozostałymi(...)łyżki oleju kukurydzianego lub innego do smażenia o neutralnym smaku 100 g piersi kurczaka 50 g kimchi z sokiem 1 cebula 1 marchewka 1/2 małej cukinii 1/2 czerwonej papryki 4-5 łyżek ziaren jasnego i 1 łyżka ziaren ciemnego sezamu, posiekany szczypiorek, zielona kolendra schłodzone kimchi w małych miseczkach jako dodatek do gotowego ryżu   1. Ryż ugotować

Kuchnia Prezydentowej
szczupak przyrządzony sposobem mazurskiego rybaka 205

pieprz ponadto ( te składniki nie występowały w pierwotnym przepisie) szczypta posiekanej papryczki chili  kilka plastrów cytryny sposób przygotowania Do niewielkiego garnka wsypujemy sól, oraz cukier, zalewamy wodą, dodajemy ocet, liście laurowe i ziele angielskie. Całość doprowadzamy do wrzenia, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując przez dziesięć minut, a n astępnie marynatę studzimy. W tym czasie(...)krążki, na nią kładziemy kawałki szczupaka, posypujmy je obficie pieprzem, oraz ( odrobiną) posiekaną papryczką chili. Na rybę układamy kolejną warstwę cebuli, na nią układamy rybę, znów oprószamy pieprzem oraz papryką i przesypujemy cebulą. Kiedy wszystkie kawałki ryby ułożymy w misce, całość zalewamy olejem ( tak by przykrył rybę) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dzień ( najlepiej odstawić rybę

Miód i pieprz
Gołąbki z ryżem i pieczarkami 249

Coś dla miłośników bezmięsnych dań - zapraszam na kombinowane gołąbki z ryżem i pieczarkami :)Składniki:1 główka kapustyFarsz:2 szklanki ryżupół kilo pieczarek2 duże cebulepieprzsólmajeranekSposób przygotowania:1

Kuchnia domowa Ani
Karkówka z grilla – najlepsza marynata 273

sporo czasu na zamarynowanie (najlepiej całą noc), a po trzecie – marynata musi być prawidłowo przygotowana. Dobra marynata na karkówkę z grilla powinna zawierać kwas (np. sok z cytrusów, ocet lub wino) – który zmiękcza mięso, tłuszcz (np. olej lub oliwę) – który zakonserwuje mięso i sprawi, że smaki przejdą sobą nawzajem oraz przyprawy – które, nadadzą smaku. Słodkie dodatki(...)oliwek (zwykłej) 5 dużych ząbków czosnku 4 łyżki dobrej jakości keczupu (u mnie łagodny) 3 cebule szalotki (drobno pokrojone) 1 łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy) 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki chilli w proszku ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego sok wyciśnięty z połowy dużej cytryny duża szczypta soli i pieprzu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7

Poezja smaku
DESERT SALAD – FALLOUT – sałatka taco 354

dodajemy mięso. Rozdrabniamy je łopatką i smażymy na mocnym ogniu ok. 2 min. Po tym czasie dodajemy trochę soli, pieprzu i przyprawy meksykańskiej (jeśli nie macie, dodajcie trochę słodkiej papryki, kuminu i ew. oregano). Smażymy jeszcze ok. 7 min do uzyskania bardzo zrumienionego i rozdrobnionego mięsa. Kiedy mięso będzie mocno brązowe, wyłączamy palnik i wylewamy nadmiar tłuszczu. Odstawiamy(...)Startą cebulę przekładamy do miski, dodajemy resztę składników sosu i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Próbujemy i ew. dodajemy jeszcze któryś ze składników dla lepszego balansu smaku (tzn. więcej octu jeśli jest za słodkie lub więcej cukru/miodu jeśli jest zbyt cierpkie) oraz przyprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem do smaku. 3. MONTAŻ SAŁATKI I PODANIE (5 min) Sałatę siekamy w paski

Nerds Kitchen
Kimchi – koreański przysmak 180

zestawach lunchowych do sushi – ja właśnie tak je poznałam wiele lat temu (w Japonii także mają swoją wersję kimchi – w odróżnieniu od oryginału używa się do niej octu). Nie jest to dodatek dla każdego – mocny, ostry smak trzeba pokochać. Ja kimchi pokochałam z pierwszym kęsem, a od dwóch lat regularnie, kilka razy do roku przyrządzam sobie kimchi(...)Kimchi: 2 kg kapusty pekińskiej 6 czubatych łyżek soli 3 lekko czubate łyżki mąki ryżowej 2 łyżki cukru 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 3 łyżki ostrej papryki (do kimchi najlepiej użyć papryki gochugaru*, do kupienia w specjalistycznych sklepach lub przez internet) 3 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 cebule dymki

Poezja smaku
Kurczak pieczony w sezamie i siemieniu lnianym oraz słodka gotowana marchewka 174

Kurczak w sezamie i siemieniu lnianym: 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka ok. 150 g sezamu ok. 5-6 łyżek siemienia lnianego 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki chilli sól i pieprz ok. 200 g jogurtu naturalnego lub greckiego   Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się wszelkich chrząstek oraz tłuszczu. Kroimy go w kostkę i przekładamy(...)Pieczenie: Temperatura - 180ºC z termoobiegiem Czas - 25 minut   Kurczak jest gotowy! :) Słodka gotowana marchewka: 500 g marchwi 3 łyżki masła 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki miodu  1 łyżka brązowego cukru woda do zalania marchwi + pół szklanki wody 2-3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz Marchew obieramy i kroimy w kosteczkę, w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy

Cooking Monster
Sweet Chili Sauce 188

Tajski sos Sweet Chili Sauce to jeden z naszych ulubionych azjatyckich sosów. Jest ostry i słodki jednocześnie. Smak tego sosu chyba każdy zna. Teraz ten Sos

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety z tuńczyka i czerwonej fasoli (w drodze wyjątku) 227

fasoli (odsączonej z zalewy i przepłukanej na sicie) lub około 250g ugotowanej czerwonej fasoli 1 średnie jajko szalotka lub 3 łyżki posiekanego szczypiorku albo ćwierć cebuli pół łyżeczki czerwonej papryki w proszku około pół łyżeczki soli, pieprz niewielka ilość masła klarowanego lub oleju kokosowego do smażenia Do naczynia przełożyć przepłukaną czerwoną fasolę, zmiksować blenderem. Dodać mocno odciśniętego z zalewy tuńczyka(...)ciepło lub zimno, na przykład z sałatą z pomidorami. Sałatka: 2-3 małe pomidory liście sałaty, np. karbowanej 1 mała szalotka 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka octu jabłkowego szczypta soli, pieprz Liście sałaty umyć i odsączyć z nadmiaru wody, porwać na kawałki i ułożyć na talerzach. Pomidory pokroić w cząstki, szalotkę posiekać na drobne półplasterki. Olej dobrze wymieszać

Even Better Food
Kasza jęczmienna wiejska z warzywami na mizerii 144

Składniki ok. 500ml bulionu warzywnego 200 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 1/3 selera 3 marchewki 1pietruszka 300gr boczku wędzonego 1papryka pietruszka natka zielona Wykonanie Marchew, seler,pietruszkę i paprykę,wymyta i obraną pokroić w kostkę . Boczek pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Kaszę wsypać do rondelka ,dodać bulion,(a jak nie masz to wodę osolona do smaku)zamieszać ,wstawić(...)Składniki 500gr. ogórki zielone 130ml śmietany 1/2łyżeczki czarny pieprz mielony sól do smaku 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki ocet jabłkowy Wykonanie Ogórki umyć ,obrać .Zetrzeć na plasterki na tarce sałatkowej. Posolić i odstawić do zmięknienia Odcisnąć . Śmietanę doprawić pieprzem,cukrem i octem,dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Całość zalać gotową śmietaną .Smacznego

w mojej kuchni
Jajko w koszulce na szwabskich ziemniaczkach 171

Bardzo lubię zestaw ziemniaczki + sadzone jajko.Czasami jednak nawet ulubiony zestaw może się znudzići wtedy zaczyna się w głowie wyścig myśli co by tu zrobić, żeby było

bistro mama
Soczysty kurczak a'la Michael 173

Składniki Podwójna pierś z kurczaka 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka złocistej (kamis) 2 łyżeczki kebab-gyros (prymat) 2 łyżeczki kebab- shoarma (kamis) 3 ząbki czosnku (wycisnąć przez praskę) Przygotowanie: Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce. Pierś pokroić na kilka kawałków (wedle uznania). Obsypać dokładnie kawałki piersi wymieszanymi(...)przez 35 minut. (temperatura i czas zależy od piekarnika) Można podać z ziemniakami lub ryżem. Do  sałaty użyłam sosu vinaigrette. Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki musztardy Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ja dodaje je wszystkie do słoika, zakręcam, potrząsam i dodaje do sałaty

The Sweet Damsel
Sałatka tzatziki z kurczakiem 2787

surówki – przepisy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka tzatziki z kurczakiem – Składniki: Składniki na sałatkę: 600 g filetów z kurczaka sól i pieprz do smaku 2-3 czubate łyżeczki papryki słodkiej (do smaku, do zamarynowania kurczaka) 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego (do zamarynowania kurczaka) 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii (do zamarynowania kurczaka) 1 płaska łyżeczka suszonego oregano (do zamarynowania kurczaka(...)ogórek wężowy (200g) 1 ząbek czosnku (lub więcej – wedle uznania) pół pęczka koperku 10 listków świeżej miety 1 łyżka oliwa z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego sól do smaku pieprz czarny do smaku, świeżo mielony (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka tzatziki z kurczakiem – Wykonanie: Filety z piersi kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, dodać przyprawy do marynaty

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania