piekarnik do 180 stopni. Odcedź, przepłucz i osusz cieciorkę (taką z puszki). Staraj się pocierać nasionka ręcznikiem papierowym podczas osuszania, żeby oddzielić skórkę. Wysyp na tackę do pieczenia. Posyp papryką, pieprzem kajeńskim, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki soli, skrop łyżką oleju, wymieszaj dokładnie i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut. W połowie pieczenia wymieszaj cieciorkę. Zdrowa przekąska na mundial(...)przekąską wspólne oglądanie meczu będzie jeszcze większą przyjemnością! Bez wrzutów sumienia! Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rzodkiewki umyj, osusz, większe przekrój na połowy. Przełóż do naczynia żaroodpornego, polej olejem, octem balsamicznym i miodem. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut. Rzodkiewki będą słodkie i soczyste! Pyszna przekąska na mundial gotowa! Chipsy z jarmużu
Niedzielny kucharzPasztet ma delikatną, wilgotną konsystencję, a łódeczki ziemniaczane są cudownie chrupiące. Pieczone ziemniaki: kilka średnich ziemniaków łyżka oliwy ulubiona mieszanka przypraw do ziemniaków: kminek, kolendra, tymianek, kurkuma, słodka papryka, sól i pieprz Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ziemniaki obierz i pokrój w łódeczki, a następnie ułóż na blasze. Oliwę wlej do małej miseczki, dodaj(...)godz. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ziemniaki upiec razem z pasztetem i wyjąć je trochę wcześniej. Buraczki: 3 średnie buraki 1 mała czerwona cebula 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny łyżka syropu klonowego sól, pieprz Buraki dokładnie opłucz, nie obieraj. W całości wrzuć do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości (ok. 30-40 min). Odcedź
Roślinna - blog wegańskiDziedzictwa Kulinarnego Mazowsze skupia 58 członków i może się pochwalić 200 produktami. Tymczasem na liście produktów tradycyjnych są 73 produkty ( w całej Polsce jest ich ponad 1300), w tym papryka radomska (wiedzieliście, że w Polsce jest prawdziwe zagłębie paprykowe?!), likier radziwiłowski, kapłony staropolskie, jabłka grójeckie czy sójka mazowiecka, czyli ... pieczony pieróg. Pełną listę produtków tradycyjnych można obejrzeć na stronie Dziedzictwa(...)należących do sieci oraz próbowania ich wyśmienitych wyrobów. Byli z nami: Robert i Basia Zawistowscy - właściciele "Ekoturystyki w Raju" oraz hodowcy jabłek i producenci tłoczonego soku jabłkowego, naturalnego octu jabłkowego oraz miodu z mniszka (klik) Piotr i Anna Kuniccy - właściciele Pasieki Nadbużańskiej , gdzie powstaje wpisany na listę produktów tradycyjnych Miód Nadburzański (klik) Rafał i Marzena Dzilińscy - właściciele marki Longinus
KUCHARNIArównie dobra jak ta na cieście dojrzewającym. Z cienkim spodem oraz chrupiącym i puszystym brzegiem. Często tę wersje robimy także na słodko. Jako dodatki stosując np ananasy, słodką paprykę czy kukurydzę z puszki, którą moi chłopcy uwielbiają się zajadać. Taka pizza na cienkim cieście to dobry pomysł na szybki i smaczny obiad. A że w naszym domu nie ma osoby(...)szklanki mąki pszennej na pizzę -12 g suchych drożdży -1 łyżka oliwy z oliwek -1,5 łyżeczki soli Sos do pizzy – składniki -pomidory z puszki – 1 łyżka octu balsamicznego – drobno posiekany czosnek – 2 ząbki -bazylia świeża lub suszona -oregano -sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki na sos należy zmiksować blenderem i odstawić w celu
Arbuziakiwiem czy znacie już nowe marynaty Kujawski ?. Jest to nowość, marynat jest cztery, mają długi skład, ale zdrowy skład. W składzie znajdziemy same zioła, musztardę, olej kujawski i ocet winny. Nadają się idealnie do marynowania mięs i warzyw, które potem możemy upiec na grillu, w piekarniku lub usmażyć. Ja upiekłam w piekarniku, bo pogoda niestety grillowaniu nie sprzyjała. Mięso musimy(...)marynata dodaje aromatu i super smaku, do tego u mnie pieczone ziemniaczki :-). Udanego dzionka Wam życzę :-) Składniki : 8 pałek z kurczaka 1/2 słoiczka marynaty aromatyczne zioła Kujawski Dodatki: 1 papryka czerwona 1 cukinia 1 czerwona cebula 3 łyżki marynaty aromatyczne zioła Kujawski 6 ziemniaków sól himalajska pieprz wędzona czerwona papryka w proszku 1. Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem, przekładamy do miski
kruche babeczkipomysłu na danie. Pomysł się znalazł. W plastry schabu zawinęłam suszone śliwki, a kurki dodałam do pachnącego ziołami sosu. Składniki: 6-8 plastrów schabu sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, słodka papryka, czosnek śliwki kalifornijskie Sos: 200 g świeżych kurek 2 ząbki czosnku 2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30% łyżeczka igiełek rozmarynu pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki oregano olej sól i pieprz(...)roladę. Spiąć wykałaczkami. Mięso obsmażyć z każdej strony na oleju. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia mięsa grzyby zalać gorącą wodą z łyżką octu, wymyć z zanieczyszczeń. Wyjąć i osuszyć. Duże sztuki pokroić na mniejsze kawałki, dodać do mięsa posiekany drobno czosnek oraz kurki. Śmietankę wlać do mięsa, energicznie mieszając. Dodać posiekaną natkę pietruszki
Czerwień i błękitsolanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę, w międzyczasie 2-3 razy zmieniamy wodę. Śledzie osuszamy i kroimy w paseczki, wkładamy do miski i wlewamy ocet, dodajemy przyprawę korzenną, listek i ziele angielskie - odstawiamy na min. 30 minut do zamarynowania. Krok 2. W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem, szczyptą soli i pieprzu, dodajemy sparzoną cebulę, koperek oraz(...)najlepiej na całą noc. Śledzie podajemy z chrupiącym pieczywem, np. kromkami bagietki podpieczonymi na złoty kolor w piekarniku lub na patelni grillowej. Przed podaniem dekorujemy świeżą zieleniną, czerwoną papryką pokrojoną w kosteczkę. Smacznego :) fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka KucharskaSkładniki: ogórek pomidorki koktajlowe mix sałat 1 żółta papryka natka pietruszki szczypiorek camembert president lekki pierś z kurczaka przyprawy Kamis: grill ziołowy, zioła do drobiu Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w paski. Natrzeć mięso przyprawami i smażyć bez dodatku tłuszczu. Gotowe mięso pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa należy pokroić w kostkę. Szczypiorek i natkę drobno(...)wyłożyć na talerz razem z warzywami, ziołami, camembertem oraz kurczakiem. Całość polać sosem winegret. Można podać z pieczywem zapiekanym z masłem czosnkowym. Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki cukru sól i pieprz 0,5 łyżeczki musztardy kilka kropli cytryny
The Sweet Damselwspaniale pasuje do grillowanej karkówki czy drobiu. Ostatnio wypróbowałam go do grillowanej cukinii i chleba, cudo:) Jeśli lubicie smażone na patelni krążki warzyw, np. cukinii, bakłażana, krążków cebuli, czy papryki to podajcie je z takim sosem. Smakują wtedy ciekawiej, a sos znacznie podkreśla ich smak dodając świeżego aromatu warzywnej potrawie. Sos grecki jest bardzo łatwy w przygotowaniu, o czym(...)koperku inne zioła. Składniki: 400 g jogurtu greckiego zielony ogórek 3 ząbki czosnku (lub sproszkowany do smaku) łyżka siekanego świeżego koperku lub natki pietruszki łyżka oliwy z oliwek łyżka octu winnego sól, pieprz do smaku Przyrządzenie: Zielonego ogórka obrać, wypestkować, zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, odsączyć z nadmiaru wody. W miseczce wymieszać jogurt z ogórkiem, dodać oliwę, ocet winny
Zasmakuj Kuchnichrupiące ciasteczka, na dodatek zupa krem z pomidorów (4-5 osób) Składniki ciasteczka: 600 g mąki pszennej 250 g margaryny 2 duże cebule 1 łyżka suchego maku 1 łyżeczka octu winnego sól do smaku, kurkuma, tymianek, pieprz Cebule ucieramy na drobnych oczkach tarki. Wsypujemy na stolnicę mąkę, dodajemy przetartą cebulę i resztę składników. Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy na placek(...)pieczemy na złoty kolor. Czas pieczenia to ok. 15-20 min. Składniki zupa: 1 butelka passaty 1 czerwona cebula 2 gałązki selera naciowego papryczka jalapeno 1/2 papryki czerwonej oliwa z oliwek pieprz, oregano, bazylia, sos sojowy Warzywa kroimy w kostkę i w rondlu delikatnie przesmażamy. Następnie zalewamy całość passatą. Dodajemy przyprawy i lekko skrapiamy sosem sojowym. Zagotowujemy i na małym
vegetaniesię dodajemy do nich 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę razem wszystko przesmażamy. Następnie zalewamy wszystko wodą i dodajemy czerwoną soczewicę, dużo majeranku, oregano, słodką paprykę, ostrą paprykę, pieprz i sos sojowy. Dusimy aż soczewica zmięknie, ok. 10 min. Teraz czas na strączkowce. Dodajemy zatem wcześniej opłukane z zalewy czarną fasolę, fasolę czerwoną i ciecierzycę. Chwilę dusimy(...)łyżeczką mąki, aby fasolka zgęstniała. Dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec możemy jeszcze doprawić jeśli jest taka potrzeba. Danie jest gotowe. My podaliśmy ją z chlebem i patisonami w occie. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetaniemusztardą i kilka z dodatkiem Curry, by każdy z domowników mógł wybrać opcje w sam raz dla siebie :) Składniki: Około 3 kg ogórków Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka octu 10% spirytusowego 1 ½ szklanki cukru 2 ½ łyżki soli 5 łyżeczek musztardy np. delikatesowej Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy, chwilę mieszamy by cukier się rozpuścił. Jeśli ogórki są w twardej, grubej(...)litrowych słojów). Do każdego słoja dodatkowo dodajemy: 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu 6 ziarenek gorczycy 1 ząbek czosnku 1 średniej wielkości liść laurowy Można również dodać: paprykę pokrojoną w paseczki lub po ¾ łyżeczki przyprawy Curry na każdy słój Słoje z ogórkami zalewamy wcześniej ugotowaną zalewą, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 5 – 7 minut, po czym zdejmujemy
Smakowy Rajmięsa:- chilli- pasta z ostrej papryki (w oryginale tabasco) Panierka:- 100 g mąki- 1/3 łyżeczki majeranku- 1/3 łyżeczki pieprzu- 1/3 łyżeczki chilli- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki- 1/3 łyżeczki oregano- 1/3 łyżeczki bazylii- 1/6 łyżeczki imbiru- 1/4 łyżeczki kuminu- 1/4 łyżeczki kolendry- 1/2 łyżeczki soliSałatka:- dowolny mix sałat- kilka pomidorów- ogórek zielony- łyżka oliwy z oliwek- łyżka(...)ostrej pasty (albo tabasco). W czasie marynowania możemy zrobić sobie sałatkę. Sparzone pomidory kroimy w kostkę, obranego ogórka w półplasterki, wszystko to wrzucamy do mixu sałat, z oliwy i octu balsamicznego robimy sosik, przyprawiamy, mieszamy wszystko razem i sałatka gotowa. Zamiast normalnych pomidorów można użyć pomidorków cherry, ładniej wyglądają w gotowej sałatce, można też użyć dowolnego sosu sałatkowego, wybór jest
Kulinarne zapędy Kokosasmaku Pokrój jabłka i cebulę w kostkę i podsmaż na rozgrzanym na dwóch łyżkach masła. Pokrój śliwki i dodaj wraz z orzechami. Przypraw nadzienie solą, pieprzem i balsamicznym octem. Piersi z kurczaka lekko rozbij, natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem. Natnij pierś tak aby powstała kieszonka. Napełnij każdą pierś owocowym nadzieniem, zrumień z obu stron i ułóż w żaroodpornej foremce(...)kurczaka pokrój na kawałki i ułóż na porcji pieczonych ziemniaków. Jako przystawkę proponuję zieloną fasolkę. Smażone ziemniaki 600 g ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżki parmezanu 1 łyżeczka słodkiej papryki ¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 łyżki parmezanu, utartego sól do smaku 2 łyżki oliwy Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z ziemniakami. Wrzuć ziemniaki
codojedzenia