papryka w occie - 3457 przepisów (strona:190/231)

Pasta z chilli 287

W ubiegłą sobotę udało mi się zrobić kilka słoików papryczek faszerowanych serkiem (niedługo podzielę się z Wami przepisem), jednak nie zużyłam wszystkich zakupionych. Postanowiłam więc je

PastelFood
Fasola bez mięsa 176

cebule, pół główki czosnku, op.majeranku 8 g, liść, ziele, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy, 100 g smalcu. Opcjonalnie dla smakoszy można dodać pół łyżeczki chili lub cayenne i łyżkę octu . Fasolę moczymy całą noc i potem gotujemy ~4-5 litrach wody do miękkości z liściem i zielem. W trakcie gotowania fasoli, potrwa to 1-2 godz. przygotowujemy pozostałe produkty. Ziemniaki, cebulę(...)którą zagęszczamy sos dla lepszej konsystencji i wyglądu potrawy. Oczywiście nie zapominamy żeby dobrze wymieszać i tak gotujemy 2 min. Smakujemy i doprawiamy jak czegoś brakuje... soli, pieprzu, papryki...? Potrawa jest tak treściwa, że łycha stoi pionowo. Serwujemy ją zawsze na gorąco, ale też możemy po porcjować i zamrozić. Smacznego

chleba naszego
Rustykalna tarta z jabłkami, berberysem, migdałami i cynamonem. Trendy w smakach Kamis w 2017 roku. 165

Jako inspirację można tu podać baskijską marynatę z pieprzem espelette podkreślającą smak grillowanych mięs i owoców morza, wyraziste sosy takiej jak mojo verde i adobo nergo oraz sherry i ocet, dodawane do glazur i sosów – świetnie podnoszą smak smażonych potraw. Czas na trzeci trend – żółtka. Wnoszą one do dań optymizm, proteiny i wyjątkowy smak. Do dnia warsztatów(...)pisałam wyżej. Warto wspomnieć także o przyprawie baharat. Każdy region ma własną wersję mieszanki przypraw. Najczęściej składa się z czarnego pieprzu, kminu, kardamonu, goździków, nasion kolendry, gałki muszkatołowej i papryki. To niezwykłe połączenie, bardzo aromatyczne. Warto zrobić sobie taką mieszankę przypraw w domu! Trend piąty. Słodycz i pieprz. To moje ukochane połączenie. Od dawna łączę ze sobą oba smaki. Intensywny

Moja pasja smaku
Jak zrobić domowe suszone pomidory (na słońcu lub w piekarniku)? 402

godzin, zależnie od wielkości pomidorów i preferencji, co do ich miękkości.  Ususzone pomidory umieść w misce. Dopraw je do smaku solą, suszoną bazylią lub oregano oraz białym octem winnym. Wymieszaj rękoma. Tak przygotowane suszone pomidory umieść w słoikach, przekładając ząbkami czosnku i ewentualnie peperoncicno. Słoiki wypełnij do jakiś 3/5 wysokości. Olej lub oliwę (lub ich mieszankę) podgrzej w rondelku(...)bieżąco z kolejnymi wpisami. Przepisy z suszonymi pomidorami: Pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem Hummus z południowych Włoch Htipiti (pasta z sera feta i pieczonej papryki) Spaghetti po maltańsku Spaghetti z suszonymi pomidorami,  migdałami i pomarańczą Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i bazylią

Chilli Czosnek i Oliwa
Delikatna i krucha karkówka - pieczona trochę inaczej :) 256

ogórków konserwowych (łącznie z zalewą z tych ogórków) 2-3 łyżki dobrego keczupu Przygotowanie: 1. Plastry karkówki, jeśli są grube, to je troszkę rozbić. Przyprawić tradycyjnie, czyli pieprzem, solą, papryką słodką, albo pieprzem i wegetą, co kto lubi (przypraw nikomu nie narzucam, a czasem glutaminian sodu ratuje smak). Plastry obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego(...)Ogórki pokroić w kostkę, wyłożyć na pieczarki. A z zalewy z ogórków robimy sos do pieczenia - dodać do słoika z zalewą keczup, wymieszać dokładnie i zalać karkówkę. Dzięki zawartości octu w zalewie mięso podczas pieczenia kruszeje, staje się delikatne, aż rozpływa się w ustach...   5. Piec około 2 godziny w 180 stopniach.   6. Smacznego

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Ogórki konserwowe 137

tylko umyć.   Przygotowałam zalewę: W dużym rondlu gotuję wodę z   zielem angielskim pieprzem i listkami laurowymi. Po chwili wsypałam cukier i sól. Po około 10 minutach wlałam ocet. Wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia. Ogórki do konserwowania wkładam do słoików o pojemności 0,9 l, dlatego ogórki wybieram średniej wielkości i małe. Do wyparzonych słoików wkładam na dno koper(...)ogórki konserwowe mają powodzenie? Jeśli tak, to spróbujcie zrobić z mojego przepisu i życzę SMACZNEGO! Krys Polecam również ogórki: Ogórki w zalewie musztardowej Ogórki kiszone, pasteryzowane Ogórki koreczki z papryką i cebulką Sałatka z ogórków w sosie Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.   Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Ciasto czekoladowe z oliwkami 134

wody, 200 g cukru, 150 ml czerwonego octu winnego, 200 g truskawek lub malin,   sos: 100 g czekolady, 100 g śmietany 36%, Marynata:wodę, cukier i ocet zagotować. Włożyć do niego maliny, lub odszypułkowane, przekrojone wzdłuż truskawki. Odstawić do ostudzenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Połączyć wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem gorącej wody. Mieszać do momentu, aż wszystko dokładnie(...)warsztatów z Hiszpańską oliwką,    które prowadził Sebastian Olma, zwycięzca 2 edycji programu Top Chef. Oprócz ciasta przygotowane zostały: chłodnik z zielonych oliwek z grzankami, pastą z czerwonej papryki i czarnych oliwek. Dorsz gotowany w ziołach z kaszą burgul i dressingiem na bazie czarnych oliwek. Pierś kurczaka z risotto z zielonymi warzywami i oliwkami. Wszystkie dania zostały przygotowane

królestwo garów
Tuszki z makreli w zalewie octowej 171

kroimy na kawałki, lekko solimy (bez przesady, bo do zalewy będzie dodana sól), panierujemy w mące. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy cukier, sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz – zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę – ponownie zagotowujemy. Układamy makrele w słoiku przekładając cebulą. Wlewamy zalewę. Słoiki (zrobiłam dwa) zakręcamy(...)migrenowe bóle głowy, to warto mieć to na uwadze.” Polecam też inne przepisy z makreli znajdujące się na blogu: Świeżą makrelę pieczoną Sałatkę z wędzonej makreli i papryki Sałatkę z makreli wędzonej na zimno Wiosenną sałatkę z wędzonej makreli I znów kuter wyruszy w kierunku zatoki na połów makreli… i nie tylko. Wydrukuj przepis The post Tuszki z makreli

mojewypiekiinietylko
Pomidorowo na hica (Gazpacho ;) ) 146

jeszcze trocha czasu, żeby sie porzōndnie [9] ochōdziōła.   Co potrza?   1 kg tomatōw [10] bez skōrki 1 łogōrek [11] szklarniowy abo 2 ze łogródka [12] 1 papryka 6 łeżek [13] tarty bōłki [14] 1 cebula 1 zōmbek czosku [15] 6 łeżek soku ze citrōłny [16] 4 łeżki oliwy 2 łeżki łoctu [17] winnego 2-3 łeżki tequili trocha(...)gorących potrawach [5] chłodna [6] ją [7] szybko [8] zostawić [9] porządnie [10] pomidorów [11] ogórek [12] ogrodu [13] łyżek [14] tartej bułka [15] ząbek czosnku [16] cytryny [17] octu [18] możecie [19] wrzucić [20] pół [21] uważajcie [22] ja [23] jedną małą [24] było tak ostre [25] nie wiedziałem [26] jest [27] kilka [28] blendera [29] gotowe [30] szynki

Chop w kuchni
Żołądki inaczej 180

marchewka, 2 pietruszki, pół selera, zielona część pora,  1 cebula -ziele angielskie -liście laurowe -4 ząbki czosnku -mieszanka ziół do flaków: majeranek, gałka muszkatołowa (szczypta), papryka słodka, pieprz, sól lub torebka gotowej przyprawy do flaków -2 łyżki przecieru pomidorowego - do zasmażki: 1 łyżka masła, 1 mała cebula, 1 łyżka mąki Żołądki wymoczyć godzinę(...)drobno czosnek i mieszankę przypraw. Chwilę jeszcze trzymamy na wolnym ogniu, aby mąka straciła smak surowizny. Jeżeli uważamy, że smak zupy jest za słodki można dodać łyżkę octu jabłkowego. Żołądkowe flaczki powinny odpocząć godzinę po ugotowaniu. Wtedy dopiero zioła i przyprawy nabierają swojej mocy i ewentualnie możemy jeszcze coś doprawić. Smacznego ☺  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne przemyslenia
NAJLEPSZA MARYNATA DO KARKÓWKI Z GRILLA 242

karkówki uwieńczone sukcesem. Od jakiegoś czasu nie dawała mi spokoju marynata właśnie do karkówki. Kiedyś szłam trochę na łatwiznę, kupowałam przyprawę grillową zwykłą i/lub ziołową, dodawałam czosnek, oliwę, skrapiałam octem winnym i odstawiałam. Taka karkówka była bardzo smaczna, ale to nie było to czego bym oczekiwała, zawsze pozostawał pewien niedosyt. Tak szczerze to nie dawała mi spokoju ta przyprawa(...)Mięso najlepiej zamarynować dzień, a jeszcze lepiej dwa dni przed grillowaniem. Składniki: - 2-2,5 mięsa z karkówki - 10 łyżek oleju (np. rzepakowego) - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka soli himalajskiej - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 łyżeczka tymianku - 1/3 słoika ostrej musztardy (u mnie z Kcyńskich musztarda Pałucka) - 1/3 główki czosnku Można także

Smaczne Zdrowe
Czas na cebulki. Tapas. 152

przynajmniej 8-12 rodzajów tapas . W północnej Hiszpanii nazywane są często pinchos , od wykałaczki, na którą nadziane są przekąski. Do najpopularniejszych tapas należą oliwki nadziewane anchois lub czerwoną papryką; patatas bravas , czyli smażone cząstki ziemniaków podawane z ostrym sosem pomidorowym; chorizo al vino - kiełbasa chorizo gotowana w czerwonym winie; pierożki empanadillas (pokazywałam je w tym i tym poście - klik); krążki(...)tapas.     PIECZONE CEBULE /na 4 porcje/  4 czerwone cebule 4 gałązki rozmarynu 3-4 ząbki czosnku Na sos 30 ml oliwy z oliwek 1-2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka ciemnego cukru 2 łyżki czerwonego octu winnego 1 szklanka bulionu warzywnego świeżo mielony pieprz Cebule obrać ze skórki. Przy pomocy ostrego noża odciąć spodnią część cebuli

KUCHARNIA
Kapuśniak rozgrzewający 139

Natka pietruszki – 1 por – 1 duża cebula – Łyżka masła – pół szklanki białego wina – Kilka ziemniaków – 1-2 garści kaczy pęczak – Sól, pieprz, papryka słodka, opcjonalnie kminek/ kmin rzymski, pieprz cayenne, imbir suszony   Żeberka pokroić w paski, zagotować w dużym garnku**, zszumować. W międzyczasie na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie złota(...)miękkości kapusty. Dodać przepłukany pęczak i jeszcze podgotować, aż będzie odpowiedni. Kapuśniak zasadniczo najlepszy jest na drugi dzień. * kapusta kiszona i kwaszona to nie to samo. Kwaszona jest podprawiana octem (taka najczęściej jest w woreczkach), kiszona jest produktem naturalnym i jest zdecydowanie lepsza. ** mięso wrzucone do zimnej wody (i tak tutaj należy to zrobić) oddaje smak wywarowi. Mięso wrzucane

Pociąg Do Kuchni
WIEPRZOWINA W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE ZE SŁODKIM SOSEM CHILI 149

Polędwiczki wieprzowe to mięso, które można przyrządzić na wiele sposób i zawsze smakują iście królewsko. Dziś mam dla Was kolejny przepis inspirowany kuchnią chińska i tajską

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania