amatorów śledzika. Oto garść przepisów, które znajdziecie na moim blogu: Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Natomiast dziś zapraszam po przepis na m arynowane(...)inne pomysły, które niebawem pojawią się na blogu. Marynowane śledzie Czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania Składniki: 4-5 filetów śledziowych 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki octu 10% 5 goździków 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1 laska cynamonu 1 cebula Wykonanie: Cebulę kroimy w plasterki, wrzucamy do garnuszka i dodajemy pozostałe składniki
Kulinarne przygody Gatityzaś zło, czaić się będzie w madziarskich gulaszach, bałkańskich bakłażanowych pastach i hiszpańskich chorizo. Nie czuję się na siłach, by polemizować z przekonaniem o wyższości kleju z ziemniaka i octu, nad jagnięcym szaszłykiem z paprykową pastą. Uważam, że przeciwnicy stosowania przypraw w kuchni, karzą się sami w sposób dostatecznie okrutny, wciskając w siebie pozbawione smaku potrawy. Tym zaś wszystkim(...)czterech osób 4 uda kurczaka 5-6 papryczek tabasco czerwone SKWORCU 1 łyżeczka pieprzu bałkańskiego SKWORCU 1/2 łyżeczki czarnuszki SKWORCU 1,5 łyżki pomidorów suszonych SKWORCU 2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czosnku suszonego w płatkach 2 łyżki oliwy sól sposób przyrządzenia Do miski wsypujemy pieprz bałkański, ziarna czarnuszki, słodką paprykę, czosnek w płatkach, sól, dodajemy
Miód i pieprzKasi z kanału ciasteczko25. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 300 ml jogurtu greckiego (ja użyłam creme fraiche) sok z połowy cytryny przyprawa do kurczaka sól, pieprz, oregano, papryka czerwona ostra 2 ząbki czosnku ewentualnie ser żółty do posypania Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i posypujemy z dwóch stron przyprawą do kurczaka. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy posiekany drobno czosnek(...)żaroodpornego naczynia posypujemy startym serem i pieczemy około 40 minut. (Sprawdzamy pierś nacinając nożem). Kurczaka pokroiłam na plastry i podałam na sałatce - szpinak, rukola, pomidor + olej, sól, pieprz, ocet winny/balsamiczny. Mmm Pycha! Zapraszam do polubienia Facebooka
NA MOIM TALERZUzłoty kolor z obu stron, warto jednak przed smażeniem wyłożyć folią pobliski blat aby nie mieć za dużo do sprzątania. Patelnię przed włożeniem tłuszczu przecieramy wacikiem namoczonym w occie. Nie przesadzajmy również z płomieniem i większy tym bardziej pryszcze, ale jak jest zbyt mały wątróbka nie będzie chrupiąca, a bardziej ugotowana. Patelnie podczas smażenia przykrywamy folią aluminiową, jednak niezbyt szczelnie(...)pokrojoną w piórka, jeśli mąka nazbyt się przypaliła, patelnie myjemy nakładamy świeży tłuszcz, sypiemy ok. łyżki mąki, przesmażamy, na to wsypujemy cebulę, przyprawiamy solą pieprzem, możemy dodać ulubionych przypraw, papryki, czosnku... Przesmażamy do momentu aż cebula będzie prawie miękka, wsypujemy usmażoną wcześniej wątróbkę, możemy podlać wodą, prędzej nasypana mąka spowoduje, że powstanie nam lekki sosik. I gotowe... Idealnie do wątróbki
Pelusiowa Kuchniaprzez cały rok, więc możecie się cieszy niezwykłymi smakami niezależnie od pory roku. Tarte możecie podać na talerzu, w kubku, miseczce... lub w warzywach (dynia, cukinia, kabaczek, papryka, pomidor, patison, cebula itp.). Warzywne naczynka możecie zapiekać lub blanszować (tak jak w moim przepisie). Jeśli do blanszowania dodacie trochę cukru warzywa zachowają swój intensywny kolor i choć będą podgotowane(...)śmietany 30%,2 czubate łyżki łagodnej gorgonzoli (np. Cremoso Galbani),1 szalotka,1 ząbek czosnku,2 łyżki masła,3 łyżki białego wytrawnego wina,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka octu jabłkowego,kilka gałązek macierzanki (lub tymianku),sól i pieprz do smaku. Przygotowanie:Borowiki kilka razy wypłukać, zalać szklanką letniej wody, moczyć przez godzinę, odcedzić na sicie, pokroić w drobną
SzczyptaSmaQkolejny postanowiłam przygotować coś słoiczkowego. Tym razem jest to chutney ze śliwek i cebuli, doprawiony goździkami, cynamonem i papryką chili. Bardzo fajny dodatek do mięs, wędlin i serów. Pierwotnie przesadziłam trochę z ilością cukru, w przepisie zostało to uwzględnione. Śliwki są bardzo wdzięcznym produktem kulinarnym. Można z nich zrobić wszystko, są idealnym towarzystwem do wielu dań. Zachęcam Was do eksperymentowania(...)kuchni ;) Składniki: 750 g śliwek węgierek 2 średnie cebule (mogą być też czerwone) 4 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki papryczki chili 8-10 goździków 2 łyżki octu balsamicznego Wykonanie: Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć ok. 15 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do śliwek. Smażyć prze kolejne
zadanie-gotowaniełyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżka pasty miso (można pominąć) 1 łyżeczka pasty krewetkowej 1 łyżka pasty sezamowej (można pominąć) 1 łyżka octu ryżowego lub octu ciemnego balsamicznego 2 łyżki soku z kimchi lub z kapusty kiszonej 1/2 łyżeczki soli Szalotkę, imbir, papryczkę i czosnek posiekać, wrzucić do moździerza, rozbić na papkę i połączyć z pozostałymi(...)łyżki oleju kukurydzianego lub innego do smażenia o neutralnym smaku 100 g piersi kurczaka 50 g kimchi z sokiem 1 cebula 1 marchewka 1/2 małej cukinii 1/2 czerwonej papryki 4-5 łyżek ziaren jasnego i 1 łyżka ziaren ciemnego sezamu, posiekany szczypiorek, zielona kolendra schłodzone kimchi w małych miseczkach jako dodatek do gotowego ryżu 1. Ryż ugotować
Kuchnia Prezydentowejpieprz ponadto ( te składniki nie występowały w pierwotnym przepisie) szczypta posiekanej papryczki chili kilka plastrów cytryny sposób przygotowania Do niewielkiego garnka wsypujemy sól, oraz cukier, zalewamy wodą, dodajemy ocet, liście laurowe i ziele angielskie. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując przez dziesięć minut, a n astępnie marynatę studzimy. W tym czasie(...)krążki, na nią kładziemy kawałki szczupaka, posypujmy je obficie pieprzem, oraz ( odrobiną) posiekaną papryczką chili. Na rybę układamy kolejną warstwę cebuli, na nią układamy rybę, znów oprószamy pieprzem oraz papryką i przesypujemy cebulą. Kiedy wszystkie kawałki ryby ułożymy w misce, całość zalewamy olejem ( tak by przykrył rybę) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dzień ( najlepiej odstawić rybę
Miód i pieprzCoś dla miłośników bezmięsnych dań - zapraszam na kombinowane gołąbki z ryżem i pieczarkami :)Składniki:1 główka kapustyFarsz:2 szklanki ryżupół kilo pieczarek2 duże cebulepieprzsólmajeranekSposób przygotowania:1
Kuchnia domowa Anisporo czasu na zamarynowanie (najlepiej całą noc), a po trzecie – marynata musi być prawidłowo przygotowana. Dobra marynata na karkówkę z grilla powinna zawierać kwas (np. sok z cytrusów, ocet lub wino) – który zmiękcza mięso, tłuszcz (np. olej lub oliwę) – który zakonserwuje mięso i sprawi, że smaki przejdą sobą nawzajem oraz przyprawy – które, nadadzą smaku. Słodkie dodatki(...)oliwek (zwykłej) 5 dużych ząbków czosnku 4 łyżki dobrej jakości keczupu (u mnie łagodny) 3 cebule szalotki (drobno pokrojone) 1 łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy) 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki chilli w proszku ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego sok wyciśnięty z połowy dużej cytryny duża szczypta soli i pieprzu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7
Poezja smakudodajemy mięso. Rozdrabniamy je łopatką i smażymy na mocnym ogniu ok. 2 min. Po tym czasie dodajemy trochę soli, pieprzu i przyprawy meksykańskiej (jeśli nie macie, dodajcie trochę słodkiej papryki, kuminu i ew. oregano). Smażymy jeszcze ok. 7 min do uzyskania bardzo zrumienionego i rozdrobnionego mięsa. Kiedy mięso będzie mocno brązowe, wyłączamy palnik i wylewamy nadmiar tłuszczu. Odstawiamy(...)Startą cebulę przekładamy do miski, dodajemy resztę składników sosu i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Próbujemy i ew. dodajemy jeszcze któryś ze składników dla lepszego balansu smaku (tzn. więcej octu jeśli jest za słodkie lub więcej cukru/miodu jeśli jest zbyt cierpkie) oraz przyprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem do smaku. 3. MONTAŻ SAŁATKI I PODANIE (5 min) Sałatę siekamy w paski
Nerds Kitchenzestawach lunchowych do sushi – ja właśnie tak je poznałam wiele lat temu (w Japonii także mają swoją wersję kimchi – w odróżnieniu od oryginału używa się do niej octu). Nie jest to dodatek dla każdego – mocny, ostry smak trzeba pokochać. Ja kimchi pokochałam z pierwszym kęsem, a od dwóch lat regularnie, kilka razy do roku przyrządzam sobie kimchi(...)Kimchi: 2 kg kapusty pekińskiej 6 czubatych łyżek soli 3 lekko czubate łyżki mąki ryżowej 2 łyżki cukru 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 3 łyżki ostrej papryki (do kimchi najlepiej użyć papryki gochugaru*, do kupienia w specjalistycznych sklepach lub przez internet) 3 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 cebule dymki
Poezja smakuKurczak w sezamie i siemieniu lnianym: 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka ok. 150 g sezamu ok. 5-6 łyżek siemienia lnianego 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki chilli sól i pieprz ok. 200 g jogurtu naturalnego lub greckiego Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się wszelkich chrząstek oraz tłuszczu. Kroimy go w kostkę i przekładamy(...)Pieczenie: Temperatura - 180ºC z termoobiegiem Czas - 25 minut Kurczak jest gotowy! :) Słodka gotowana marchewka: 500 g marchwi 3 łyżki masła 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki miodu 1 łyżka brązowego cukru woda do zalania marchwi + pół szklanki wody 2-3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz Marchew obieramy i kroimy w kosteczkę, w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy
Cooking MonsterTajski sos Sweet Chili Sauce to jeden z naszych ulubionych azjatyckich sosów. Jest ostry i słodki jednocześnie. Smak tego sosu chyba każdy zna. Teraz ten Sos
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfasoli (odsączonej z zalewy i przepłukanej na sicie) lub około 250g ugotowanej czerwonej fasoli 1 średnie jajko szalotka lub 3 łyżki posiekanego szczypiorku albo ćwierć cebuli pół łyżeczki czerwonej papryki w proszku około pół łyżeczki soli, pieprz niewielka ilość masła klarowanego lub oleju kokosowego do smażenia Do naczynia przełożyć przepłukaną czerwoną fasolę, zmiksować blenderem. Dodać mocno odciśniętego z zalewy tuńczyka(...)ciepło lub zimno, na przykład z sałatą z pomidorami. Sałatka: 2-3 małe pomidory liście sałaty, np. karbowanej 1 mała szalotka 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka octu jabłkowego szczypta soli, pieprz Liście sałaty umyć i odsączyć z nadmiaru wody, porwać na kawałki i ułożyć na talerzach. Pomidory pokroić w cząstki, szalotkę posiekać na drobne półplasterki. Olej dobrze wymieszać
Even Better Food