m.in. wiele fajnych gadżetów kuchennych Sałatka z pieczonym kalafiorem, pomidorami i rukolą Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Składniki -1 kalafior -kilka łyżek oliwy lub oleju -1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz -1 czerwona cebula -garść pomidorków koktajlowych -180 g sera feta -1 puszka cieciorki lub mix fasoli z cieciorką, odsączonej z zalewy(...)posiekanej -kawałek startego sera długodojrzewającego, np. pecorino (opcjonalnie) Sos: -4 łyżki oliwy lub oleju -1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę -łyżeczka cukru (ja użyłam trzcinowego) -łyżeczka ostrej musztardy -łyżka octu balsamicznego -sól, pieprz Przygotowanie --> Kalafior myjemy, osuszamy i dzielimy na różyczki. W misce mieszamy oliwę z przyprawami, przekładamy do niej kalafior i mieszamy całość dokładnie. Dużą blachę z piekarnika wykładamy
Marta Gotujeminut. Po tym czasie dynię odcedzić i dobrze zmiksować na gładką masę. Pieprz zmielić, bądź rozetrzeć w moździerzu. Puree dyniowe wrzucić do garnka, dodać wszystkie przyprawy, sok oraz ocet. Gotować na mniejszym - średnim ogniu przez około 20-30 minut, często mieszając. Gęsty ketchup przełożyć do słoika i zamknąć. Wystudzony trzymać w lodówce. Przetrwa tam 2-3 miesiące. Burgery z ciecierzycy(...)odsączonej ciecierzycy z puszki, 1 mała cebulka, 2 małe ząbki czosnku, 1/2 natki pietruszki, 55 g ugotowanej kaszy jaglanej, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, szczypta pieprzu cayenne, 1/4 łyżeczki papryki, 1/4 łyżeczki imbiru, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej Ciecierzycę, z grubsza posiekaną cebulkę, czosnek, natkę i przyprawy umieścić w pojemniku blendera i dobrze zmiksować. Dodać roztrzepane jajko i bułkę tartą
Plate of Joyczarnego pieprzu 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka brązowego cukru Przygotowanie: Na dużym ogniu podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i gotujemy aż będzie miękka i delikatna. Na koniec mieszamy z octem i cukrem. Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Aromatyzowane masła Smakowe masła (masła złożone) są doskonałym dodatkiem do steków. Ale równie dobrze smakują z innymi daniami z grilla(...)grilla. Składniki: 4 łyżki miękkiego masła ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu plus składniki do wyboru: 1 bardzo drobno posiekana szalotka/cebula i ¼ szklanki świeżych posiekanych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, koperek) ½ łyżeczki papryki ¼ szklanki rozdrobnionego sera pleśniowego Przygotowanie: W średniej misce wymieszać masło z solą i pieprzem oraz z wybranym składnikiem dodatkowym. Podawać na świeżo przyrządzony stek. Sosy i inne dodatki do steków
naRuszcienudne i można je podać na wiele sposobów. Dziś propozycja z sałatką i jajkiem w koszulce. Zapraszam również na ich inne podanie tutaj: Placki ziemniaczane z szynką pieczarkami i papryką Placki po węgiersku Placki ziemniaczano- pieczarkowe Tradycyjne placki ziemniaczane Placki ziemniaczane inaczej Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem Składniki na placki: 0,7 kg ziemniaków 1 mała cebula(...)pieprz do smaku olej do smażenia Dodatkowo: 2 garście liści boćwiny 3 jajka sól i pieprz Sos: 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól i pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobniusieńko pokroić w kosteczkę
Gosia gotujepropozycji podania: (1) z ryżem i miską ugotowanych zielonych warzyw (np. groszek, fasolka szparagowa) doprawionych solą i sokiem z cytryny oraz (2) w chlebkach pita, z pomidorem, ogórkiem i papryką, polane sosem tzatziki. Keftedakia - klopsiki z kminem, miętą i ouzo udało mi się zrobić 19 klopsików czas przygotowania: 25 min. + 1 godz. chłodzenia masy na klopsiki + 40 min. pieczenie(...)posiekana 75 g posiekanej świeżej mięty (duży pęczek) 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżka ouzo (lub 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub pomiń) 1 jajko 60 ml oliwy 2 łyżki octu z czerwonego wina 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz mąka do obtoczenia Przygotowanie: Do miski włóż wołowinę, cebulę, miętę, kmin, ouzo, jajko, ocet, bułkę tartą i 2 łyżki oliwy
Chilli Czosnek i Oliwaświęta. Przyczyną tego jest fakt, że nie każda mi smakuje, aczkolwiek mam parę odmian, które bardzo lubię, m.in. tuńczyka. A ostatnio nawet nawróciłam się na śledzia, ale marynowanego w occie, także robię małe postępy w porównaniu z tym, co było kiedyś.Dzisiejszy obiad natomiast zadowoli amatorów szybkich dań, początkujących w kuchni, a także fanów makaronów i warzywnych potraw. Prosty posiłek(...)makaronu świderki 80 g koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu 1 ząbek czosnku 1 cebula Puszka tuńczyka w oleju – 185 g 300g mieszanki warzyw świeżych lub mrożonych: marchewka, cukinia, papryka, fasolka szparagowa 1/3 łyżeczki chili ¾ łyżeczki oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, czosnek i warzywa. Podlać bulionem. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą
Fabryka pomysłówczarnych oliwek mały pęczek rzodkiewek 250 g koktajlowych pomidorów 1 czerwona cebula 1 dymka ze szczypiorem 180 g makaronu, waga sucha Dressing 2 łyżki oliwy 2 łyżki winnego octu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich sól i czarny pieprz do smaku Grzanki czosnkowe 1 ciabata 2 ząbki czosnku 100 ml oliwy sól do smaku 4 łyżki(...)lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Odcedzony makaron przełóż do dużej miski. Dodaj pokrojoną sałatę, jarmuż i pietruszkę. Następnie pokrój warzywa, cebulę w piórka, pomidory na pół, paprykę w cienkie słupki. Dodaj warzywa do miski, następnie oliwki, mozzarella i pokrojonego kurczaka. Składniki na dressing umieść w małym słoiczku z nakrętką, zakręć i mocno wstrząśnij. Wlej dressing do sałatki
codojedzeniadrobiu czy ryb z rusztu. Jest też wspaniałym punktem wyjścia, można do niej dodać ugotowane obrane ziemniaki w mundurkach, pomidorki koktajlowe, ogórka małosolnego czy paski papryki i zrezygnować np. z dodatku pieczywa. Warto czasami zrezygnować z surówek z sosem na bazie majonezu, które do grillowanych dań, powiedzmy uczciwie(...)postem. Surówka z młodej kapusty. Składniki: ½ główki młodej kapusty (600 g) ½ pęczka koperku 1-2 ząbki czosnku 60 ml oliwy z oliwek 2-3 łyżki octu z białego wina 1 płaska łyżeczka soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 1 płaska łyżeczka cukru Kapustę cienko poszatkuj, przełóż do miski. Dodaj posiekany koperek, utarty czosnek
kuron.com.plwtedy zajadają porządne i sycące dania popijając obficie winem. Poniżej przedstawiam Wam moje pyszności inspirowane kuchnią włoską. Na pierwszy ogień proponuję steki z tuńczyka pieczone na pysznym gulaszu z papryką, cukinią, oliwkami i pomidorami, z dodatkiem aromatycznego tymianku i rozmarynu . Ależ to jest przepyszne! Co więcej, bardzo łatwe w przygotowaniu. Przypominam też przepis na rewelacyjne gnocchi z grzybami i szałwią(...)absolutnie fenomenalne w smaku. Polecam szczególnie na chłodne dni. No i owoce morza! Uwielbiam je wszystkie a ten makaron z krewetkami w przepysznym sosie śmietanowym z dodatkiem brandy i octu balsamicznego, z pomidorkami koktajlowymi i orzechami włoskimi powalił nas na kolana:) No i nie można nie wspomnieć o pizzy. Klasyczna margherita zawsze się sprawdzi! Ostatnio moje serce podbiła najłatwiejsza chyba
karmelowyfajnie zeszkli. Bakłażana opukejcie 12 i osuszcie. Pokrejcie we kostka cukinia, papryka, tōmaty i wszyske te warzywa (razym ze bakłażanym) wciepcie ze prziprawōma do gorka. Na sōm poczōntek papryka, bo je nojtwardszo, a potyn nastympne 13 i niech sie to tera fajnie podusi, aże zmiynknie. Na koniec wlyjcie tam łocet, niech sie to połra razy bluknie 14 i fertich(...)wszysko we jednym gorku sie warzi, idzie sie zjejś samego, ze jakim wōsztym abo i bōłkom… smacznego 1 duży 2 zjedliśmy 3 goście 4 pomidorów 5 łyżek 6 octu 7 nazwę 8 pokrójcie 9 odstawcie 10 przez 11 ona 12 opłuczcie 13 następne 14 zabulgocze 15 gotowe 16 danie jednogarnkowe Artykuł Francuski Ajntopf (Ratatouille/Ratatuj) pochodzi z serwisu Chop
Chop w kuchniTroche mi bylo z tym ciezko, ale rozsadek tym razem wzial gore nad emocjami. Nastepnym razem pewnie skusze sie na wieksze zakupy.Tym czasem mialam wielki problem by posrod wszelkich papryk, kalafiorow, brokulow, pomidorow, dynii, sliwek, jablek itp znalezc czerwona cebule. Obeszlam targ kilka razy az w koncu wypatrzylam ja tylko na dwoch straganach. Mimo szokujacej ceny kupilam pol kilo(...)czerwonej cebuli i serem. Rok temu zajadalam sie nimi na okraglo, ale nigdy nie podzielilam sie przepisem. Dzis to nadrabiam :)Konfitura z czerwonej cebuliskladniki: 500g czerwonej cebuli 50ml octu winnego 2 lyzki brazowego cukru sol, pieprz do samku 2 lyzki oliwy z oliwek sok z cytryny - opcjonalnie wykonanie:Cebule obieramy i siekamy w kostke.Na oliwie z oliwek podsmazamy przez chwile
Przysmaki Karolkisię z curry, kolendry, kuminu, papryki, soli, pieprzu, kopru i ziela angielskiego. Jeżeli nie uda Ci się jej dostać, proponuję zastąpić ją 1/2 łyżeczki curry i 1/2 łyżeczki mielonej papryki. ➤ Ras el hanout i kmin rzymski kupisz w dobrze zaopatrzonych supermarketach, sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami arabskimi i przez Internet. do podania: ulubione bułki sałata, rukola(...)łyżki pasty tahini, sok z 1/2 cytryny, mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz do smaku marynowana czerwona cebulka: cienko pokrojona czerwona cebula zalana łyżką białego lub czerwonego octu winnego i odstawiona na 10 minut lub też inne ulubione warzywa i dodatki Przygotowanie burgerów z ciecierzycy i pieczonej marchewki: Zacznij od upieczenia marchewki. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki
Chilli Czosnek i OliwaBardzo lubimy buraczki do obiadu. Zawsze robię duży zapas do słoików buraczków z papryką i cebulą . Takie buraczki są bardzo wygodne, trzeba poświęcić na nie trochę czasu aby przygotować słoiki ale potem tylko otwieramy słoiczek i na szybko mamy dodatek do obiadu. W tym roku wypróbowałam buraczki z dodatkiem białej kapusty. Również są bardzo smaczne choć może niezbyt apetycznie się(...)prezentują w słoiczku. składniki: 2 kg ugotowanych lub upieczonych i obranych buraczków czerwonych 1 kg białej kapusty 400 g cebuli zalewa 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka wody 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soli 3-4 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu i angielskiego ziela Składniki zalewy zagotować i odstawić do przestudzenia.Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić
Monia miesza i gotujecebula 10 małych pieczarek ( można więcej,lub mniej) oliwa do smażenia sół pieprz do smaku 1/2 łyzeczki bazylii ( może być inne zioło nieraz daje majeranek) Wykonanie Warzywa myję i osuszam Paprykę rozcinam i czyszcż z nasion .kroje ja na kawałki ,pieczarki w plastry,cebulę w wiórka , pokrojone wrzucam na rozgrzany tłuszcz ,smażę ok 3 minut cały czas mieszając.Wrzucam umytą(...)czasie dolewam 1,1/2 szklanki bulionu i przykrywam pokrywą zmniejszam ogień do minimum. Czas na surówkę Składniki 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchew 1 duże jabłko 1 łyżka octu balsamicznego sól,pieprz do smaku szczypta cukru Wykonanie kapustę siekam w paski drobne. Umytą marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Umyte i orane jabłko ścieram
Eli Gotowaniesosem balsamicznym. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczonego mięsa. Można je piec równocześnie na drugim poziomie piekarnika. Składniki: 1 cukinia 4 marchewki 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 buraki 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku rozmaryn 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu balsamicznego 30 g rozpuszczonego masła sól, pieprz Cukinię pokroić(...)całości i wyszły mocno al dente). Buraka obrać, pokroić na części. Cebulę obrać, pokroić na części. Warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą, pieprzem i natką pietruszki. Polać miodem, octem balsamicznym i masłem. Piec 40 minut w 200 stopniach
Moja Galeria Smaku