papryka w occie - 3457 przepisów (strona:176/231)

Śledzie w śmietanowym sosie curry, z dodatkiem rodzynek 382

Cebulę obrać i posiekać w drobna kostkę. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilak minut, żeby stały się szkliste i puściły sok. Dopiero wtedy dodać do śmietany wraz majonezem, octem winnym i przyprawą curry. Sos doprawić ewentualnie solą, ale trzeba uważać z jej ilością, gdyż śledzie są słone. Rodzynki sparzyć, jeśli są zbyt suche. Śledzie pokroić w średniej wielkości paski(...)podać je z sosem bez wcześniejszego mieszania. Wszystko zależy od naszej fantazji. Udekorować posiekanym szczypiorkiem. Wielbicielom śledzi polecam też inne, równie smaczne: śledzie w słodkim sosie pomidorowym z pomarańczową papryką śledzie w śmietanie, z dodatkiem bazylii i cytryny śledzie z papryką i gorczycą wigilijne śledzie w śmietanie śledź opiekany w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami

Codzienna kuchnia niecodzienna
GALARETKA Z KURCZAKA 173

trzeba było dodawać. Tak pamiętam z domu rodzinnego.  Taką galaretkę można przygotować z okazji różnych uroczystości domowych, sprawdzi się jako przystawka lub zakąska. Podajemy z sokiem z cytryny, octem lub tartym chrzanem. SKŁADNIKI: 1 sprawiony kurczak 2 cebule 3 marchewki 1 por (biała część) kawałek selera 1/2 pęczka natki pietruszki po kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela 2 liście(...)dodatkowo do każdej salaterki lub foremki na galaretkę : jajka na twardo, pokrojone w plasterki (po jednym plasterku do każdej) zielony groszek konserwowy marchew z wywaru pokrojona w kostkę czerwona papryka pokrojona w kostkę spora ilość mielonego czarnego pieprzu 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekane same listki, bez łodyżek) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Kurczaka płuczemy, kroimy na kawałki, usuwamy nadmiar tłuszczu - wkładamy

Moja Książka Kucharska
SAŁATKA Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI W SŁOIKACH 205

starłam na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszałam w misce z solą i odstawiłam na dwie godziny. Następnie odlałam sok,który puściły warzywa. Składniki zalewy wymieszałam w misce. olej, ocet, cukier, wegetę, koncentrat pomidorowy, dodałam pieprz i wymieszałam. Wlałam ją do ogórków i wymieszałam. Przełożyłam wszystkie wymieszane z przyprawami warzywa do dużego garnka i zagotowałam. Garnek trzymałam po zagotowaniu(...)Smacznego! Polecam również OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ SAŁATKA SZWEDZKA Z OGÓRKÓW W SŁOIKACH OGÓRKI Z PAPRYKĄ W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE

potrawyregionalne
Ziołowy, pieczony karczek z ćwikłą 387

dużo ziół. A takie mięsko idealnie smakuje z ćwikłą :)Składniki na pieczony karczek:Karczek około 2 kg1,5 główki czosnku ząbki czosnkuZioła suszone: majeranek, słodka papryka, ostra papryka, gorczyca, kolendra, rozmaryn, jałowiec, tymianekpieprz, sól4 Liście laurowePół szklanki olejuMięso umyć, osuszyć i włożyć do miski. Natrzeć olejem, czosnkiem, solą, pieprzem  i ziołami. Obok mięsa położyć kilka listków laurowych(...)kilogramów waży. Czyli 2 kg pieczemy 2 h.składniki na ćwikłę: 1,5 - 2 kg buraków ćwikłowychsok z 1 cytryny albo 2 łyżki octu jabłkowegosłoiczek tartego chrzanu do smaku: cukier, sól, pieprzMyjemy buraki następnie gotujemy je do miękkości, a później obieramy ze skórki.  Obrane buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach

Bon Appetit Małgorzaty
Warzywny sos kuzynki Dorotki (na zimę bez octu - do mięs, na kanapkę, pizzę itp) 326

Kuzynka nazwała ten sos " sałatka agica"... Zresztą nazwa nie jest ważna, najważniejsze jest to, że sosik jest bardzo smaczny i z powodzeniem można go stosować jako

IMPRESJA SMAKU
Pyszne i zdrowe przekąski na mundial 2018 183

piekarnik do 180 stopni. Odcedź, przepłucz i osusz cieciorkę (taką z puszki). Staraj się pocierać nasionka ręcznikiem papierowym podczas osuszania, żeby oddzielić skórkę. Wysyp na tackę do pieczenia. Posyp papryką, pieprzem kajeńskim, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki soli, skrop łyżką oleju, wymieszaj dokładnie i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut. W połowie pieczenia wymieszaj cieciorkę. Zdrowa przekąska na mundial(...)przekąską wspólne oglądanie meczu będzie jeszcze większą przyjemnością! Bez wrzutów sumienia! Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rzodkiewki umyj, osusz, większe przekrój na połowy. Przełóż do naczynia żaroodpornego, polej olejem, octem balsamicznym i miodem. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut. Rzodkiewki będą słodkie i soczyste! Pyszna przekąska na mundial gotowa! Chipsy z jarmużu

Niedzielny kucharz
Pyszny roślinny pasztet z suszoną śliwką. Tradycyjny zestaw obiadowy 247

Pasztet ma delikatną, wilgotną konsystencję, a łódeczki ziemniaczane są cudownie chrupiące.  Pieczone ziemniaki: kilka średnich ziemniaków łyżka oliwy ulubiona mieszanka przypraw do ziemniaków: kminek, kolendra, tymianek, kurkuma, słodka papryka, sól i pieprz Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ziemniaki obierz i pokrój w łódeczki, a następnie ułóż na blasze. Oliwę wlej do małej miseczki, dodaj(...)godz. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ziemniaki upiec razem z pasztetem i wyjąć je trochę wcześniej.  Buraczki: 3 średnie buraki 1 mała czerwona cebula 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny łyżka syropu klonowego sól, pieprz Buraki dokładnie opłucz, nie obieraj. W całości wrzuć do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości (ok. 30-40 min). Odcedź

Roślinna - blog wegański
Culinary Heritage - Czym jest Sieć Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze - relacja z wyjazdu studyjnego, cz. I 211

Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze skupia 58 członków i może się pochwalić 200 produktami. Tymczasem na liście produktów tradycyjnych są 73 produkty ( w całej Polsce jest ich ponad 1300), w tym papryka radomska (wiedzieliście, że w Polsce jest prawdziwe zagłębie paprykowe?!), likier radziwiłowski, kapłony staropolskie, jabłka grójeckie czy sójka mazowiecka, czyli ... pieczony pieróg. Pełną listę produtków tradycyjnych można obejrzeć na stronie Dziedzictwa(...)należących do sieci oraz próbowania ich wyśmienitych wyrobów. Byli z nami: Robert i Basia Zawistowscy   - właściciele "Ekoturystyki w Raju" oraz hodowcy jabłek i producenci tłoczonego soku jabłkowego, naturalnego octu jabłkowego oraz miodu z mniszka (klik) Piotr i Anna Kuniccy - właściciele Pasieki Nadbużańskiej , gdzie powstaje wpisany na listę produktów tradycyjnych Miód Nadburzański (klik) Rafał i Marzena Dzilińscy - właściciele marki Longinus

KUCHARNIA
Pizza na cienkim cieście którą zrobisz w pół godziny 195

równie dobra jak ta na cieście dojrzewającym. Z cienkim spodem oraz chrupiącym i puszystym brzegiem. Często tę wersje robimy także na słodko. Jako dodatki stosując np ananasy, słodką paprykę czy kukurydzę z puszki, którą moi chłopcy uwielbiają się zajadać. Taka pizza na cienkim cieście to dobry pomysł na szybki i smaczny obiad. A że w naszym domu nie ma osoby(...)szklanki mąki pszennej na pizzę -12 g suchych drożdży -1 łyżka oliwy z oliwek -1,5 łyżeczki soli Sos do pizzy – składniki -pomidory z puszki – 1 łyżka octu balsamicznego – drobno posiekany czosnek – 2 ząbki -bazylia świeża lub suszona -oregano -sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki na sos należy zmiksować blenderem i odstawić w celu

Arbuziaki
Pałki z kurczaka z warzywami w marynacie aromatyczne zioła 206

wiem czy znacie już nowe marynaty Kujawski ?. Jest to nowość, marynat jest cztery, mają długi skład, ale zdrowy skład. W składzie znajdziemy same zioła, musztardę, olej kujawski i ocet winny. Nadają się idealnie do marynowania mięs i warzyw, które potem możemy upiec na grillu, w piekarniku lub usmażyć. Ja upiekłam w piekarniku, bo pogoda niestety grillowaniu nie sprzyjała. Mięso musimy(...)marynata dodaje aromatu i super smaku, do tego u mnie pieczone ziemniaczki :-). Udanego dzionka Wam życzę :-) Składniki : 8 pałek z kurczaka 1/2 słoiczka marynaty aromatyczne zioła Kujawski Dodatki: 1 papryka czerwona 1 cukinia 1 czerwona cebula 3 łyżki marynaty aromatyczne zioła Kujawski 6 ziemniaków sól himalajska pieprz wędzona czerwona papryka w proszku 1. Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem, przekładamy do miski

kruche babeczki
ŚLEDŹ W ŚMIETANIE Z JABŁKIEM I CEBULĄ 208

solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę, w międzyczasie 2-3 razy zmieniamy wodę. Śledzie osuszamy i kroimy w paseczki, wkładamy do miski i wlewamy ocet, dodajemy przyprawę korzenną, listek i ziele angielskie - odstawiamy na min. 30 minut do zamarynowania. Krok 2. W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem, szczyptą soli i pieprzu, dodajemy sparzoną cebulę, koperek oraz(...)najlepiej na całą noc. Śledzie podajemy z chrupiącym pieczywem, np. kromkami bagietki podpieczonymi na złoty kolor w piekarniku lub na patelni grillowej. Przed podaniem dekorujemy świeżą zieleniną, czerwoną papryką pokrojoną w kosteczkę. Smacznego :) fot. Moja Książka Kucharska

Moja Książka Kucharska
Sałatka z kurczakiem, camembertem i sosem winegret 471

Składniki: ogórek pomidorki koktajlowe mix sałat 1 żółta papryka natka pietruszki szczypiorek camembert president lekki pierś z kurczaka przyprawy Kamis: grill ziołowy, zioła do drobiu   Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w paski. Natrzeć mięso przyprawami i smażyć bez dodatku tłuszczu. Gotowe mięso  pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa należy pokroić w kostkę. Szczypiorek i natkę drobno(...)wyłożyć na talerz razem z warzywami, ziołami, camembertem oraz kurczakiem. Całość polać sosem winegret.  Można podać z pieczywem zapiekanym z masłem czosnkowym. Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki cukru sól i pieprz 0,5 łyżeczki musztardy kilka kropli cytryny

The Sweet Damsel
Cebulowe ciasteczka z kremem z pomidorów. 198

chrupiące ciasteczka, na dodatek zupa krem z pomidorów (4-5 osób) Składniki ciasteczka: 600 g mąki pszennej 250 g margaryny 2 duże cebule 1 łyżka suchego maku 1 łyżeczka octu winnego sól do smaku, kurkuma, tymianek, pieprz Cebule ucieramy na drobnych oczkach tarki. Wsypujemy na stolnicę mąkę, dodajemy przetartą cebulę i resztę składników. Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy na placek(...)pieczemy na złoty kolor. Czas pieczenia to ok. 15-20 min. Składniki zupa: 1 butelka passaty 1 czerwona cebula 2 gałązki selera naciowego papryczka jalapeno 1/2 papryki czerwonej oliwa z oliwek pieprz, oregano, bazylia, sos sojowy Warzywa kroimy w kostkę i w rondlu delikatnie przesmażamy. Następnie zalewamy całość passatą. Dodajemy przyprawy i lekko skrapiamy sosem sojowym. Zagotowujemy i na małym

vegetanie
Fasolka po bretońsku w stylu wegańskim. 171

się dodajemy do nich 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę razem wszystko przesmażamy. Następnie zalewamy wszystko wodą i dodajemy czerwoną soczewicę, dużo majeranku, oregano, słodką paprykę, ostrą paprykę, pieprz i sos sojowy. Dusimy aż soczewica zmięknie, ok. 10 min. Teraz czas na strączkowce. Dodajemy zatem wcześniej opłukane z zalewy czarną fasolę, fasolę czerwoną i ciecierzycę. Chwilę dusimy(...)łyżeczką mąki, aby fasolka zgęstniała. Dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec możemy jeszcze doprawić jeśli jest taka potrzeba. Danie jest gotowe. My podaliśmy ją z chlebem i patisonami w occie. Pozdrawiamy i życzymy smacznego

vegetanie
Ogórki w zalewie musztardowej i z Curry 223

musztardą i kilka z dodatkiem Curry, by każdy z domowników mógł wybrać opcje w sam raz dla siebie :) Składniki: Około 3 kg ogórków Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka octu 10% spirytusowego 1 ½ szklanki cukru 2 ½ łyżki soli 5 łyżeczek musztardy np. delikatesowej Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy, chwilę mieszamy by cukier się rozpuścił. Jeśli ogórki są w twardej, grubej(...)litrowych słojów). Do każdego słoja dodatkowo dodajemy: 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu 6 ziarenek gorczycy 1 ząbek czosnku 1 średniej wielkości liść laurowy Można również dodać: paprykę pokrojoną w paseczki lub po   ¾ łyżeczki przyprawy Curry na każdy słój Słoje z ogórkami zalewamy wcześniej ugotowaną zalewą, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 5 – 7 minut, po czym zdejmujemy

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania