zalecenia diety śródziemnomorskiej. Mowa o piyaz, wywodzącej się z kuchni tureckiej prostej sałatce na bazie białej fasoli, pomidorów, natki pietruszki i cebuli, z pysznym sosem z oliwy i czerwonego octu winnego. Choć w Turcji piyaz stanowi najczęściej dodatek do kofte (mięsnych klopsików), z chlebem może stanowić satysfakcjonujący i sycący posiłek. Gdy macie ugotowaną fasolę, jego przygotowanie zajmie Wam tylko kilka(...)białej fasoli z dodatkiem różnych warzyw, takich jak cebula, natka pietruszki, pomidor, papryka, marchewka czy oliwki. Częstym składnikiem sałatki są również pokrojone na ćwiartki jajka na twardo, jednak ja po Wielkanocy nie miałam na nie ochoty:) Sałatkę doprawia się sosem na bazie oliwy i octu winnego oraz sumakiem.Piyaz przygotowałam w ramach kolejnej odsłony wspólnego pichcenia potraw kuchni tureckiej razem
Chilli Czosnek i Oliwabrązowego cukru ¼ łyżeczki pieprzu cayenne 30 dużych krewetek, obranych i oczyszczonych 1 papryka czerwona, pokrojona w cienkie plasterki 250 g sera cheddar lub innego ulubionego żółtego, pokrojonego w kostkę 1 awokado, obrane i miąższ pokrojony w kostkę 1 garść posiekanej świeżej kolendry Składniki na dressing: 5 łyżek octu z białego wina 3 papryczki chili, bez nasion, z grubsza posiekane(...)podsmaż do chrupkości. Przełóż boczek na papierowe ręczniki do odsączenia i odlej tłuszcz z patelni zostawiając około 2 łyżki do podsmażenia następnych elementów. W dużej misce wymieszaj wędzona paprykę, czosnek, oregano, kmin, sól, cukier i pieprz cayenne, wrzuć krewetki i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię po boczku na średnim ogniu włóż krewetki i smaż po 2 minuty z każdej strony. Jeżeli
karmelowyMoja Córka nie dawała mi żyć od dłuższego czasu, każdego dnia prosząc o zrobienie sushi:) Do tego dobre dwa miesiące temu obiecałam moje przyjaciółce Ani, że
Słodko-Słony Świat Ilonykminku 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli 2 czubate łyżeczki brązowego cukru 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju Kapusta 750g czerwonej kapusty (bez łyka i zewnętrznych liści) 1 nieduże kwaskowe/winne jabłko 125ml (pół)wytrawnego wina 2 łyżki octu 1 łyżeczka mielonego kminku 5 goździków sól (ok. 2 łyżeczki) cukier (ok. 2 łyżeczki) 1/2 płaskiej
Kulinarna Pokusamiód 1 łyżka sos sojowy ciemny 2 łyżki pieprz 1/3 łyżeczki przyprawa 5 smaków 1/3 łyżeczki bulion drobiowy ciepły 300 ml. papryka czerwona 1/2 szt. papryka zielona 1/2 szt. papryka żółta 1/2 szt. cebula 1/2 szt. marchew 2 małe szt. brokuł kilka różyczek dymka cebuli 1 szt. pieczarki 2 szt. kapusta pekińska 3-4 liście olej ryżowy do smażenia(...)słodko- ostry: papryczka chili 1 szt. marchew 1 mała szt. woda 1/3 szkl. sok z ananasa 1 szkl. ( może być z puszki ) ananasa 3 krążki ( może być z puszki ) ocet 1 łyżeczka cukier 2 łyżki sól 1 szczypta ketchup łagodny 1 łyżka Dodatkowo: makaron ryżowy 1 op. lub 2 małe cebula prażona do posypania METODA: Marynowanie: Kurczaka umyć, osuszyć
Kuchnia Pauletteswierzchnich liści - waga po posiekaniu) 500 g czerwonej papryki - po oczyszczeniu gniazd nasiennych i błonek 250 g marchwi - po obraniu i odcięciu końcówek 250 g białej cebuli - po obraniu i odcięciu twardych części 1,5 łyżki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Zalewa: 125 ml oleju 125 ml octu 250 g cukru pudru Dodatkowo do każdego słoiczka(...)wyrzucić głąby. Zważyć i zetrzeć tyle kapusty, aż wyjdzie 1,5 kilo, włożyć do bardzo dużej miski lub garnka. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do kapusty. Paprykę oczyścić z nasion, podzielić na ćwiartki i pokroić na cienkie paseczki. Cebulę również pokroić w ćwiartki i w paseczki, wszystko dodać do miski z kapustą i marchewką. Na to wszystko
My simple kitchenstart! SAŁATKA: 200 g kaszy jęczmiennej 2 garści jarmużu ½ średniej czerwonej papryki 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 7-8 pomidorków koktajlowych natka pietruszki (wg uznania) Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy (u mnie sarepska) szczypta soli, pieprzu, ulubionych ziół (u mnie prowansalskie(...)basil leafs salt, pepper Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (około 15. minut), warzywa kroimy tak, aby ich kawałki były mniej więcej takie same, marchewkę i selera w plasterki, paprykę w dość drobną kostkę, pomidorki w ćwiartki. Gdy kasza stygnie na rozgrzaną patelnię z, dosłownie, kropelką oliwy, wrzucamy marchewkę i selera naciowego, lekko podsmażamy, żeby ani jedno ani drugie
Martyna Cooksstart! SAŁATKA: 200 g kaszy jęczmiennej 2 garści jarmużu ½ średniej czerwonej papryki 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 7-8 pomidorków koktajlowych natka pietruszki (wg uznania) Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy (u mnie sarepska) szczypta soli, pieprzu, ulubionych ziół (u mnie prowansalskie(...)basil leafs salt, pepper Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (około 15. minut), warzywa kroimy tak, aby ich kawałki były mniej więcej takie same, marchewkę i selera w plasterki, paprykę w dość drobną kostkę, pomidorki w ćwiartki. Gdy kasza stygnie na rozgrzaną patelnię z, dosłownie, kropelką oliwy, wrzucamy marchewkę i selera naciowego, lekko podsmażamy, żeby ani jedno ani drugie
Martyna Cooksstart! SAŁATKA: 200 g kaszy jęczmiennej 2 garści jarmużu ½ średniej czerwonej papryki 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 7-8 pomidorków koktajlowych natka pietruszki (wg uznania) Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy (u mnie sarepska) szczypta soli, pieprzu, ulubionych ziół (u mnie prowansalskie(...)basil leafs salt, pepper Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (około 15. minut), warzywa kroimy tak, aby ich kawałki były mniej więcej takie same, marchewkę i selera w plasterki, paprykę w dość drobną kostkę, pomidorki w ćwiartki. Gdy kasza stygnie na rozgrzaną patelnię z, dosłownie, kropelką oliwy, wrzucamy marchewkę i selera naciowego, lekko podsmażamy, żeby ani jedno ani drugie
Martyna Cookstuńczyk jest tańszą rybą, a anchois (albo tapenadę przygotowaną z oliwek i anchois) dodaje się jedynie dla wzmocnienia jego smaku. W oryginale pan bagnat wykorzystuje czerstwe pieczywo – warzywa, sos, ocet i oliwa mają je zmiękczyć i sprawić, że chleb lub czerstwa bagietka będą się przyjemnie żuły. W smaku żadnej większej różnicy nie ma – zróbcie jak Wam wygodnie, wykorzystajcie albo świeżą(...)małe cebulki szalotki ½ małej, czerwonej papryki 10 czarnych oliwek 1 łyżka drobnych kaparów z zalewy 2 łyżki natki pietruszki 10-12 listków bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy SOS WINEGRET 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 pełna łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka soku z cytryny albo octu z białego wina ząbek czosnku
Karo in the KitchenSkładniki: 300 g filetów z ryb ze skórą (np. dorsz i/lub łosoś) 100 g mieszanki owoców morza (kalmary, małże, krewetki) 1 l bulionu rybnego lub warzywnego 3 czerwone papryki 6-8 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman 4-5 łyżek sosu sojowego Kikkoman Less Salt 1 batat 1 cebula ½ cytryny ½ -1 papryczka chili 4 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka(...)warzonego sosu sojowego Kikkoman 1 łyżka octu z białego wina 100 ml oliwy ½ łyżeczki mielonego kminku Przygotowanie: Filety rybne oczyść z łusek i ości, pokrój na 4 cm kawałki, skrop sosem sojowym Kikkoman Less Salt i sokiem z cytryny, odstaw w chłodne miejsce. Batata obierz, pokrój na kawałki i rozdrobnij w mikserze. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i rozdrobnij
SzczyptaSmaQlitr mleka 2 łyżki octu 1 duża cebula pokrojona w pół-krążki 2-3 pokruszone liście laurowe 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu zmiażdżonego na grube kawałki 1 płaska łyżeczka soli marynata 2-ga: 3 łyżki oliwy 2-3 ząbki czosnku 1 starta cebula 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (piment) 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub innej
Sztuka gotowania w/g Samirypanzanelli były cebula i czerstwy chleb namoczony w occie i skropiony oliwą. Wyobrażam sobie ten pierwowzór sałatki i jestem pewna, że aż takich peanów na jej cześć raczej bym nie wygłaszała. Co innego dzisiejsza wersja z pomidorami i kaparami albo jak u Jamiego Olivera dodatkowo z anchois i pieczoną papryką. To dopiero smak! Sałatka jest niesamowicie lekka, czyli(...)wpływem soku nie nasiąkły zbyt szybko i nie stały się papkowate. Moja panzanella to pomidory i chleb, czerwona cebula i kaparowe jabłuszka, garść bazylii, szczypta soli, oliwa oraz ocet winny. Prawdziwy smak włoskich wakacji. Kto wie, czy jutro znów jej nie popełnię;) Składniki (na 3-4 porcje): 200g ciabatty lub innego pieczywa + łyżka oliwy 700g pomidorów (różne odmiany i kolory
Obiad gotowyłyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ryżowej na czubek łyżeczki pieprzu cayenne 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kuminu 1 czubata łyżeczka garam masala 1 łyżeczka czubata kurkumy 1/2 łyżeczki soli pieprz olej Sos 1 cebula 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu ryżowego 1 płaska łyżeczka imbiru 1 szczypta płatków chilli 2 łyżki słodkiego sosu chilli Cebulę pokroić
O kuchni z uczuciemżółte cebule 2 czerwone cebule 2 szalotki 1 ser camembert 2 ząbki czosnku pół łyżeczki ostrej papryki chilli łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki pieprzu czarnego 10 plasterków kiełbasy krakowskiej wyprodukowanej w systemie QAFP 2 łyżki masła 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu lipowego 1 łyżka cukru Wszystkie cebule obrałam i pokroiłam w ósemki, czosnek obrałam
Kuchnia na wzgórzu