ogórki na occie - 1000 przepisów (strona:26/67)

Sałata a'la nicejska 194

pomidory mały kawałek sałaty lodowej 1/2 ogórka zielonego 2 łyżki tuńczyka w oleju  mały ząbek czosnku 1/2 cebuli 1 łyżeczka octu winnego 2 jajka kilka oliwek Pomidory kroimy w plasterki u układamy jeden na drugi w kółku....na środek kładziemy poszatkowaną sałatę lodową następnie pokrojonego w pół plasterki ogórka zielonego... Tuńczyka w raz z niewielka ilością oleju nakładamy

NaKońcuJęzyka
Rolmopsy dla hardcorów 132

szklanki octu2 liście laurowe2 ziela angielskie2 goździki1 cebula Śledzie wymoczyłam w zimnej wodzie. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę. W garnku zagotowałam wodę, ocet i przyprawy. Do gotującej zalewy wrzuciłam cebulę i jeszcze chwilę pogotowałam. Całość wystudziłam. Ogórka pokroiłam na małe paski, papryczkę oczyściłam z ziarenek. Na każdym kawałku śledzia zrobiłam maz łyżeczką musztardy, następnie położyłam pasek ogórka i papryczkę piri

bastalena
Ogórki z kolendrą 231

Urlop skończył się, ale sezon ogórkowy w pełni. Proponujemy przepis Tereni na ogórki konserwowe z kolendrą.    Składniki: -4 kg ogórków -1/2 kg cebuli -4 zielone papryki -1 seler -solanka:               4 szklanki wody               1 szklanka soli kamiennej(...)szklanek wody               3 szklanki octu 10%               4-5 szklanek cukru               2 łyżki kolendry    Ogórki myjemy, nie obieramy, obcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na paski. Jeśli ogórki są malutkie kroimy je tylko na pół.    Paprykę

Maminek kulinarny
Koreczki śledziowe 216

smaku są wyśmienite. Super się prezentują i są naprawdę pyszne.Polecam Składniki: - 4 filety śledziowe a`la matias - 3 marchewki - 5 ogórków kiszonych - 2 cebule - 3 szklanki wody - 1/3 szklanki ocet - 1 łyżka cukru - 1 liść laurowy - 2 ziarenka ziela angielskiego - 3-4 ziarenka pieprzu Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę,ocet oraz przyprawy . Stawiamy na gaz i zagotowujemy.Odstawiamy

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z kurczakiem i winogronami 171

bloga Sandra bakes a party 1 ulubiona sałata (u mnie masłowa) kiść winogrona (najlepiej bezpestkowego) 1 pomidor 1/2 długiego ogórka 3 łyżki kukurydzy z puszki kiełki rzodkiewki 1 filet z kurczaka 1 łyżeczka oliwy tymianek, oregano sól, pieprz sos lub ocet balsamiczny Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, dodać pokrojony filet(...)kurczaka. Dodać tymianek i oregano, sól i pieprz. Usmażyć z kurczakiem. Do miski dodać porwaną sałatę, przekrojony na pół winogron, pokrojonego ogórka i pomidora, kukurydzę oraz kiełki. Całość doprawić solą i pieprzem. Polać sosem lub octem balsamicznym. Wymieszać. Pyszna i zdrowa przekąska gotowa :) Smacznego

Moja Galeria Smaku
Sałatka makaronowa z serem i szynką 373

łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka oleju rzepakowego, 2 łyżki octu winnego estragonowego.     Przygotowanie     Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić, przełożyć do miski, wymieszać z olejem i octem estragonowym. Odstawić do ostygnięcia. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Ogórki umyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Wraz z papryką

Z miłości do słodkości
PRZETWORY - Ogórki w musztardzie 174

stosunku do zalewy i trochę się w niej ukryły, ale i tak nie da się im uciec przed moimi żarłokami;) Składniki: 2 kg ogórków na zalewę: 1 litr wody 1,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 10% 3 łyżki musztardy 1,5 łyżki soli garść ziaren gorczycy,  3 listki laurowe Ogórki umyj, obierz, pokrój w ćwiartki (wzdłuż

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chłodnik litewski 149

powstawania kamieni nerkowych. Składniki (na 4-5 porcji): 1 pęczek botwiny 1 pęczek rzodkiewek 2 ogórki 3 młode cebulki ze szczypiorem 2 ząbki czosnku 1 duży pęczek koperku 500 g kefiru lub zsiadłego mleka 400 g jogurtu greckiego 2 łyżki białego octu winnego cukier sól mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Botwinę umyć i drobno pokroić wraz z ogonkami liściowymi(...)dodać 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, zamieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty na małym ogniu. Po tym czasie dodać 2 łyżki octu winnego, zamieszać i zdjąć z ognia do przestudzenia. Ogórki obrać, rzodkiewki umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać drobno posiekany koperek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać kefir i jogurt i wszystko dokładnie

W SMAK
Dorsz po japońsku 173

więcej, bo po rozmrożeniu i odcieknięciu będzie jej mniej ) olej Ciasto 1 jajko ½ szklanki mleka Vegeta Mąka Sałatka 2 średnie cebule 4 ogórki konserwowe 4 kawałki papryki konserwowej Zalewa 1 ½ szklanki wody 4-5 łyżek octu Koncentrat pomidorowy ok. 200 gram ( mały słoik ) ½ szklanki oleju 2 łyżki cukru Sól Wykonanie: Z jajka, mleka, mąki z dodatkiem vegety robimy ciasto(...)naleśniki tylko bardziej gęste. Pokrojoną w kawałki rybę obtaczamy w cieście i smażymy na oleju na złoty kolor. Cebule, ogórki konserwowe , paprykę kroimy w kostkę i razem mieszamy. W naczyniu układamy rybę, sałatkę, rybę i ponownie sałatkę. Wodę z octem, koncentratem, olejem, cukrem, solą zagotowujemy. Przygotowaną, gorącą zalewą zalewamy rybę i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce

Smaki Ewy
Gazpacho 119

pszenny klik jak go zrobić  3 kromki sok z limonki2 łyżki octu winnego 2 łyżki oliwy   SPOSÓB WYKONANIA  :- pomidory umyć, sparzyć  obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki - paprykę umyć pokroić odciąć kawałek na małe kosteczki a resztę pokroić na większe- ogórek, cebulę część pokroić na większe a po gruby plaster skroić na drobną(...)blendera wrzucić wszystkie większe kawałki, pomidory, czosnek, ok 5-7 listków bazylii, zmiksować na jednolitą masę po czym dodać oliwę, ocet i doprawić przyprawami - schłodzić w lodówce ok 2-3 godzin - podawać z pociętymi w kosteczkę warzywami (ogórek, papryka oraz cebula) oraz z kawałkami chleba pszennego na zakwasie - jeżeli gazpacho nam się dobrze nie schłodziło podajemy

Basia w kuchni
Sałata z ogórkiem w śmietanie 125

został ponownie „odkopany”. Składniki: 1 główka sałaty masłowej 1 ogórek długi ok. 100 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego Sok z cytryny ewentualnie ocet Cukier Szczypta soli Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce jak do mizerii. Do naczynia ( kubka ) wlewamy / wkładamy śmietanę ewentualnie jogurt, doprawiamy według uznania ( smaku ) sokiem z cytryny

Smaki Ewy
Mizeria z ogórków na zimę. 86

Składniki : 3 kg świeżych niezbyt dużych ogórków 3 gałązki zielonej natki pietruszki Zalewa :   3 szklanki wody 20 ml (2/3 szklanki) octu 10 % 2 łyżki soli 3 łyżki cukru pieprz czarny cały Sposób wykonania : Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki, zasypać solą i odstawić na 15-20 minut, aż puszczą sok. Sprawdzić smak soku i ewentualnie

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z ogórków, marchewki i cebuli w koncentracie pomidorowym 126

dostałam od znajomej. Pomysł na  mizerię z marchewką i cebulką w zalewie z koncentratem pomidorowym. Polecam , bo przepis bardzo dobry. SKŁADNIKI: 1 kg. ogórków 1 kg cebuli 1 kg. marchewki Zalewa: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 koncentraty pomidorowe po 200 g. ziele angielskie  liść laurowy WYKONANIE Wszystko kroimy w oddzielnym naczyniu.  Ogórki

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka grecka 161

jedną z najczęściej podawanych w naszych domach. Świetnie sprawdza się też jako przystawka. W upalne dni orzeźwia. Składniki ser feta 200 g ogórek sałatkowy kilka pomidorków czereśniowych sałata lodowa cebula czarne oliwki (według uznania) oliwa z oliwek ocet Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Sałatę płuczemy ,osuszamy i rwiemy na kawałki. Cebulę kroimy w krążki ,pomidory w ćwiartki. Ogórka kroimy w plasterki. Na sałatę wykładamy wszystkie warzywa i pokrojoną w kostkę fetę. Ocet i oliwę podajemy osobno ,by każdy mógł doprawić sałatkę według własnego uznania

R'n'G Kitchen
Grillowane nogi z kurczaka z cytryną i rozmarynem 224

lekko kwaśne, jak również odrobinę pikanterii pieprzu cayenne, wybraliśmy dla Was 4 dodatki, które będą dla takiej konfiguracji odpowiednie. Są to marynowane w oleju i occie karczochy, kolorowa sałata z pomidorami i ogórkiem , a także pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem oraz przypiekane na grillu lekkie pszenne pieczywo. Nie chodzi koniecznie o to, żeby zawsze stosować te dodatki w komplecie

Kulinarna Pokusa