przepadaliśmy za zupami na zimno ale ten wyjątkowo przypadł nam do gustu Składniki: - 1 pęczek botwinki - 1 średni ogórek - 1/2 pęczku koperku - 1/2 pęczku szczypiorku - 250 ml kefiru - 500 ml wody - 200 ml jogurtu greckiego - sól, pieprz, cukier - 1 łyżeczka octu - 4 jajka Składniki dla 4 osób Najpierw zajmujemy się botwinką. Gałązki kroimy na małe słupki a liście drobno kroimy(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Potem gotujemy jeszcze ok. 3 minut i dodajemy ocet. Jak nasz barszczyk stygnie gotujemy jajka na twardo. Do ostudzonego barszczyku dodajemy ogórka obranego ze skórki i startego na tarce oraz posiekany koperek i szczypiorek. Kefir i jogurt mieszamy razem i dodajemy do niego stopniowo barszczyk
Kuchenne Wariacjepapryki 20 czarnych oliwek 3 młode cebulki 150 g sera sałatkowego na tacce 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego sól pieprz Przygotowanie: Warzywa możemy spokojnie przygotować sobie dzień wcześniej. Pomidora i paprykę kroimy w kostkę, ogórka w półplasterki, cebulkę w talarki a oliwki przecinamy na pół. Wszystko mieszamy w misce i tak przygotowane warzywa możemy
Taste Therapywody 300 g keczupu, u mnie łagodny Kielecki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 10 % 2 łyżki soli 3 listki laurowe Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać keczup, cukier, sól i listki laurowe. Wszystko zagotować. Gotową zalewę odstawić do wystudzenia. Ogórki dokładnie umyć i wysuszyć. Odkroić końcówki i pokroić w pikle lub obrać ze skórki i pokroić
Monia miesza i gotujesushi 1 opakowanie (6 szt.) suszonych alg morskich Nori 1 łyżka sake (można pominąć) 60 ml octu ryżowego 2 łyżeczki cukru pudru ½ łyżeczki soli Do maków z pieczonym łososiem: 300 g świeżego łososia sól morska, świeżo mielony pieprz warzywa (u mnie: sałata, awokado, ogórek) majonez lub serek Philadelphia Dodatki do sushi: sos sojowy do maczania sos teriyaki lub kabayaki(...)ryżu do sushi 1 opakowanie (6 szt.) suszonych alg morskich Nori 1 łyżka sake (można pominąć) 60 ml octu ryżowego 2 łyżeczki cukru pudru ½ łyżeczki soli 300 g świeżego łososia sól morska, świeżo mielony pieprz warzywa (u mnie: sałata, awokado, ogórek) majonez lub serek Philadelphia sos sojowy do maczania sos teriyaki lub kabayaki do polania (można pominąć, na dole postu
Poezja smakuJest wyśmienita zarówno na zimno jak i na ciepło. Składniki: 1 kg filetów z ryby ( u mnie dorsz), 2 słodkie czerwone papryki, ½ litrowego słoika ogórków konserwowych, 2 duże cebule, Na zalewę: niepełna szklanka octu 10% ( około 200 ml), 1,5 szklanki wody, ¼ szklanki oleju, 1,5 łyżki cukru, 2 łyżki pikantnego ketchupu, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, płaska łyżeczka(...)oleju z obu stron ( ciasto ma się przyrumienić). Zdjąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i odstawić. Cebule obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Ogórki i paprykę pokroić w paski lub grubą kostkę. Przygotować zalewę - w garnku wymieszać wszystkie składniki i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać paprykę, ogórki i cebulę. Dusić pod przykryciem
Nie tylko w kuchnipytam, bo się zastanawiałam. Blondynka: Asiu, ej , ale do tej wody, w której moczą się ogórki na szwedzką to cukier? Jaki to ma cel? Margarytka: Jaki kurcze cukier?! Sól! Blondynka: No cukier! Pisze przecież! 3 szklanki wody, 2 szklanki cukru i ocet, tylko jeszcze nie wlałam. Margarytka: Magda! To zalewa! Moczysz w wodzie z solą! Blondynka: Ups. ( moja twarz(...)albo spadało z blatu, albo rozlałam. Normalnie tamtego dnia powinnam nazywać się PORAŻKA :) W sumie ogórki to fajna zabawa. Ciapania mało, czysta robota. Prawie kończyłam, była już 21:00. Zalewa do szwedzkiej i gotowanie. Tyle mi zostało. Więc leję szklanki wody i octu do miski. Chciałam zrobić z podwójnej porcji zalewę. Liczę te szklanki, a liczenie
Blondynka Gotujeprzygotowania gazpacho potrzeba: 2 puszek pomidorów (mogą być krojone, jak i całe), bagietki, 1 papryczki chili, średniej wielkości ogórka, 1 żółtej papryki, 3 szalotek (ewentualnie średniej wielkości cebuli), 4 sporych ząbków czosnku, 50 gram masła, oliwy, octu winnego białego, soli morskiej, świeżo mielonego czarnego pieprzu, kilku listków świeżej bazylii. Do dość dużego garnka przełożyłem całą zawartość dwóch puszek pomidorów. Dodałem(...)nich 2/3 dokładnie umytego ogórka wraz ze skórką, 3/4 żółtej papryki, 3/4 papryczki chili, 3 ząbki czosnku i 3 obrane z łupinek szalotki. Do garnka wycisnąłem również sok z całej limonki, zostawiając cienki plasterek do dekoracji. Wrzuciłem również około 10 listków świeżej bazylii. Dodałem około 3 łyżek białego octu winnego oraz 4 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
Wyprawy kulinarnewersję ogórków u mojej znajomej musiałam zrobić swoją wersję. Wspaniałe ogórki konserwowe z liściem dębu i carry. Składniki: - 2 kg małych ogórków gruntowych - ok. 10-12 liści dębu - mała cebula Zalewa: - 1 szklanka octu 10% - 1 szklanka cukru - 2 szklanki wody - 2 łyżeczki gorczycy - kilka ziaren ziela angielskiego - 2 łyżeczki carry - 2 łyżeczki soli Przyprawy znajdziecie
Apetyczna babeczkaSkładniki: 3kg ogórków gruntowych 3 marchewki 4 czerwone papryki 3 cebule 5 ząbków czosnku Zalewa: 2 szklanki octu ( 10% ) 4 szklanki wody 10 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki soli 1,5 szklanki cukru Sposób przygotowania: 1. Ogórki umyć i pokroić w plasterki ( nie obierać ). 2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 3. Z papryki wyciąć
A Ty Smakuj Mnieświeżo mielony pieprz - kilka pomidorków koktajlowych - 1 ogórek gruntowy - kilka zielonych oliwek - 2 rzodkiewki - 5 migdałów - ½ łyżeczki dobrej oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie: - W garnku zagotować wodę; włożyć umytego batata, dodać ½ łyżeczki soli - Gotować do miękkości, czyli aż widelec będzie z łatwością wchodził w batata (ok. 30 minut) - Marchewkę obrać, posiekać w słupki - Sałatę umyć, osuszyć, posiekać w cienkie(...)paski - Pomidorki posiekać na połówki, oliwki w plasterki - Ogórka umyć, obrać, pokroić w plasterki - Rzodkiewki umyć, posiekać - Rozgrzać patelnię, dodać rozdrobnione migdały, prażyć przez 3 minuty - Marchewkę ugotować na parze (ok. 5 minut) - Na talerzu rozłożyć sałatę, wyłożyć na nią resztę warzyw - Sałatkę skropić oliwą i octem balsamicznym; posypać solą, świeżo mielonym pieprzem, ziołami i migdałami - Batata
Wegańska kuchnia orientalnamałych ziarenkach) - ocet do ryżu (specjalny do sushi) - cukier, sól - wodorosty nori - wasabi (chrzan japoński), ja kupuję w proszku, można też użyć gotowej pasty wasabi - imbir marynowany w słoiczku - sos sojowy (jak będziecie kupować to kupcie bez konserwantów, prawdziwy sos sojowy nie wymaga żadnych "dopalaczy" ;-) ) - wędzony łosoś - kawior - paluszki krabowe - serek śmietankowy - serek łososiowy - ogórek zielony - awokado dojrzałe(...)Odstawiamy do wystudzenia. Jak będzie zimny, zakwaszamy octem wymieszanym z solą i cukrem. Na 400g ryżu spokojnie możecie użyć z 4 łyżki octu (sól i odrobione cukru do smaku) Następnie kroimy w cienkie podłużne paski ogórka, usuwamy pestki, awokado również w paseczki. Proszek wasabi mieszamy z wodą powinien mieć bardzo gęstą kremową konsystencje. Matę bambusową, owijamy folią spożywczą
SMYKWKUCHNIsans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 4 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki oleju pół szklanki mleka z łyżką octu zioła, np. tymianek, cząber, bazylia sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)language:EN-US;} Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Piecz w okrągłej formie w temperaturze 190°C przez pół godziny. Podawaj, np. z sałatką grecką (ogórki, pomidory, feta, oliwki, papryka czerwona i pomarańczowa, oliwa, ocet winny/sok z cytryny, sól, pieprz, oregano, bazylia) i panierowaną cukinią (najpierw ją nasól i odstaw na co najmniej godzinę, następnie odlej wodę i wtedy panieruj
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: woreczek ryżu ugotowanego na sypko, puszka kukurydzy, pół długiego ogórka, 5 rzodkiewek ; sos: łyżka suszonego koperku, ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, łyżeczka cukru pudru, sól, pieprz. Sposób przygotowania: Kukurydze odsączamy z zalewy. Mieszamy z ryżem. Rzodkiewki i ogórka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ryżu i kukurydzy. Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
Pobite gary Barbaryczosnku 2 ogórki gruntowe ze skórką świeży koperek sól i biały pieprz do smaku 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego Do miseczki przekładamy jogurt grecki, do którego dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Umyte ogórki ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach jarzynowych, solimy i zostawiamy na kilka minut na durszlaku, jak ogórki puszczą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędobrą oprawą dla pikli z ogórków. Z podanych ilości otrzymacie 5 słoików 0,6l. SKŁADNIKI: 2 1/2 kg ogórków 2 cebule 8 łyżek oliwy ząbek czosnku na słoik Zalewa: 3 szkl wody 1 szkl octu 2 szkl cukru 3 łyżki soli 2 łyżeczki: gorczycy, pieprzu czarnego ziarnistego i mielonego ,chili, curry WYKONANIE: Ogórki
Kuchnia Beaty