ogórków gruntowych, 3 marchewki, Solanka: 1 szklanka soli, 9 szklanek wody, Zalewa: 4 szklanki wody, 2 szklanki octu 10%, 3 szklanki cukru, Dodatkowo: gorczyca biała, ziele angielskie, pieprz prawdziwy ziarnisty 1/2 kg cebuli, Sposób przygotowania: Ogórki umyć i poszatkować w cienkie talarki. Z wody i soli przygotować solankę i zalać nią ogórki. Odstawić
Nie tylko w kuchniłyżka octu winnego - jajka na twardo (opcjonalnie) Botwinkę, buraki, marchewkę, pietruszkę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i zagotować z dodatkiem kostki rosołowej bulionu (dodać wedle uznania i zapotrzebowania) Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego, 2 łyżki cytryny oraz łyżkę octu winnego. Gotować 15 minut , wystudzić wywar i wstawić na godzinę do lodówki. 4- 5 surowych średnich ogórków gruntowych
upichconaogórków ½ kg marchwi ½ kg papryki (czerwona lub kolorowa) ½ kg cebuli ¾ łyżki soli Zalewa: 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10% spirytusowego ½ szklanki oliwy 3 łyżki soli Ok. ½ łyżeczki pieprzu Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy. Ogórki i cebulę obieramy, kroimy w plastry (szatkujemy), a następnie solimy i odstawiamy na chwilę, by puściły sok. W tym czasie obieramy
Smakowy RajSkładniki:4 kg ogórków1/2 kg marchwi1 kg papryki najlepiej czerwonej1/2 kg cebuli2 główki czosnkuZalewa:1 szkl octu1 szkl oleju1 szkl cukru3 łyżki soli2 łyżeczki pieprzukilka ziaren
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapieczarek* 2 małe cebulki* 4 łyżki majonezu* 3 łyżki jogurtu greckiego kub śmietany 18%* sól, pieprz, mielona słodka papryka* ocet ryżowy Sposób wykonaniaFilety śledziowe, namoczyć w wodzie przez 1-2 godziny, wyjąć, osuszyć i pokroić w paseczki. Cebulę, ogórki i grzyby pokroić w drobną kostkę. wszystko przełożyć do salaterki lub innego naczynia, dodać majonez i jogurt ( można zwiększyć(...)zmniejszyć ilość według własnego uznania), dodać ok. 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej, doprawić solą pieprzem i octem ryżowym lub winnym, wymieszać i odstawić do lodówki do schłodzenia
Mix smakułyżki ketchupu pikantnego3 łyżki octu2 łyżki cukruziele angielskieliść laurowy1 mała puszka koncentratu pomidorowego 2 duże cebule3 ogórki konserwowePrzygotowanie:1. Rybę pokroić na małe kawałki, posolić i usmażyć w jajku i bułce tartej tak jak zawsze.2. Przygotować zalewę : wodę, olej, ketchup, ocet, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i koncentrat pomidorowy wrzucić do garnka i zagotować. Od chwili gdy się(...)duże cebule obieramy i kroimy w kostkę. Zeszklić na oleju i lekko posypać cukrem.4. Rybę ułożyć w jakimś naczyniu, rozłożyć na nią cebulę i pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Zalać przestudzoną zalewą. Smacznego
charlotte gotujecebuli1 kg marchewki1,5 kg czerwonej papryki2 spore pęczki natki pietruszkizalewa1 czubata szklanka cukru1 szklanka octu2 szklanki oleju3 łyżki soli1,5 łyżki mielonego pieprzu3 łyżki mielonej słodkiej paprykiPrzygotować warzywa. Ogórki obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć miąższ z pestkami. Pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić(...)Troszkę sobie pracę ułatwiłam i pomogłam szatkownicą do warzyw i cukinię oraz marchewkę przygotowałam z jej pomocą. Natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przygotować zalewę. Dokładnie wymieszać olej,ocet,cukier i przyprawy. Zalewą zalać warzywa. Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić na 12 godzin, w między czasie przemieszać całość kilka razy. Następnie sałatkę przełożyć do słoików. Dokładnie zakręcić. Słoiki wstawić
Monia miesza i gotujeSezon ogórkowy rozpoczęty, mozna robić przetwory, żeby potem zimą cieszyć się ich smakiem. Oprócz nowych smaków ogórków w moim domu muszą być tez te tradycyjne
Z Majeczką w kuchniktoś ma ochotę na suhi? 250g ryżu do sushi Blue Dragon 2-3 łyżki octu ryżowego Blue Dragon 200g wędzonego łososia arkusze nori świeży ogórek rukola papryka czerwona marchew serek kremowy pasta wasabi sos sojowy imbir marynowany Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, ogórka i marchewkę obieramy i kroimy wszystko w paseczki. Łososia w bardzo cienkie plastry, następnie w paski(...)gotujemy pod przykryciem ok 15 min. Mieszamy go, kiedy ryż wchłonie wodę wyłączamy palnik i zostawiamy garnek z ryżem na około 20 minut by doszedł. Kiedy jest gotowy dolewamy ocet ryżowy i dokładnie mieszamy. Kolejną ważna sprawą jest, aby nie doprowadzić do szybkiego ostygnięcia ryżu. Dlatego też najlepiej jest przełożyć go do termosu. Maki z serkiem i łososiem Arkusz nori
Malinowe Pocałunkilaurowy - 1200 mililitrów wody - 300 ml octu 10% - 7 łyżek cukru - 1 łyżka soli Przygotowanie: Koper myjemy i kroimy na kawałki (albo tniemy nożyczkami). Cebulę kroimy i dzielimy na jakieś 8 części. Czosnek obieramy. Zalewę z wody, octu, cukru i soli zagotowujemy w celu rozpuszczenia składników. Ilość uzależniona jest od ilości ogórków - celowo nie podaję, więc konkretnych ilości
Życie zamknięte w smakuzawijany z papryką i ogórkiem, to coś w sam raz dla mnie.:) Składniki: 6 filety śledziowe a'la matias 4 cebula 3 ogórki kiszone kilka pasków papryki czerwonej 3 marchewki olej lub oliwa Zalewa: 1/2 szklanki octu 3% 1/2 szklanki wody płaska łyżeczka soli 2 łyżki płaskie cukru liść laurowy pieprz czarny ziarnisty Wykonanie: Filety moczę w wodzie(...)dodatkiem octu ( ja na 3 litry wody wlewam pół szklanki octu). Ocet z woda i przyprawami zagotowuję i zalewam pokrojoną w cienki krążki cebulę. Studzę, a następnie doprawiam do smaku solą i cukrem.Marchew i jeden ogórek kroję w plastry, pozostałe na ćwiartki.. Na każdy filet układam ćwiartkę ogórka i pasek czerwonej papryki. Zwijam i spinam wykałaczką
Bea(u)ty kitchenzbyt ładne, lub są przerośnięte, a więc takich które nie nadają się ani do kiszenia ani do konserwowania. Składniki: 2 ½ kg ogórków 3 duże cebule 2 łyżki soli Zalewa: 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki octu spirytusowego 10% 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 łyżeczki Curry 2 łyżeczki papryki czerwone 2 – 3 łyżeczki suszonego kopru Wszystkie składniki
Smakowy Rajsmakuje. Walory wizualne są dla mnie na drugim miejscu :)Składniki:Mata bambusowa do rolowaniaNori – prasowane wodorosty (algi)250 g Ryżu do sushi4 łyżeczki Octu ryżowego1,5 łyżeczki Cukru i pół łyżeczki soli1 Ogórek zielony albo 1 awokado1 Twarożek typu philadelphia100 Wędzony łosośWasabi – japoński zielony, bardzo ostry chrzanMarynowany imbirSos sojowyjasny i czarny sezam do ozdobyPałeczki i ostry nóżRyż:Ryż moczymy około(...)minut w garnku pod przykryciem, później polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.Sos do ryżu:Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości na 0,5 kg ryżu), wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Ja przygotowałam
Bon Appetit Małgorzatynaszej sałatki jest taki:-1 kg brukselki-1/2 kg fasolki szparagowej-czerwona i żółta papryka-30 dkg pieczarek-5-6 ogórków-3-4 marchewki-3 cebule Zalewa:-9 szklanek wody-1,5 szklanki octu-3 łyżki soli-15 łyżek cukru-kilka ziaren ziela angielskiego Do słoików po:-ząbku czosnku-szczypcie ziaren gorczycy-kilka ziarenek
Maminek kulinarnyskładniki* 70 dag schabu lub szynki wieprzowej* 2 średnie cebule* 30 dag pieczarek* 2-3 ogórki konserwowe* 1-2 łyżki mąki* 200 ml śmietany* 2
Mix smaku