ogórki na occie - 1000 przepisów (strona:42/67)

Ryby w zalewie pomidorowej 386

lubimy RYBY W ZALEWIE POMIDOROWEJ .  SKŁADNIKI: 1kg. filetów z mintaju lub z morszczuka cebula  ogórek konserwowy 2-3 jajek masło klarowane ZALEWA: 2 szkl. wody 1/2 szkl. oliwy 2-3 łyżek cukru 3 łyżki kechupu 1 mały przecier pomidorowy 6 łyżek octu sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy WYKONANIE: filety kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, maczamy

Kuchnia Beaty
Sałatka z kurczakiem i orzeszkami ziemnymi 410

Składniki: Dla 4 osób: 1 główka sałaty masłowej lub strzępiastej 2 pomidory 1 większy ogórek 2 piersi z kurczaka 3/4 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych) 4 łyżki pestek dyni 3 łyżki sezamu 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki oliwy z oliwek ok 8 łyżek octu balsamicznego o smaku pomarańczy sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 płaska łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka(...)Umytą sałatę targamy na małe kawałki, pomidora kroimy w kostkę, ogórka przekrawamy na 4 części i kroimy w talarki. Dodajemy pestki słonecznika oraz sezamu. Mieszamy z wystudzonym kurczakiem, orzeszkami i pestkami dyni oraz z oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdy talerz polewamy ok 2 łyżkami octu balsamicznego pomarańczowego, na wierzch nakładamy sałatkę. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Sushi 352

około 56 kawałków) Składniki: - 500 gram ryżu do sushi - 7 płatów nori - sos sojowy - gotowa zaprawa ryżowa (lub ocet ryżowy, cukier i sól) - wasabi - imbir marynowany - mata bambusowa - pałeczki - ściereczka namoczona w gorącej wodzie - ostry nóż - folia spożywcza Dodatki: - ogórek - awokado - paluszki krabowe (surimi) - łosoś wędzony - serek śmietankowy (np. philadelphia lub serek homogenizowany naturalny) - czarny sezam Zaczynamy od przygotowania ryżu(...)przygotowaniem dodatków. Oczywiście wybór dodatków jest kwestią gustu, ja postawiłam na klasykę. Przyznam, że boję się używać surowych ryb, dlatego, że nie mam pewności co do ich pochodzenia.  Ogórka (ze skórką!) przekroić wzdłuż na pół, a później jeszcze raz na pół i wydrążyć nasiona. Awokado obrać i pokroić w paseczki. Surimi i łososia również pokroić w długie paski. Ryż

Zgrabne Gotowanie
Pomidory suszone - przepis na aromatyczny przysmak z domowej spiżarni. Po prostu łał! 243

lepsze przysmaki niż mama Hania. Tym razem przedstawię przepis na domowe suszone pomidory. Może mniej tradycyjne, ale tak samo mistrzowskie jak owe ogórki kiszone . Czy trudno je zrobić samemu? Zapraszam do lektury: Składniki: podłużne pomidory sól ocet winny 6% bazylia suszona oregano suszone tymianek suszony czosnek krojony w plastry olej słonecznikowy pestki słonecznika (opcjonalnie) Przygotowanie: Pomidory kroimy w ćwiartki

Kuchnia po mojemu
Domowy sos tatarski na Wielkanoc 159

domowy sos tatarski. Podejrzewam, że przepis pochodzi jeszcze od Babci mojego męża, a może jest jeszcze starszy. potrzebujemy: - grzybki z octu (najlepsze są domowe, ale świetnie sprzwdzą się też pieczarki z puszki) - 3 jajka - ogórki kiszone - majonez i/lub jogurt - sól i pieprz Grzyby i ogórki odsączyć z zalewy, opłukać i osuszyć. Drobno pokroić. Jajka ugotować

Szybko Tanio Smacznie
Ogórki w curry 224

prezentują się całkiem fajnie a smakują wybornie.  1 litr wody 2 łyżki soli 1 łyżka cukru 3 płaskie łyżeczki curry 1/2 szklanki octu 10% 1-2 liście selery 1 cebula pokrojona w piórka ok. 2 kg ogórków Wszystkie składniki oprócz ogórków i liści selery zagotować. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Na spody słoików ułożyć

Jadło i czytadło
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 235

gdyż papryka się rozlezie. Po upływie swojego czasu, wyciągnij paprykę z piekarnika.  Przygotuj sałatkę- paprykę czerwoną, zieloną, żółtą, surową dynię oraz ogórka poszatkuj w paski, dodaj oliwek zielonej i czarnej, dodaj bazylii, soli, pieprzu i octu balsamicznego z Modeny. Wyłóż sałatkę na talerz, dodaj paprykę, kawałek dyni – nie jedz skóry! Ściągnij czapeczkę z paryki i ...przenieś się do słonecznej

Z Kuchni Do Kuchni
Leśna sałatka grzybowa do słoików na zimę 273

obiadów przez cały rok! Składniki: 2,5 grzybów (opieńki, gąski, kurki) 5 kolorowych papryk 75 dag cebuli 5 kiszonych ogórków 75 dag marchewki 400 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru 4 łyżki soli 4 łyżki soli 8 łyżek octu ½ łyżeczki pieprzu Sposób przygotowania: Marchew utrzeć na grubej tarce w plastry, a cebulę pokroić w talarki. Grzyby ugotować

Tradycyjna Kuchnia
Sushi w pięciu smakach. 387

sosu do ryżu lub octu ryżowego z odrobiną brązowego cukru 1 łyżeczka kurkumy ( opcjonalnie, do części ryżu) składniki podstawowe 6 płatów nori czarny sezam sos sojowy / słodki sos z węgorza ( jest rewelacyjny do sushi!) 2 łyżki wasabi marynowany imbir dodatki 100g wędzonego łososia 100g wędzonego halibuta 8 krewetek 6-8 paluszków krabowych awokado zielony ogórek czerwona papryka mango rzodkiewka szczypiorek(...)ryż wchłanął całą wodę. 3. Jeszcze ciepły ryż zmieszać z 6 łyżkami gotowego sosu do ryżu lub octem ryżowym z odrobiną cukru. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 4. Jeśli mamy wasabi w proszku połączyć je z wodą według proporcji podanych na opakowaniu. 5. Ogórka pokroić w długie cienkie paski i usunąć nasiona ( nie obierać). Awokado i mango obrać ze skórki

DefinicjaSmaku
Sushi 190

świeżego łososia  -tacka wędzonego łososia  -ryż do sushi -opakowanie glonów nori -paluszki krabowe -wasabi -ogórek zielony -sałata 3 kolory -majonez -czarnuszka -tymianek, estragon, rozmaryn,sól, pieprz, pieprz ziołowy (to są przyprawy do upieczenia łososia) -marynowany imbir -sos sojowy -cukier -1 łyżka octu  PRZYGOTOWANIE:  Najpierw myjemy łososia i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie przyprawiamy estragonem, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem(...)Wodę solimy. Ryż gotujemy 10-15 min. Po ugotowaniu dodajemy 1 łyżkę octu i mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na 20 min., następnie czekamy aż ostygnie, ale nie będzie całkowicie zimny (taki aby nie poparzyć sobie rąk).         Teraz mamy czas, żeby pokroić sobie ogórka w słupki, naszykować sałatę i inne składniki (zależy jakie będziemy chcieli dodać

Zainspiruj się kuchnią
Sałatka pełna witamin 250

5 krótkich świeżych ogórków1 pomidor1/2 cebuli3/4 szk posiekanego szczypiorku3/4 szk rzeżuchy2 garście mix sałat z sałatą rzymskąDresing :sól morska do smakupieprz kolorowy do smakuocet ryżowy do

Ewa w kuchni
Zamykamy lato w słoikach! 284

głowy kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu koper ZALEWA: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru łyżka soli Do czystych i wyparzonych słoików wsadzamy warstwowo: paprykę pokrojoną w cząstki (ok. 3cm x 3cm), małe cebulki przecięte na pół bądź ćwiartki, parę ogórków (również malutkich), nieduże różyczki kalafiora, marchewkę pokrojoną w talarki, niedużą gałązkę kopru. Dodajemy

Brzuszki Łakomczuszki
Ryba w zalewie pomidorowej. 307

mrożonych filetów rybnych lub 1 kg świeżych przyprawa do ryb jajko bułka tarta lub mąka pszenna olej do smażenia 6 ogórków kiszonych 4 duże cebule 1 słoik 0,9l papryki marynowanej NA ZALEWĘ 2 szklanki wody 6 łyżek octu 0,5 szklanki oleju 3 małe liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1 opakowanie(...)Rybę rozmrażamy, wycieramy papierowym ręcznikiem, dzielimy na mniejsze kawałki (około 4-5 cm) posypujemy przyprawą do ryb i odstawiamy na jakieś 15-20 minut. W tym czasie kroimy ogórki w talarki, paprykę w paseczki, a cebulki w krążki. W garnku zagotowujemy około 1-1,5 litra wody, wrzucamy pokrojone cebule, doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy grzanie i zostawiamy pod przykryciem

Rozpustne gotowanie
Chłodnik tarchomiński 250

pieprz do smaku Sposób przygotowania: Botwinę (liście i ogonki liściowe) drobno posiekać, zalać wrzątkiem, dodać 2 łyżki białego octu winnego, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 2-3 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i zostawić do przestygnięcia. Ogórki i ugotowane na twardo jaja pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę, szczypior i czosnek drobno posiekać. Ugotowaną, przestudzoną botwinę odcedzić

W SMAK

Proponowane wyszukiwania