ogórki na occie - 1000 przepisów (strona:39/67)

Sałatka szwedzka na zimę 1329

ogórków9 szklanek wody0,5 szklanki soliZalewa:3 szklanki wody2 szklanki cukru1-1,5 szklanki octu 10% (w oryginale 2 szklanki octu)Do każdego słoika wkładamy:3-4 plasterki marchewki0,5 łyżeczki gorczycy4 ziarenka ziela angielskiego4 ziarenka pieprzu1 liść selera (opcjonalnie - mój dodatek)Sposób przygotowania:1. Ogórki myjemy dokładnie, kroimy w plasterki (kroiłam nożykiem). Wsypujemy sól, mieszamy i zalewamy zimną

Kuchnia domowa Ani
Ogórki z przyprawą do grilla 194

wody, szklanka octu 10%, 1 i 1/3 szklanki cukru, czubata łyżka pikantnej przyprawy do grilla, 1/2 łyżki gorczycy, koper, natka pietruszki.   Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier, przyprawę do grilla oraz gorczycę. Dokładnie wymieszać i zagotować. Do słoików o pojemności 0,5l nałożyć po gałązce kopru oraz po 2 gałązki natki pietruszki. Napełnić ogórkami z cebulą

Z miłości do słodkości
"Śledzie" z boczniaków w lekkim sosie tatarskim (wegańskie) 199

miska, starczy dla całej, dużej rodziny! :) Składniki:   - 625ml mleka roślinnego (u mnie sojowe) - 250g boczniaków - 150g płatków ryżowych - 4 kiszone ogórki - pół pora - pęczek natki pietruszki - pęczek koperku - sok z całej cytryny - 1,5 łyżki octu jabłkowego - 1 łyżka musztardy - sól, pieprz  opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu (ja pominęłam, gdyż użyłam słodzonego mleka) Sos: W garnuszku umieszczamy płatki(...)cytryny, musztardę i ocet, znów mieszamy.  "Śledzie": Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. (mniej więcej 1 boczniak na 3-4 kawałki) Smażymy na niewielkiej ilości oleju pod przykryciem, aż puszczą sok. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dalej smażymy, aż wchłoną całą wodę i nabiorą lekko złotego koloru, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.  Ogórki i pora drobno kroimy

Be Fit Be Strong
Chicken Daily Superior 169

łyżki oliwy 1 łyżeczka masła Salsa ogórkowa 6-8 zielonych świeżych ogórków gruntowych lub 1/2 dużego 1 dojrzały pomidor bez skórki 1 czerwona lub zielona papryczka chili, bardzo drobno posiekana kilka łyżek szczypiorku (zielone części cebulek) odrobina pieprzu sól morska do smaku łyżka białego balsamicznego octu winnego 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1. Poprzedniego dnia wieczorem lub najpóźniej(...)lodówki (lub co najmniej na kilka godzin). Wyciągamy 30 minut przed planowanym smażeniem. 2. Przygotowujemy salsę : obrane ogórki i pomidora (bez pestek!) kroimy w małą kostkę, w szklanej misce łączymy je  z chili i posiekanym szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy ocet winny i oliwę, przykrywamy lub owijamy folią naczynie i wstawiamy do lodówki na minimum 15 minut. 3 . Ryż : zieloną

Kuchnia Prezydentowej
Grillowany kurczak z karmelizowanymi śliwkami i kaszą bulgur 259

łyżki cukru szczypta ostrej papryki mielonej Skworcu 1 łyżka syropu klonowego ( w oryginale był miód) 4 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki nalewki śliwkowej, wiśniowej lub brandy Dodatkowo: 1/2 szklanki kaszy bulgur pszenny Skworcu 1 szklanka wody 3 małe ogórki gruntowe sól Wykonanie: Kasza bulgur: Pół szklanki kaszy wsypujemy do garnka, zalewamy ją 1 szklanką zimnej wody, solimy(...)przez około minutę, wlałam alkohol i chwilę odparowałam. Śliwki przemieszałam i polałam mieszanka octu balsamicznego z syropem klonowym i podgrzewałam chwilę, aby zredukowac płyn. W tym czasie mięso zsunełam na brzeg patelni. Kurczaka wyłożyłam na kaszę bulgur, wyłożyłam na niego śliwki, a obok ułożyłam słupki ogórka opruszonego solą. Było Pysznie! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - patelnia grillowa linii

Blondynka Gotuje
Sałatka słodko-kwaśna 186

pieczonej kiełbasy i sadzonego jajka.Po takim posiłku można góry przenosić :) SKŁADNIKI na 2 porcję: 1 dojrzały pomidor kilkanaście plasterków świeżego ogórka 1/2 niedużej cebuli 1/2 dojrzałego awokado kilka świeżych listków bazylii i tymianku 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka octu spirytusowego kilka płatków chili 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Awokado przekroić na pół i wyjąć

Gosia gotuje
Ogórki z chilli na zimę 191

słupki. Czosnek posiekać w cienkie paseczki. Całość zasypać solą i wymieszać. Odstawić na 6 godzin. Zalewa:   3 szklanki octu,  3/4 kg cukru,  łyżka oleju, płaska łyżka chilli w proszku.  Wszystko razem zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki. Przykryć i odstawić na 12 godzin. Następnie warzywa wraz z zalewą przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i zagotować

Z miłości do słodkości
Sałatka warzywna z ziołami. 156

koktajlowych 2-3 papryki zielone lub żółte około 10 ogórków gruntowych 2-3 cebule kilka gałązek rozmarynu, bazylii ZALEWA: 4 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 2-3 łyżki octu winnego(białego) 1 łyżka miodu 1 łyżka soli 1 łyżeczka gorczycy 5 listków laurowych kilka ziaren ziela angielskiego 10 k kulek pieprzu czarnego WYKONANIE: Pomidory(...)kroimy na połówki lub ćwiartki, wkładamy ciasno na dno słoików, cebulę kroimy w piórka, kładziemy na pomidory, paprykę kroimy w paski, przelewamy wrzątkiem i dodajemy warstwę do słoika, ogórki kroimy w półcentymetrowe kawałki, pokrywamy paprykę, na wierzch sałatki dodajemy pomidorki koktajlowe, gałązkę rozmarynu lub bazylię, letnią zalewą wlewamy do słoików, pasteryzujemy na lekkim ogniu

Kuchnia Beaty
Ogórki konserwowe inaczej 181

skórki nabierają delikatniejszego smaku w zalewie, stanowią gotową sałatkę do obiadu i są miłą odmianą pospolitych ogórków konserwowych. Składniki: ogórki-wielkość ani kształt nie mają znaczenia, i tak zostaną pokrojone zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli 1 szklanka cukru do słoika (na 1 słoik): 1-2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu

na moim stole...
Piramidki z placków ziemniaczanych, buraczków zasmażanych i sosu tzatziki 169

świeży kminek majeranek sól i pieprz olej do smażenia Buraczki: 4 średnie buraki jednakowej wielkości sól, pieprz, cukier lub miód, ocet jabłkowy, ? łyżeczki mielonego kminku 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Sos tzatziki: 1 kubek jogurtu greckiego 1 długi ogórek szklarniowy 1-2 ząbki czosnku posiekany koperek i szczypiorek 3-4 łyżki soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz kiełki(...)Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Do garnka z nieprzywieralnym dnem, dodać starte buraki i smażyć, mieszając. Dodać śmietanę, sól, pieprz, kminek oraz do smaku cukier i ocet jabłkowy. Zestawić z palnika. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce i posolić, po kilku minutach odcisnąć, odlać większość płynu, dodając skrobię z dna miski. Dodać zmiażdżony lub starty

Czerwień i błękit
Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chili 138

sól, pieprz, łyżka brązowego cukru, szczypta imbiru – 1 łyżka wody – 1 łyżka octu balsamicznego – opcjonalnie świeży tymianek, mięta i bazylia – opcjonalnie tarty parmezan Wykonanie: Pomidorki koktajlowe przekroić na pół (jeśli macie kumat lub zebrę – na dużą kostkę). Ogórki kroimy w kostkę (wielkości połowy pomidorka). Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Chili drobno szatkujemy. Wszystko wrzucamy

Pociąg Do Kuchni
Marynowana cukinia w zalewie curry 118

także zalać tą zalewą ogórki i muszę przyznać że smak nie rozczarowuje :)  Także polecam ją zarówno do cukinii jak i do ogórków. Składniki: ok 2.5 kg cukinii 7 szklanek wody 1,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 czubata łyżka curry   1 łyżka soli gorczyca seler naciowy  cebula Przygotowanie: Cukinię myjemy a następnie kroimy

Taste Therapy
OGÓRKI KONSEROWE - KORNISZONY 118

nich więcej niż przy kiszonych,ale warto poświęcić trochę czasu by zimą rozkoszować się ich smakiem.Najlepsze są małe ogórki,ale te większe też można wykorzystać właśnie do wspomnianych sałatek. Serdecznie polecam. Składniki zalewy:   4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soli   Dodatkowo do każdego słoika: 2 ząbki czosnku korona kopru kawałek korzenia

Niespełnione zdolności kulinarne
Surówka z młodej kapusty 237

koktajlowych 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pokrojonego szczypiorku Sos 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka majonezu 0,5 łyżeczki musztardy sól pieprz czarny świeżo zmielony Ale-raj Przygotowanie: Kapustę poszatkować. Ogórek i rzodkiewki umyć i razem z skórką pokroić w cienkie plasterki. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Wymieszać w misce

Ala piecze i gotuje
Zdrowa sałatka na zakończenie dnia 1778

lekkich zielonych i chrupiących sałatkach. Sałatki nauczyłam się jeść we Włoszech. Codziennie obowiązkowo sałatka. Składniki na moją -mix sałat gotowych do użycia -papryka -ogórek -rzodkiewka -ser koryciński -pomidorek koktajlowy -kilka kropel majonezu -glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny mieszanka ziaren SŁONECZNE POLA od  ZIARENKOWO kilka kropel oliwy z oliwek Z podanych składników skomponuj zdrową sałatkę. Właściwie sałatka wcale

Z Kuchni Do Kuchni