dobrą oprawą dla pikli z ogórków. Z podanych ilości otrzymacie 5 słoików 0,6l. SKŁADNIKI: 2 1/2 kg ogórków 2 cebule 8 łyżek oliwy ząbek czosnku na słoik Zalewa: 3 szkl wody 1 szkl octu 2 szkl cukru 3 łyżki soli 2 łyżeczki: gorczycy, pieprzu czarnego ziarnistego i mielonego ,chili, curry WYKONANIE: Ogórki
Kuchnia Beatyczerwone papryki 3 marchewki 2 średnie cebule ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty gorczyca czosnek koper olej zalewa 4 szkl wody 3/4 szkl octu 10 % 1 łyżka soli 2 łyżki cukru A jak to zrobić: Ogórki umyć i pokroić lub zetrzeć na plasterki. Cukinię przekroić wzdłuż na cztery, usunąć nasiona i również pokroić na plasterki. Paprykę przekroić na cztery
Kuchnia w opałachogórków1,5 kg marchwi1 kg cebuli1 kg paprykizalewa:1 szklanka octu 10% JAMAR1 szklanka cukru1 szklanka oleju3 płaskie łyżki soli2 łyżki pieprzu 1 łyżka mielonej słodkiej papryki Ja dodałam troszke szczypiorku,ale na prawdę malutko,od czasu do czasu troszkę zieleni przebija ze słoiczka... Ogórki umyć, obrać i pokroić na plasterki. Cebulę i paprykę pokroic w paski bądz piórka(...)ktoś nie ma takiej nasadki w robocie czy malakserze, to po prostu zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucić do dużego naczynia Przygotować zalewę z octu, oleju, cukru, soli i pieprzu oraz papryki, zimna zalewę, nie gotujemy jej. Składniki sałatki dokładnie wymieszać z zalewą i zostawić na pół dnia, nawet na cały, w chłodnym miejscu. Od czasu rekami
Z Kuchni Do Kuchniminut Ilość porcji: 6 Składniki: 250 ml kefiru 250 ml zsiadłego mleka 250ml kwaśnej śmietany 18% Pęczek botwiny 2 buraki Świeży ogórek Pół pęczka rzodkiewki Pół pęczka szczypiorku Pół pęczka koperku Ząbek czosnku 2 łyżeczki octu spirytusowego Sól, pieprz, cukier Botwinę i buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Botwinę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Buraki(...)dodajemy do botwiny. Całość zalewamy niewielką ilością wody, doprawiamy solą i cukrem oraz doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ocet i wyłączamy ogień, pozostawiamy do ostygnięcia. Kefir, zsiadłe mleko i śmietanę mieszamy razem. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i ogórek. Zioła płuczemy, siekamy i dodajemy do całości. Delikatnie mieszamy. Jeśli wywar nam ostygł dolewamy do powstałej zupy. Następnie przeciskamy
Kolizje Smakówgłówki czosnku ( po 3 duże ząbki na 0,5 l słoik ) 2 łyżki soli zalewa 5,5 szklanki wody 1,5 szklanki octu 2,5 szklanki cukru 2 łyżki soli 4 łyżki musztardy sarepskiej Ogórki obieramy ze skóry , przekrawamy na pół i wybieramy środek łyżeczką ( pozbawiamy nasion ) , kroimy na plasterki grubości 0,5 cm – powstaną malutkie półksiężyce . Można
Ogrodnik w podróżybardzo ciekawy smak zarówno słodki jak i lekko kwaskowy. Świetnie sprawdzają się nie tylko do obiadu ale również na kanapki. Składniki: - ogórki - po 2 liście laurowe - po 2 ziela angielskie zalewa - 1 litr wody - 1 szklanka octu - 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu - 5 łyżek soli - 5 łyżek musztardy Przygotowanie: Wszystkie składniki zalewy łączymy i zagotowujemy. Ogórki obieramy
Zainspirowana w kuchni. Po zrobieniu tych ogórków można je jeść już po kilku dniach, ale na zimę proponuję pasteryzować pięć minut.1 - 1,5 kg świeżych ogórków ( gruntowych )Zalewa :6 szk wody1 duża cebula1,5 szk octu 10%2 łyżeczki żółtej gorczycy1 łyżeczka suszonego chili peperoncini1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzukilka liści laurowychkilka ziaren ziela angielskiegosól kamienna do smakucukier do smaku
Ewa w kuchniogórków 50 dag marchwi 50 dag cebuli 50 dag papryki czerwonej pół główki czosnku Zalewa: 2 łyżki oleju 1 szklanka octu 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1,5 łyżki soli 5 ziaren ziela angielskiego Ogórki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki. Marchewkę myjemy, obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDressing : 2 łyżki natki pietruszki 1/2 szklanki oleju rzepakowego SemCo 2 łyżeczki ostrej musztardy 1-2 łyżki octu jabłkowego odrobina miodu do smaku Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć, pod koniec posolić.Cebulę pokroić w krążki. Pomidora i ogórka umyć, pokroić w księżyce, dodać do mieszanki sałat. Paprykę i ser pleśniowy pokroić w kostkę. Wszystkie produkty
Garnkowe fanaberieogniu- według przpisu podanego na opakowaniu.W czasie gotowania dodajemy ocet ryżowy , cukier I sól. Mieszamy.Gdy ryż jest ugotowany- musi! być chłodny by zacząć robić sushi. Ciepły ryż zniszczy nam prasowane algi. Na macie bambusowej wykładamy nori. Układamy ryż- ryż musi zajmować 3/4 nori.( tak jak na zdjęciu)Układamy paluszki krabowe, ogórek I szczypior.Z pomocą maty zaczynamy zwijać. Zawijamy matę
Smaki Edytytylko do sałatek np. takich Składniki 1 główka sałaty ( tu jest krucha karbowana) 1 pomidor ( może byc więcej rzecz gustu) 1 ogórek gałązka bazylii 2-3 gałązki mięty Dresing 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka octu winnego 1/2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki oleju ( ja korzystam z rzepakowego) sól i pieprz do smaku Wykonanie Krok 1 Dresing(...)miseczki włożyć musztardę i ocet . Wymieszać. Następnie dodać resztę artykułów i ponownie wymieszać . Doprawić solą i pieprzem. Krok 2 Umyte warzywa rozdrobnić do miski: sałatę porwać na kawałki niezbyt małe .ogórek pokroić w talarki ,pomidor w talarki lub ćwiartki. Zioła posiekać. Krok 3 Wymieszać warzywa ,polać dresingiem
Eli Gotowanielitra wody przegotowanej 1/2 szklanki soli kamiennej 2 marchewki pokrojone w grube plastry SKŁADNIKI ZALEWY 2 szklanki cukru 1,5 niepełnej szklanki octu spirytusowego 10% 1,5l wody przegotowanej 1-2 łyżeczki kurkumy (dla koloru, ogórki nie wyglądają trupioblado na koniec, ale nie jest niezbędna) DO KAŻDEGO SŁOIKA 2-3 ziarna ziela angielskiego 4-5 ziaren czarnego lub kolorowego
Karo in the Kitchenduże papryki 1/2 kg cebuli 1 średni seler solanka: 9 szklanek wody 1 szklanka soli zalewa: 3 szklanki wody 3 szklanki octu 4-5 szklanek cukru 1 łyżeczka ziela angielskiego 2 łyżeczki gorczycy Sposób przygotowania: Ogórki umyć, pokroić w koreczki (około 4-5 cm kawałki). Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, seler zetrzeć na tarce na drobnych oczkach
na moim stole...oliwek3 łyżki octu winnego2 ząbki czosnku1 łyżka miodusolpieprzWykonanie.Marchewkę gotować 15-20 minut we wrzącej ,osolonej wodzie.Osączyć i zachować wywar. Do wywaru wlać wino ,cieczy powinno być około 1/2 litra i dodać 4 łyżeczki żelatyny ,paprykę, cynamon oraz sól i pieprz do smaku. Podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny. Odstawić.Marchew pokroić w paski, a ogórek w plastry.Foremk(...)zwilżyć wodą i wyłożyć folią. Na dno wlać trochę wywaru, kiedy zastygnie układać warstwami paski marchwi i plastry ogórka.Zalać wywarem i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Przed podaniem przygotować sos. Wymieszać oliwkę i ocet winny, dodać posiekany czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Sos podać w osobnym naczyniu
Kulinarny karnet Christopheraprzemian. Znajdziecie w niej słodki, kwaśny, słony, pikantny smak. Składniki: opakowanie kiełków fasoli mung 1 piers z kurczaka pomidor ogórek Na sos: ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego kilka kropel oleju sezamowego szczypta cukru trzcinowego Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka ugotuj w bulionie z dodatkiem sosu sojowego
AZgotuj!