ogórki na occie - 1000 przepisów (strona:28/67)

Sushi 227

podwoić porcję ryżu) 1 szklanka ryżu krótko ziarnistego do sushi 5 łyżek gotowej zaprawy z octu ryżowego lub 2 łyżki octu ryżowego, 1 i 1/2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli  300 g świeżego łososia krewetki (obgotowane) świeży ogórek dojrzałe awokado chrzan wasabi opakowanie nori (sprasowane algi morskie) sos sojowy imbir marynowany (opcjonalnie, do odświeżania kubków smakowych podczas jedzenia) dodatkowo(...)ryż ręce moczyć w zimnej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości octu, mniej będą się kleiły do ryżu (uważać by nie przemoczyć zbytnio ryżu i nori). Na palec nałożyć niewielką ilość wasabi i przeciągnąć nim wzdłuż w połowie wyłożonego ryżu. Następnie na linii z wasabi układać wzdłuż rybę i paski ogórka lub awokado. Dół nori (ten z ryżem) zawijamy do góry

Kuchcik gotuje
Ogórki konserwowe łagodne 209

wybierzcie się na stronę www.Skworcu.com.pl.Składniki: ogórki - małe marchewka koper czosnek ziarna gorczycy ziarna ziela angielskiego liście laurowe Zalewa: 1/2 szklanki octu 10% 4 szklanki wody 5 - 6 łyżek cukru 2 płaskie łyżki soli 1. Ogórki oczyścić, ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać łodygę kopru, 1 listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, ćwiartkę cebuli i kilka

Apetyczna babeczka
Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem 222

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 2 kg niedużych ogórków gruntowych podobnej wielkości  1 duża cebula pokrojona w grube plastry 1 marchewka pokrojona w plasterki 1 - 2 papryczki chili pokrojone w plastry 8 szklanek wody   300 - 350 ml octu 10% 6 łyżek stołowych cukru   2-3 łyżki stołowe soli kamiennej (nie jodowanej(...)pozycji pionowej, a na górze położyć po 1-2 baldachy kopru lub wsypać 1 łyżeczkę nasion kopru. Z wody. octu, soli i cukru przygotować zalewę, zagotowując razem wszystkie składniki, aż do całkowitego rozpuszczenia soli i cukru. Gorącą zalewą zalać ogórki, tak aby były całkowicie zakryte pozostawiając jednak 2-3 cm wolnej przestrzeni u góry. Pasteryzować około 15 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
żeberka po chińsku 251

serwować. Składniki: 1 kg żeberek   marynata:   - dwie posiekane na bardzo drobno papryczki chili - 2  łyżki miodu - utarty imbir - kawałek 2 cm - 2 łyżki sos sojowy - ocet ryżowy (może być też winny) - 2 łyżki - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki słodkiej papryki - łyżka ostrej papryki - malutka szczypta cynamonu - pieprz Sposób wykonania:   Składniki marynaty mieszamy i obtaczamy(...)Trzymamy w piecu około 90 minut. W połowie pieczenia odwracamy a na ostatnie 15 minut odkrywamy. Całość można podać z ryżem i surówką z ogórka. Ogórka kroimy w paski, solimy i polewamy łyżeczka octu ryżowego. Po wymieszaniu posypujemy sezamem

Lubczyk i Wanilia
Ogórki konserwowe 213

ząbki czosnku, kilka plasterków cebuli, pół łyżeczki gorczycy, kilka plasterków marchwi i gałązkę kopru wraz z nasionami.Zalewa:5 szklanek wody1 szklanka cukru1 łyżka soli 2 szklanki octu 10%Z podanych składników zagotować zalewę. Ostudzić. Zalewać ogórki w słoikach. Pasteryzować 8 minut

Praktyczna pl
Ogórki pomidorowe, czyli zamykamy lato w słoikach! 176

kilograma cebuli - 0,5 kilograma marchewki - 1 i 1/2 łyżki soli - 1 i 1/3 szklanki cukru - 1 szklanka octu - 200 mililitrów oleju - 2 słoiczki po 200 g koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Warzywa obieramy ze skór i łupin. Ogórki kroimy w plastry, cebulę w piórka, a marchewkę ścieramy na tarce. Umieszczamy wszystko w misce, zasypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny(...)czasie dodajemy pozostałe składniki - cukier, ocet, olej i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i znowu zostawiamy, tym razem na 30 minut. Wkładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i pasteryzujemy przez 20 minut. Voila! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date

Życie zamknięte w smaku
Ogórki w curry i chili! 491

SKŁADNIKI: - ogórki gruntowe 1,5 kg - chili suszone - curry - gorczyca - ziele angielskie - liśc laurowy - owoc jałowca - kurkuma - różowy pieprz cały Zalewa: - 3/4 szklanki octu - 4,5 szklanki wody - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki soli Ogórki myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na grube plastry. Do każdego słoiczka sypiemy curry, kurkumę, chili i pozostałe przyprawy. Wkładamy ogórki. Zalewę zagotuj

SMYKWKUCHNI
Pikle z ogórków na ostro w zalewie z kolendrą 212

ostro. Składniki: Dowolna ilość ogórków ( takie jak do kiszenia ) Pieprz młotkowany z kolendrą Nasiona kolendry Zalewa: 1 ½ l wody 300 ml octu 5 łyżek cukru 1 ½ łyżki soli Wykonanie: Z podanych składników gotujemy zalewę. Ogórki obieramy, kroimy słupki ( ósemki ) i układamy pionowo w słoikach. Do każdego słoika wsypujemy ¼ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą i ½ łyżeczki nasion kolendry. Ogórki

Smaki Ewy
Ogórki po indyjsku- do słoika na zimę 495

height: 1em;" /> Składniki : 3 kg ogórków 2-3 cebule gorczyca biała 1/2 łyżeczki na słoik zalewa 1 l wody 0,5 l octu spirytusowego 10 % 0,5 kg cukru 2 łyżki soli 2 łyżki curry Ogórki myjemy , namaczamy w zimnej wodzie przez około 3 godziny , żeby zrobiły się bardzo jędrne . Następnie kroimy w plastry razem ze skórą

Ogrodnik w podróży
Sałatka rosyjska 413

sałatka podobna do polskiej klasycznej. Składniki 2 duże ziemniaki , obrane , pokrojone w kostkę 2 łyżki octu winnego z białego wina 180 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej ), pokrojonej na kawałki 2 duże marchewki , pokrojone w kostkę 150 g zielonego groszku 8 średnich ogórków konserwowych 1 łyżka kaparów , odsączonych sól , czarny pieprz , świeżo zmielony 4 łyżki oliwy z oliwek(...)rondla z wrzącą wodą wlałem 1 łyżkę octu winnego , włożyłem ziemniaki i gotowałem do miękkości. Odlałem , odstawiłem , aby ostygły. Wrzuciłem groszek , fasolkę i marchewkę do wrzącej osolonej wody , wlałem drugą łyżkę octu winnego , gotowałem na wolnym ogniu , aż warzywa były miękkie. Odlałem wodę , odstawiłem warzywa do ostudzenia. Ogórki konserwowe pokroiłem na niezbyt cienkie plasterki Pokroiłem wystudzone warzywa wrzuciłem

R'n'G Kitchen
Burger à la Big Mac z McDonald's. 238

cebuli   1 mały ogórek kiszony   1 korniszon   2 łyżeczki musztardy sarepskiej   1/2 łyżeczki octu winnego   1 łyżeczka cukru   1/2 łyżeczki suszonego czosnku dodatki: 800 g mielonego mięsa wołowego   1 opakowanie (8 sztuk) serków topionych typu cheddar    1/2 sałaty lodowej   1 cebula   2 ogórki konserwowe   sól, pieprz Przygotowanie

Symfonia smakowa
Zdrowa surówka z kapusty pekińskiej z dodatkami :) 175

pół puszki kukurydzy konserwowej - pół czerwonej papryki - 5 łyżek jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka oleju (u mnie słonecznikowy Zielony Nurt ) - 2 łyżki octu winnego (u mnie winny od Kamis) Przygotowanie: Kapustę poszatkować, ogórki i papryką pokroić w kostkę, cebulę cienko pokroić w półtalarki, dodać kukurydzę i pozostałe składniki. Wymieszać. Zajadać ze smakiem :) Prosta a taaaka pyszna

Zdrowie na języku :P
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 160

Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki z papryką Kwaszona Papryka z grzybami Paprykowa marmolada Puree paprykowe Smażona papryka marynowana W miodzie I W miodzie

Tradycyjna Kuchnia
ZUPA KLOPSIKOWA TZW. KWAŚNY KLOPS 543

talerze i polewano zupą z klopsami. Obecnie często zupa gotowana jest na wywarze z warzyw i razem z ziemniakami. Obowiązkowo zakwaszona octem, sokiem z cytryny, a u niektórych sokiem z ogórków kiszonych i zabielona śmietaną. Dla mnie - mistrzostwo świata! Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 6 niedużych ziemniaków 2 marchewki 1 jajko 2 łyżki kaszy manny(...)łyżeczki mąki 3 łyżki śmietany (18%) 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka octu (chyba, że lubimy bardziej kwaśne zupy - tutaj jest dowolność) majeranek słodka papryka sól pieprz Wykonanie:  Do garnka z wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotujemy ok 10 minut. Przygotowujemy mięso jak na klopsy, Dodajemy jajko, kaszę

Walijskie Pichcenie
Zielona sałatka z quinoa 156

więcej Was do tej sałatki przekonywać nie muszę, smacznego! Składniki: 125 g quinoa 600 ml bulionu warzywnego 1 awokado 1 ogórek zielony 1 sałata lodowa garść mięty garść natki pietruszki 2,5 łyżki oliwy 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz szczypta chilli 1/2 łyżeczki cukru 1. Quinoę przelać wrzątkiem, dodać do garnka z gotującym(...)się bulionem. Przykryć, gotować 20 minut. Odcedzić. 2. Awokado obrać, pokroić w kostkę. Ogórek ze skórką również pokroić w kostkę. Sałatę lodową, miętę i natkę pietruszki posiekać. 3. W miseczce wymieszać dressing: oliwę, czerwony ocet, sok z cytryny. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i chilli. 4. Do dużej miski przełożyć quinoa, wymieszać z dressingiem. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania