ogórki na occie - 1000 przepisów (strona:21/67)

Chrupiąca wiosenna surówka 183

Składniki : ogórek pół czerwonej papryki kilka łyżek kukurydzy konserwowej trochę rzezuchy trochę szczypiorku ewentualnie mała cebula ocet jabłkowy lub sok z cytryny olej szczypta soli i pieprzu Ogórka obieram ze skórki i kroję w plasterki. Dodaję kukurydzę, pokrojoną paprykę, szczypiorek i rzeżuchę. Dla lubiących ostrzejsze smaki można też dodać cebulę.  Całość polewam 2 łyżkami octu (lub soku z cytryny

w kuchni i w ogrodzie
przetwory 157

konfitura z czerwonych pomarańczy konfitura z mirabelek konfitura z morwy konfitura z orzechów włoskich     kwas buraczany maliny na zimę mirabelki w occie morele w occie nalewka sosnowa nalewka z mirabelek ogórki małosolne papryka pieczona pesto ze szczypiorku czosnkowego "pesto" z czosnku niedźwiedziego     pomidorki koktajlowe w oliwie   pomidory suszone w oliwie powidła z zielonych pomidorów(...)powidła śliwkowe soliród sól sosnowa syrop miętowy   syrop z fiołków śliwki w occie  winogrona w occie wiśnie w słoikach, bez cukru wiśnie w occie

królestwo garów
Sałatka ziemniaczana 12816

naturalnego pieprz ziołowy, sól łyżka octu balsamicznego Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy na niewielkim ogniu, aż będą miękkie. Odcedzamy i studzimy. Ogórka i cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy.  Z majonezu, jogurtu, octu i przypraw robimy sos. Zalewamy składniki sałatki i mieszamy delikatnie. Chłodzimy około 1 godzinę przed podaniem. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Ogórki konserwowe 304

ogórków 1 l wody 1-1,5 szklanki cukru 1 łyżka soli 0,5 szklanki octu Do słoika wkładamy czosnek, gorczycę, ziarenka pieprzu, angielskie ziele, liść laurowy, koper. Wodę z octem, cukrem i solą gotujemy. Gorącym płynem zalewamy ogórki w słoikach. Pasteryzujemy 30-35 minut. Smacznego

Salonik smaków
Sushi - futomaki 222

Wyłączamy palnik i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 min. Do 3 łyżek octu ryżowego dodajemy 1,5 łyżki cukru, pół łyżeczki sosu sojowego i szczyptę soli. Łączymy i dodajemy do ryżu. Dobrze mieszamy sos z ryżem. Przekładamy na sitko i studzimy. Obrane awokado, ogórka i  paprykę kroimy w cienkie słupki.Łososia - jeśli jest w plastrach - na cienkie

Moje Kuchenne Rewelacje
Ogórki konserwowe 129

ogórków marchewka cebula koper chrzan gorczyca ziele angielskie liść laurowy pieprz czarny cały Zalewa: 2,5 l. wody 0,5 l. octu 2 łyżki soli 1 szklanka cukru Ogórki umyć i nałożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć kilka plasterków marchewki, kilka krążków cebuli, gałązkę kopru, liść i kawałek korzenia chrzanu, pół łyżeczki gorczycy, kilka ziarenek ziela angielskiego

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ogórki w musztardzie 241

Teraz jest czas robienia weków na zimę. Sama od niedawna zaczęłam przerabiać rożne warzywa, na tysiąc sposobów :). Najbardziej uwielbiam tytułowe  ogórki w musztardzie, mają one oryginalny, słodko-ostry posmak z nutą kwaskowego smaku octu. Trudno opisać jest dokładnie ich smak, trzeba spróbować samemu :). Polecam bardzo gorąca, są w sam raz do kanapek jak i do obiadu. Bardzo łatwe(...)szybkie w wykonaniu.  Ogórki w musztardzie SKŁADNIKI: -2 kg ogórków  - po 1 liściu laurowym na słoik, kilka ziaren ziela angielskiego, gorczycy, pieprzu NA ZALEWĘ: -5 szklanek wody -1 szklanka octu -1 szklanka cukru -1 łyżka soli -pół łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu - 5 kopiastych łyżek musztardy sarepskiej lub rosyjskiej -3 liście laurowe -4 ziela angielskie -4 ziarna

Zainspiruj się kuchnią
Śledź w purpurze 213

żywo i razem  gotować. Gotowanie z pasją i purpurowy śledź .  Składniki:  1 szklanka zakwasu buraczanego ¾ szklanki cukru ¼ szklanki octu jabłkowego 2 małe cebule czerwone 4 płaty śledziowe matias  olej  3 kiszone ogórki  2 cebule dymki młode liście buraka Wykonanie: Zagotowujemy zakwas dodając do niego cukier i ocet jabłkowy. Odstawiamy do wystudzenia. Zimnym zalewamy

Malinowe Pocałunki
klasyczna sałatka szwedzka 145

szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe 8 ziaren pieprzu Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe , dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu i ziarna gorczycy, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy ogórki wkładamy je do miski, zalewamy zimną wodą

Miód i pieprz
Sałatka warzywna na zimę 215

kgcebula - 1 kgcukier - 1 szklocet - 1 szklolej - 1 szklpieprz - 20 ziareneksól do smaku - 1 łyżkaPRZYGOTOWANIE:Ogórki umyć, osączyć , pokroić w plasterki. Marchewkę obrać, opłukać zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać , pokroić w krążki. Wszystko razem przełożyć do miski. Następnie dodać ocet, olej, sól , cukier i pieprz w ziarenkach. Dokładnie mieszamy składniki i odstawiamy na 4 godziny

Kuchnia Danusi
Śledzie w pikantnej salsie 199

składniki* 500 g filetów śledziowych małosolnych * 2 czerwone papryki* 4 ogórki konserwowe * 2 średnie cebulki* 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego* 8 łyżek pikantnego ketchupu * 1-2 łyżki octu* 1 łyżka cukru* 1 łyżeczka miodu * 1 łyżeczka słodkiej papryki* 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne* 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej* 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego* 1/3 szklanki wody Sposób wykonania Cebulę obrać(...)oliwy zeszklić cebulkę, dodać do niej paprykę, chwilę smażyć, dodać wodę, delikatnie poddusić, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup i chwilkę dusić. Następnie dodać ocet, przyprawy, cukier, miód i jeszcze 1-2 min poddusić, zdjąć z ognia, wystudzić, odać ogórki pokrojone w kostkę, śledzie pokrojone w paski, całość wymieszać, przełożyć do pojemnika lub salaterki i włożyć do lodówki na kilka

Mix smaku
27. Galantyna z kurczaka z sosem tatarskim 250

piersi z kurczaka 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do kurczaka 1 szklanka mleka Sos tatarski: 3 jajka ugotowane na twardo 3-4 ogórki korniszony 1 słoik grzybków z octu 1 szalotka 3-4 łyżki majonezu 1 opakowanie żelatyny z przyprawami Mięso zmielić, bułkę namoczyć w mleku, odsączyć i dokładnie wymieszać z mięsem, jajkiem i przyprawami. Uformować

Jadło i czytadło
Sałatka Zepos 314

miejscowości Kalamaki. Od tamtej pory to moja ulubiona sałatka. Składniki Sałata (ja użyłam lodowej, ale świetnie się sprawdza gotowa mieszanka sałat) małe pomidorki ogórek papryka puszka anchoives bułka kapary parmezan oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz, oregano ząbek czosnku Przygotowanie Na patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić do niej rozgnieciony ręką ząbek czosnku w łupince. Podsmażyć bułkę(...)miękkie w środku. Doprawić solą, pieprzem i pozypać oregano. Zdjąć grzanki z patelni. Na talerzu ułożyć porwaną sałatę. Pokroić pomidorki, paprykę i ogórek w dość spore kawałki. Wymieszać z sałatą. Dodać fileciki anchoives i kapary. Polać oliwą, octem balsamicznym, doprawić solą, pieprzem i oregano. Na wierzchu ułożyć grzanki, a całość posypać plasterkami parmezanu

Kulinarne Inspiracje
Surówka z sałaty lodowej 601

sałata lodowa 1 szt papryka czerwona 2 szt pomidory malinówki 2 szt ogórka zielonego gruntowego 5 szt rzodkiewek 100 g jasnych winogron 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki sól, pieprz kolorowy, oliwa z oliwek,  ocet winny z czerwonego wina Jamar Przygotowanie:Sałatę lodową porwać na kawałki. Ogórki i rzodkiewki obrać z skórki pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić, umyć(...)Winogrona umyć ,jeśli są duże pokroić w mniejsze kawałki i pozbawić ziarenek. Wszystko razem wymieszać i odłożyć na 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Skropić oliwą i octem winnym dodać zieloną pietruszkę, wymieszać. Jeśli lubimy surówki bardziej na słodko możemy doprawić cukrem, ja nie dodawałam ponieważ wystarczyła słodycz winogron

Ala piecze i gotuje