ogórki na occie - 1000 przepisów (strona:18/67)

Tuńczyk w palonym sianie z foie gras 142

Plaster tuńczyka o grubości około 2 cm, 5-6 łyżek octu z wina riesling, Mus foie gras z kaczki z dodatkiem trufli, oliwa, ogórek, siano. Dwie garście siana włożyć do naczynia żaroodpornego i spalić. Przetrzeć przez sito. Tuńczyka pokroić w kostkę wielkości około 2cm:2 cm. Włożyć do miseczki, wlać ocet z rieslinga, zamieszać i odstawić na 30 minut(...)pół, wyciąć pestki. Pół ogórka pokroić w cienkie paseczki - julien, drugą połowę w drobną kostkę. Na tuńczyku układać foie gras, dekorować paskami i kostkami ogórka. Tuńczyk, Mus foie gras z kaczki z dodatkiem trufli, ocet z wina riesling, oliwa z oferty Złoto Hiszpanii   www.zlotohiszpanii.pl. Tapas niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii.  Na zaproszenie importera najlepszych

królestwo garów
Ogórki curry – ogórki kanapkowe na zimę 1209

mężem niemal cały słoiczek, dlatego na zimę będę musiała uzupełnić zapasy – za szybko znikają. Ogórki w zalewie curry: 1,5 kg ogórków gruntowych 1,5 łyżki soli 3 szklanki wody 2 szklanki octu spirytusowego (10%) 2 szklanki białego cukru 2 łyżeczki curry 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1 mała, czerwona papryka ziarna pieprzu ziarna ziela angielskiego(...)ogórków) wsypujemy po 1 łyżeczce gorczycy, po kilka ziaren pieprzu i po dwa ziarna ziela angielskiego. Układamy w środku plastry ogórków (jak najciaśniej) oraz dokładamy kilka paseczków papryki. Przygotowujemy zalewę: W garnku zagotowujemy wodę, cukier, ocet, sól, curry, kurkumę oraz zgniecione dwa ząbki czosnku. Gdy całość zacznie delikatnie wrzeć, wyławiamy czosnek i zalewamy gorącą marynatą ogórki. Szybko

Poezja smaku
Ogórki curry - gdy facet chce to potrafi! 233

chce to potrafi! :) Mi tylko pozostało trochę radochy, gdy zobaczyłam jego minę, gdy wróciła z pracy, a on kończył obierać piąty kilogram ogórków. :) Składniki: 5kg ogórków4 płaskie łyżki soli 4 duże cebule3 szklanki cukru1/2 szklanki octu 10%1 opakowanie curry (25dag)1 płaska łyżka papryki słodkiej mielone (ja wykorzystałam Skworcu)2 łyżeczki pieprzu mielonego2 łyżki gorczycy2 czubate łyżki posiekanego(...)wzdłuż na 4 części, zasypać 2 szklanki cukru, solą i cebulami (obrane pokrojone w piórka). Wymieszać i zostawić na 2h aż ogórki puszczą wodę, w międzyczasie można przemieszać). Zalewy nie odlewać!Po 2h dodać trzecią szklankę cukru, ocet, curry, paprykę, pieprz, gorczycę, koperek. Wymieszać. Następnie wsadzamy do czystych i suchych słoików, zalewamy wodą z ogórków. Zakręcamy i pasteryzujemy

Brzuszki Łakomczuszki
Sałatka ogórkowa z kurkumą 127

Sałatka jest idealna na zimę choć może służyć jako pyszny dodatek do obiadu przez cały rok. Gorąco polecam! Sałatka ogórkowa z kurkumą Składniki: 4 kg ogórków, 2 duże papryki, 6 cebul, 3 szklanki octu, 4 szklanki cukru, 1/3 szklanki soli, 1 łyżeczka kurkumy, 2 ząbki czosnku. Wykonanie: Ogórki i paprykę musimy umyć, cebulę obrać. Ogórki należy pokroić(...)talarki, paprykę w kosteczkę a cebulę w krążki. Warzywa wrzucamy do garnka i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy zalewę: mieszamy ocet, cukier, sól i kurkumę. Zalewę dodajemy do warzyw, mieszamy i gotujemy przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy, nakładamy do czystych słoików, zakręcamy je przykrywką i odstawiamy do góry dnem

paapilotkaa
Mix sałat z pomidorkami i fetą 319

cebuli pokrojonej w piórka 1 ogórek gruntowy 10 dag fety 6 pomidorków koktajlowych sól,  świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek EV ocet balsamiczny Wykonanie: Sałaty płuczemy w  zimnej wodzie, rwiemy na kawałki. Ogórka kroimy  w plastry (nie obieramy ze skórki). Kolejno układamy w płaskiej misce: sałaty, ogórek, fetę pokrojoną  w kostkę, oliwki, cebulę, brokuły i pomidorki

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z kurczakiem, fetą i słonecznikiem 1541

aromat. :) Spróbujcie koniecznie!:) Porcja dla dwóch osób. Składniki:  6-8 liści sałaty rzymskiej połówka piersi z kurczaka 1/4 zielonego ogórka pół czerwonej papryki 1/4 kostki sera feta 2-3 łyżki ziaren słonecznika pół czerwonej cebuli szczypiorek 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki miodu ząbek czosnku szczypta soli pieprz czarny rozmaryn, pieprz ziołowy, curry Kurczaka nacieramy(...)paski a ser feta w kostkę. Szczypiorek siekamy. Słonecznik prażymy chwilę na suchej patelni, aż lekko się przyrumieni. Układamy na talerzu sałatę, cebulę, paprykę i ogórka, posypujemy szczypiorkiem. Z miodu, oleju, octu i  posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem przygotowane składniki. Na wierzch układamy ser feta, pokrojonego kurczaka i posypujemy uprażonym słonecznikiem. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Płaty z ogórków po żydowsku. 149

blefuję. Na ogórki lepszego przepisu nie znam. Z zeszytu mojej mamy... Na 5-6 słoiczków 0,5 litra: 4 kg ogórków zielonych szklarniowych ( mogą być także polne, jednak preferuję te pierwsze). 3 szklanki wody 1 szklanka octu łyżka stołowa soli 1 szklanka cukru pęczek natki z selera pęczek natki z pietruszki łodygi suszonego kopru ( może być też świeży(...)każdego słoiczka wkładać po listku selera, dwa listki pietruszki i około 10 cm łodygi kopru z kwiatostanem lub jego częścią. Na to układać ciasno płaty ogórków, wzdłuż słoika. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki tj. ocet, woda, sól, cukier zagotować. Zalać słoiczki do pełna, szczelnie zakręcić. Pasteryzować 5 minut. Smacznego :) Czekam na Wasze opinie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Surówka z młodej kapusty z pomidorami 200

świeżymi. A że pomidory są zdrowe i lekkie to można sobie na nie pozwolić w dużych ilościach :)Składniki:1/2 dużej główki młodej kapusty1 marchewka3 pomidory2 ogórki gruntowesiekany koperek2-3 łyżki oleju1 łyżka octu winnego lub soku z cytrynysól, pieprzSposób wykonania:1. Młodą kapustę szatkujemy, solimy, lekko ugniatamy, by puściła sok.2. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, a ogórki i pomidory kroimy w grubszą kostkę.3. Wszystko mieszamy, skrapiamy octem winnym lub sokiem z cytryny, dodajemy olej, siekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
OGÓRKI KANAPKOWE 545

który pasuje mi bardzo do kurkumy, no i zmieniłam ilość cukru i to dość znacznie..., ale można pozostać przy ilości oryginalnej. Składniki: - 1,5kg ogórków średniej wielkości - 2 szklanki* wody - 1 i 3/4 szklanki* octu spirytusowego 10% - 1 i 3/4 szklanki* cukru (dałam 1 i 1/4 szkl.ksylitolu) - 1 łyżka ziaren gorczycy - 1 łyżka ziaren pieprzu (dałam kolorowy) - 1 płaska(...)ząbkami) i ułożyć ciasno w przygotowanych wcześniej słoikach (ja na dno wkładałam także ząbek czosnku). Wodę z ksylitolem (cukrem) i przyprawami zagotować, wlać ocet i gotować ok.5 minut. Zalewę przelać przez sito i gorącym płynem zalać ogórki. Słoiki zakręcić i wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlać wody do ok.1/2-2/3 wysokości słoików i zagotować. Gotować na średnim palniku ok.5-8

Smaczne Zdrowe
Na upalne dni chłodnik Babci Józi do picia 162

mojej babci. Trochę się różni od tradycyjnego ale moim skromnym zdaniem jest najlepszy  na upały :) Składniki na garnek 5 litrowy: 2 kg botwinki 2 łyżki octu jabłkowego ( może być zwykły) 6 ogórków gruntowych świeży koper duża śmietana 30% sól Dodatek: Ziemniaki ze smażonymi skwareczkami  i cebulą :)  Przygotowanie: Do garnka z zimną woda wlewamy ocet. Buraczki dobrze(...)garnek). Po ostudzeniu przecedzamy wywar do innego garnka tak aby pozbyć się gąszczu buraczanego. Do osobnego naczynia kroimy drobno ogórka z koprem solimy ( tutaj dajemy trochę więcej soli ja daję ok 3 dużych łyżek)  i zalewamy śmietaną. Gotowe osolone ogórki z koprem i śmietaną wlewamy do wywaru buraczanego. Zimny podajemy w szklankach jako dodatek do ziemniaczków z drobno

Niezły Młynek
Pita i pyszny "fast food"! 338

mięso najlepiej delikatnie masować palcami. Tak zamarynowane mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na 2 godziny. Gotowego kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Dodatkowo: zielony ogórek, czerwona cebula, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, 2 łyżeczki sumaku, sól, hummus Czerwoną cebulę kroimy w piórka, starając się kroić jak najcieniej. Cebulkę przekładamy do miseczki, wlewamy oliwę i ocet, doprawiamy sumakiem

Plate of Joy
SUSHI 140

ugotowany do sushi ryż : 0,5  ryżu (specjalny ryż do sushi l) 2 i 1/4  szklanki wody 2 łyżki cukru 1 łyżeczki soli 50 ml octu ryżowego Pozostałe składniki: zielony ogórek, papryka czerwona, ogórek konserwowy- chili kawałek łososia wędzonego, paczka paluszków krabowych 1 opakowanie prasowanych alg nori do zawijania majonez  wasabi (japoński zielony chrzan) do przyprawiania(...)odkrywając na kolejne 10 minut. Po tym czasie wyłożyć należy cały ryż do szerokiej miski i mieszając go delikatnie drewnianą łopatką polać zaprawą zagotowaną z cukru, soli i octu. Przygotowany ryż w misce okrywamy wilgotną ściereczką, aby nie sechł. Ryż powinien ostygnąć w temperaturze pokojowej. Kiedy jest już “letni” można skręcać rolki lub robić inne sushi. W tym czasie możemy

MarciochaKucharzy
Grecka sałatka Horiatiki 209

części. Paprykę pokroić w cienkie krążki , cebulę pokroić w piórka. W misce ułożyć warstwami poszczególne składniki (ogórki, pomidory, cebulę, paprykę), posypać oregano, oliwkami, na wierzchu położyć plaster Fety. Już na stole polać obficie oliwą , skropić octem, posolić dodać pieprzu i wymieszać. Smacznego

Stare Gary
Sałatka z sezamowym kurczakiem, ziemniaczkami, serem camembert i malinowym octem balsamicznym 192

filetu z piersi kurczaka Sól Pieprz Sezam 1 jajko 3 duże ziemniaki 80 g mixu sałat z cytrynową nutą 1 pomidor 0,5 ogórka 1 czerwona cebula 60 g sera camembert z ziołami Malinowy ocet balsamiczny Filet z kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe), delikatnie rozbijamy tłuczkiem, wycinamy serduszka, przyprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w jajku i sezamie. Smażymy(...)kroimy w plastry, foremką do ciastek wycinamy serduszka, smażymy jak frytki (na głębokim oleju). Na talerzu układamy mix sałat, kurczaka, ziemniaczki, pomidora, ogórka, plastry cebuli. Na wierzchu układamy kawałki sera camembert z ziołami. Wszystko skrapiamy malinowym octem balsamicznym. Danie podałam na ciepło, jednakże na zimno smakuje równie wyśmienicie

VioletoweKucharzenie
Ogórki kwaszone po kozacku. 176

czym różni się kiszenie od kwaszenia. Kiszenie odbywa się naturalnie z dodatkiem soli, bez dodatkowego zakwaszacza np. w postaci octu. Następuje naturalny proces fermentacji i trwa dość długo. Kwaszenie, to zalewanie produktu zakwaszoną zalewą z dodatkiem octu lub soku cytrynowego. Pomagamy w ten sposób nieco naturze. Kim byli Kozacy? Była to wolna, z dużym poczuciem niezależności ludność różnego pochodzenia(...)łącznie z zakrętkami), włóż po części: kopru, marchewki, papryki, czosnku, ziela angielskiego i gorczycy. 2. W garnku gotuj przez 5 minut zalewę z wody, octu, cukru, soli i musztardy. 3. Do czystych słoików powkładaj ciasno ogórki i zalej je gorącą zalewą. 4. Natychmiast zakręć słoiki, odstaw do góry dnem i w takiej pozycji odstaw do całkowitego wystudzenia

Sztuka gotowania w/g Samiry