chce to potrafi! :) Mi tylko pozostało trochę radochy, gdy zobaczyłam jego minę, gdy wróciła z pracy, a on kończył obierać piąty kilogram ogórków. :) Składniki: 5kg ogórków4 płaskie łyżki soli 4 duże cebule3 szklanki cukru1/2 szklanki octu 10%1 opakowanie curry (25dag)1 płaska łyżka papryki słodkiej mielone (ja wykorzystałam Skworcu)2 łyżeczki pieprzu mielonego2 łyżki gorczycy2 czubate łyżki posiekanego(...)wzdłuż na 4 części, zasypać 2 szklanki cukru, solą i cebulami (obrane pokrojone w piórka). Wymieszać i zostawić na 2h aż ogórki puszczą wodę, w międzyczasie można przemieszać). Zalewy nie odlewać!Po 2h dodać trzecią szklankę cukru, ocet, curry, paprykę, pieprz, gorczycę, koperek. Wymieszać. Następnie wsadzamy do czystych i suchych słoików, zalewamy wodą z ogórków. Zakręcamy i pasteryzujemy
Brzuszki ŁakomczuszkiSałatka jest idealna na zimę choć może służyć jako pyszny dodatek do obiadu przez cały rok. Gorąco polecam! Sałatka ogórkowa z kurkumą Składniki: 4 kg ogórków, 2 duże papryki, 6 cebul, 3 szklanki octu, 4 szklanki cukru, 1/3 szklanki soli, 1 łyżeczka kurkumy, 2 ząbki czosnku. Wykonanie: Ogórki i paprykę musimy umyć, cebulę obrać. Ogórki należy pokroić(...)talarki, paprykę w kosteczkę a cebulę w krążki. Warzywa wrzucamy do garnka i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy zalewę: mieszamy ocet, cukier, sól i kurkumę. Zalewę dodajemy do warzyw, mieszamy i gotujemy przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy, nakładamy do czystych słoików, zakręcamy je przykrywką i odstawiamy do góry dnem
paapilotkaacebuli pokrojonej w piórka 1 ogórek gruntowy 10 dag fety 6 pomidorków koktajlowych sól, świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek EV ocet balsamiczny Wykonanie: Sałaty płuczemy w zimnej wodzie, rwiemy na kawałki. Ogórka kroimy w plastry (nie obieramy ze skórki). Kolejno układamy w płaskiej misce: sałaty, ogórek, fetę pokrojoną w kostkę, oliwki, cebulę, brokuły i pomidorki
Kulinarne przygody Gatityaromat. :) Spróbujcie koniecznie!:) Porcja dla dwóch osób. Składniki: 6-8 liści sałaty rzymskiej połówka piersi z kurczaka 1/4 zielonego ogórka pół czerwonej papryki 1/4 kostki sera feta 2-3 łyżki ziaren słonecznika pół czerwonej cebuli szczypiorek 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki miodu ząbek czosnku szczypta soli pieprz czarny rozmaryn, pieprz ziołowy, curry Kurczaka nacieramy(...)paski a ser feta w kostkę. Szczypiorek siekamy. Słonecznik prażymy chwilę na suchej patelni, aż lekko się przyrumieni. Układamy na talerzu sałatę, cebulę, paprykę i ogórka, posypujemy szczypiorkiem. Z miodu, oleju, octu i posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem przygotowane składniki. Na wierzch układamy ser feta, pokrojonego kurczaka i posypujemy uprażonym słonecznikiem. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkablefuję. Na ogórki lepszego przepisu nie znam. Z zeszytu mojej mamy... Na 5-6 słoiczków 0,5 litra: 4 kg ogórków zielonych szklarniowych ( mogą być także polne, jednak preferuję te pierwsze). 3 szklanki wody 1 szklanka octu łyżka stołowa soli 1 szklanka cukru pęczek natki z selera pęczek natki z pietruszki łodygi suszonego kopru ( może być też świeży(...)każdego słoiczka wkładać po listku selera, dwa listki pietruszki i około 10 cm łodygi kopru z kwiatostanem lub jego częścią. Na to układać ciasno płaty ogórków, wzdłuż słoika. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki tj. ocet, woda, sól, cukier zagotować. Zalać słoiczki do pełna, szczelnie zakręcić. Pasteryzować 5 minut. Smacznego :) Czekam na Wasze opinie
Poezja Smaków - blog kulinarnyświeżymi. A że pomidory są zdrowe i lekkie to można sobie na nie pozwolić w dużych ilościach :)Składniki:1/2 dużej główki młodej kapusty1 marchewka3 pomidory2 ogórki gruntowesiekany koperek2-3 łyżki oleju1 łyżka octu winnego lub soku z cytrynysól, pieprzSposób wykonania:1. Młodą kapustę szatkujemy, solimy, lekko ugniatamy, by puściła sok.2. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, a ogórki i pomidory kroimy w grubszą kostkę.3. Wszystko mieszamy, skrapiamy octem winnym lub sokiem z cytryny, dodajemy olej, siekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Smacznego
Kuchnia domowa Aniktóry pasuje mi bardzo do kurkumy, no i zmieniłam ilość cukru i to dość znacznie..., ale można pozostać przy ilości oryginalnej. Składniki: - 1,5kg ogórków średniej wielkości - 2 szklanki* wody - 1 i 3/4 szklanki* octu spirytusowego 10% - 1 i 3/4 szklanki* cukru (dałam 1 i 1/4 szkl.ksylitolu) - 1 łyżka ziaren gorczycy - 1 łyżka ziaren pieprzu (dałam kolorowy) - 1 płaska(...)ząbkami) i ułożyć ciasno w przygotowanych wcześniej słoikach (ja na dno wkładałam także ząbek czosnku). Wodę z ksylitolem (cukrem) i przyprawami zagotować, wlać ocet i gotować ok.5 minut. Zalewę przelać przez sito i gorącym płynem zalać ogórki. Słoiki zakręcić i wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlać wody do ok.1/2-2/3 wysokości słoików i zagotować. Gotować na średnim palniku ok.5-8
Smaczne Zdrowemojej babci. Trochę się różni od tradycyjnego ale moim skromnym zdaniem jest najlepszy na upały :) Składniki na garnek 5 litrowy: 2 kg botwinki 2 łyżki octu jabłkowego ( może być zwykły) 6 ogórków gruntowych świeży koper duża śmietana 30% sól Dodatek: Ziemniaki ze smażonymi skwareczkami i cebulą :) Przygotowanie: Do garnka z zimną woda wlewamy ocet. Buraczki dobrze(...)garnek). Po ostudzeniu przecedzamy wywar do innego garnka tak aby pozbyć się gąszczu buraczanego. Do osobnego naczynia kroimy drobno ogórka z koprem solimy ( tutaj dajemy trochę więcej soli ja daję ok 3 dużych łyżek) i zalewamy śmietaną. Gotowe osolone ogórki z koprem i śmietaną wlewamy do wywaru buraczanego. Zimny podajemy w szklankach jako dodatek do ziemniaczków z drobno
Niezły Młynekmięso najlepiej delikatnie masować palcami. Tak zamarynowane mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na 2 godziny. Gotowego kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Dodatkowo: zielony ogórek, czerwona cebula, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, 2 łyżeczki sumaku, sól, hummus Czerwoną cebulę kroimy w piórka, starając się kroić jak najcieniej. Cebulkę przekładamy do miseczki, wlewamy oliwę i ocet, doprawiamy sumakiem
Plate of Joyugotowany do sushi ryż : 0,5 ryżu (specjalny ryż do sushi l) 2 i 1/4 szklanki wody 2 łyżki cukru 1 łyżeczki soli 50 ml octu ryżowego Pozostałe składniki: zielony ogórek, papryka czerwona, ogórek konserwowy- chili kawałek łososia wędzonego, paczka paluszków krabowych 1 opakowanie prasowanych alg nori do zawijania majonez wasabi (japoński zielony chrzan) do przyprawiania(...)odkrywając na kolejne 10 minut. Po tym czasie wyłożyć należy cały ryż do szerokiej miski i mieszając go delikatnie drewnianą łopatką polać zaprawą zagotowaną z cukru, soli i octu. Przygotowany ryż w misce okrywamy wilgotną ściereczką, aby nie sechł. Ryż powinien ostygnąć w temperaturze pokojowej. Kiedy jest już “letni” można skręcać rolki lub robić inne sushi. W tym czasie możemy
MarciochaKucharzyczęści. Paprykę pokroić w cienkie krążki , cebulę pokroić w piórka. W misce ułożyć warstwami poszczególne składniki (ogórki, pomidory, cebulę, paprykę), posypać oregano, oliwkami, na wierzchu położyć plaster Fety. Już na stole polać obficie oliwą , skropić octem, posolić dodać pieprzu i wymieszać. Smacznego
Stare Garyfiletu z piersi kurczaka Sól Pieprz Sezam 1 jajko 3 duże ziemniaki 80 g mixu sałat z cytrynową nutą 1 pomidor 0,5 ogórka 1 czerwona cebula 60 g sera camembert z ziołami Malinowy ocet balsamiczny Filet z kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe), delikatnie rozbijamy tłuczkiem, wycinamy serduszka, przyprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w jajku i sezamie. Smażymy(...)kroimy w plastry, foremką do ciastek wycinamy serduszka, smażymy jak frytki (na głębokim oleju). Na talerzu układamy mix sałat, kurczaka, ziemniaczki, pomidora, ogórka, plastry cebuli. Na wierzchu układamy kawałki sera camembert z ziołami. Wszystko skrapiamy malinowym octem balsamicznym. Danie podałam na ciepło, jednakże na zimno smakuje równie wyśmienicie
VioletoweKucharzenieoctu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe 8 ziaren pieprzu 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka kurkumy Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe , dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy, kurkumę i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy ogórki
Miód i pieprzsól, pieprz świeżo mielony, sok z cytryny, 1/2 cebuli, sardynka w oleju z puszki, 2 korniszony lub ogórek konserwowy, 1 łyżka grzybków w occie, 1 żółtko jajka przepiórczego, Mięso posiekać – nie mielić. Mięso wymieszać z żółtkiem, musztardą, 2 łyżkami oliwy. Cebulę, grzybki, ogórki posiekać. Na talerzu ułożyć mięso, na mięsie ułożyć surowe żółtko jajka przepiórki. Obok ułożyć posiekaną cebulę
królestwo garówogórków- 1/2 kg cebuli- 1/2 kg marchwi- 1/2 kg papryki czerwonej- 3 łyżki soli- 1 szklanka oleju- 1 szklanka octu- 1 szklanka cukru- 1 pęczek natki pietruszki- 4 ząbki czosnku- pieprz do smakuPrzygotowanie:Ogórki obieramy i kroimy w plasterki razem z cebulą, lekko solimy(...)zostawiamy na 1 godzinę. Marchewkę ścieramy na tarce, paprykę kroimy w kostkę a czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy. Po upływie godziny wyciskamy ogórki z cebulą, dodajemy resztę wcześniej przygotowanych składników oraz olej, ocet i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 12 godzin (miskę przykrywamy ściereczką). Następnie sałatkę wkładamy do słoików a wierzch zalewamy powstałą
Zainspirowana w kuchni