ładniki:* 2,5 kg niedużych ogórków* 4 łyżki soli* 2 łyżeczki chili w proszku* 1,5 główki czosnku na zalewę:* 1,5 szklanki octu 10%* 0,5 kg cukru* 4 łyżki olejuWykonanie:Umyte ogórki pokroić w paski, można także w grubsze plastry.Pokrojone ogórki ułożyć w naczyniu, zasypać solą i odstawić na 4 godziny.Po tym czasie odlać zgromadzony(...)odcedzając ogórki na sicie. Do ogórków dodać pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku lub przeciśnięty przez praskę czosnek - wymieszać.Ugotować zalewę. Ocet, cukier i olej zagotować. Dodać papryczkę chili w proszku - wymieszać. Zalewą zalać ogórki, przykryć i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.Po upływie 12-stu godzin ogórki ułożyć, dość ciasno, w słoikach. Zalać zalewą
kolorowotorcikowopatelni 3 ząbki czosnku2 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki białego octu winnego3/4 łyżeczki soliprzygotowanieOdłożyć kawałek ogórka i parę winogron do podania zupy - ogórek pokroić w kostkę , winogrona przekroić na połówki i włożyć do lodówki. Obrać pozostałe ogórki; pokroić na kawałki. Przy pomocy blendera zetrzeć ogórki na puree. Zmiksować winogrona ( jeżeli mają(...)pestki, możemy przetrzeć przez sito). Połączyć winogrona z ogórkiem, dodać chleb, rosół, melon, 6 łyżek migdałów, czosnek, olej, ocet i sól , ucierać blenderem aż zupa będzie gładka. Umieścić w misce, przykryć i chłodzić w lodówce, co najmniej 2 godziny, do jednego dnia.Podawać posypane płatkami migdałowymi, ogórkiem i winogronami. Polać oliwą. Smacznego!Uwagi: prażone migdały: całe migdały
Stare Garybardziej się taka opcja sprawdzi. Składniki: 3 kg cukinii 1 kg papryki 1 kg ogórków ½ kg cebuli 3 łyżki soli Zalewa: ½ szklanki oleju ½ szklanki cukru ½ szklanki octu 10% spirytusowego Pieprz Cukinię, ogórki i cebulę kroimy w drobne plasterki, do jednego naczynia. Wszystko razem solimy, mieszamy i pozostawiamy na około 2 godziny, by puściły sok. Wszystkie składniki na zalewę
Smakowy Rajlub gotowe starte ogórki ze sklepu dla niewege-mięcho np. udko(ściągać skórę przed!),pierś,porcja rosołowa,skrzydełka,żeberka... Przyprawy 2liście laurowe ziele angielskie sztuk 3 2zmiażdżone ząbki czosnku (nie masz czosnku żywego-zastąp go sproszkowanym! nie masz wyciskacza?zmiażdż ząbki nożem do smarowania chleba masłem) łyżeczka majeranku pieprz sposzkowany czarny ocet winny (ale bez wyrzutów(...)majeranek,pieprz i ewentualnie łyżeczkę sproszkowanych warzyw czy cuda typu (akurat to cudo ma fajny skład) 6.W razie zbyt małej kwaśności-dolać kilka łyżek soku z ogórków czy też odrobinę octu. 7.Gotować do miękkości warzyw(ech te ziemniaki...)TYLKO nie rozgotujcie warzyw! 8.Nakładać na talerz 9.Zabielając śmietaną czy jogurtem uważać by się nie zważyło czyli
Fiolka w kuchniszklanki octu ryżowego * 1 łyżeczka oleju sezamowego * 1 łyżeczka cukru * 1/4-1/2 łyżeczki soli * 1 łyżka sosu sojowego * kilka ziarenek rozgniecionego w moździerzu pieprzu czerwonego * po 1/2 łyżeczki sezamu białego i czarnego sposób wykonania Ogórka umyć, bardzo cienko poszatkować lub pokroić np przy pomocy obieraczki do warzyw. Bardzo delikatnie odcisnąć sok. Składniki zalewy połączyć ze sobą, zalać ogórki, wymieszać
Mix smakułyżeczki papryki ostrej, pół chili, 2 główki czosnku przeciśniętego przez praskę, 8 łyżek oliwy. Do tego zagotowujemy zalewę z ok. 80 dag. cukru i 3 szklanki octu 10%. Gorącym zalewamy ogórki. odstawiamy na 12 godzin, od czasu do czasu mieszamy. Następnie nakładamy do słoików, zalewamy płynem - nie pasteryzujemy. Wariant mniej pikantny,to papryka słodka 1 łyżka
W kuchennym oknie EwyInspiracja: klik 2 kg małych ogórków gruntowych ziele angielskie liść laurowy gorczyca 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki soli 5 łyżek musztardy Ogórki obieramy. Z większych ogórków usuwamy pestki. Przekrawamy wzdłuż na cztery części. Do każdego słoika wrzucamy dwa liście laurowe, trzy kulki ziela angielskiego i szczyptę gorczycy(...)garnka wlewamy ocet i dodajemy cukier, zagotowujemy. Po ostygnięciu dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Słoiki wypełniamy ogórkami "na stojąco" i uzupełniamy zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy
Atlas Smakówdużego selera Zalewa 1 1,5 szklanki soli - sól rozpuścić w wodzie 2 l. wody Zalewa 2 2 szklanki wody - wszystkie składniki zagotować 2 szklanki octu 3 szklanki cukru Ogórki pokroić w ósemki (nie obierać), paprykę w paski, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko włożyć do zalewy 1 na godzinę. Po godzinie sałatkę odcedzić i zalać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanierodzinnych przyjęciach ;) OGÓRKI W PIEPRZU ZIOŁOWYM Składniki: - 4 kilogramy ogórków - 1 kilogram cebuli - 30 gram soli - 400 gram cukru - 500 mililitrów octu - 125 mililitrów oleju - 30-40 gram pieprzu ziołowego Przygotowanie: Ogórki myjemy, a cebulę obieramy. Ogórki kroimy w słupki, cebulę w talarki. Mieszamy wszystko w misce razem z solą. Zostawiamy całość na 1 godzinę(...)czasie dodajemy: cukier, ocet, olej oraz pieprz. Dokładnie łączymy i odstawiamy, tym razem, na 6 godzin. Od czasu do czasu mieszamy. Płyn z ogórków (zalewę) przelewamy do wygodnego naczynia (dzbanka na przykład). Ogórkami zapełniamy słoiki i uzupełniamy zalewą. Pasteryzujemy przez około 15 minut. Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakumusztardowej i postanowiłam zrobić . Wszak mamy sezon ogórkowy więc na czasie a na zimę będzie jak znalazł . Składniki: - 5 kg ogórków - 300 g cukru -3 łyżki soli - 250 ml octu - 1.1/2 litra wody - liść laurowy na słoik półlitrowy - ziele angielskie 2 na słoik półlitrowy - czosnek 1 na słoik półlitrowy(...)Miarka idealna do robienia zalewy i nie tylko. Do miarki wlałam wrzątek , następnie wsypałam cukier i sól . Dodałam musztardę , dokładnie wymieszałam i wlałam ocet, ponownie wymieszałam . Gorącą zalewę wlewałam od razu do ogórków i zakręcałam. Gotowałam słoiki po 10-12 minut od zagotowania. Ogórki są już dobre po paru dniach
Różowa kuchniaobowiązkowe danie na świątecznym stole do którego zasiadam. Jak mało która sałatka zawsze kojarzy mi się ze świętami . śledzie marynowane w occie 4 sztuki jabłko twarde - 1 sztuka ziemniaki - 3 sztuki ogórki z zalewy octowej - 3 sztuki majonez - 3 łyżki buraczki - 5 sztuk ocet jabłkowy - 4 łyżki fasolka czerwona(...)skórki. Ziemniaki pokroić w kostkę a buraczki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do buraczków dodajemy poszatkowaną cebulę i przelaną zimną wodą fasolkę. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Jabłko, i ogórka kroimy w kostkę, śledzie również, ale w większą kostkę. Dodajemy ziemniaki, majonez, doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy. Sałatkę układamy na przemian buraczki z masą
Jadło i czytadłoprzyprawy kebab-gyros - 2 cebule - ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki - olej Surówka - ½ kapusty pekińskiej - marchew, cebula - 2 ogórki kiszone - 2 łyżki oleju - sól, pieprz - cukier, ocet ( ok. 1 łyżeczka ) Sos - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki majonezu - ½ opakowania przyprawy tzatziki Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone(...)paski, cebulę w kostkę. Marchew i ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do warzyw dodać olej, sól, pieprz, cukier i ocet. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Włożyć mięso i ogórki
Świat Smakublogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki . Z podanego przepisu wychodzi ok. 6 słoików po 400 ml. Najlepsze ogórki kanapkowe – składniki: 1,5 kg ogórków średniej wielkości 2 szklanki wody 1 i ¾ szklanki octu spirytusowego 10 % 1 i ¾ szklanki cukru 10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka ziaren gorczycy 1 płaska łyżka kurkumy 1 płaska(...)pokroić wzdłuż w cienkie plastry (za pomocą krajalnicy lub ostrym nożem). Ułożyć ciasno w słoikach. W garnku zagotować wodę z cukrem i przyprawami. Dodać ocet i gotować całość pod przykryciem przez ok. 5 minut. Zalać ogórki zalewą, zakręcić słoiki i wstawić je do garnka wyłożonego ściereczką. Zalać słoiki w garnku goracą wodą, do 3/4 ich wysokości i przykryć pokrywką
Kulinarne Przebojetaki słoiczek :) Składniki: 4 kg ogórków 0,5 kg cebuli 0,5 kg papryki 0,5 kg marchwi 1/2 szkl. cukru 1 szkl. octu pieprz, sól, czosnek - do smaku Ogórki obieramy (tak było w przepisie, który mam nie pamiętam skąd, ale ja robiłam już kiedyś ze skórką i też dobre były) kroimy w plasterki, paprykę(...)kocu sobie stoją, aż spokojnie ostygną. Przy takiej ilości octu, nie jest on mocno wyczuwalny w sałatce, więc jak ktoś woli jak zaprawa jest mocno octowa, to trzeba zwiększyć odpowiednio jego ilość. A Wy jakie sałatki z ogórków robicie w słoiki
Co w głowie piszczypoświęcić ten czas na przygotowanie czegoś pysznego. Składniki: 5 kg ogórków ½ kg marchewki ½ kg cebuli ½ kg czerwonej papryki 1 główka czosnku ½ szklanki cukru 1 szklanka octu 10% 1 szklanka oleju Wykonanie: Ogórki umyć, połowę obrać, wszystkie pokroić w cienkie plastry. Marchewkę obrać, i pokroić w plasterki. Dodać do ogórków. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Dodać(...)marchewki. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w cienkie paseczki i dodać do ogórków. Wszystko wymieszać i zostawić na 3 godziny żeby warzywa puściły sok. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Z warzyw odcisnąć sok, dodać czosnek, cukier, ocet i olej. Wszystko wymieszać i zostawić na 12 godzin. Po 12 godzinach sałatkę jeszcze raz zamieszać i przełożyć do słoików. Słoiki
Mama Gotuje