ogórki na occie - 1000 przepisów (strona:23/67)

Sałatka szwedzka dla leniwych. 519

pokrojoną marchewkę.  Ogórki kroimy w plastry. W moim wydaniu dość grube, ponieważ lubię czuć co gryzę;)Gotujemy zalewę. Wodę z octem, solą, cukrem i przyprawami. Po kilku min gotowania wyjmujemy pływające przyprawy. I wrzucamy pokrojone ogórki. Doprowadzamy do wrzenia. Kiedy ogórki zmienia kolor, a trwa to naprawdę ok kilku min przekładamy je do słoików, zalewamy gorącą

Malinowe Pocałunki
Ogórkowa sałatka na zimę 233

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki ; 3 kg ogórków gruntowych , ale można też użyć szklarniowych 3 duże cebule 4 łyżki octu 4 łyżki cukru 3 łyżki soli 3 łyżki -płaskie -gorczycy Ogórki obieramy ze skórki , kroimy w cienkie plasterki . Cebulę również obieramy , kroimy w cieniutkie – takie naprawdę przeźroczyste plasterki- półksiężyce . Oba składniki przekładamy do miski

Ogrodnik w podróży
Gazpacho 130

Hiszpańska zupa podawana na zimno, nie wymagająca gotowania. W jej skład wchodzą surowe warzywa, oliwa, ocet oraz namoczony chleb. Składniki: 4 pomidory czerwone czerwona papryka zielony ogórek duża cebula 3 ząbki czosnku sól, chilli 2 łyżki oliwy łyżka octu winnego kromka chleba pszennego kilka liści bazylii Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.  Kromkę chleba namoczyć w wodzie. Wszystkie warzywa

wyzwania kuchenne
Domowy Sos do Big Maca 2304

przede wszystkim mamy pewność, że wiemy co jemy. Domowy Sos do Big Maca - Składniki: 2 łyżki gęstego majonezu łyżeczka musztardy kilka kropel octu winnego łyżka sosu worcestershire ok. 2-3 łyżki drobno posiekanych ogórków konserwowych (ok. 55 g) łyżeczka drobno pokrojonej cebuli (ok. 30 g) 1/2 łyżeczki cukru szczypta czosnku w proszku szczypta słodkiej papryki w proszku szczypta gorczycy(...)zmielonej) odrobina soli i pieprzu Domowy Sos do Big Maca - Sposób przygotowania: Majonez, musztardę, ocet oraz sos worcestershire łączymy ze sobą. Następnie dodajemy przyprawy, cukier i mieszamy. Na końcu wsypujemy drobno pokrojoną cebulę oraz ogórki konserwowe - wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Moje posty

Słodka Strona
Galaretka jajeczna z zielonym groszkiem 140

Pyszna, kolorowa przystawka. Składniki: 9 jajek 1 łyżka octu 3 szklanki wywaru warzywnego 3 łyżeczki żelatyny 3 ogórki konserwowe 5 dag szynki natka pietruszki 1 puszka groszku konserwowego sól do smaku Wykonanie: Zagotować jeden litr wody z dodatkiem soli i octu i ugotować jajka w koszulkach, wbijając je nad samą powierzchnią wody. Po chwili jajka wyjąć (gdy białka dobrze

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z ogórków, kapusty i papryki do słoików 136

2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 mała główka kapusty 3 cebule 3 łyżki soli Zalewa: 5 szklanek wody 2 szklanki cukru 2 szklanki octu 3 łyżki soli 4 łyżeczki gorczycy olej Wykonanie: Ogórki myjemy ( nie obieramy ) szatkujemy w cienkie plasterki, paprykę również oraz kapustę. Warto zaopatrzyć się w przystawkę do szatkowania nakładaną na maszynkę do mięsa. Cebulę(...)obieramy, kroimy w ćwiartki i również kroimy. Całość posypujemy 3 łyżkami soli. Mieszamy. Pozostawiamy na godzinę aby całość puściła sok. Z wody, octu, cukru i soli z dodatkiem gorczycy gotujemy zalewę. Po godzinie gdy sałatka puści sok,  wlewamy zalewę do warzyw. Całość porządnie mieszamy. Sałatkę wkładamy do słoików. Nie ubijamy. Pozostałą zalewą dopełniamy słoiki i wlewamy do każdego słoika

Smaki Ewy
Ogórki po żydowsku 1899

słoika (ilość zależna od ilości ogórków): ogórki sól marchewki cebule ziele angielskie kwiat kopru  Zalewa: 3 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 1 łyżka soli 1 szkl. cukru  Wykonanie: 1. Ogórki obrać, pokroić na części, posolić i odstawić na 2,5 godziny. Odlać sok.2. Marchewkę i cebulę pokroić w talarki.3. Ogórki ułożyć ciasno

Pasja Smaku
Ogórki konserwowe z chili 174

Ogórki konserwowe z dodatkiem papryczki chili są lekko ostre. Robię na zimę kilka słoiczków i najczęściej używam je jako dodatek do różnych sałatek. Składniki: ogórki konserwowe dowolna ilość Zalewa: 1 szk octu 10% Jamar 1 szk cukru 4 szk wody 2 łyżki soli Na każdy słoik: 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego gałązce koperku  3 ząbki

Ala piecze i gotuje
Sałatka grecka 228

łyżka octu winnego sól, pieprz suszone oregano do podania - bagietka orkiszowa Przygotowanie: Sałatę porwać na kawałki, pomidory pokroić w ósemki, paprykę i ogórka w półptasterki. Warzywa ułożyć na talerzu. Doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym, delikatnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć pokruszony ser, krążki cebuli i oliwki. Wszystko posypać roztartym w dłoni oregano i polać na koniec cienką strużką oliwy

Kulinarne Inspiracje
Zimna zupa. Z arbuzem 168

arbuzem Składniki: (na 4 porcje) 1 kg pomidorów 500 g miąższu arbuza (waga bez skóry i pestek) 1/4 czerwonej papryki 1 ogórek 1 cebulka dymka 175 g chleba bez skóry 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego sól  pieprz dodatkowo: grzanki Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wyziąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Ogórka obrać, wyciąć środek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka ogórkowa z selerem i papryką 179

ogórków 2 czerwone duże papryki 1 duży seler 4 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki soli Zalewa: 3 szklanki wody 2 niepełne szklanki octu 2 niepełne szklanki cukru Wszystko zagotować WYKONANIE Ogórki płuczemy , nie obieramy ze skórki, kroimy w plastry , jak na mizerię. Paprykę kroimy drobno ( ja zszatkowałam). Seler obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Wszystkie warzywa mieszamy

W kuchennym oknie Ewy
Ogórki konserwowe (korniszony) II 177

ubiegłym sezonie zrobiłam z inną zalewą - wyszły równie pyszne jak te, co robiłam do tej pory. Zapraszam też na moje podstawowe ogórki korniszony oraz korniszony z miodem.Składniki:3-4 kg drobnych ogórkówZalewa:3 litry wody1/2 litra octu (10%)2 szklanki cukru5 łyżek soliDo każdego słoika wkładamy:kawałek korzenia chrzanu liść laurowykilka ziarenek ziela angielskiegogorczycaząbek czosnkuplasterek cebulikilka plasterków marchewkikoperSposób

Kuchnia domowa Ani
Chłodnik -najprostszy i najszybszy 156

ząbki czosnku 2-3 jajka koperek sól pieprz ocet PRZYGOTOWANIE: Botwinkę płuczemy i kroimy,razem z łodyżkami i liśćmi,zalewamy wodą ,tak żeby przykryło solimy i pieprzymy i gotujemy 10 min,jak wyłączymy to dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę i ocet odrobinę do smaku, jak przestygnie to wkrajamy ogórki bez skórki w pół plasterki,i rzodkiewkę w pół plasterki

Swojskie jedzonko
Ogórki marynowane z chrzanem 166

ogórków korzeń chrzanu po kilka ziaren pieprzu na słoik po jednym baldachu kopru na słoik zalewa: 1,5 l wody 1,5 szklanki octu 10 % 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Ogórki płukamy i zalewamy wodą , odstawiamy na dwie trzy godziny . Po tym czasie rozkładamy do wyparzonych słoików , dokładając do każdego po 2-3 kawałki chrzanu wielkości około

Ogrodnik w podróży
sałatka szwedzka z olejem 120

szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe 8 ziaren pieprzu Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe , dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu i ziarna gorczycy, całość zalewamy wodą, olejem i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy ogórki wkładamy

Miód i pieprz