rzodkiewek 3-4 cebulki dymki ze szczypiorem koperek (pęczek) 400 ml zsiadłego mleka 300 ml kefiru ziarenka słonecznika ocet lub wino białe sol i pieprz Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką Wykonanie Będziemy potrzebować miskę, w której zmieszczą się wszystkie składniki. Obrane ogórki i rzodkiewkę kroimy w cienkie półplasterki. Szczypior i koperek siekamy ale niezbyt drobno. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy(...)zsiadłe mleko i kefir oraz ok. ¼ szklanki octu lub białego wina (wina można dodać nieco więcej). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki, do schłodzenia. W międzyczasie prażymy ziarna słonecznika, na patelni ok. 10 min. Dodajemy do chłodnika przed podaniem. Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go i przekaż znajomym
Pyza i Surówkajarzyn, na zimno. Doskonały jest np.do ogórka i rzodkiewki. Składniki. Sos kimizu. 3 żółtka szczypta soli duża 1 łyżeczka cukru 3 łyżki octu winnego 3 łyżki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki wasabi Towarzystwo. 8 cm ogórka 1 topinambur 4 krewetki Wykonanie. Wszystkie składniki zmiksować. Przelać do rondelka o grubym dnie i podgrzewać, mieszając, aż sos zgęstnieje i zacznie
Kulinarny karnet ChristopheraMiałam ochotę na zupę ogórkową ze świeżych ogórków, których wysyp zaobserwowałam w moim warzywniaczku, ale upał za oknem powstrzymał mnie jednak przed włączeniem kuchenki. Dlatego dziś będzie hiszpański chłodnik, ale w nieco innej wersji niż ten klasyczny, czyli z pieczoną papryką.Gazpacho najlepiej smakuje podane dobrze schłodzone, natomiast jeśli nie macie czasu, żeby je chłodzić w lodówce, wystarczy(...)Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów 350 g pieczonej papryki 400 g zielonego ogórka 10 g czosnku 100 g szalotki 75 ml oliwy z oliwek EV 75 ml octu winnego 100 ml wody sól świeżo zmielony pieprz Dodatkowo po 2 łyżki drobno pokrojonych: pomidorów ogórków Wykonanie:Pomidory myjemy, delikatnie nacinamy skórkę i zalewamy wrzątkiem
Kulinarne przygody Gatitylitrowe słoiki: 700ml wody pół szklanki octu spirytusowego 6 łyżek miodu rzepakowego 2 płaskie łyżki cukru 2 płaskie łyżki soli 4 łyżki oleju rzepakowego płaska łyżeczka gorczycy Z wody, octu, miodu oraz reszty przypraw robimy zalewę, którą następnie doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dolewamy do niej 4 łyżki oleju i mieszamy. Ogórki obieramy i kroimy na cieniusieńkie plasterki. Umieszczamy
Kuchenna KontrrewolucyaWiosenna sałatka z rzeżuchą Składniki:sałata lodowa2 pomidory1 ogórekok. 10 -15 czarnych oliwekser fetagarść rzeżuchysos: 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka octu winnego + 1 łyżeczka musztrady + łyżeczka posiekanego koperku (składniki wymieszać)Sałatę porwać na kawałki, ogórek, pomidor i fetę pokroić w kostkę, dodać do sałaty, dodać całe oliwki i rzeżuchę,całość zalać przygotowanym sosem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałyżki białego octu winnego łyżeczka płynnego miodu sól czarny pieprz 2 łyżki oleju z pestek dyni 5 łyżek oleju Przygotowanie Pestki dyni uprażyłem na patelni bez tłuszczu, powinny zacząć wydzielać przyjemny wyczuwalny zapach. Zdjąłem z patelni i ostudziłem. Kalarepkę i marchewkę umyłem, oczyściłem i obrałem. Rzodkiewki i ogórek umyłem. Wszystkie warzywa pokroiłem na szatkownicy do ogórków w cieniutkie plasterki(...)Cebulkę umyłem i oczyściłem. Białe i jasnozielone części cebuli pokroiłem w cieniutkie krążki. Ocet z miodem, solą i pieprzem wymieszałem trzepaczką do piany, następnie ubiłem dolewając powoli oba rodzaje oleju. Sosem posmarowałem cztery talerze, ułożyłem na nich plasterki warzyw. Pokropiłem pozostałą marynatą. Posypałem krążkami cebuli i pestkami dyni. Do carpaccio podałem chleb ze smarowidłem jajecznym
R'n'G Kitchenmała puszka sardynek w oleju 1 łyżeczka kaparów z zalewy 3-4 pomidory suszone z oliwy 4-5 grzybków marynowanych w occie, u mnie podgrzybki 2 cebulki szalotki 2 ogórki kiszone średniej wielkości 5 małych korniszonków (wielkości damskiego małego palca) 2-3 łyżki dobrego, neutralnego w smaku oleju – np. słonecznikowego lub rzepakowego sól pieprz drobne, młode liście sałaty
Karo in the Kitchenpiekarniku, w temperaturze 220 stopni, około 15-20 minut. — Po upieczeniu posypujemy pizze pieprzem i kolendrą. Sałatka z miechunką Składniki: mix sałat rzodkiewka papryka ogórek miechunka pół drobno pokrojonej cebuli sól pieprz ocet oliwa lub olej Przygotowanie: Z Octu i oliwy zróbcie sos (3 łyżki oliwy wymieszajcie z jedną łyżką octu). Warzywa pokrójcie tak jak lubicie. Miechunki przekrójcie
w mojej kuchniduże cebule mąka 3 jajka olej Zalewa: 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 1 mały koncentrat pomidorowy 4 łyżki cukru 4 łyżki octu 4 łyżki ketchupu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobna kostkę. Filety pokroić na małe kawałki i obsypać przyprawą do ryb. Obtoczyć w jajku i mące, następnie usmażyć na rozgrzanym
The Sweet Damselpracy albo na kolację ;) Składniki:- 3/4 szklanki kuskusu (przed zalaniem wrzątkiem),- 1/2 ogórka wężowego,- 1 czerwona papryka szpiczasta,- 2 kawałki selera naciowego,- 1 opakowanie kiełków na patelnię,- garść pestek dyni,- 1/2 główki sałaty lodowej,- garść oliwek czarnych,- sól, pieprz,- 2 - 3 łyżki octu jabłkowego,- 2-3 łyżki oleju rzepakowego.Wykonanie:Zaparzyć kuskus, podsmażyć na patelni kiełki z pestkami dyni(...)pokroić je w cienkie plastry (najłatwiej na mandolinie), sałatę pokroić w nieduże kawałki. Wymieszać w misce kuskus, kiełki z pestkami dyni, plastry ogórka, selera i papryki, dodać sałatę i oliwki (mogą być przekrojone na pół) oraz ocet i olej, lekko posolić i popieprzyć, wymieszać dokładnie składniki sałatki, spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Można po podaniu posypać świeżymi pestkami
Co na wege obiad?dzisiaj na jej premierę. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i zagości w waszych spiżarniach. Składniki: ok 2 kg ogórków gruntowych 3 marchewki kilka gałązek świeżego kopru zalewa 1 szklanka octu 10% 5 szklanek wody 4 łyżki miodu (użyłam spadziowego) 3 łyżki cukru 1 łyżka soli po 3 ziarna ziela angielskiego na słoik (gotujemy
Niezły Młynekplacu zabaw, gdzie spotykam się z innymi mamami. Od jednej z nich dostałam właśnie przepis na te ogórki. Polecam serdecznie :) Składniki: 2 kg ogórków 3 duże cebule 3 łyżki soli Zalewa: 1 szklanka octu 2 szklanka cukru 2 szklanki wody 1,5 łyżeczki curry 1,5 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielony
Kuchnia domowa Aniskładniki2 cykorie białe1 cebula1 pomidor2 ogórkiszczypiorekgarść kolendrypłatki chilido polania2 łyżki octu balsamicznego3 łyżki oliwy1- 2 łyżeczki musztardy miodowejposiekany ząbek czosnkusól, pieprzprzygotowanieSkładniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i dobrze wymieszać wstrząsając słoikiem. Uciąć końcówki cykorii, oddzielić liście, pociąć na mniejsze kawałki, włożyć do miski. Pomidory cebulę i obrane ogórki pokroić w kostkę, dodać do cykorii. Polać sosem, wymieszać, posypać
Stare GaryDziś pierwszy Dzień Wiosny, więc wpis obowiązkowi musi być wiosenny i zielony ! A skoro wiosna, to ma być lekko i zdrowo. Sałatka z dodatkiem
Kulinarne przygody Gatitysera ementalera 100 ml octu z białego wina 200 ml bulionu warzywnego sól pieprz biały pół łyżeczki cukru 5 łyżek oleju pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki prażonej cebulki Przygotowanie Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie. Obrałem cebule i pokroiłem w krążki. Kiełbasę i ser pokroiłem w słupki, a ogórki w cienkie plasterki. W rondelku(...)odcedzeniu zalałem zimną wodą i obrałem z łupinek. Pokroiłem w plasterki i polałem gorącym bulionem. Odstawiłem do przestygnięcia, a potem odsączyłem. Ocet przyprawiłem solą, pieprzem i cukrem, utarłem z olejem. Do ziemniaków dodałem kiełbasę, cebule, ogórki i ser, delikatnie wymieszałem. Polałem sosem, odstawiłem na 20 minut. Posypałem natką i prażoną cebulką
R'n'G Kitchen