angielskiego na słoik 1 łyżka gorczycy zalewa (może się okazać że potrzeba więcej zalewy, ja zużyłam zalewę z 2 szklanek octu): 1 szklanka octu 10% 2 szklanki wody 14 łyżek oleju 4 łyżki cukru 6 łyżeczek chilli Wykonanie: Ogórki umyć, zostawić całe lub pokroić w grube plastry. Następnie posypać solą, wymieszać i odstawić na 1,5 - 2 godziny. Przygotować
Mama Gotuje40dag śledzi solonych •0,5 kg cebuli •1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) •4 łyżki octu •10 ziarenek ziela angielskiego •2 liście laurowe •0,5 szklanki wody •sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku •1 łyżka oliwy z oliwek •1 czerwona papryka •3 ogórki kiszone Przygotowanie; Śledzie przepłukujemy w wodzie, a następnie moczymy kilka godzin przynajmniej raz zmieniając(...)łyżce oliwy (na dużej patelni), aż się lekko zeszkli, w misce mieszamy koncentrat, wodę, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy do cebuli.Nastepnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem, aż cebula i papryka zmięknie.Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy. Układamy w słoiku lub w innym naczyniu warstwę
Z Kuchni Do Kuchniwww.Skworcu.com.pl. Sól ziołowa to aromatyczna mieszanka soli morskiej, ziół takich jak: bazylia, oregano, lubczyk, rozmaryn.Składniki: 2,5 - 3 kg ogórków 2,5 - 3 litry wody 15 dag soli ziołowej, ok 1/2 szklanki Zalewa: 2 szklanki octu 10 % 2 szklanki cukru 3 szklanki wody 3 łyżeczki gorczycy 6-7 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego Po ręcznie
Apetyczna babeczkaminut+ czas potrzebny na moczenie śledzia i zamarynowanie cebuli Składniki: 0,5kg filetów śledziowych a’la matjas 4 jajka 4 ogórki kiszone 4 cebule Puszka groszku konserwowego 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 12% Łyżeczka cukru Kilka kropli octu Sól, pieprz Filety śledziowe umieszczamy na 2 godz w wodzie, a następnie na pół dnia w mleku. Najwygodniej zostawić śledzie(...)mleku na noc. Cebule kroimy bardzo drobno w kostkę, posypujemy cukrem i skrapiamy octem. Podduszamy lekko rękami i zostawiamy na 2 godz w lodówce. Jajka gotujemy na twardo i kroimy wzdłuż na 4 kawałki, a każdy z nich przekrajamy na pół. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. Śledzie kroimy w duże kostki. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy
Kolizje SmakówSkładniki: 2 kg ogórków gruntowych 3 czerwone papryki 1 żółta papryka 3 marchewki 0.5 kg cebuli zalewa 4 szklanki wody 2.5 szklanki octu 1.5 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3 łyżki soli 8-10 ziarenek ziela angielskiego 4-5 liść laurowy 2 łyżki gorczycy Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Ogórki, marchewkę pokroić w plasterki. Następnie pokroić cebulę w piórka
magiczna kuchnia KasiSkładniki: Zalewa: 5 szklanek wody, 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki soli, Ponadto: ok. 2.5kg ogórków, koper, kawałek korzenia chrzanu (na jeden słoik), czosnek, ziele angielskie (2 ziarenka na słoik), liście laurowe ( 1 listek na słoik ), pieprz czarny w ziarnach ( 2 ziarnka na słoik), gorczyca ( po kilka ziarenek na słoik). Przygotowanie: Składniki na zalewę zagotować. Ogórki
W kuchni u Monikiświetną bazą do czerwonego barszczyku. Zalewa z buraczków jest lepsza niż nie jeden zakwas buraczany, działanie ma podobne jak woda z kiszonych ogórków :) Polecam :) Składniki: - buraczki Zalewa - 1 litr wody - 0,5 szklanki octu 10% - 1 łyżeczka cukru - 0,5 łyżeczki soli Wykonanie: Dokładnie umyte, wyszorowane szczoteczką buraczki gotuję w łupinkach do miękkości ( w wodzie bez dodatku soli ). Przestudzone
Kuchnia z widokiem na ogródGnocchi z rukoli z pieczonymi szparagami, maślanym sosem czosnkowym i jajkiem w koszulce Chleb z garnka z suszonymi pomidorami Galette z truskawkami, kremem z octu balsamicznego i lodami bazyliowymi w asyście syropu z mięty i ogórka Co mogę powiedzieć? Najprościej i najkrócej - było fantastycznie i naprawdę smacznie i ogromnie się cieszę, iż przepisy i dania zainspirowały Uczestników do własnych kulinarnych
KUCHARNIAjedną porcję, ale szykuję się na następną. SKŁADNIKI: Łatwe do zapamiętania, bo każdego ze składników potrzebujemy 1 kg. Papryka, cebula, marchew, ogórki świeże( nie obieramy), kapusta biała, jabłka. Do tego 1/2 szklanki octu 10 %, pół szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu. Polecam również: Przetwory- Krokodylki
W kuchennym oknie Ewypapryki.Wiórki soczystej marchewki.Drobno posiekany szczypiorek.A całość pysznie odmieniona sosem winegret.Polecam!Składniki:Główka sałaty lodowej;1 duży pomidor;1 ogórek zielony, wężowy/szklarniowy;6 rzodkiewek;1 średnia, czerwona papryka;1 duża marchewka;Pęczek szczypiorku.Sos winegret:1/4 szklanki białego octu winnego;1 ząbek czosnku;2 łyżki posiekanego koperku;1 łyżka miodu;1/2 szklanki oliwy;1 łyżeczka przyprawy do sałatek (u mnie(...)Prymat);Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki.Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać do sałaty.Ogórka umyć, osuszyć, obrać, pokroić w półplasterki. Dodać do sałatki.Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w półplasterki. Dodać do sałatki.Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Dodać do sałatki.Marchewkę umyć, osuszyć, obrać
Gospodyni Miejskazbyt dużo ryżu ;) Jeżeli macie ochotę zajrzyjcie do Malwiny na jej wersje sushi. Składniki : Ryz : 300g ryżu do sushi 5 łyżek octu ryżowego 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli Farsz : płaty prasowanych alg - nori zielony ogórek łosoś wędzony paluszki krabowe (surimi) czerwona papryka awokado wasabi Dodatki : sos sojowy marynowany imbir wasabi czarny sezam Inne : mata do zawijania miseczka(...)zagotować, zmniejszyć gaz i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 10-15 minut nie zdejmując pokrywki. W międzyczasie przygotować zaprawę do ryżu - niewielkiej miseczce wymieszać ocet ryżowy z cukrem i solą. Gorący ryż przełożyć do dużego płaskiego naczynia, wlać zaprawę i delikatnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przygotowanie sushi Na macie do zawijania sushi położyć płat prasowanych
Codzienne Gotowanieszklanki suchego ryżu (u mnie basmati) 1 duża papryka czerwona 3 - 4 świeże ogórki najlepiej gruntowe lub 1 szklarniowy 200 g wędzonego na zimno lub ciepło łososia 1 duży ząbek czosnku 1 szklanka marynowanego imbiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżeczka miodu pieprz świeżo mielony ewentualnie(...)Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne i pokroić drobno na wąskie kawałeczki. Ogórki umyć i pokroić na plasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Imbir wyjąć z zalewy i poprzecinać na mniejsze kawałki. Łososia pokroić na cienkie plasterki (bez skóry). Sos sojowy, ocet balsamiczny, oliwę, miód połączyć ze sobą i wymieszać do rozpuszczenia się miodu. Wszystkie składniki
Kuchcik gotujeduży pęczek natki pietruszki 3 łyżki gorczycy 5 ząbków czosnku Zalewa: 1,5 szklanki cukru 3 łyżki soli 2 szklanki octu 10% 4 szklanki wody 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 1/3 szklanki oleju Sposób przygotowania: 1. Ogórki dokładnie umyć i pokroić w plasterki. 2. Marchewkę obrać i również pokroić w plasterki (lub zetrzeć na tarce
A Ty Smakuj MnieMatias (4 filety) 0,5 kg cebuli 1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) 4 łyżki octu 10 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czerwona papryka 3 ogórki kiszone Sposób przygotowania: Śledzie przepłukujemy w wodzie, a następnie moczymy kilka godzin przynajmniej(...)łyżce oliwy (na dużej patelni), aż się lekko zeszkli w misce mieszamy koncentrat, wodę, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem, aż cebula i papryka zmięknie na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy układamy w słoiku warstwę śledzi, następnie cebuli
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćparę składników. Postanowiłam wykorzystać parę składników, które zestawiłam w różnych konfiguracjach. Składniki: 500 g ryżu do sushi 7 łyżek octu ryżowego 3 łyżki cukru szczypta soli płaty nori wasabi serek Philadelphia łosoś wędzony w kawałku paluszki surimi awokado ogórek czerwona papryka Przygotowanie: Najważniejszą sprawą w wypadku sushi jest odpowiednie przygotowanie ryżu. Na samym początku płuczemy(...)moczyć w miseczce z wodą i octem ryżowym. W dolnej części maty układamy składniki. Rulon zwijamy tak, aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku, a mata pozostała na zewnątrz. Kroimy na 7- 8 równych części. Dobór składników zależy od naszej fantazji i inwencji twórczej :) Ja zdecydowałam się na następujące połączenia: *** wasabi - ogórek - łosoś *** *** serek Philadelphia - łosoś - awokado *** *** wasabi
Taste Therapy