lekkich zielonych i chrupiących sałatkach. Sałatki nauczyłam się jeść we Włoszech. Codziennie obowiązkowo sałatka. Składniki na moją -mix sałat gotowych do użycia -papryka -ogórek -rzodkiewka -ser koryciński -pomidorek koktajlowy -kilka kropel majonezu -glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny mieszanka ziaren SŁONECZNE POLA od ZIARENKOWO kilka kropel oliwy z oliwek Z podanych składników skomponuj zdrową sałatkę. Właściwie sałatka wcale
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: kapusta pekińska pomidory ogórek długi czerwona papryka cebula karczochy natka pietruszki kilka kropli oliwy i octu
ClauditteMissCookingmarynujemy w chilli i łyżeczce ostrej pasty (albo tabasco). W czasie marynowania możemy zrobić sobie sałatkę. Sparzone pomidory kroimy w kostkę, obranego ogórka w półplasterki, wszystko to wrzucamy do mixu sałat, z oliwy i octu balsamicznego robimy sosik, przyprawiamy, mieszamy wszystko razem i sałatka gotowa. Zamiast normalnych pomidorów można użyć pomidorków cherry, ładniej wyglądają w gotowej sałatce, można też użyć
Kulinarne zapędy Kokosalistek laurowy kawałek marchewki 1 płaska łyżeczka gorczycy ząbek czosnku gałązka kopru ogrodowego Zalewa: 1 szklanka octu 10% 2 szklanki wody łyżka soli 2 łyżki cukru W wyparzonych słoikach układamy przyprawy i ciasno upychamy ogórki. Składniki zalewy zagotowujemy (ja i tak zwykle zmieniam ilości, dopasowując do gustu). Kiedy zalewa lekko przestygnie, zalewamy ogórki
W kuchni Karmel-itkismacznie. :) Składniki: Pieczone skrzydło z indyka średnie skrzydło z indyka 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka miodu naturalnego zioła do drobiu Sałatka jarzynowa 3 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 średniego selera naciowego 3 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe 1/4 pora (biała część) 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 mała(...)umyć i osuszyć. W naczyniu wymieszać ocet winny, musztardę i zioła do drobiu. Następnie natrzeć całe skrzydło. Odstawić do lodówki na dobę. Piec przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach. Warzywa na sałatkę dokładnie wyszorować i umyć. Gotować do miękkości. Następnie wszystkie ugotowane warzywa i jajka ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki i pora również kroimy
Truskawkowa Fiestacebuli 1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) 4 łyżki octu 1 łyżka ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju 1 czerwona papryka 4 średnie ogórki kiszone Przygotowanie; Śledzie przepłukujemy w wodzie, a następnie moczymy kilka godzin przynajmniej raz zmieniając(...)oleju (na dużej patelni), aż się lekko zeszkli, w misce mieszamy koncentrat, wodę, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy do cebuli.Nastepnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem, aż cebula i papryka zmięknie.Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy. Układamy w słoiku lub w innym naczyniu
Radość kipiąca uśmiechem.Zapraszam Was na współczesną, mojej mamy wersję chłodnika litewskiego :) SKŁADNIKI: Dla około 6 osób. 1 pęczek botwiny 2 ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku lub dymki 1 pęczek koperku 1 litr kefiru 500 ml kwaśnej śmietany 2 cytryny ocet winny (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku jajka (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Młode buraki dokładnie myjemy. Obieramy(...)garnek do wystygnięcia. 4. W tym czasie obieramy ogórka i kroimy go w drobną kostkę. Rzodkiewkę myjemy, kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki. 5. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. 6. Do ostudzonego garnka z ugotowaną botwiną dodajemy kefir, śmietanę, posiekane warzywa. Dokładnie mieszamy. 7. Zakwaszamy chłodnik sokiem wyciśniętym z cytryny i octem winnym (opcjonalnie). 8. Na koniec doprawiamy do smaku
W kuchni Katiebiałej kapusty o wadze około 1 - 1,2 kg 1 kg marchwi 1 kg pomidorów 1 kg ogórków 1,5 kg papryki ( fajnie jeżeli jest w wielu kolorach) 0,8 kg cebuli białej na zalewę: pół szklanki oleju 1 szklanka octu 3 łyżki soli 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki gorczycy łyżka ziela angielskiego Wykonanie: Kapustę poszatkować. Pomidory pokroić
Poezja Smaków - blog kulinarnyjednej cytryny odrobina octu z białego wina łyżka miodu lipowego Składniki na sałatkę: 4 miniaturowe sałaty rzymskie spora garść czerwonych oliwek kalamata 4 dorodne, dojrzałe, dojrzewające na słońcu pomidory, najlepiej malinówki albo bawole serca. sporo malutkich pomidorków w różnych kolorach – potrzebne będą czerwone i żółte. Połowę z nich trzeba podpiec, połowę zostawić surowych kilka ogórków kiszeniaków w całości(...)powoli dodajemy oliwę z oli wek extra virgin i rozcieramy. Dodajemy sok z jednej cytryny, trochę octu z białego wina i rozcieramy, aż masa zemulguje prawie jak majonez. Dodajemy solidną łyżkę lipowego miodu i odstawiamy – sos do sałaty jest gotowy. Sałatka: Obrane ogórki kiszone i pomidory kroimy w grube kawałki, czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki, cukrową
WojnaNaSmaki.plskładniki: 4 , 5 kg ogórków gruntowych 4 litry wody, przegotowanej zimnej ok. 1 szkl. soli kamiennej ZALEWA - 4 szkl. cukru zwykłego 4 szkl. octu spirytusowego 10 % 6 szkl. wody DODATKOWO - 2 duże marchwie do każdego słoika - po 2 albo 3 ziarenka ziela angielskiego po 2 - 3 ziarenka czarnego
w mojej kuchniSKŁADNIKI: - opakowanie ryżu do sushi - ocet do ryżu - sól, cukier do doprawienia ryżu - łosoś wędzony - łosoś świeży - sos sojowy bez konserwantów -paluszki krabowe - kawior czarny - ogórek zielony - serek śmietankowy - imbir marynowany - kasza jaglana - norii - wasabi Tym razem zrobiłam dwa rodzaje sushi, takie normalne jak zawsze z łososiem i ryżem, i drugie totalnie inne a mianowicie z kaszy jaglanej(...)ryżu i kaszy. W szklaneczce wymieszaj ocet do ryżu, sól i cukier. Zaprawa powinna być dość ostra. Zapraw ryż, kaszę i wymieszaj. 4. Matkę bambusową wyłóż folią. Ułóż norii (błyszczącą stroną w dół), ułóż ryż zostawiając pasek 2,5 cm na samej górze. 3. na środku ryżu posmaruj wasabi, serek kremowy, ułóż łososia, ogórek (cieniutki pasek bez pesteczek!), paluszek krabowy
SMYKWKUCHNIsoku z cytryny 1 łyżka octu winnego 1 płaska łyżka musztardy francuskiej 1 ząbek czosnku pieprz Oliwę mieszamy z octem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy składniki się połączą dodajemy musztardę i ewentualnie pieprz, mieszamy. Krewetki, ogórka i cebulę obieramy, warzywa kroimy wedle uznania (u mnie półplastry). Pomidora i awokado kroimy w kostkę, paprykę w cienkie paski
Powiedz dietom niedoskonale komponuje się z charakternym sosem :) Składniki: 2 średnie młode ziemniaki 1/2 czerwonej cebuli 1 duża rzodkiewka kilkucentymetrowy kawałek ogórka sałatkowego kawałek bundza – kostka o wymiarach około 5x5x3 cm natka pietruszka sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka białego octu winnego płaska łyżeczka musztardy francuskiej sól pieprz cukier Wykonanie: Ziemniaki dokładnie wyszorowałam, ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie
Kuchenne zapiski Edytycieńsze paseczki Solimy, mieszamy i pozostawiamy na 6 godz. Zalewa : 20 łyżek oliwy z oliwek 1 i 1/2 szklanki octu 10 % 2 szklanki wody 1 łyżka suszonego oregano 2 szklanki cukru 1 łyżka ostrej, mielonej papryki Przygotowanie: Po 6 godz. ogórki odciskamy z zalewy solnej i nakładamy do słoiczków ( dość ciasno) Zalewę gotujemy i wlewamy do słoiczków z ogórkami
Proste Potrawy