ogórki na occie - 1000 przepisów (strona:35/67)

Tatar z bakłażana z pomidorowym kremem na kalarepce marynowanej w cydrze 228

pieprz,Pieprz Cayenne,150 ml cydru,Łyżka miodu,Oliwa,Soku z cytryny,Olej (zalewa) z pomidorów,½ łyżeczki posiekanego tymianku,Ocet winny,Kilka pomidorków koktajlowych,Pęczek pietruszki,Łyżka prażonego słonecznika.Przygotowanie:W misce wymieszać cydr, miód, łyżkę oliwy, łyżkę octu, sól i pieprz. Kalarepę pokroić na cienkie plastry, wymieszać w marynacie, odstawić do lodówki.Każdy bakłażan przeciąć wzdłuż na 4 plastry(...)posiekać.W rondlu poddusić (5 minut) na oleju pomidorowym posiekaną cebulę, czosnek, kapary, oliwki, suszone pomidory, marynowany pieprz. Dodać posiekany bakłażan, tymianek, doprawić octem winnym, gałką muszkatołową, solą i pieprzem Cayenne, wystudzić, wymieszać z posiekanymi ogórkami.Serek Almette z pomidorami doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na talerzu wyłożyć plastry kalarepy, na nich bakłażan, na bakłażanie krem pomidorowy

SzczyptaSmaQ
Śledzie pod pierzynką 173

śledzi zawsze zabieram się opieszale. Podobno są smaczne, bo znikają bardzo szybko. Składniki: 30 dag śledzi matiasów ½ litra mleka, ocet winny 3 łyżki majonezu 2/3 szklanki śmietany  12% - 18% pieprz do smaku 2 jabłka 2 cebule 3 ogórki konserwowe Sposób wykonania: Śledzie namoczyć przez około pół godziny w mleku. W międzyczasie przygotować „pierzynkę”: Obrane jabłka zetrzeć na wiórki(...)cebule  i ogórki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać wszystko z majonezem a następnie śmietaną. Śledzie odsączyć z mleka, pokroić w paski i pokropić octem.  Dodać pieprz do smaku. Połączyć z przygotowaną pierzynką Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Wiosenna sałatka 143

ogórek 1 pęczek rzodkiewek mix sałat 1 mała czerwona cebula sos 3 łyżki oliwy 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz Wszystkie składniki włożyć do małego słoiczka, zakręcić go i energicznie potrząsać do połączenia się składników. Ogórek, cebulę  i rzodkiewki pokroić w kostkę. Na półmisek wyłożyć mix sałat i pokrojone warzywa. Polać sosem i wymieszać. wiosenna

O kuchni z uczuciem
Ryba po japońsku 193

Zalewa : 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju mały koncentrat pomidorowy 4 łyżki keczupu 4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem") 4 łyżki octu sól do smaku (opcjonalnie)* pieprz (opcjonalnie) Cebulę kroimy w drobną kostkę, a ogórki i paprykę w drobne słupki. Filety rozmrażamy na tyle, aby mozna je był pokroić na mniejsze kawałki. Opłukane i osuszone posypujemy przyprawą

w mojej kuchni
Z serii-marynaty-cukinia i inne cuda 141

wiadomo, że każdy ma swój smak w doprawianiu i niektórzy , tak jak ja, często, zrobią to NA OKO ! Składniki 2 kg ogórków 2 kg cukini, mlodziutkiej cukini baby1,5 kg marchwi2 kg cebuli1 kg paprykizalewa:1 szklanka octu 10% JAMAR1 szklanka cukru2 szklanki oleju3 płaskie łyżki soli3 łyżki pieprzu 2 łyżki mielonej słodkiej papryki KAMIS zielonej natki pietruszki(...)ogórkach wydrążyć gniazda nasienne! Cebulę i paprykę pokroic w paski bądz piórka. Cukinię umyć, NIE OBIERAĆ i poszatkować w plasterki.Marchewkę obrać i pokroić w julienne lub jak ktoś nie ma takiej nasadki w robocie czy malakserze, to po prostu zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucić do dużego naczynia. Przygotować zalewę z octu, oleju, cukru, soli

Z Kuchni Do Kuchni
Pyttipanna czyli Smazone Miesne Kaski z warzywami i DUFF... 165

małe cebule, obrane 3 marchewki, obrane 1 kg ziemniaków, umyte dokładnie lub obrane listki z kilku gałązek rozmarynu i tymianku sól, pieprz kiszone ogórki (u mnie korniszony) sos: 1  łyżeczka dobrej musztardy 1 łyżka octu cydrowego, u mnie jabłkowy 3 łyżki oliwy po małym pęczku szczypiorku, natki pietruszki i koperku, posiekane Wielką patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią(...)solą i pieprzem. Składniki sosu mieszamy dokładnie (np potrząsając słoikiem, w którym się znajdują :) Wlewamy dressing na patelnię z gotowym daniem i mieszamy. Nakładamy danie na talerze, podajemy z ogórkami i ew. żółtkiem jaja przepiórczego, ja pominęłam ten składnik. Jeszcze w podstawówce nosiłam kraciastą koszulę ojca, koszulkę z Gunsami z bazarku i bandamkę... A dzisiaj czytam sobie o szalonym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gazpacho 126

się na letnie upały. Ilu kucharzy, tyle wersji tego hiszpańskiego przysmaku. Składniki 3 kromki czerstwego chleba 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka białego octu winnego sól 6 pomidorów 1 czerwona papryka 1 duży ogórek 1 jajko 2-3 ząbki czosnku pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pomidory sparzamy, usuwamy gniazda nasienne i grubo kroimy. Podobnie

R'n'G Kitchen
Ogórki w pomidorowym sosie 124

się maszynką] , cebulę pokroić w piórka a marchewkę zetrzeć na tarce. Dodać sól i wszystko razem wymieszać , pozostawić na dwie godziny[w tym czasie ogórki puszczą sok]. Po tym czasie dodać pozostałe składniki : cukier, ocet, olej i koncentrat pomidorowy. Ponownie wszystko wymieszać i pozostawić na 30 minut. Następnie przełożyć do  słoików i pasteryzować 15 minut

Moje domowe kucharzenie
Winegret ze śledziem i burakami 125

kiszonych – 2 szt., 130 g cebuli – 1 cebula, 250 g ugotowanych buraków – 1 duży burak, 50 g grzybków z octu, sos: 1 żółtko, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, sól, cukier, 1 - 2 łyżki soku z cytryny, 90 ml oleju Ziemniaki, ogórki, buraki pokroić w niezbyt małą kostkę. Cebulę i grzybki posiekać. Śledzie osączyć z oleju na ręczniku papierowym i pokroić

królestwo garów
Sałatka z marynowanymi pieczarkami 351

Składniki : 10 pieczarek marynowanych w occie  4 jajka puszka groszku konserwowego pęczek szczypiorku 3 średnie ogórki kiszone, mogą być zielone 1 jabłko 10 dag sera żółtego sól, pieprz, jogurt, majonez , musztarda Wykonanie : Groszek odsączyć, pokrojone pieczarki i ogórki odcisnąć na sicie Ser, jabłko, jajka i szczypiorek pokroić w dość grubą kostkę Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem

Proste Potrawy
Sałatka z tuńczykiem na upalne dni 148

upalne dni. Przepis Składniki: 3 pomidory (pamiętamy, że pomidory muszą pachnieć, jak nie pachną, nie mają też smaku) 2 papryki 1 ogórek 1 duża cebula (albo 2-3 mniejsze) ok. 10 listków świeżej mięty 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 jajka puszka tuńczyka w oleju łyżka kaparów ok. 10 oliwek 1 cytryna 1 płaska łyżeczka soli(...)samej wielkości. Proponuję kroić w kostkę ok. 1cm Paprykę i ogórka również kroimy w podobnej wielkości kostkę co pomidory Cebule obieramy i siekamy, cebula jest ostra więc śmiało może być dużo drobniej posiekana niż warzywa. Wszystkie posiekane już warzywa wkładamy do miseczki, dodajemy posiekane listki mięty, sól i ocet winny. Całość mieszamy. Wymieszane warzywa skrapiamy oliwą z oliwek. Gotujemy jajka

KasiaiKrzysiu.pl
Sałatka ryżowa z brokułem, tofu, awokado i bazylią 171

świeżo mielony pieprz - 80g tofu naturalnego - 1 pomidor malinowy - 1 ogórek gruntowy - kawałek dojrzałego awokado - ½ marchewki - kilka zielonych oliwek - natka pietruszki - 4 duże liście świeżej bazylii - ½ łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Następnie rozłożyć na płaskim talerzu i zostawić do przestudzenia - Brokuła ugotować na parze (ok 4 min), następnie(...)wodą - Z pomidora usunąć gniazda nasienne; pokroić w kostkę - Ogórka i awokado obrać, posiekać  - Natkę i bazylię umyć, posiekać - Tofu pokroić w kostkę, oliwki w plasterki - Marchewkę pokroić obierakiem do warzyw w cienkie plasterki - Ryż przełożyć do miski, dodać warzywa, tofu i zioła - Sałatkę doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem; wymieszać. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Schab na słodko-kwaśno z ogórkiem 144

pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące. Krótko przesmażamy na patelni. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy. Dodajemy do mięsa. Ogórki konserwowe kroimy półplasterki i dodajemy do dania. Całość zalewamy bulionem. Dodajemy miód, ocet, musztardę. Dusimy pod przykryciem ok. 25 min. Dodajemy śmietanę i estragon. Dusimy jeszcze

Pobite gary Barbary
Sałatka z dietetycznym sosem tysiąca wysp 330

wysp: 8 łyżek jogurtu naturalnego 4 łyżki keczupu 1/4 łyżeczki chilli 1 płaska łyżka cukru (lub innego słodzidła, u mnie ksylitol) 1 łyżka octu winnego sól, pieprz 1. Sałatę lodową drobno siekamy. Pomidorki przekrawamy na pół, ogórka, cebulę i paprykę kroimy w plastry.  2. Fileta kroimy w kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, obsypujemy solą, pieprzem, papryką i podsmażamy(...)oleju, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Podsmażamy na małym ogniu do momentu aż grzanki zrobią się chrupiące. 5. Na talerzach układamy sałatę. Polewamy ją obficie sosem, następnie układamy pomidory, ogórki, paprykę, filety, cebulę

Szefowa kuchni
SAŁATKA GRECKA 614

może być dowolna)- 1 cebula (u mnie czerwona)- ser feta- szczypior- oliwki- świeżo mielony pieprz- ocet (u mnie różowy ocet winny)- oliwa z oliwek- świeże lub suszone oreganoWszystkie warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.W misce układamy warstwami: pokrojone na mniejsze kawałki ogórki, na to pokrojone (w większą kostkę) pomidory, następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Na to rozkruszamy lub kroimy(...)kostkę ser feta. Układamy odsączone z zalewy oliwki, pokrojoną w ćwierć-krążki cebulę. Całość posypujemy pokrojonym szczypiorem oraz oregano. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Skrapiamy obficie różowym octem winnym (lub innym) oraz oliwą z oliwek i serwujemy. Można całość wymieszać razem w misce ale nie jest to konieczne. Pamiętajmy tylko by nakładać wszystkie warstwy od góry do dołu. Smacznego

Smaczne Zdrowe