ogórki na occie - 1000 przepisów (strona:29/67)

Zdrowa surówka z kapusty pekińskiej z dodatkami :) 134

pół puszki kukurydzy konserwowej - pół czerwonej papryki - 5 łyżek jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka oleju (u mnie słonecznikowy Zielony Nurt ) - 2 łyżki octu winnego (u mnie winny od Kamis) Przygotowanie: Kapustę poszatkować, ogórki i papryką pokroić w kostkę, cebulę cienko pokroić w półtalarki, dodać kukurydzę i pozostałe składniki. Wymieszać. Zajadać ze smakiem :) Prosta a taaaka pyszna

Zdrowie na języku :P
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 138

Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki z papryką Kwaszona Papryka z grzybami Paprykowa marmolada Puree paprykowe Smażona papryka marynowana W miodzie I W miodzie

Tradycyjna Kuchnia
ZUPA KLOPSIKOWA TZW. KWAŚNY KLOPS 490

talerze i polewano zupą z klopsami. Obecnie często zupa gotowana jest na wywarze z warzyw i razem z ziemniakami. Obowiązkowo zakwaszona octem, sokiem z cytryny, a u niektórych sokiem z ogórków kiszonych i zabielona śmietaną. Dla mnie - mistrzostwo świata! Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 6 niedużych ziemniaków 2 marchewki 1 jajko 2 łyżki kaszy manny(...)łyżeczki mąki 3 łyżki śmietany (18%) 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka octu (chyba, że lubimy bardziej kwaśne zupy - tutaj jest dowolność) majeranek słodka papryka sól pieprz Wykonanie:  Do garnka z wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotujemy ok 10 minut. Przygotowujemy mięso jak na klopsy, Dodajemy jajko, kaszę

Walijskie Pichcenie
Zielona sałatka z quinoa 125

więcej Was do tej sałatki przekonywać nie muszę, smacznego! Składniki: 125 g quinoa 600 ml bulionu warzywnego 1 awokado 1 ogórek zielony 1 sałata lodowa garść mięty garść natki pietruszki 2,5 łyżki oliwy 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz szczypta chilli 1/2 łyżeczki cukru 1. Quinoę przelać wrzątkiem, dodać do garnka z gotującym(...)się bulionem. Przykryć, gotować 20 minut. Odcedzić. 2. Awokado obrać, pokroić w kostkę. Ogórek ze skórką również pokroić w kostkę. Sałatę lodową, miętę i natkę pietruszki posiekać. 3. W miseczce wymieszać dressing: oliwę, czerwony ocet, sok z cytryny. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i chilli. 4. Do dużej miski przełożyć quinoa, wymieszać z dressingiem. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać

Moja Galeria Smaku
Włoska sałatka mojego T. 192

Sporo lat temu mój T. pracował we włoskiej restauracji. Nauczył się tam robić sałatkę, która z czasem, zmieniana i udoskonalana, stała się Jego popisowym numerem :) Składniki

chwile dla mnie
Ogórki marynowane 137

Przepis na tą marynatę dostałam od koleżanki.  Od lat z niego korzystam.Ogórki są przepyszne. Składniki • Ogórki Marynata • 6 łyżek soli • 25 dag • 1 butelka octu • 12 szklanek wody do każdego słoika • marchew kilka plastrów • gorczyca 1 łyżeczkę • czosnek 1 duży ząbek • ziele angielskie 2 ziarenka • liść laurowy kawałek • chrzan kilka plasterków • koper kilka kawałków • cebula kilka piórek

W królestwie smaków Beaty
Sałatka z młodych Buraczków z fetą 138

Osób: - 10 małych młodych buraczków - 100 g fety owczej - 10 oliwek zielonych - 2 średnie cebule - 2 średnie pomidory malinowe - 1 ogórek konserwowy - 150 g jogurtu naturalnego - sól, pieprz - 1 duży ząbek czosnku - 2 łyżki octu jabłkowego Buraki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki octu jabłkowego. U mnie trwało to 30 minut. Potem pozostaw je w wodzie(...)plastry i poukładaj w koło talerza, do środka wkrój pomidora,pokrusz fetę i dodaj pokrojonego ogórka konserwowego. Pokrój cebulę cienko w piórka, na nich ułóż plastry buraczka, dodaj oliwki i lekko posól. Do jogurtu zetrzyj czosnek, szczyptę soli i połowę łyżeczki pieprzy oraz łyżkę octu jabłkowego. Wymieszaj i polej po burakach. Przystrój świeżymi ziołami np. tymiankiem i bazylią cynamonową

Pasje Jolki
Wciąż mam wyrzuty sumienia. 182

czerwona ser żółty (najlepiej topiony w plastrach) boczek w plastrach 6 sztuk ketchup sos: 4 duże łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% 3 ogórki konserwowe 1 ogórek kiszony kilka pieczarek marynowanych pół cebuli trochę octu łyżka cukru sól pieprz toskańskie frytki: ziemniaki szałwia świeża tymianek świeży czosnek 5 ząbków sól morska olej Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą(...)papierowy ręcznik i posypujemy solą morską. W trakcie przygotowywania frytek, robimy hambuksy. Formułujemy 6 kotletów i smażymy. Następnie podsmażamy bekon. Teraz robimy sos. Drobno siekamy cebulę, pieczarki i ogórki i łączymy z resztą składników. Sos gotowy! :) Kroimy na plastry pomidora, czerwoną cebulę, ogórek konserwowy i składamy naszego hambuksa. Bułka, sos, mięso, plasterek sera, 2 plastry boczku, sos, ketchup, ogórek

Brzuszki Łakomczuszki
Konserowanie ogórków z marką marsyl 156

gnieść.Przygotować zalewę: na 1 litr wody: 0,5 szklanki octu 10 %, płaska łyżka stołowa soli, 100 g cukru. Zagotować wodę dodając wymienione wyżej składniki w odpowiednich proporcjach. Ocet dodawać pod koniec gotowania.Słoje wypełnić gorącą zalewą, zwracając uwagę by ogórki były całkowicie zalane wodą. Zamknąć szczelnie natychmiast po zalaniu i odstawić słoik do góry

Bon Appetit Małgorzaty
Orientalna marynata z warzyw 138

oliwy z oliwek 1 łyżka zmielonej kurkumy laska cynamonu 4 goździki 4 łyżki cukru 3 łyżeczki soli 350 ml octu Przygotowanie   Orzeszki obrałem z łupinek i zmieliłem w młynku. Brokuły, kapustę i młoda cebulę umyłem i oczyściłem. Marchewkę, ogórki umyłem i obrałem. Wszystkie warzywa pokroiłem na kawałki wielkości 1 cm. Mango obrałem, miąższ pokroiłem w kostkę. Chili umyłem(...)sól. Zawartość patelni dokładnie wymieszałem, następnie dołożyłem marchew i chili i smażyłem przez chwilę. Rozprowadziłem następnie octem i 250 ml wody, gotowałem na średnim ogniu 10 minut. Potem dodałem brokuły, kapustę, młodą cebulę i gotowałem dalsze 5 minut. Na koniec domieszałem kawałki ogórków i mango, gotowałem jeszcze 5 minut. Warzywa pozostawiłem 15 minut w cieple ( na wyłączonej płycie), następnie

R'n'G Kitchen
Ogórki z curry 263

chilli, nie czekałam długo i od razu wzięłam się do pracy. Powiem wam, że zapach zalewy jest obłędny... [Przepis stąd.] Składniki: 1 kg ogórków liście selera 2 cebule Zalewa: 1 litr wody 3/4 szklanki octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli 2 płaskie łyżki curry 1 łyżeczka gorczycy Wykonanie: 1. Słoiki umyć i osuszyć w gorącym piekarniku. 2. Ogórki

Pasja Smaku
Sushi maki i nigiri 130

autorami jak w przypadku tego wpisu :-)  Składniki - Opakowanie ryżu do sushi - Opakowanie alg nori - ocet winny (w oryginale powinien być ocet ryżowy, ale z winnym wyszło ok.) - płat łososia wędzonego - opakowanie paluszków krabowych surimi - długi zielony ogórek - 2 większe marchewki - awokado - cukier - sól Dodatkowo do podania sushi: - sos sojowy - pasta wasabi - marynowany imbir Dzień wcześniej przygotowujemy marynowaną marchewkę. Obraną(...)przykrywką na kolejny kwadrans. W tym czasie przygotowujemy sos z octu. W garnku podgrzewamy 8 łyżek octu, 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Ryż przekładamy do drewnianej miski, podlewamy sosem octowym, mieszamy. Ryż pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przygotowujemy pozostałe składniki. Ogórka i awokado obieramy i kroimy w słupki. Paluszki surimi także kroimy w słupki. Łososia dzielimy na dwie części. Jedną

Na słodko lub wytrawnie
Sałatka z czarną fasolą i oliwkami + ryż jaśminowy + brokuł 124

sól himalajska - 1 pomidor malinowy - 1 ogórek - ½ młodej cebuli - kilka zielonych oliwek - 50g czarnej fasoli* - 2 orzechy włoskie - ocet balsamiczny  * Fasolę należy namoczyć na noc, a następnego dnia gotować ok. 30 minut. Jeśli brakuje czasu, można oczywiście użyć fasoli z puszki;) Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek, posolić, gotować przez 15 minut - Warzywa umyć, ogórka obrać i posiekać w plasterki

Wegańska kuchnia orientalna
sosy które warto znać... :) 588

RÓŻNYCH DAŃ SOS do Big Maca:- 2 łyżki majonezu- 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli- 1 łyżeczka musztardy (np: Sarepska)- szczypta czosnku granulowanego- pół małej łyżeczki octu winnego- pół łyżeczki cukru- 1 drobno posiekany ogórek konserwowyWszystkie składniki mieszamy w miseczce i gotowe :)SOS do Wieś Maca:- 1 łyżka chrzanu- 1 łyżka musztardy(można ale nie trzeba dodać 1 łyżkę majonezu)Wszystkie(...)dodajemy do jogurtu i śmietany, doprawiamy solą i pieprzem.SOS MUSZTARDOWY DO WARZYW:- 1 łyżeczka musztardy- 2 łyżki oliwy z oliwek- 2 łyżki zimnej wody- 1 łyżeczka octu winnego- sól, pieprz- pół łyżeczki ziół prowansalskich- odrobina pieprzu ziołowegoWszystko mieszamy razem w szklance lub miseczce i polewamy warzywa.SOS DO SAŁATKI TYPU GRECKA:- 3 łyżki oliwy z oliwek- 3 łyżki wody

Zainspiruj się kuchnią
Śledzie po parysku. Elegancka i smaczna przystawka. 173

puszki brzoskwiń - garść rodzynek - śmietana, majonez, sól, ocet, cukier - szklanka mleka Wykonanie Płaty śledziowe każdy z osobna skrapiam odrobiną octu i szczyptą cukru, przekładam do miseczki, zalewam mlekiem i odstawiam do lodówki na całą noc. Wymoczone płaty opłukuję z mleka, osuszam i każdy przekrawam na połowę. Przygotowuję sos: jabłko, plastry ananasa i ogórki konserwowe kroję w drobniutką kosteczkę dodaję

Kuchnia z widokiem na ogród