wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 5 łyżek musztardy delikatesowej, u mnie musztarda Kielecka 2 łyżki soli kamiennej 1 łyżeczka ziarenek angielskiego ziela 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu małe listki laurowe Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól i musztardę, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Wszystko zagotować i odstawić do wystudzenia. Ogórki dokładnie umyć
Monia miesza i gotujeobok niech obojętnie!Nawet Ci, którzy za śledziami nie przepadają.Spróbujcie!SKŁADNIKI:* filety śledziowe – ok. 600 g* ogórki konserwowe – 5 szt* cebula – 2 szt* koncentrat pomidorowy / albo passata pomidorowa – 200 g* olej – 125 ml* ocet – 1 łyżka* liść laurowy – 4 listki* ziele angielskie – 1 łyżeczka* cukier – 2 łyżki* sól(...)Namoczone ( najlepiej przez noc ) filety śledziowe kroimy w kostkę.W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, złocimy.Dodajemy resztę oleju, łyżkę octu, pokruszone listki laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ogórki.Zalewamy wodą i koncentratem pomidorowym.Doprawiamy cukrem i dokładnie mieszamy.Dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu.Dodajemy śledzie, doprawiamy solą, pieprzem
Ostra na Słodkowypróbowało go wiele osób. Jeśli lubicie ogórki w wersji słodko-kwaśnej to też będzie Wam smakowała.A jeśli nie lubicie przetworów z octem albo nie możecie ich jeść to zróbcie na zimę Ogórki kiszone w słoikach. U mnie na pewno ich nie zabraknie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaumieściłam w plastikowych woreczkach. Włożyłam do zamrażarki. Idealnie nadają się zimą na mizerię. OGÓRKI W POMIDOROWEJ ZALEWIE. (źródło: od Babci.) 6 kg ogórków 1/2 kg cebuli posiekana natka pietruszki 1,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 400g koncentratu pomidorowego liśc laurowy ziele angielskie Ogórki i cebulę obrałam, pokroiłam w plastry. Wymieszałam
W kuchni Karmel-itkikaszubsku:5 filetów śledzi solonych – matjasów (ok. 500 g)6 suszonych śliwek1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego4-5 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego3 łyżki keczupu1-2 łyżki białego octu winnego2 duże cebule2 duże kiszone ogórki1 liść laurowy1 łyżeczka majeranku1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej)sól, świeżo mielony pieprz10 łyżek oleju rzepakowego aromatyzowanego czosnkiemmleko do moczenia śledzi Śledzie płuczemy pod bieżącą(...)lekko ją solimy i pieprzymy. Dodajemy do niej drobno posiekane śliwki i liść laurowy. Ogórki kroimy w małą kostkę, dokładnie odciskamy i także dodajemy do cebuli. Gdy cebula zacznie zmieniać kolor na brązowy dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup, cztery łyżki oleju, mielone ziele angielskie oraz ocet. Przyprawiamy solidnie majerankiem i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Masa nie smakuje najlepiej
Poezja smakucebuli 2 łyżki soli 4 ziela angielskie 1 łyżka ziarnek gorczycy Zalewa: 3 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 10% 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe Ogórki umyj i zetrzyj na tarce jak na mizerię, marchewkę obierz i również zetrzyj na cienkie plastry. Cebulę obierz, przekrój na pół i posiekaj w plastry
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładwóch osób.Składniki:Na sałatkę: pół główki sałaty lodowej pół paprykipół czerwonej cebuli1/4 zielonego ogórkapołówka piersi z kurczakapomidor2-3 łyżki sezamuszczypiorekrozmaryn, pieprz ziołowy, curry, sólNa sos: 2 łyżki octu winnego6 łyżek oleju1,5 łyżeczki mioduząbek czosnkuszczypta solipieprz czarnyKurczaka nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, curry i rozmarynem, odstawiamy na godzinę.Do smażenia potrzebny nam będzie papier do pieczenia. Wycinamy taki arkusz(...)pół ). Ogórka kroimy w pół-plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski, a szczypiorek siekamy drobno. Sezam prażymy na suchej patelni.Na sałacie układamy cebulę, ogórka, paprykę i pomidora. Wszystko posypujemy szczypiorkiem.Z miodu, oleju, octu i posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem.Polewamy sosem przygotowane składniki.Kurczaka kroimy w plasterki lub (jeśli wolicie) w kostkę i układamy na talerzu
Czerwona PorzeczkaPodanie surówki w makaronie to świetny pomysł na odmianę na Naszym stole, a do tego smacznie.Składniki:20 dużych muszli-makaronpęczek szczypiorku1 dymkapeczek rzodkiewekpół ogórka węża1/3 kapustki pekinki górnej części1 zielona paprykagarść kiełek rzodkiewki2 łyżki octu balsamicznego3 łyżki oliwy z oliwekpieprz,sół-do smakułyżka oleju-do gotowania makaronuWykonanie:Paprykę,dymkę kroimy w kosteczkę,szczypiorek siekamy.Rzodkiewkę i ogórka ścieramy
Z Majeczką w kuchniprzysłowiowe „oko”! Co dałam do sałatki -papryka czerwona -ogórek -cebula -marchewka -sól, pieprz, przyprawa papryka słodka Kamis -ocet JAMAR spirytusowy 10% -olej Jeśli chodzi o proporcje, to najwięcej było papryki i marchewki, mniej cebuli ,a najmniej ogorków. Wykonianie Najpierw obrałam cebulę , poszatkowałam na tarczy do szatkowania na pióra.Obrałam ogórki i wydrążyłam nasiona, zeszatkowałam. Marchewkę obrałam i pokroiłam techniką(...)oleju nazwyklejszego około 2 szklanek. Chciałam mieć taką jakby lekko olejastą sałatkę. Oczywiście trzeba próbować od czasu do czasu. Dołożyłam nie więcej niż łyżkę przyprawy słodka papryka Kamis, i ocet- na oko. Najpierw szklankę, a następnie po 2 godzinach spróbowałam i dodałam czego mi brakowało.Pozostawiłam na pózne popołudnie aby się już świadomie przegryzła. Gdy posmakowałam zalewy i chrupkich warzyw
Z Kuchni Do Kuchnizachwalała swoją sałatkę, więc do przygotowania mojej sałatki wykorzystałam sprawdzony przepis Joasi, ja zmniejszyłam ze względu na Piotrka ilość octu. Sałatka jest bardzo prosta, a wykorzystując szatkownicę do krojenia to również bardzo szybka w przygotowaniu. Należy pamiętać kupując ogórki, żeby były niezbyt duże, muszą być twarde, łatwiej się je szatkuje, są do tego słodsze i nie mają dużych pestek(...)szafce na przetwory. Niedługo zabiorę się też za kiszenie ogórków na zimę. Sałatka szwedzka na zimę: składniki: 2 kg ogórków gruntowych 2 litry wody 1/3 szklanki soli zalewa: 3 szklanki wody 2 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 10% do każdego słoika: kilka plasterków marchewki 2 ziarna ziela angielskiego po 2 ziarna pieprzu czarnego, czerwonego, białego i zielonego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędługi ogórek szklarniowy 1 mała cebula czerwona opcjonalnie 1 biała papryka 180g fety 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego sól morska świeżo mielony pieprz czarne oliwki do przybrania PRZYGOTOWANIE Pomidory i obranego ogórka kroimy w kostkę. Jeśli dodajemy paprykę - usuwamy gniazda nasienne i również siekamy w kosteczkę. Cebulę kroimy w piórka lub siekamy - według własnych preferencji
Moje Kuchenne Rewelacjełyżeczek ziaren pieprzu 4-5 łyżeczek gorczycy białej 4-5 kawałków chrzanu , około 2 cm na słoik zalewa : 1,5 l wody 1,5 szklanki octu 1 szklanka cukru 1,5 łyżki soli Ogórki moczymy przez godzinę , lub dwie w zimnej wodzie , żeby nabrały jędrności . Po tym czasie wyjmujemy i kroimy w cienkie, kanapkowe plastry ( jak na zdjęciu ) razem
Ogrodnik w podróżyspróbujcie sami! Składniki: 3 świeże ogórki 1 duża czerwona papryka pęczek szczypioru kilka kwiatków nasturcji sos 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Ogórki obieramy, kroimy w grubszą kostkę. Paprykę opłukujemy, usuwamy nasiana, kroimy w kostkę, szczypior siekamy drobno. Wszystkie składniki łączymy w misce. Produkty na sos mieszamy
kgwjanczewoskładniki: 2000 g ogórków gruntowych 3 – 4 cebule 310 g cukru 300 ml octu 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki soli wykonanie: Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Curry mieszamy z gorczycą, papryką, pieprzem oraz solą. Do dużej miski przekładamy pokrojone
Domowy Smak Jedzeniaczarnego pieprzu 2-3 ząbki czosnku pokrojonego w plastry 1 łyżeczka gorczycy cząstka cebuli ok. 1/4 1 baldachim kopru Tak przygotowane ogórki zalewamy gorącą zalewą Zalewa: 3 litry wody 1/2 litra octu 10% 1 3/4 szklanki cukru 4-5 łyżek soli Zalewę należy zagotować do rozpuszczenia cukru. Słoiki z ogórkami i zalewą zakręcamy
Jadło i czytadło