ogórki na occie - 1000 przepisów (strona:22/67)

Pyszne rolmopsy bez skóry od A do Z 147

Umyte tuszki śledziowe myjemy i zalewamy ½ szklanki octu wymieszanej z 2 łyżkami soli. Pozostawiamy w lodówce na 2 dni. Rolmopsy Składniki: Zamarynowane tuszki śledziowe Ogórek kiszony Cebula wykałaczki Zalewa 1 l wody 200 ml octu 10% 1 łyżka soli 2 łyżki cukru 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki gorczycy Kilka listków laurowych - plastry cebuli do słoika Wykonanie: Gotujemy zalewę

Smaki Ewy
71. Ideał na upał: czyli chłodnik ogórkowy z cukinią i miętą! 252

łyżki miodu (lub 1 łyżka cukru trzcinowego) skórka z połowy cytryny garść listków mięty 1 łyżka octu jabłkowego sok wyciśnięty z połowy cytryny świeżo zmielona sól i zielony (opcjonalnie) pieprz oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie: Cukinię i ogórki myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Czosnek obieramy i siekamy bardzo drobno, cukinię kroimy w dość regularną kostkę. Ogórki(...)dusimy ją pod przykryciem na wolnym ogniu - gdy będzie już półtwarda dodajemy czosnek i ocet jabłkowy, dusimy do jej całkowitej miękkości. Kolejno zwiększamy ogień, zdejmujemy przykrywkę, odparowujemy wodę i ocet i zdejmujemy z ognia. Miękką cukinię wraz z czosnkiem, listkami mięty i połową pokrojonych ogórków  blendujemy na gładką masę i odstawiamy w chłodniejsze miejsce do ostudzenia

Symfonia Smaków
Kolorowy mix 198

CUDO! Składniki 1 opakowanie miksu sałat z roszponką 1/2 czerwonej papryki 20 dag pomidorków cherry 1 kulka mozzarelli 1 cebula czerwona 1/2 ogórka szklarniowego Sos: 1 łyżka oleju z pestek moreli  Ol'vita 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżeczki cukru grubo mielony pieprz czarny do smaku szczypta soli Sposób przygotowania Mieszankę miksu sałat wsypujemy(...)miski. Paprykę wydrążamy z nasion kroimy w cienkie paseczki tak samo czerwoną cebulę.Mozzarellę osaczamy z zalewy i kroimy w kostkę, tak samo ogórka szklarniowego,pomidorki cherry dzielimy na połówki. Mieszamy w misce.  Przygotowujemy sos: Ocet winny ucieramy z olejem z pestek moreli doprawiamy do smaku cukrem, szczyptą soli oraz pieprzem grubo mielonym. Sałatkę skrapiamy sosem przed podaniem.Podajemy zgodnie

Wanilia i Kardamon
Chłodnik z botwiny 197

twardo - ocet winny - sól, pieprz Sposób wykonania: Buraczki z botwiny obieramy i kroimy w kostkę a łodygi na małe kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy do ich przykrycia wodą. Solimy i gotujemy botwinę do miękkości. Gdy będzie już gotowa dodajemy do niej około 3 łyżek octu winnego. Całość studzimy. Dolewamy maślankę i dodajemy poszatkowaną dymkę, koper, ogórki (obrane) pokrojone

Qchnia po prostu
Ogórki z musztardą - w słoiki 147

dużo miąższu i twardą skórkę, przez co ogórki wychodzą twarde zamiast chrupiących. Duże pewnie lepiej byłoby obrać ze skórki.   Składniki: 4-5 kg ogórków gruntowych 5 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 1 i 1/2 szkl. cukru 5 łyżek musztardy 6 ziaren ziela angielskiego 7 ziaren pieprzu 4-5 liści laurowych 3 łyżki soli Sposób przygotowania

Kolorowy Przepisownik
Ogórki w zalewie musztardowej i z Curry 217

słojów z samą musztardą i kilka z dodatkiem Curry, by każdy z domowników mógł wybrać opcje w sam raz dla siebie :) Składniki: Około 3 kg ogórków Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka octu 10% spirytusowego 1 ½ szklanki cukru 2 ½ łyżki soli 5 łyżeczek musztardy np. delikatesowej Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy, chwilę mieszamy by cukier się rozpuścił. Jeśli ogórki

Smakowy Raj
"Carpaccio" buraczane z twarożkiem na ostro 200

konserwowy1/4 papryczki chili1 łyżka pestek słonecznikakilka gałązek natki pietruszki150 g twarogu3 łyżki śmietany 12 %sól i pieprzsos:1 łyżka ocet jabłkowy1 łyżka oliwyświeżo mielony pieprzSos: ocet jabłkowy mieszamy z oliwą. Buraka i ogórka kroimy w cienkie plastry. Twaróg mieszamy ze śmietaną oraz drobno posiekaną papryczką. Doprawiamy solą i pieprzem. Na półmisku układamy plasterki buraka, ogórka, na środek dajemy twarożek

Bon Appetit Małgorzaty
Ogórki z chilli 187

ziaren ziela angielskiego na słoik 0,5 łyżeczki nasion kopru na słoik zalewa 4 szklanki wody 1 szklanki octu 10% 1 łyżka soli 1 łyżka czubata cukru 1 łyżeczka chilli Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Ogórki myjemy i układamy ciasno w słoikach na przemian z pokrojoną marchewką i papryczką chilli(...)papryczkę należny oczyścić z pestek). Do słoików wkładamy liść laurowy, ziele anielskie, koper oraz gorczycę.  Do garnka wlewamy ocet, wodę i dodajemy pozostałe składniki. Doprowadzamy do wrzenia i gorąca zalewą zalewamy ogórki, natychmiast je zakręcając i układając przykrywką do dołu. Jeżeli ogórki zjedzie w najbliższych tygodniach nie musicie ich pasteryzować, jednak

Niezły Młynek
Niskokaloryczna sałatka do pracy lub do obiadu 8649

pieczonego kurczaka lub kawałki chudej szynki.   Składniki: Mix sałat z roszponką – 150g Kukurydza konserwowa – 285g Ogórek świeży – 270g Pomidorki koktajlowe (13 sztuk) – 200g 1 duża papryka czerwona – 260g Oliwa z oliwek – 3 łyżki Ocet balsamiczny(...)łyżka Szczypta: suszonej bazylii, czosnku i soli Szczypta świeżo zmielonego chilli i pieprzu   Wykonanie: Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórka pokroić w półtalarki. Paprykę pokroić w paseczki. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie składniki wrzucić do miski. Oliwę połączyć z octem, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego! Dla osób lubiących duże ilości sosu

Kulinarne Przeboje
CHŁODNIK Z OGÓRKA I AWOKADO. 247

wersji ekspresowej. CHŁODNIK Z OGÓRKA I AWOKADO / własny; inspirowany przepisem z Kwestii Smaku;/ na 2 porcje 1 dojrzałe awokado 2 średnie, niegorzkie ogórki gruntowe 400 g jogurtu greckiego sól, pieprz 3-4 łyżki octu winnego ew. odrobina ksylitolu  Awokado (miękkie, ale bez ciemnych cętek na skórce, które świadczą o tym, że awokado zaczyna gnić) przekrawam, usuwam pestkę(...)wydrążam miąższ. Ogórki obieram, kroję w mniejsze kawałki. Wszystko, wraz z jogurtem, wrzucam do wysokiego naczynia i miksuję za pomocą blendera. Doprawiam octem, solą i pieprzem. Można dodać nieco ksylitolu (lub zwykłego cukru) dla zbalansowania. Podaję z pokruszonym pumperniklem, świeżym koperkiem i odrobiną oleju lnianego. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sałatka fasolowo-kukurydziana 133

myślę że ta sałatka była najbardziej wskazana . Polecam wszystkim . składniki na 4 porcje 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 ogórek 1 mała cebula opakowanie sera mozzarella 10 dag czarnych oliwek odrobinę oliwy z oliwek odrobinę octu balsamicznego sól i pieprz przepis Odsączamy kukurydzę  i fasolę , łączymy razem . Dodajemy pokrojony w plasterki ogórek , w połówki czarne oliwki , pokrojoną

Smakowite Dania
ogórki konserwowe na zimę 200

szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe 8 ziaren pieprzu 3 ząbki czosnku 1 cebula Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe , dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy ogórki i zalewamy

Miód i pieprz
Sałatka szwedzka dla leniwych. 543

pokrojoną marchewkę.  Ogórki kroimy w plastry. W moim wydaniu dość grube, ponieważ lubię czuć co gryzę;)Gotujemy zalewę. Wodę z octem, solą, cukrem i przyprawami. Po kilku min gotowania wyjmujemy pływające przyprawy. I wrzucamy pokrojone ogórki. Doprowadzamy do wrzenia. Kiedy ogórki zmienia kolor, a trwa to naprawdę ok kilku min przekładamy je do słoików, zalewamy gorącą

Malinowe Pocałunki
Ogórkowa sałatka na zimę 263

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki ; 3 kg ogórków gruntowych , ale można też użyć szklarniowych 3 duże cebule 4 łyżki octu 4 łyżki cukru 3 łyżki soli 3 łyżki -płaskie -gorczycy Ogórki obieramy ze skórki , kroimy w cienkie plasterki . Cebulę również obieramy , kroimy w cieniutkie – takie naprawdę przeźroczyste plasterki- półksiężyce . Oba składniki przekładamy do miski

Ogrodnik w podróży
Gazpacho 161

Hiszpańska zupa podawana na zimno, nie wymagająca gotowania. W jej skład wchodzą surowe warzywa, oliwa, ocet oraz namoczony chleb. Składniki: 4 pomidory czerwone czerwona papryka zielony ogórek duża cebula 3 ząbki czosnku sól, chilli 2 łyżki oliwy łyżka octu winnego kromka chleba pszennego kilka liści bazylii Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.  Kromkę chleba namoczyć w wodzie. Wszystkie warzywa

wyzwania kuchenne