ogórki na occie - 1000 przepisów (strona:16/67)

Ogórki po żydowsku 153

samo zrobienie sałatki jest banalnie proste. Dzieciaki ją uwielbiają ze względu na łagodny smak.    ogórki sól Zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli Ogórki obrać ze skórki, wydrążyć nasionka i pokroić na ćwiartki. Następnie trochę posolić i zostawić na pół godziny. Jak trochę zmiękną nałożyć do słoików i zalać gorącą

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ogórki z papryką, cebulą i imbirem - sałatka na zimę 179

pogardziłam ;) Do tego świeży imbir dla podkręcenia smaku. Składniki (na 8 słoików 500 ml): ok. 3 kg ogórków 1 kg papryki czerwonej 0,5 kg obranej cebuli 1-2 świeże papryczki chili ok. 5 cm świeżego imbiru szklanka octu szklanka cukru łyżka soli 3 szklanki wody Usunąć gniazda nasienne z papryk i pokroić je na paski szerokości(...)Chili pokroić według uznania. Imbir pokroić w cienkie słupki. Ogórki i cebule pokroić np. na tarce malaksera w grubsze plastry. W dużym garnku zagotować ocet z cukrem, solą i wodą. Do zalewy wrzucić ogórki, cebulę, paprykę, chili i imbir. Doprowadzić do wrzenia. Wkładać gorącą (bulgoczącą) sałatkę do słoików. Szczelnie je zakręcać i pozwolić, by powoli stygły. Przechowywać

Weekendy w domu i ogrodzie
Mizeria z ogórków 191

również zabraknąć mizerii jako surówki do obiadu. Składniki: 2 spore ogórki ( ilość można dowolnie zmieniać ) 2 łyżki kwaśnej śmietany Pieprz Sól 2 łyżeczki cukru Ocet/ sok z cytryny ok. 1 łyżeczki Wykonanie: Ogórki obieramy i ścieramy na tarce ( częścią do szatkowania ), dodajemy sól ( szczyptę ) pieprz, śmietanę i ocet. Całość dokładnie mieszamy. Warto spróbować, czy te proporcje nam odpowiadają

Smaki Ewy
Ogórki kanapkowe 4758

nigdy ich nie robiła. Przepis znalazła u Margarytki  i zdecydowała się je zrobić. Składniki: 3 kg ogórków (mama miała bardzo duże ogórki, średnie są zdecydowanie lepsze) 1 l wody 3,5 szklanki octu 10% 3,5 szklanki cukru 2 łyżki ziaren gorczycy 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu 20 ziaren ziela angielskiego 2 płaskie łyżki kurkumy 2 płaskie(...)Ogórki mama umyła i pokroiła je wzdłuż w plastry. Plastry nałożyła do słoików. Wodę z cukrem i przyprawami zagotowała, po czym dodała ocet i gotowała wszystko 5 min. Zalewę przecedziła i zalała nią ogórki w słoikach. Słoiki pasteryzowała od zagotowania wody 10 min. SMACZNEGO

Lili w kuchni
Sałata zielona z rzodkiewką i ogórkiem w śmietanowym sosie. Prosta i smaczna 329

nabierze jeszcze lepszego smaku i kolorku. Bo przecież jemy najpierw oczami :) Tak przygotowana sałata pasuje chyba do każdego obiadu. Składniki - główka sałaty masłowej - pół dużego zielonego ogórka - kilka rzodkiewek - śmietana 12 % - sól,cukier - ocet jabłkowy Wykonanie Sałatę porwałam na małe kawałki, dodałam do niej pokrojonego w plasterki ogórka i pokrojoną w półplasterki rzodkiewkę. W małej miseczce przygotowałam

Kuchnia z widokiem na ogród
Zielony chłodnik z fetą 211

zielone warzywa z dodatkiem słonej fety ! Zielony chłodnik z fetą Składniki:1 litr jogurtu naturalnego700 g zielonego ogórka300 g zielonej papryki3 łyżki oliwy3 łyżki octu winnego2 ząbki czosnku7 dag fetysólWykonanie:Warzywa myjemy, paprykę i nieobranego ogórka kroimy na kawałki i blendujemy razem z czosnkiem, oliwą i octem. Następnie dodajemy jogurt, przyprawiamy.Podajemy schłodzony z pokruszoną fetą

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z mortadelą i serem feta 282

ogórek2 pomidorypapryka czerwonacebula czerwona2 łyżki oleju słonecznikowy3 łyżki octu balsamicznegosól, pieprzMortadelę i paprykę pokroić w paski. Ser feta, cebulkę i pomidory pokroić w kostkę, a ogórka w półplasterki. Przygotować dressing: olej wymieszać z octem, doprawić pieprzem i solą. Wszystkie warzywa, ser oraz mortadelę przełożyć do jednej miski i zalać dressingiem

wyzwania kuchenne
Sałatka z ogórków małosolnych , cebuli i pomidorów 210

Składniki : 3 ogórki małosolne (mogą być kiszone) 2 pomidory 1 cebula Sól i pieprz Olej 3-4 łyżki Ocet jabłkowy - do smaku  ( może być spirytusowy lub winny ) Wykonanie : Ogórki , pomidory , cebulę pokroić w kostkę , posolić , popieprzyć ,  połączyć olej z octem  Wszystkie składniki dokładnie pomieszać i odstawić na chwilę do lodówki. Podawać np do ziemniaków

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Ogórki konserwowe. 161

konserwowe!   OGÓRKI KONSERWOWE SKŁADNIKI: (na 4 litrowe słoiki) ogórki gruntowe (u mnie ok. 1,5kg ; najlepiej powybierać mniejsze ogórki) 6 szklanek wody 1,5 łyżki soli 5-6 łyżek cukru 1szklanka octu 10% kilka ziaren gorczycy marchew koper cebula ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty liście laurowe  WYKONANIE: Ogórki zamoczyć w wodzie, dobrze umyć(...) pionowo w słoikach, na wierzch każdego dać 1-2 kwiatostany kopru. Przygotować zalewę: Wlać do garnka 6 szklanek wody, 1 szklankę octu, 5-6 łyżek cukru i 1-1,5 łyżki soli, wymieszać i zagotować. Zalać ogórki zalewą, zakręcić pokrywki. Pasteryzować słoiki w kąpieli wodnej (lub piekarniku) przez ok. 10 minut od zagotowania. Pamiętajcie do przetworów używamy soli

Kuchnia Beaty
Francuska kaczka w pomarańczach z sosem czekoladowym z porzeczkami. 178

łyżki cukru brązowego, dodajemy sok z cytryny, porzeczki, wlewamy zredukowany płyn z patelni z całą zawartością. Dodajemy dwa paski gorzkiej czekolady. Łączymy. Próbujemy, odlatujemy.Surówka. Zielony poszatkowany ogórek, mix sałat, skrapiamy octem z cydru, olejem rzepakowym, solimy i pieprzymy

BaRepas
Sałatka z zupek chińskich, z kurczakiem 6866

Post Sałatka z zupek chińskich, z kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Sos tzatziki 322

Post Sos tzatziki pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
W malinowym chruśniaku, czyli grillowane rolady z łososia w nori na musie malinowym z letnią sałatką z ogórka 215

zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i redukować sos przez 15-20 minut, aż stanie się gęsty. Przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotować łososia.Sałatka z ogórka:3-4 podłużne ogórki1 biała cebula2 marchewkikiełki z rzodkiewki/lucerny6 łyżek octu ryżowego3 łyżki sosu sojowego1 łyżka sosu rybnego lub 3 łyżki bulionu dashi1 łyżka cukru trzcinowego1 łyżka ziaren sezamusólOgórki wraz ze skórą pokroić wzdłuż(...)dużych oczkach. Wszystko posolić i wymieszać. Odstawić na 30 minut, a następnie odsączyć z nadmiaru wody. Przygotować sos z octu ryżowego, sosu sojowego, sosu rybnego i cukru trzcinowego. Zalać nim sałatkę, dodać sezam, wymieszać i odstawić. Po zamarynowaniu ogórków część sosu można odlać, by sałatka nie była wodnista.Dodatkowo:4 łyżki mascarpone (jako dodatek)gałązki mięty (do dekoracji)Podanie:Na talerz

Food Square
Ogórki na ostro do słoików + film 367

średnich ogórków gruntowych 1,5 łyżki soli 1 łyżeczka papryczki chili w proszku 2 główki czosnku 1/2 kg cukru 1,5 szklanki octu 10 % 1/4 szklanki oleju przepis Dokładnie umyte ogórki kroimy wzdłuż na 4 części, obrane ząbki czosnku w większą kostkę. Następnie ogórki wrzucamy do dużego naczynia, dodajemy pokrojony czosnek, wsypujemy sól oraz paprykę chili, wszystkie(...)składniki razem łączymy i odstawiamy na 2 godziny. Po dwóch godzinach przygotowujemy zalewę, do garnka wlewamy ocet, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści, na końcu wlewamy olej, całość zagotowujemy i odstawiamy z ognia do przestudzenia. Ciepłą zalewę wlewamy do ogórków, wszystko mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie w wyparzonych słoikach, dość ściśle układamy ogórki

Smakowite Dania
Chłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami 230

kwaśną śmietaną i kefirem.Podane na ziemniakach z dodatkiem połówek jaj.Idealny na upały!Polecam! Składniki:Pęczek rzodkiewek;6 małych ogórków kiszonych;Pęczek koperku;Peczek szczypiorku;500 ml kefiru;375 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka octu spirytusowego 10% - opcjonalnie;Ziemniaki - po 1 na każdy talerz;Jaja ugotowane na twardo - po jednym na każdy talerz;Sól(...)kostkę. Dodać do rzodkiewek.Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do rzodkiewek i ogórków. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do rzodkiewek, ogórków i koperku.Do pokrojonych warzyw dodać śmietanę i kefir. Wymieszać.Chłodnik przyprawić octem, solą i pieprzem. Wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 1 h.Na dno talerzy układać zimne, pokrojone ziemniaki. Zalać chłodnikiem. Na wierzch ułożyć połówki

Gospodyni Miejska