ogórków to mój ulubiony dodatek zimą. Na 5-6 słoików 0,5 litrowych : - 5 kilo ogórków gruntowych większych - 3 cebule - łyżka curry - łyżka kurkumy - 2 łyżki soli - 6 liści laurowych - łyżka pieprzu mielonego - 1,5 szklanki cukru - 3 szklanki octu jabłkowego(...)goździków Ogórki umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry, tak samo z cebulą. Wymieszaj z łyżką soli i odstaw na 2 godziny . Zalewa: Zagotuj ocet z cukrem i przyprawami. Ogórki odcedź z wody i napakuj nimi wyparzone słoiki, dość ciasno. Na górę połóż po jednym goździku, to uchroni ogórki przed zepsuciem. Zalej gorącą zalewą i zakręć słoiki
Pasje Jolkiogórków 5 łyżek soli 1,5 łyżeczki przyprawy chili 2 główki czosnku 2-3 duże cebule 16 łyżek oleju 1,5 szklanki octu 1 kg cukru 4-8 marchewek Ogórki pokroić w plasterki (nie obierać ze skórki). Zasypać je solą i chili, dodać(...)pokrojony drobno czosnek i cebule pokrojone w talarki. Wszystko wymieszać i zostawić na 4-6 godzin. Następnie zlać powstałą wodę żeby ogórki były "suche". Odcedzone ogórki zalać rozgrzanym olejem. Zagotować ocet, cukier i pokrojone w talarki marchewki i gotować ok. 2-3 minut. Gorącą zalewą zalać ogórki, lekko wymieszać i zostawić na 12 godzin. Po tym czasie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieryżowego (należy uważać aby go nie rozmoczyć, bo będzie się rwał gdy tylko weźmiemy go do ręki) Kroimy 5 plastrów łososia (chyba, że kupimy w plastrach), kroimy ogórek w julienne i zalewamy octem balsamicznym z dodatkiem cukru, soli i sezamu, kroimy rzodkiew w drobną kostkę i solimy, kroimy szczypiorek i makaron na mniejsze kawałki (jest bardzo długi). Rozkładamy namoczony papier
Symfonia Smakówżywo zielone. Z wakame przyrządza się wiele potraw, m.in. zupę misoshiru. Ja wykorzystałem ją do zrobienia sałatki z ogórkiem, którą doprawiłem słodko-kwaśnym sosem na bazie octu ryżowego. Sałatka z wakame i ogórka Składniki (dla 2-3 osób): 10 g suszonej undarii (wakame) 1 ogórek wężowy 1 łyżka białego sezamu sos: 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego
W SMAKniskich temperatur.Ale z olejem z pestek winogron, słonecznikowym lub rzepakowym są również bardzo smaczne.Składniki:- 2 wiaderka śledzi a'la matias (800g)- 3 średnie cebule- słoik konserwowych ogórków- 3 łyżki octu- kilka łyżeczek musztardy sarepskiej- świeżo mielony pieprz- odrobina soli- olej z pestek winogron , słonecznikowy lub rzepakowy+ dodatkowo : naczynie do ułożenia śledzi ( u mnie słoik)Śledzie przepłukać w czystej(...)się wymoczyły.W międzyczasie można ją jeszcze raz zmienić .Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Odrobinę posolić ( dosłownie 2 szczypty) , zalać 3 łyżkami octu , wymieszać i odstawić na ok.15-20 minut przed przygotowywaniem. Ogórki pokroić w plastry. Następnie odlać wodę z wiaderka. Na desce ułożyć 2 płaty śledziowe. Przesmarować je cienką warstwą musztardy ( u mnie sarepska) i oprószyć
Smaczne ZdroweInspiracja : klik Składniki ( na 1 kg ogórków): 3 ⁄ 4 szklanki octu 10% 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 4 łyżki oleju rzepakowego 1 główka czosnku 2 płaskie łyżeczki chili Ogórki obieramy. Z wiekszych ogorków usuwamy pestki. Przekrajamy wzdłuż na cztery części. Wkładamy do miski, zasypujemy solą, chili i olejem, dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 30 minut(...)Następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Do garnka wlewamy ocet i dodajemy cukier, zagotowujemy i wlewamy miski z ogórkami. Mieszamy. Słoiki wypełniamy ogórkami i uzupełniamy zalewą. Ogórki sa gotowe od razu do jedzenia
Atlas Smakówzimno. Taki chłodnik. A przecież gazpacho to jedna z najbardziej klasycznych potraw kuchni hiszpańskiej (dokładnie andaluzyjskiej). Ma wiele odmian, a tradycyjna składa się ze świeżych pomidorów, octu, oliwy, innych surowych warzyw (papryka, ogórek) i rozmoczonego chleba. Ja przedstawiam Wam nieco bogatszą wersję z dodatkiem oliwek i płatków migdałów. Składniki: – 1 kg świeżych pomidorów (wybierajcie odmiany soczyste, z bogatym miąższem(...)garnka lub miski razem z pokrojonymi częściami (po oddzieleniu pestek), zlać sok z pomidorów. Kawałek papryki zostawić, resztę pokroić i dodać do pomidorów – podobnie z zielonym ogórkiem. Dodać sok z cytryny, ocet, dorzucić pokruszone pieczywo. Dodać oliwę i tequilę, jeśli używacie. Chili dodawać porcjami (żeby dostosować ostrość). Dodać oliwki (zostawić kilka do dekoracji). Dodać pokrojone łodygi selera (liście zostawić
Pociąg Do KuchniPrzekąską, którą niemal każdego dnia się zajadałam były ogórki. Smak niepowtarzalny i jakże egzotyczny. Dziś moja wersja : Składniki: 4 średnie szklarniowe ogórki 2 duże ząbki czosnku lub 4 małe 1 papryczka chilli 4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki oleju arachidowego 1 łyżka prażonego sezamu ( czarnego i białego) 1 łyzeczka brązowego cukru 1/2 łyżeczki soli Ogórki(...)Czosnek i oczyszczoną z ziaren papryczkę posiekać na drobne kawałeczki. Uprażyć sezam. Po 30 minutach odsączyć delikatnie ogórki. Przełożyć do miseczki, dodać czosnek. Cukier rozpuścić w occie ryżowym i dodać do ogórków. Olej arachidowy podgrzać w woku lub na patelni i wlać go na ogórki. Wszystko ze sobą połączyć. Dodać chilli i sezam. Odstawić na kilka
Jemy Pijemywykorzystanie kalafiora, bo do tej pory robiłam go tylko na 4 sposoby. Przepis nie oddaje tamtego smaku, ale też nie o to mi chodzi. Ziemniaki zastąpiłam ogórkami, a majonez oliwą i octem. Użyłam też więcej przypraw dla bardziej wyrazistego smaku. Składniki : kalafior ugotowany w osolonej wodzie puszka rozdrobnionego kalafiora czerwona papryka 3 ogórki ok. 20 czarnych oliwek natka(...)pietruszki liście bazylii (u mnie czerwona i zielona) sól pieprz oliwa z oliwek ocet jabłkowy Kalafior rozdzielić na różyczki. Paprykę i obrany ogórek pokroić w drobną kostkę. Oliwki można dodać w całości lub pokroić na połówki. Dodać tuńczyka odsączonego z zalewy (wzięłam tuńczyka w wodzie). Do sałatki dodać rozdrobnione liście bazylii i natkę pietruszki (ilość zależna od upodobań). Całość polać
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: Jogurt grecki 350g 2 zielone ogórki koperek (świeży lub suszony) 4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku łyżka oliwy łyżka octu winnego Wykonanie:Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odlewamy wodę, solimy, obciążamy talerzykiem i czekamy aż puszczą sok. Następnie odciskamy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jogurt, oliwę, ocet i koperek
Czerwona PorzeczkaUwielbiam ogórki przygotowane w tej winno- octowej zalewie. Idealnie pasują jako dodatek do obiadu:) Składniki: 2 ½ kg ogórków gruntowych, 1 szklanka octu, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 6 łyżek cukru, 3 szklanki wody, 6 łyżek soli, 1 pęczek koperku. Wykonanie: Ogórki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Posypać trzema łyżkami soli, wymieszać i odstawić do lodówki(...)najlepiej na noc). Następnie ogórki osączyć z nadmiaru płynu i powkładać do słoików razem z pokrojonym drobno koperkiem. Ocet zagotować w trzech szklankach wody i winem, dodać cukier i resztę soli - następnie gorącą zalewą zalać ogórki. Pasteryzować około 15 minut (Jest to porcja na cztery litrowe słoiki
Tradycyjna Kuchniasałatka do czegoś mocniejszego :) Jestem pewna, że znacie tą wersję, ale nie ukrywam, że moja mama robi najlepsze śledzie! Składniki :* 5-6 płatów śledziowych* cebula* 2-3 ogórki kiszone* jabłko* łyżka octu* łyżka oleju* 200g jogurtu greckiego Przygotowanie :Śledzie pokroić w 3 centymetrowe kawałki. Jabłko, ogórki i cebulę posiekać w kostkę. Dodać olej i ocet, wymieszać. Odstawić
Magiczne Życie Martybyć starte na tarce? Ja uważam, że prawdziwa mizeria to taka gdzie ogórek jest pokrojony w cieniutkie plasterki! Gdy mizerię z ogórków przygotowuje Piotrek to dodaje jeszcze cukier i odrobinę soku z cytryny, gdyż nie lubi octu. Mizerię podajemy zazwyczaj do mięsa z ziemniakami np. jak w tym wypadku do pieczonego kurczaka z ziołami prowansalskimi(...)cytrynowym tymiankiem. Mizeria z ogórków i śmietany ze szczypiorkiem, to siła w prostocie. Składniki: 1 długi ogórek 200 m śmietany 12% 1 łyżeczka octu winnego (lub 1/2 łyżeczki zwykłego octu) Sól i pieprz w młynku od Kamis szczypiorek Ogórki myjemy, można obrać ze skórki, ale ja tego nie robię. Ogórka kroimy w cienkie plasterki, można ogórka zetrzeć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępęczek młodej botwinki lub 1 duży burak 500ml bulionu warzywnego lub wody 250-300 ml kefiru 1,5% 1 łyżka domu z cytryny 1 łyżeczka octu winnego 2 ogórki zielone gruntowe 6 rzodkiewek Pęczek koperku Pęczek szczypiorku z dymką 1 ząbek czosnku wg uznania Sól Pieprz PRZYGOTOWANIE: Buraki i botwinkę(...)uznania mogą być lub nie. Następnie do gotującego się bulionu lub wody dodajemy botwinę z burakami, gotujemy 5-10 min i dodajemy ocet i sok z cytryny, gotujemy następne 5 min. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Ogórki, rzodkiewki, szczypiorek i koperek siekamy w drobną kostkę. Do wywaru dodajemy kefir, warzywa, czosnek według uznania, sól i pieprz. Odstawiamy
Zainspiruj się kuchniąjedna Jalapeno) łyżeczka chili w proszku duża główka czosnku 0,5 kg cukru (serio, to nie żart) 3 łyżki soli 5-6 łyżek oleju szklanka (200 ml) octu spirytusowego 6% Ogórki umyć i odkroić oba końce. Jeśli ogórki są grube, przekroić wzdłuż. Nie obierać ze skóry! Ogórki zetrzeć na plastry. Ja robię to jedną z tarek malaksera(...)Ustawiam na grubsze plastry. Czosnek i chili pokroić na drobno według uznania. Ogórki, czosnek i chili umieścić w dużej misce. Dodać chili w proszku, cukier i sól. Zalać olejem i octem. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na ok. 3 godziny. Wkładać sałatkę do słoików, usuwając nadmiar soku. Nie musi być go dużo. W końcu chcemy zjeść zimą sałatkę
Weekendy w domu i ogrodzie