przetwory i po przejściu trasy turystycznej dają kilogram takiej soli :) Zanim zaczniemy kisić ogórki zwróćmy uwagę na 2 fakty: - kobiety w czasie menstruacji lepiej niech robią ogórki w occie, a z kiszeniem poczekają ; - nie kisić ogórków w dni nowiu i pełni Księżyca . Składniki (na jeden słoik 0,9 litra): ogórki płaska łyżka soli (koniecznie niejodowana
Weekendy w domu i ogrodzieszklanek wody 1 szklanka soliZalewa druga: 6 szklanek wody 4 szklanki cukru 4 szklanki octu 10%Przyprawy:ziele angielskieliśc laurowygorczycapieprz ziarnistyPaprykę kroimy w paski, cebulę w talarki, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, ogórki większe kroimy na pół - mniejsze zostawiamy w całości.Przygotowujemy pierwszą zalewę. Wodę mieszamy z solą i zalewamy nią połączone
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaprosta do zrobienia...podpatrzyłam tutaj. 20 dkg arbuza 20 dkg ogórka zielonego 10 dkg twarogu chudego [ u mnie serek capri] 10 g pestek słonecznika 1/2 łyżki octu balsamicznego Jamar 5 ml oliwy przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra) Ser pokroić w kostkę, skropić octem balsamicznym ( jabłkowym lub winnym), przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką(...)odrobiną sproszkowanej ostrej papryczki. Postawić na pół godziny w lodówce, żeby wchłonął dobrze przyprawy. Arbuza i ogórki obrać ze skórki i też pokroić w kostkę .Wszystko dodać do białego sera. Skropić oliwą z oliwek, dodać pestki słonecznika i delikatnie wymieszać. Sałatkę odstawić na godzinę do lodówki
Moje domowe kucharzenieposmakowała, że postanowiłam w tym roku sama zrobić. Tym bardziej, że nie lubię sklepowych sałatek. Większość z nich smakuje octem i trudno znaleźć coś pysznego. A ta sałatka jest słodziutka i soczysta inaczej niż kwaśne ogórki kiszone. Idealna jako dodatek do obiadu w zimie. Przepis rodzinny(...)czyli sprawdzony. Składniki: 4 kg ogórków 1/2 kg cebuli 3-4 papryki sól Zalewa: 4 szklanki wody 2 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki octu Przygotowanie: Ogórki kroimy w plasterki lub trzemy na tarce na ostrzu do plasterków. Paprykę kroimy w kostkę a cebulę w pióra. Wykonanie: Ogórki solimy wg uznania (ja dałam trzy
Pyza i SurówkaSkładniki: cukinia cebula marchewka papryka ogórki kwaszone ocet sól, pieprz cukier olej Warzywa do sałatki dobieramy w równych proporcjach: na każdy kilogram cukinii po kilogramie cebuli, marchewki itd. Warzywa obieramy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na oleju z poszatkowaną cebulą. Gdy marchewka zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i ogórki. Doprawiamy solą, pieprzem(...)cukrem. Dolewamy parę łyżek octu. Wszystko dusimy razem dosłownie 5 minut. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i studzimy do góry dnem. Jeśli sałatka ma stać dłużej w spiżarce to dodatkowo pasteryzujemy słoiki ok. 15 minut
prawdziwe jedzeniemimo niewielu składników jest bardzo bogata w smaku. Składniki: 1/2 małego brokuła, podzielonego na małe różyczki 2 - 3 duże gruntowe ogórki 1/2 świeżej posiekanej papryczki chili 1 duża łyżka miodu akacjowego lub wielokwiatowego 1 łyżeczka soli 3 łyżki octu winnego jasnego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżka oleju kukurydzianego 2 łyżki uprażonych na suchej patelni(...)grubą kostkę, lekko posolić, odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie zlać sok, który należy zachować! 3. Składniki sosu połączyć - najpierw rozupszczamy w soku spod ogórków i occie miód ze wszystkimi przyprawami, dopiero kiedy się dokładnie połączą, wlewamy oba rodzaje oleju i mieszamy dokładnie 4. Brokuła i ogórki wymieszać w misce razem z ziarnami sezamu
Kuchnia Prezydentowejsałatka jest chrupka, aromatyczna, spowita w białej chmurce smacznego białego szopskiego sera. Podawana jako przekąska przed obiadem. Składniki: bułgarski ser szopski 4 pomidory 2 papryki czerwone ogórek łyżka octu 4 łyżki oleju sól cebula posiekana natka pietruszki do smaku Pomidory i ogórka pokrój w dużą kostkę, cebulę w krążki, paprykę w paski, wrzuć
AZgotuj!przyprawą gyros - jedną z moich ulubionych. Te ogórki świetnie nadają się na kanapki czy do wódeczki. Sprawdzą się i do obiadu. Polecam! Składniki : * 2 kg ogórków gruntowych * 2 szklanki wody * szklanka octu * pół szklanki cukru * łyżka ziela angielskiego * łyżka ziaren czarnego pieprzu(...)łyżka soli morskiej * opakowanie przyprawy gyros * łyżka gorczycy Przygotowanie : Ogórki umyć, pokroić w plastry. Posolić i odstawić na godzinę. Wodę zagotować z cukrem i octem, dodać przyprawy. Ogórki przełożyć do słoików, zalać marynatą. Zakręcić, pasteryzować
Magiczne Życie MartySkładniki: 2kg ogórków gruntowych 2 ząbki czosnku 2 gałązki kwitnącego kopru 1 liść chrzanu 2 litry wody 2 łyżki soli 3 łyżki octu Sposób przygotowania: 1. Ogórki umyć, przekroić na pół lub na ćwiartki ( nie przecinając do końca ). 2. Ogórki ułożyć w słoiku, garnku lub glinianym naczyniu (na dnie większe, na wierzchu małe) 3. Do ogórków dodać rozgniecione ząbki czosnku, koper i liść chrzanu. 4. W garnku zagotować wodę, sól i ocet. Gorącym płynem zalać ogórki. 5. Naczynie przykryć talerzem. Odstawić na co najmniej
A Ty Smakuj MnieOgórki po kozacku to kolejna nasza propozycja na zimowe przetwory. Takie ogórki sprawdzą się idealnie do obiady, czy na kanapki. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/e
Przepisy Aleksandrymoich posiłków przeważają warzywa połączone z mięchem, a nie serami. I tak jest również dziś. Składniki : 200 ml kuskusu wrzątek 3-4 rzodkiewki świeży ogórek kilka plastrów szynki lub polędwicy ćwiartka żółtej papryki oliwa ocet jabłkowy Kuskus przygotować według informacji znajdującej się na opakowaniu, zalewając go wrzątkiem. Przykryć i odstawić na ok. 10 minut. Zdjąć pokrywkę i wymieszać kuskus
Weekendy w domu i ogrodziezmienić. Do sałatki przygotowałam słodko- kwaśny dresing przygotowany z: 1 łyżeczki czerwonego octu winnego, 1 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżki oleju, 1 łyżeczki musztardy z białym winem, oraz 1 łyżeczki miodu, wymieszałam wszystkie składniki na dresing, tworząc coś w rodzaju majonezu. Pomidory pokroiłam w ćwiartki, ogórki wraz ze skórką w półćwiartki, wszystko wraz z roszponką wrzuciłam do szklanej miski
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzapowiadają się całkiem nieźle, bo z Maminego Ogródka, dotkniętego i w tym roku klęską urodzaju. Pewnie też i jakieś dokupię, bo mam mnóstwo pomysłów na ogórki w occie, moje ulubione i zamierzam zapełnić połowę spiżarni słoikami z ogórkami. Ale na razie sezon raczkuje, a w tym czasie wiadomo, najlepsze są ogórki małosolne. Poniższy przepis
Kuchnia PrezydentowejMoje ulubione chrupiące ogóreczki w zalewie słodko - kwaśnej , naprawdę polecam wypróbować :)Zalewa:2,5 szkl wody1 szkl cukru1 szkl octu1 kopiasta łyżka soliZalewę zagotowaćDo słoika oprócz
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaChoć ja osobiście robiłam na razie z zielonych, młodych, nie za dużych ogórków.Przepis ten dostałam od Agnieszki z Talerza Pokus.Składniki:* 4 kg ogórków* 5 szklanek wody * 1 szklanka octu 10%* 1 szklanka cukru* 4 łyżki miodu ( dowolnie: lipowy, wielkokwiatowy, spadziowy )* 4 łyżki musztardy ( sarepska lub rosyjska )* 2 łyżki soli* gorczycaWykonanie:Ogórki umyć(...) młodych, nie wyrośniętych wystarczy ogórki tylko pokroić, bez konieczności wykrawania środków.Do słoików wsypywać około 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy i układać pionowo i dość ciasno ogórki.Z wody, octu, cukru, miodu i soli ugotować zalewę. Do zalewy dodać musztardę - dokładnie zamieszać.Gorącą zalewą napełniać słoje z ogórkami.Pasteryzować 10 minut. Smacznego
kolorowotorcikowo