ogórki na occie - 1000 przepisów (strona:2/67)

Test przyprawy do konserwowania ogórków 80

gotowców,ale muszę przyznać,że test dobrze się zapowiada.Po otwarciu z opakowania wydobył się niesamowity aromat gorczycy,kopru,czosnku.   Składniki: przyprawa do konserwowania ogórków Marsyl ocet 10 % ogórki niewielkiego rozmiaru sól cukier Sposób przygotowania: Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć. Ogórki, które będziemy konserwować muszą być zdrowe, czyste i najlepiej małe. Układamy je ciasno w pozycji(...)zalewę ( wg. przepisu producenta: na 1 litr wody: 0,5 szklanki octu 10 %, płaska łyżka stołowa soli, 100g cukru (łyżka stołowa to ok. 20 g cukru). Zagotować wodę dodając wymienione wyżej składniki w odpowiednich proporcjach. Ocet dodawać pod koniec gotowania. Słoje wypełnić gorącą zalewą, zwracając uwagę by ogórki były całkowicie zalane wodą. ( UWAGA. W słoikach powinna zostać pusta przestrzeń

Wielki apetyt
Oszukany śledź 136

śledzie w śmietanie, to coś na wzór tego dania ale jednak zupełnie inne. Składniki: ogórki konserwowe cebulka ugotowane jajka śmietana 12 % sól, pieprz łyżka majonezu (niekoniecznie) kilka kropel octu Ogórki i cebulę kroimy w kosteczkę, jajka obieramy i kroimy na połówki (mogą być na miękko) lub też kostkę i dorzucamy do całości. Wrzucamy do miski, dodajemy resztę składników

Pelusiowa Kuchnia
Sałatka gyros z ogórków i cukinii 2407

ogórków 1 kg cukinii 1 opakowanie przyprawy gyros  40 dag cebuli 2,5 łyżki soli 30 dag cukru 6 łyżek oliwy 1/2 główki czosnku 1 szklanka octu Ogórki i cukinię umyć i pokroić w plastry. Jeśli macie dużą cukinię, z grubą skórką, to należy ją obrać, wydrążyć środek a następnie pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić(...)piórka. Do warzyw dodać sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać olej i wsypać przyprawę do gyrosa. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 6 godzin. Następnie dodać cukier i ocet i dobrze ze sobą wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Ponownie odstawić, tym razem na 12 godzin. Po tym czasie wkładać sałatkę do słoików i zalać zalewą, która się wytworzyła. Mocno zakręcić

My simple kitchen
Okrasa z pstrąga 189

solą, pieprzem. Utrzeć, pod koniec dodając rozpuszczone, zrumienione masło.Wstawić do lodówki, do zastygnięcia.Sałatka z ogórków:1 ogórek1/2 pęczka koperkusólłyżeczka miodułyżka octu jabłkowego Ogórka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić "w zapałkę "Koper posiekać.Ogórki wymieszać z koprem.Ocet jabłkowy wymieszać z miodem - polać ogórki sosem.Na chlebie układać plaster okrasy, na wierzchu sałatkę z ogórka.  Smacznego

kolorowotorcikowo
Salatka śledziowa 158

oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno kilka kropli octu ogórek kiszony* jabłko* cebula* * ilość tych składników uzależniona jest od upodobań Wykonanie: Jeśli filety śledziowe są zbyt słone należy je namoczyć w wodzie przez godzinę, a potem osuszyć. W przeciwnym wypadku rezygnujemy z tej czynności. Następnie śledzie kroimy na kawałeczki (około 3-4cm). Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka(...)czym kroimy w plasterki. Wszystkie składniki układamy warstwami w słoiku. Zaczynamy od śledzi, następnie kładziemy ogórki, jabłka, cebulę. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania wszystkich składników. W połowie słoika na warstwę cebuli wlewamy 2 łyżki oleju Kujawskiego. Kolejne 2 łyżki oleju Kujawskiego oraz odrobinę octu wlewamy na sam koniec, gdy napełnimy już cały słoik. Sałatkę odstawiamy

Przysmaki Karolki
Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą 129

będzie. 2,5 kg ogórków ( po obraniu )2 duże cebule1 pęczek koperku1 łyżka żółtej gorczycy1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu1/2 szk cukru1 łyżka chili jalapeno kruszonegook. 1/2 szk octu Ogórki najlepiej większe umyć, obrać i pokroić na plasterki. Cebule obrać, umyć i pokroić w pióra. Koper umyć, osuszyć i dość grubo posiekać. Pokrojone warzywa wrzucić do dużej miski

Ewa w kuchni
Pikantne ogórki na zimę 851

słoiczki 400 ml: 1 kg ogórków gruntowych 1 łyżka pieprzu cayenne 1 łyżka soli 3 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 150 g cukru 1/3 szklanki octu jabłkowego 3 marchewki Ogórki myjemy i kroimy w plasterki, najlepiej za pomocą szatkownicy, skróci pracę. Marchewkę obieramy i również szatkujemy w plasterki. Obrane ząbki czosnku kroimy nożem w cienkie plasterki. Do miski(...)wsypujemy ogórki, marchewkę i czosnek. Dodajemy sól, pieprz cayenne, olej, cukier i ocet jabłkowy, mieszamy i zostawiamy na ok. 3 godziny aż wytrąci się sok. Pokrojone ogórki układamy ciasno w słoikach i zalewamy powstałym sokiem. Słoiki pasteryzujemy w garnku pod przykryciem  ok. 10 minut od zagotowania. Jak słoiki są mniejsze to można pasteryzować krócej. The post Pikantne ogórki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chrupiąca wiosenna surówka 144

Składniki : ogórek pół czerwonej papryki kilka łyżek kukurydzy konserwowej trochę rzezuchy trochę szczypiorku ewentualnie mała cebula ocet jabłkowy lub sok z cytryny olej szczypta soli i pieprzu Ogórka obieram ze skórki i kroję w plasterki. Dodaję kukurydzę, pokrojoną paprykę, szczypiorek i rzeżuchę. Dla lubiących ostrzejsze smaki można też dodać cebulę.  Całość polewam 2 łyżkami octu (lub soku z cytryny

prawdziwe jedzenie
Zaziki - Gurkensalat 180

czosnku 150 g jogurtu greckiego 4 gałązki natki pietruszki 1 łyżka octu winnego sól, pieprz Wykonanie: ogórka obrać, pokroić w cienkie talarki, posolić i wymieszać jogurt grecki wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i łyżką octu winnego. Dodać posiekaną natkę pietruszki ogórki wymieszać z dressingiem. Przed podaniem schłodzić w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ogórki w zalewie chili 583

pracy! :) Na 1 porcję potrzebujemy: 2,5 kg ogórków 1,5 główki czosnku 2 łyżki chili  4 łyżki soli 8 łyżek oleju 1,5 szklanki octu 1,5 szklanki cukru Ogórki kroimy w ćwiartki, solimy i zostawiamy na 3 godziny . Odlewamy powstały sok. Olej, cukier i ocet zagotowujemy w garnku. Zmiażdżony czosnek dodajemy do ogórków, następnie

Kolejny blog o gotowaniu
Śledzie warstwowe 180

zeszłym roku były to anioły z masy solnej, w tym roku wykonałam bombki a`la karczoch, zresztą zobaczycie sami... Składniki 70 dag śledzi solonych kilka ogórków słodko - kwaśnych  2 cebule olej ocet 4 liście laurowe  8 ziarenek ziela angielskiego Sposób Śledzie moczymy godzinę w wodzie. Wymoczone kroimy na ok 5 centymetrowe kawałki. W naczyniu (koniecznie z pokrywką(...)angielskiego, dalej kolejno warstwowo śledzie, cebula pokrojona w półksiężyce, dalej ogórki pokrojone w plasterki, polewamy 1 łyżką octu oraz 1 łyżką oleju, kładziemy następną warstwę: śledzie, cebula, ogórek, łyżka octu, łyżka oleju i tak kolejno. Gotowe śledzie przykrywamy pokrywką, zostawiamy do "przejścia

Kuchenne aromaty
Smażone młode śledzie ze słodko-kwaśną sałatką ziemniaczaną 173

troski i obróbki, są bardzo szybkie do przygotowania, nie mają ostrych ości. Tłuściutkie i bogate w kwasy Omega-3 idealnie smakują z delikatną nutą wędzonki, przełamane kwasowością jabłkowego octu. SAŁATKA ZIEMNIACZANA Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy go nasion. Powstałe ogórkowe łódeczki kroimy na półcentymetrowe plasterki. W miseczce lub zamykanym plastikowym pojemniku mieszamy ocet z musztardą, cukrem(...)się kupić małe, młode świeże śledzie – nie zastanawiajcie się zbyt długo nad ich zakupem ;) SKŁADNIKI - SAŁATKA ZIEMNIACZANA 400g młodych ziemniaków, małych, jednakowej wielkości 1 mały wężowy ogórek 3 łyżki octu jabłkowego (albo octu z białego wina) 1 łyżka gruboziarnistej musztardy 1 łyżeczka cukru 1/3 łyżeczki soli 150ml śmietany 18%, kwaśnej i gęstej 2 łyżki stołowe posiekanego koperku 2 łyżki stołowe

Karo in the Kitchen
Mizeria z ogórków 201

Mizeria z ogóreczków ..pyszny dodatek do obiadu. 2 długie ogórki  1 cebulka fioletowa  0,5 łyżeczki octu  śmietana  sól cebulowa pieprz cukier  Ogórki obrać, pokroić w półplasterki, cebule w kostkę. Wymieszać , dodać śmietanę i doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
Sałatka szwedzka - zimowe zapasy 226

ogórków 1 litr wody + 4 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej zalewa: 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10% 1 i 3/4 szklanki wody 1/2 łyżeczki gorczycy na 1 słoik Wykonanie: ogórki pokroić w plasterki. Wodę wymieszać z solą i zalać pokrojone ogórki. Odstawić na 1-2 godziny(...)przeszły smakiem soli. Po tym czasie ogórki odcedzić na sitku, by obciekły z solanki przygotować zalewę. Zagotować wodę z cukrem. Dolać ocet, wymieszać do wyparzonych, suchych słoiczków wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy. Słoiki napełnić ogórkami, nie za ciasno i zalać gorącą zalewą octową. Zakręcić i pasteryzować 10 minut. Gorące wyjąć z gara i odstawić do wystygnięcia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ogórki w zalewie z przyprawą do steków 128

koreczki albo w słupki, zalewamy je wodą z solą, mieszamy i odstawiamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przekładamy ogórki wraz z cebulką do wyparzonych słoików. Na wierzch wkładamy po kawałku selera. składniki na zalewę: 500 ml octu 1000 ml wody 3 szkl cukru 1 łyżeczka przyprawy do steków 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka białej gorczycy liść

Domowy Smak Jedzenia