ogórki na occie - 1000 przepisów (strona:3/67)

41. A po czterdziestce... sałatka z piersią kurczaka w occie balsamicznym! 354

zewnątrz jest ładnie brązowa a w środku wciąż idealnie jasna, kremowa. Do tego zielone dodatki – ogórek, rukola i pomidorki koktajlowe dopełniające całość swoją czerwienią. Natomiast twarde, prażone nasiona słonecznika dodają charakteru całemu zestawowi. Zapraszamy! Składniki na marynatę 3 łyżki octu balsamicznego 3- 4 łyżki wody Sól Świeży rozmaryn 2 ząbki czosnku Łyżeczka suszonego oregano Odrobina tymianku Składniki sałatki Pierś(...)lepiej! Ząbek czosnku także siekamy bardzo drobno i dodajemy wszystko do miseczki. Solimy, pieprzymy i odstawiamy na bok.  Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ogórka kroimy w dowolny kształt – plastry, paski i marynujemy kilka minut w occie balsamicznym z solą i sezamem, aby zmiękły. Słonecznik podprażamy chwilę na suchej patelni. Rukolę osuszamy na ściereczce/ ręczniku papierowym i układamy na talerzu. Pomidorki

Symfonia Smaków
ogórki kanapkowe 155

cytuje za autorką tutaj Składniki na 6 słoików po 400 ml: 1,5 kg ogórków średniej wielkości (lepsze są te z ciemnozieloną skórką) 2 szklanki* wody (500 ml) 1 i ¾ szklanki* octu spirytusowego 10 % 1 i ¾ szklanki* cukru 1 łyżka ziaren gorczycy 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżka kurkumy 1 płaska łyżka soli(...) umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Ułożyć ciasno w wyparzonych  w słoikach. Wodę z  przyprawami,cukrem  zagotować. Dodać  ocet i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Przecedzić i gorącym płynem zalać ogórki.    Zagotować słoiki w garnku z wodą  Od chwili wrzenia gotować około 5 -7 minut, w zależności od wielkości

w mojej kuchni
Ogórki w occie z chrupiącą cebulką 99

Ogórki do obiadu nie muszą być nudne. U mnie w dosyć nietypowej wersji! Wyszły przepszne ! Składniki: 5 świeżych ogórków, 5 łyżek octu, 5 cebuli, 5 ząbków czosnku, 5 łyżek oleju, cukier do smaku, pieprz do smaku, sól do smaku. Wykonanie: Ogórki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, zalać wrzącą wodą z trzema łyżkami octu i gotować(...)wyjąć łyżką cedzakową i posolić. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju z roztartym czosnkiem i po chwili wyjąć z oleju. Do tegoż oleju , wlać resztę octu, wsypać cukier, pieprz do smaku i polać tym sosem ogórki. Na końcu obłożyć cebulką i podawać do obiadu lub jako przekąskę

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z pesso 175

octu winnego Jamar saszetka oleju kujawskiego ze smakiem pomidory, czosnek, bazylia sól, pieprz Pesso zalać wrzącym rosołem i odstawić aż napęcznieje. Polędwicę, papryki, ogórek, pomidor pokroić w kostkę.Szczypiorek i koperek posiekać.Olej wymieszać z octem  i sokiem z pomarańczy i skórką pomarańczową. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem.  Sałatka  bierze udział w konkursie "Kujawski

Moje domowe kucharzenie
Ogórki po kartusku 1678

słoik kilka liści laurowych -po jednym na słoik kilka baldachów kopru zalew a : 1,5 l wody 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka cukru 1,5 płaskiej łyżki soli 2 średniej wielkości cebule Ogórki myjemy . Do słoików wsypujemy po szczypcie ziaren gorczycy , wkładamy 1/2 baldachu kopra , można dodać także pociętych łodyg . Paprykę i marchewkę oczyszczamy i kroimy w dowolne

Ogrodnik w podróży
Chłodnik z czerwonych buraków 199

chłodny.Idealne orzeźwienie na upalne dni!Komu miseczkę? Zapraszam! Składniki:750 g czerwonych buraków;Pęczek czerwonej rzodkiewki;2 ogórki;Pęczek szczypiorku;800 g jogurtu greckiego;400 g gęstego kefiru;330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Cukier;Sól;Ocet spirytusowy;Jaja ugotowane na twardo - 1 jajo na 1 talerz chłodnika.Sposób przygotowania:Buraki umyć, obrać ze skóry(...)drobno posiekać.Do chłodnego wywaru z buraków (powinno go być około 500 ml) dodać jogurt, kefir i śmietanę. Wymieszać. Dodać starte buraki, posiekany szczypiorek, pokrojone rzodkiewki i ogórki. Wymieszać. Doprawić octem, solą i cukrem.Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.Ogórki i rzodkiewki, zamiast kroić, można zetrzeć na tarce.Buraki

Gospodyni Miejska
Surówka z sosem winegret 161

Szybka i smaczna surówka.. ogórek sałata pomidor papryka marchewka sos 3 łyżki octu winnego  9 łyżek oliwy 1 łyżeczka musztardy 3 ząbki czosnku sól , pieprzu Do kubka lub miseczki wsypać sól i pieprz , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać ocet i musztardę i mieszać .Ciągle mieszając dodać powoli oliwę . Wymieszać z pokrojonymi warzywami

Moje domowe kucharzenie
Chłodnik z botwiny 185

łyżki octu 1 średni ogórek pęczek rzodkiewki 0,5 pęczka szczypiorku 0,5 pęczka koperku sok z 0,5 cytryny sól cukier Buraczki z botwiny umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Liście drobno posiekać. Zagotować 1,5 szkl. wody. Przygotowaną botwinę dodać do wody i gotować 2-3 min. Dodać ocet i wystudzić. Ogórki i rzodkiewkę pokroić w drobną

Konrad Gotuje
Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami 305

idealnie pasują kokardki, albo rurki 100 g suszonych pomidorów 50 g orzeszków pinii (można zastąpić innymi niewielkimi orzeszkami, ewentualnie łuskanym słonecznikiem) 50 ml jasnego octu balsamicznego 80 ml oliwy z oliwek pęczek szczypiorku pół ogórka kilka liści bazylii 150 g sera żółtego sól pieprz Najlepiej aby żółty ser posiadał intensywny zapach i lekko gorzkawo orzechowy smak. My użyliśmy sera górskiego(...)oczywiście patelnia musi być sucha, nie dodajemy oleju, aż zrobią się złoto brązowe.   Ogórek kroimy w kostkę, usuwając wcześniej nasionka, również żółty ser kroimy na podobnej wielkości kostkę. Suszone pomidory odsączamy z oleju i tniemy w cienkie paseczki. Szczypiorek szatkujemy. W dużej misce mieszamy ocet balsamiczny z solą i pieprzem, ciągle mieszając dodajemy powoli oliwę z oliwek. Do gotowego

KasiaiKrzysiu.pl
Mizeria z octem w Swornegaciach 115

prosty i ciekawy dodatek do dań nie tylko mięsnych. 4 ogórki, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki soli, 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody, 3/4 szklanki octu, 1/2 łyżki natki pietruszki lub zielonego kopru, Ogórki obrać, pokroić(...)niezbyt cienkie plasterki. Posolić, wymieszać, odstawić na 15-20 minut, by puściły sok. Do wody wsypać cukier, wlać ocet i dokładnie wymieszać – cukier musi się rozpuści. Do ogórków wlać wodę z octem i odstawić na około pół godziny. Przed podaniem odcedzić i posypać koperkiem

królestwo garów
Sałatka grzybowa z warzywami na zimę do słoików 118

Składniki: 2 ½ kg leśnych grzybów 5 papryk 75 dag cebuli 75 dag marchewki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gram) 2 łyżki cukru 4 łyżki soli 5 kiszonych ogórków 6 łyżek octu 1/3 szklanki oleju Wykonanie: Grzyby dobrze opłukać, pokroić na grube kawałki i ugotować w 1 litrze osolonej wody. Ugotowane grzyby odcedzić, wlać olej i smażyć 5 minut. Następnie(...)dodać startą marchew, smażyć około 10 minut cały czas mieszając. Paprykę i cebulę pokroić, wrzucić do garnka z sałatką, wymieszać i przyprawić do smaku. Dodać pokrojone kiszone ogórki, koncentrat pomidorowy, ocet i cały czas mieszając smażyć na wolnym ogniu przez 25 minut. Przełożyć do słoików i pasteryzować przez następne 25 minut

Tradycyjna Kuchnia
Japońska sałatka z ogórków (Sunomono) 174

Japońska sałatka z ogórków bardzo przypadła mi do gustu. Marynata z imbirem, octem ryżowym i sosem sojowym nadaje ogórkom przyjemnego orzeźwiającego smaku. Dodany imbir świetnie odświeża kubki smakowe, lepiej czujemy inne smaki i nie pozostaje w ustach smak jedzonej wcześniej potrawy. Składniki: 2 duże ogórki szklarniowe lub 1/2 kg ogrodowych 1 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru(...)równe odstępy. Tak obrany ogórek pokroić w plasterki. Pokrojone ogórki wymieszać z solą i odstawić na chwilę. Wymieszać ocet ryżowy, sos sojowy, cukier i imbir (do rozpuszczenia się cukru). Jeśli nie mamy octu ryżowego można dodać jabłkowego. Z ogórków zlewamy powstały płyn i zalewamy powstałą marynatą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem można posypać sezamem

Kuchcik gotuje
Kaczka w cydrze z karmelizowaną renetą, ziemniakami i winną kapustą włoską. 185

części. Przekładamy do foli aluminiowej, skrapiamy oliwą i dodajemy soli, pieprzu i ziół. Zamykamy w foli i pieczemy jednocześnie z kaczką ok. 45 minut.Surówka-kapusta włoska-ogórek zielony-ocet wina musującego-koperekKapustę siekamy i zgniatamy w garści, by puściła soki, dodajemy starty ogórek odsączony z wody. Solimy, pieprzymy, dodajemy koperek i łyżeczkę octu. Mieszamy i gotowe

BaRepas
Sałatka kebab – gyros 318

również polubić ten przepis. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 szt kapusty pekińskiej (po ok 1 kg) groszek z puszki 1 świeży ogórek 1 czerwona cebula przyprawa kebab/gyros Sos: 1 jajko 1 łyżka musztardy 1/2 łyżki octu szczypta soli, pieprzu, cukru olej – do 300ml – zależy ile przyjmie jajko, im więcej oleju, tym gęstszy sos 4 łyżki ketchupu Przygotowanie(...)kawałeczki i smażymy na patelni hojnie posypując przyprawą kebab / gyros. Warzywa myjemy, groszek odcedzamy z zalewy. Szatkujemy kapustę pekińską, ogórek i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy składniki i dodajemy kurczaka. Sos przygotowujemy w blenderze. Blendujemy całe jajko z musztardą, octem, solą, pieprzem i cukrem. Gdy te składniki się połączą, zaczynamy dolewanie oleju cały czas ubijając. Gdy osiągniemy pożądaną gęstość

Za drzwiami kuchni
Ogórki w zalewie z czarnym pieprzem 412

mimo że są dość ostre, polecam jako dodatek do obiadu zimą. Robię je od lat, przepis sprawdzony, prosty, i bardzo dobry! Składniki: 3 kg ogórków 1 główka czosnku 1/2 kg cukru 2 szklanki octu 10% 4 łyżki soli 8-10 łyżek oleju roślinnego 4 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu Wykonanie: Ogórki ze skórką myjemy(...)kroimy na plasterki, zasypujemy solą podaną w przepisie odstawiamy na 3 godziny aby puściły sok.Po upływie 3 godzin sok z ogórków odlewamy do garnka, wsypujemy cukier, wlewamy ocet, gotujemy Do ogórków dodajemy ząbki czosnku wsypujemy pieprz, wlewamy olej, mieszamy.Zalewamy całość gorącą zalewą, odstawiamy na 2 godziny po czym wkładamy do wyparzonych czystych słoików, zakręcamy, pasteryzujemy 2-3 minuty

Wanilia i Kardamon