ogórki na occie - 1000 przepisów (strona:43/67)

Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 212

gdyż papryka się rozlezie. Po upływie swojego czasu, wyciągnij paprykę z piekarnika.  Przygotuj sałatkę- paprykę czerwoną, zieloną, żółtą, surową dynię oraz ogórka poszatkuj w paski, dodaj oliwek zielonej i czarnej, dodaj bazylii, soli, pieprzu i octu balsamicznego z Modeny. Wyłóż sałatkę na talerz, dodaj paprykę, kawałek dyni – nie jedz skóry! Ściągnij czapeczkę z paryki i ...przenieś się do słonecznej

Z Kuchni Do Kuchni
Leśna sałatka grzybowa do słoików na zimę 233

obiadów przez cały rok! Składniki: 2,5 grzybów (opieńki, gąski, kurki) 5 kolorowych papryk 75 dag cebuli 5 kiszonych ogórków 75 dag marchewki 400 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru 4 łyżki soli 4 łyżki soli 8 łyżek octu ½ łyżeczki pieprzu Sposób przygotowania: Marchew utrzeć na grubej tarce w plastry, a cebulę pokroić w talarki. Grzyby ugotować

Tradycyjna Kuchnia
Sushi w pięciu smakach. 323

sosu do ryżu lub octu ryżowego z odrobiną brązowego cukru 1 łyżeczka kurkumy ( opcjonalnie, do części ryżu) składniki podstawowe 6 płatów nori czarny sezam sos sojowy / słodki sos z węgorza ( jest rewelacyjny do sushi!) 2 łyżki wasabi marynowany imbir dodatki 100g wędzonego łososia 100g wędzonego halibuta 8 krewetek 6-8 paluszków krabowych awokado zielony ogórek czerwona papryka mango rzodkiewka szczypiorek(...)ryż wchłanął całą wodę. 3. Jeszcze ciepły ryż zmieszać z 6 łyżkami gotowego sosu do ryżu lub octem ryżowym z odrobiną cukru. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 4. Jeśli mamy wasabi w proszku połączyć je z wodą według proporcji podanych na opakowaniu. 5. Ogórka pokroić w długie cienkie paski i usunąć nasiona ( nie obierać). Awokado i mango obrać ze skórki

DefinicjaSmaku
Sushi 145

świeżego łososia  -tacka wędzonego łososia  -ryż do sushi -opakowanie glonów nori -paluszki krabowe -wasabi -ogórek zielony -sałata 3 kolory -majonez -czarnuszka -tymianek, estragon, rozmaryn,sól, pieprz, pieprz ziołowy (to są przyprawy do upieczenia łososia) -marynowany imbir -sos sojowy -cukier -1 łyżka octu  PRZYGOTOWANIE:  Najpierw myjemy łososia i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie przyprawiamy estragonem, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem(...)Wodę solimy. Ryż gotujemy 10-15 min. Po ugotowaniu dodajemy 1 łyżkę octu i mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na 20 min., następnie czekamy aż ostygnie, ale nie będzie całkowicie zimny (taki aby nie poparzyć sobie rąk).         Teraz mamy czas, żeby pokroić sobie ogórka w słupki, naszykować sałatę i inne składniki (zależy jakie będziemy chcieli dodać

Zainspiruj się kuchnią
Sałatka pełna witamin 215

5 krótkich świeżych ogórków1 pomidor1/2 cebuli3/4 szk posiekanego szczypiorku3/4 szk rzeżuchy2 garście mix sałat z sałatą rzymskąDresing :sól morska do smakupieprz kolorowy do smakuocet ryżowy do

Ewa w kuchni
Zamykamy lato w słoikach! 246

głowy kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu koper ZALEWA: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru łyżka soli Do czystych i wyparzonych słoików wsadzamy warstwowo: paprykę pokrojoną w cząstki (ok. 3cm x 3cm), małe cebulki przecięte na pół bądź ćwiartki, parę ogórków (również malutkich), nieduże różyczki kalafiora, marchewkę pokrojoną w talarki, niedużą gałązkę kopru. Dodajemy

Brzuszki Łakomczuszki
Ryba w zalewie pomidorowej. 264

mrożonych filetów rybnych lub 1 kg świeżych przyprawa do ryb jajko bułka tarta lub mąka pszenna olej do smażenia 6 ogórków kiszonych 4 duże cebule 1 słoik 0,9l papryki marynowanej NA ZALEWĘ 2 szklanki wody 6 łyżek octu 0,5 szklanki oleju 3 małe liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1 opakowanie(...)Rybę rozmrażamy, wycieramy papierowym ręcznikiem, dzielimy na mniejsze kawałki (około 4-5 cm) posypujemy przyprawą do ryb i odstawiamy na jakieś 15-20 minut. W tym czasie kroimy ogórki w talarki, paprykę w paseczki, a cebulki w krążki. W garnku zagotowujemy około 1-1,5 litra wody, wrzucamy pokrojone cebule, doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy grzanie i zostawiamy pod przykryciem

Rozpustne gotowanie
Chłodnik tarchomiński 209

pieprz do smaku Sposób przygotowania: Botwinę (liście i ogonki liściowe) drobno posiekać, zalać wrzątkiem, dodać 2 łyżki białego octu winnego, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 2-3 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i zostawić do przestygnięcia. Ogórki i ugotowane na twardo jaja pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę, szczypior i czosnek drobno posiekać. Ugotowaną, przestudzoną botwinę odcedzić

W SMAK
Sałatka grecka 186

feta z sakiewek z brokułami, możecie ser wykorzystać właśnie do tego przepisu.Składniki:sałata lodowa2 duże pomidory1 długi ogórek zielony1 czerwona cebulaczarne oliwki ser fetaSos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek oraz po łyżce: octu winnego (jeśli nie macie możecie zastąpić sokiem z cytryny), miodu i musztardy, przyprawić solą, pieprzem oraz można dodać zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez(...)zamkniętym słoiczku. Sos wylewamy na sałatkę 15 minut przed podaniem na stół.Sposób przyrządzenia:Sałatę lodową dokładnie myjemy i rwiemy na kawałki. Pomidora kroimy na małe kawałki (ćwiarteczki), ogórka nie obieramy tylko dokładnie myjemy i kroimy w plasterki lub półplasterki, cebulę kroimy w piórka, oliwki wrzucamy całe lub dzielimy na pół, a ser feta dzielimy na kwadraciki

upichcic
Sałatka ‘”Damiana Sz.” 391

łyżka mąki Sos - 1 : 1 łyżka musztardy sarepskiej 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu zioła prowansalskie Sos - 2 : jogurt naturalny 150 ml 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku przeciśniętego prze przez praskę Przygotowanie   Sałatę porwałem na kawałki. Cebulę, paprykę i ogórka pokroiłem w kostkę. Kukurydzę odsączyłem z zalewy. Pomidora pokroiłem w łódki. Pierś kurczaka pokroiłem w kostkę

R'n'G Kitchen
109. Ryby w cieście z zalewy 141

ryby Ciasto: 1 szklanka mąki 1 jajko 1/2 szklanki wody 3-4 łyżki maggi Zalewa  3 duże cebule 5 dużych ogórków konserwowych 1 średni słoik papryki konserwowej 2 szklanki wody 1/4 szklanki oleju 3 łyżki octu 1 łyżeczka soli sól, pieprz, olej do smażenia    Rybne filety pokroić w nieduże kawałki, posolić i popieprzyć, odstawić

Jadło i czytadło
Cukinia w zalewie octowo-musztardowej 141

musztardy miodowejkilka ziaren ziela angielskiegokilka liści laurowychkila ziaren czarnego pieprzu1 cała główka czosnku (polskiego)1 op. ziaren białej gorczycyWodę zagotowujemy z octem, cukrem i solą. Następnie dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Cukinię (a także możemy robić ogórki albo patisony.) obramy ze skóry,  wydrążamy z nasion i kroimy w większą kostkę.Do każdego słoika dodajemy 2 ząbki czosnku

Bon Appetit Małgorzaty
Gazpacho, hiszpański chłodnik 143

chleba. Kto lubi, dodaje :-) Gazpacho, hiszpański chłodnik Składniki: 1 kg obranych ze skórki dojrzałych pomidorów 350 g czerwonej papryki 400 g zielonego ogórka 10 g czosnku 100 g cebuli 75 ml oliwy z oliwek EV 75 ml octu winnego 100 ml wody 1,5 łyżeczki soli Wykonanie: Warzywa obieramy,  kroimy na kawałki, z papryki usuwamy nasionka.   W blenderze

Kulinarne przygody Gatity
Etykietki. Sezon Ogórkowy #3. OGÓRKI W MUSZTARDZIE. 194

ilość przypraw)  liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Zalewa: 2 szklanki wody szklanka octu 120g cukru  3/4 łyżeczki musztardy sarepskiej (i tu duże zmiany: dałam łyżkę stołową plus łyżeczkę chrzanu, co zdecydowanie polepszyło i wzmocniło smak) ok. 2 łyżeczek soli    Ogórki umyć, obrać (pominęłam) i pokroić wzdłuż na ósemki (pokroiłam w cienkie plastry) i ułożyć

W kuchni Karmel-itki