ogórki na occie - 1000 przepisów (strona:51/67)

Fasolka po bretońsku w stylu wegańskim. 169

koniec dodajemy fasolkę szparagową, ogórka korniszona, patisona i przeciśnięty w prasce czosnek. Wszystko dobrze mieszamy i dodajemy nieco wody wymieszanej z łyżeczką mąki, aby fasolka zgęstniała. Dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec możemy jeszcze doprawić jeśli jest taka potrzeba. Danie jest gotowe. My podaliśmy ją z chlebem i patisonami w occie. Pozdrawiamy i życzymy smacznego

vegetanie
Panzanella 197

pomidorków cherry, przekrojonych na połówki 1 ogórek pokrojony na cienkie plasterki ( 130 g ) 1 awokado , grubo pokrojone ( 250 g ) 1/4 szklanki kaparów ( 50 g ) 1 żółta papryka , grubo pokrojona ( 350 g ) puszka białej fasoli , opłukanej i osączonej ( 400 g ) 1/2 szklanki grubo pokrojonej świeżej bazylii Pomidorowy winegret : pół szklanki soku pomidorowego 1/4 szklanki octu z czerwonego wina 1/3 szklanki oliwy

R'n'G Kitchen
159. Sałatka ogórkowa na zimę 162

będzie jak znalazł! 1 kg ogórków w plasterki ½ kg cebuli w piórka 3 łyżki soli Wszystko wymieszać i ostawić na dwie godziny, następnie zlać powstały sok. Dodać: ½ kg marchewki w plasterki ½ kg surowej czerwonej papryki w kostkę lub paski 3 ząbki czosnku (zgniecione) Natka pietruszki 1 szklanka cukru 1 szklanka oliwy 1 szklanka octu Wymieszać i odstawić na kilka

Jadło i czytadło
Greczynka i Japonka zgrana para 168

sałaty lodowej 2 pomidory 1 ogórek długi 2 cebule Kubeczek z oliwkami (czarne i zielone z czosnkiem, są w Lidlu w takich kubkach zwykle mają je na lodówkach) 1 słoiczek z suszonymi pomidorami garść natki pietruszki pęczek posiekanej szalotki świeże oregano świeżo mielony pieprz 1 czerwona papryka ser feta Sos do sałatki: oliwa, ocet i musztarda Piersi marynujemy w gotowej

ClauditteMissCooking
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 339

łyżeczki sosu worcestershire 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 333

łyżeczki sosu worcestershire 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty

OstryKęs
Buraki z papryką na zimę 324

solą i cukrem. Do octu dodać pokrojone w kostkę papryki i cebule. Gotować ok. 10 minut. Do papryk i cebul dodać buraki. Gotować ok. 5 minut od momentu zawrzenia. Na koniec dodać oliwę. Gorące buraki wkładać do słoików i szybko szczelnie zamykać. Buraki nie wymagają pasteryzowania. ---------- Podobne: Konfitura z czerwonej cebuli Sałatka z ogórków, papryki i cebuli Chutney

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z ogórków z papryką, cebulą, czosnkiem i natką pietruszki w zalewie octowej z goździkami 261

soli  Przygotowanie warzyw: Ogórki kroimy w talarki, ale ich nie obieramy - tak samo kroimy cebulę oraz czosnek. Z papryki robimy paseczki i dzielimy na trzy lub cztery kawałki w poprzek. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Pietruszkę siekamy. Całość mieszamy, zasypujemy łyżką soli i odstawiamy na godzinę.  Składniki na zalewę: - 2 szklanki octu - 6 szklanek wody

Życie zamknięte w smaku
Ryby w zalewie pomidorowej 402

szkl. wody 6 łyżek octu 0,5 szkl. oleju 2 łyżki cukru 1 mały koncentrat pomidorowy 3 łyżki ketchupu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz Ciasto naleśnikowe z 1 lub 2 jajek Sposób Przyprawione filety  obtoczyć w cieście naleśnikowym, usmażyć na oleju. W głębokim naczyniu ryby układać warstwami na każdą warstwę kłaść plastry ogórka kiszonego i cienkie plastry cebuli

Kuchenne aromaty
Hot - dog XXL na miarę Bic Maca, czyli fast-food najbardziej pospolity w pysznej odsłonie imprezowej 178

Rzymskiej) 1-2 ogórki konserwowe 1/3 ogórka zielonego kilka plastrów pomidora 2 plasterki sera żółtego kilka plastrów cienko-krojonej cebuli łyżka prażonej cebulki Składniki na magiczny sos (mała miseczka): 2 łyżki majonezu 2-3 bardzo drobno posiekane korniszony 1 mała łyżeczka bardzo drobno posiekanej cebuli 1 łyżeczka musztardy stołowej szczypta czosnku suszonego kilka kropli octu winnego 1/2 łyżeczki cukru

Kuchnia po mojemu
Czosnek marynowany w winie 182

Przepis znalazłam w specjalnym numerze Kuchni (2/200 )- "Dziadkowe i babcine nalewki i przetwory"Czosnek można zamarynować właściwie o każdej porze roku.Ogórki, pomidory, dynie i inne

Proste Potrawy
Kurczak grillowany z ryżem (słodko-kwaśny) 301

cukru- po 2 łyżki octu balsamicznego, sosu sojowego, sosu sweet chilli i 1 łyżeczce cukru. Mięso kurczaka krótko grillujemy na patelni grillowej wraz z marynatą, która podczas grillowania redukuje się i oblepia mięso z kurczaka, do tego podajemy ugotowany na sypko ryż dziki, ryż parboiled, pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe i pokrojone domowe ogórki małosolne. The post Kurczak grillowany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 217

mamy ich w lodówce. Jajecznicy na podanych niżej zamiennikach nie usmażymy, ale ciasto lub chleb możemy upiec. Przelicznik na 1 jajko - wybierany jeden z poniższych zamienników 1/2 łyżki octu jabłkowego i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki zmiksowanych dojrzałych bananów (pasuje do wypieków słodkich, ale nie do mięsa) 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki sojowej(...)całkowitego rozmrożenia. Kaffir (limonka kaffir) - liście i skórka Można zastąpić skórką z limonki lub  skórką z cytryny Kapary Można zastąpić marynowanymi nasionami nasturcji posiekanymi zielonymi oliwkami drobno posiekanymi ogórkami konserwowymi Zarówno kapary, jak i ich substytuty dodajemy do potraw w ostatniej chwili Kapusta chińska (bok choy) Kapusta chińska znana jest pod wieloma nazwami, co wielokrotnie utrudniało nam zakupy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cukinia w zalewie musztardowej 194

muszę dokupić słoików, bo jakiś chochlik wszystkie mi schował gdzieś, gdzie znaleźć ich nie mogę  ;)W poprzednich latach robiłam ogórki w zalewie musztardowej, ale pomyślałam, że skoro cukinii jest tak dużo i jest ona tak bardzo do ogórka podobna, to można ją również zamarynować w taki sposób. Celowo kroiłam ją na duże kawałki, aby móc wykorzystać(...)obiadu. Polecam, smak jest ciekawy, a praca praktycznie niewielka. Składniki zalewy:6 szklanek wody, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki octu, 3 łyżki oleju, 2 łyżki soli, słoiczek ulubionej musztardy.Dodatkowe przyprawy na każdy 1 słoik:kilka-kilkanaście ziaren pieprzu - w zależności jak bardzo pikantne przetwory lubimy,kilka ziaren ziela

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania