mnie nieocenionym źródłem wielu bezglutenowych inspiracji. Najczęściej przygotowywanym przeze mnie japońskim daniem jest oczywiście sushi. Uwielbiam eksperymentować i używam różnych, niekoniecznie japońskich dodatków. Np. kiedyś wymyśliłam, że zamiast ogórka czy awokado lepszy będzie świeży zielony melon. Wszystkim tak bardzo zasmakowała ta wersja, że stała się naszym absolutnym nr 1. Chociaż mam książki z setkami przepisów na sushi, na razie domownicy(...)spróbować! Jeżeli nie przepadacie za smakiem wodorostów nori, mamy też wersję nigiri, którą samodzielnie przygotowała moja 5-letnia córeczka :) Składniki: ryż do sushi 1 szklanka woda 1,5 szklanki ocet ryżowy lub jabłkowy 2 łyżki sól 0,5 łyżeczki cukier 1,5 łyżki zielony podłużny melon 1 plaster łosoś (może być wędzony) około 100g ser śmietankowy w plastrach np. paprykowy
głodny alergikzwiązku z powyższym ,czas na następny przepis, na zimowe przetwory z udziałem cukinii . Dość prosty , wymaga tylko troszkę cierpliwości . Tak przyrządzona cukinia , to coś pomiędzy klasycznym piklem , a ogórkami w musztardzie. Jest cudownie miękka , słodkawo-pikantna , po prostu pyszna , doskonała na kanapki i do sztuki mięska do obiadu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Francuska musztarda(...)bardziej lubianych wyrobów " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 4 szt- 0,5 l słoiki : zalewa : 1 l wody 0,5 l octu 10 % 2 szklanki cukru 4 czubate łyżki musztardy francuskiej 1 czubata łyżka musztardy miodowej 1 łyżka soli wsad : 2 średnie cukinie 4 ząbki czosnku – bardzo duże 4 baldachy kopru
Ogrodnik w podróżychłodnik. Młode liście botwinki można dodać do sałatki lub przygotować farsz do pierogów. Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek. Można z jej dodatkiem przygotować nawet omlet, tartę, pizzę lub risotto. Mój pęczek botwinki "skończył" tym razem w zupie, ale dopóki sezon na nią trwa, pokuszę się(...)pieprzkoperekPrzygotowanie:W 1,5 litra wody gotujemy pokrojoną włoszczyznę i buraki. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw, następnie dodajemy pokrojone liście i łodygi botwinki. Doprawiamy solą, pieprzem, octem i cukrem. Nie gotujemy liści zbyt długo, bo stracą kolor. Podajemy z jajkiem, jogurtem lub śmietaną i koperkiem
Smakowity Blog Kulinarnykawałkach ½ puszki kukurydzy [TUTAJ] 2 korniszony ½ paczki sałat mix 1 czerwona papryka 100 g ser grecki feta Sos vinegrette Wykonanie: Tuńczyka osączyć na sicie. Olej zachować. Ogórki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę. Grecką fetę pokroić w trójkąty, jak na zdjęciu. Na spód miski rozłożyć sałaty, a na nie kukurydzę, korniszony, paprykę. Na wierzch fetę(...)oliwy po tuńczyku. Sos vinegrette: 5 łyżek oliwy z oliwek, sok z ½ cytryny, rozmiażdżony ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy Dijon, oregano, bazylia, sól. Zamiast cytryny można użyć octu winnego. Jedno o czym należy pamiętać, to żeby sól rozpuścić w occie lub soku z cytrny. W oleju sól się nie rozpuści
Kulinarny karnet Christopheraprzygotowania sushi ze zwykłego ryżu.Przed ugotowaniem ryż należy dokładnie wypłukać, pocierając ziarna palcami i zmieniając kilkakrotnie wodę. Po ugotowaniu i przestudzeniu, ryż przekładamy do miski nie metalowej, doprawiamy octem ryżowym, odrobiną cukru i soli. (Każde opakowanie ryżu zawiera instrukcję gotowania.)Arkusze nori - w skrócie ujmując są specjalnie przetworzone wodorosty w postaci arkuszy o grubości kartki papieru. Mają lekko rybny(...)zrobiłam :D teraz podaję wasabi osobno :)Na ryżu układamy wszystko to, na co mamy ochotę :)Ja tym razem wykorzystałam surowego, wędzonego łososia, paluszki surimi, świeżego ogórka i sałatę lodową. Ale to dość ascetyczny zestaw :) Często do sushi dodaję paprykę, awokado, kawałki dojrzewającego sera czy delikatny twarożek śmietankowy. Wspaniale pasuje również krewetka albo zgrillowany pstrąg czy łosoś
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: ogórek pomidorki koktajlowe mix sałat 1 żółta papryka natka pietruszki szczypiorek camembert president lekki pierś z kurczaka przyprawy Kamis: grill ziołowy, zioła do drobiu Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w paski. Natrzeć mięso przyprawami i smażyć bez dodatku tłuszczu. Gotowe mięso pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa należy pokroić w kostkę. Szczypiorek i natkę drobno(...)wyłożyć na talerz razem z warzywami, ziołami, camembertem oraz kurczakiem. Całość polać sosem winegret. Można podać z pieczywem zapiekanym z masłem czosnkowym. Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki cukru sól i pieprz 0,5 łyżeczki musztardy kilka kropli cytryny
The Sweet Damselbułką, pieprzem mielonym i odstawić na 15 minut aby bułka tarta napęczniała wziąć porcję mięsam i na dłoni zrobić placek i posmarować musztardą nałożyć plaster boczku wędzonego, kawałek kiszonego ogórka, cebulę nakryć porcją mielonego i uformować razem z tej ilości mięsa takie 3 zrazy duże, w takich wiekszych łatwiej skleić nadzienie - można podac 2 porcje z jednego zraza obsypane mąką(...)mąki wymieszać z wodą i zagęścić sos mieszając BURACZKI:na 3 łyżkach oleju zeszklić cebulę, wsypać 1/2 kg starte na grubszych oczkach tarki ugotowane buraczki, do smaku dać cukier, ocet winny, sól, pieprz i chwię podsmażać mieszając, na koniec wsypać 1 łyżkę mąki i szybko wszystko wymieszać na małym ogniu zrazy podać z buraczkami i kaszą gryczaną i sosem...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięrównież przepuszczamy przez sitko, dodajemy do miski z warzywami. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, dorzucamy do warzyw. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do miseczki , dodajemy olej, ocet, łyżeczkę musztardy, sól i pieprz. Odstawiamy na 30 aż się przemacerują z sosem. Brukselkę gotujemy al dente, studzimy. Połowę kroimy w kosteczkę i dodajemy do sałatki , resztę przekrawamy na pół(...)pieprz, dokładnie mieszamy. Sałatkę wykładamy na talerz, ozdabiamy dookoła pokrojoną sałatą i brukselką polaną sosem z marynowania pieczarek. Wierzch dekorujemy pozostałymi pieczarkami i gałązkami tymianku. Niby niewielka zamiana ogórka na pieczarki i groszku na brukselkę, a jednak smakuje inaczej. Sałatkę odstawiamy do lodówki na 1 h w celu przemacerowania się smaków. Smacznego
Gosia gotujecytryny - przyprawa ziołowa do grilla - świeży imbir - 2 łyżki octu balsamicznego - 3 łyżki oliwy z oliwek - 300 g pieczarek Przygotowujemy marynatę do kurczaka, w tym celu sok z cytryny, ocet balsamiczny (polecam ten prawdziwy, włoski z Modemy), oliwę i świeży imbir blenderujemy. Dodajemy przyprawę, nacieramy kurczaka. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i czekamy(...)oliwek, ziemniaczki pokrój na ćwiartki, ułóż w naczyniu, oprósz solą, posyp świeżym rozmarynem, i posmaruj oliwą z oliwek. Zapiekaj 45 minut. Dip grzybowy: - 200 g marynowanych grzybków - 3 ogórki konserwowe - 1/3 cebuli cukrowej drobno posiekanej i sparzonej wrzątkiem - 100 ml jogurtu greckiego - 100 ml śmietany Wszystkie składniki miksujemy w blenderze (ale robimy to chwilkę , aby w sosie były
SMYKWKUCHNIczasu. Zestawić i poczekać aż trochę ostygnie. Masę zmiksować w blenderze na gładką papkę. Do sosu wrzucić ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Sos ponownie doprowadzić do wrzenia. Dolać ocet, cukier i sól. Gotować na małym ogniu do żądanej konsystencji (u mnie to była prawie godzina). Sos (niekoniecznie gorący) przelewać do słoików do wysokości szyjek. Na dnie dużego garnka rozłożyć ściereczkę(...)przed podaniem można wetrzeć ząbek czosnku. Tyle czekało na przerobienie w ubiegłą środę (+ łubianka jabłek): Kończyłam w czwartek. Nie dałam wszystkiemu rady. Zwłaszcza że musiałam wykopać trochę chrzanu do ogórków, co było dla mnie sporym wyzwaniem przy zeschłej ziemi z domieszką gliny :( Udało mi się zrobić: - 12 słoików jabłek na szarlotkę - 6 słoików przecieru pomidorowego ; akurat tyle brakowało, żeby
Weekendy w domu i ogrodzieTortilla z kurczakiem Składniki: 4 placki tortilli Pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka/ kebaba/ gyrosa Sałata (ja użyłam mix sałat) 1 pomidor 4 rzodkiewki 1 ogórek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała cebula Koperek Szczypiorek Składniki na sos do tortilli: Jogurt naturalny (Greek Style Light) 2 ząbki czosnku (wycisnąć przez praskę) 1 łyżeczka musztardy Kilka listków bazylii (drobno(...)wymieszać. Odstawić na minimum pół godziny. Usmażyć na patelni na łyżce oliwy z oliwek. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, posiekać cebulę, szczypiorek oraz koperek (Ja dodałam do nich łyżkę octu balsamicznego). Tortille przygotować według opisu na opakowaniu. Posmarować dokładnie sosem, ułożyć sałatę, warzywa oraz kawałki kurczaka. Można również polać troszkę ketchupem. Zawinąć tortillę
The Sweet DamselOTWARTOŚCI, a można odkryć mnóstwo ciekawych połączeń. Na zdjęciu: kotlet fasolowy wg tego przepisu ale z białej fasoli, sos z suszonych śliwek, puree brokułowo-ziemniaczane, surówka: por, jabłko, ogórek kiszony z czarnuszką i olejem z pestek winogron/oliwą, marchewka z ananasem (marchewka ugotowana, pokrojona w blenderze i podduszona z ananasem na odrobinie tłuszczu). Inspiracja do sosu i puree pochodzi(...)ubij tłuczkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos z suszonych śliwek Składniki: 10 suszonych śliwek 1,5 filiżanki wody 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę kilka kropel octu balsamicznego lub soku z cytryny kilka kropel sosu sojowego sól, pieprz, ostra papryka koperek Namocz śliwki na noc w wodzie. Ugotuj owoce w tej samej wodzie (około 10 minut). Dodaj
Qlinarnie i Qlinarniechlebem lub w chlebku.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą 3 litry zupy.Należy użyć soku z kiszonych (najlepiej domowej roboty, ale mogą być także kupne) ogórków a nie kwaszonych.Barszcz jest idealny dla osób nie lubiących gęstych zup. Pięknie prezentuje się i wyśmienicie smakuje w domowej roboty chlebku.Ja korzystam z tego przepisu na domowy zakwas na barszcz(...)barszczem białym innej marki. Ja, gdy nie mam czasu robić zakwasu, wybieram ten marki Winiary, gdyż najbardziej przypomina barszcz robiony na domowym zakawasie.Najlepszym chrzanem ze słoiczka jest chrzan w occie (większość jest zakwaszana kwaskiem cytrynowym) ze względu na jego smaku, jak np. ten. Niestety z uwagi na jego częsty brak w sklepie, często używam chrzanu na kwasku cytrynowym
Gospodyni Miejskaciągle oczami i nie jęczała „jezzzuuu”. Pajdy… hmm… masło czosnkowe okazało się być margaryną z vegetą, cebula fajna, ale dla mnie mogłaby być bardziej pikantna, za to ogórek świetny. Pajda Najcierpliwszego tez mogłaby być pikantniejsza i bez tej obrzydliwej margaryny. W sumie całość ok. W międzyczasie pani przechodząca obok nas wygłosiła zdanie, że dziś uczciwej słoniny już(...)prąd.Potrzebujemy:1,5 kg ładnego surowego boczku4 cebuległówkę czosnkujedno jabłko nieobranejedną papryczkę chilli2 łyżeczki kminku całego2 łyżki musztardy (sarepska, dijon, jaką lubicie)łyżeczkę miodułyżkę sosu sojowegołyżeczkę octu balsamicznegosól, pieprznaczynie do zapiekaniaPiekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury. Dno naczynia smarujemy lekko olejem, układamy obrane: cebulę, jabłko, papryczkę i poprzecinane, nieobrane ząbki czosnku. Z musztardy, miodu, sosu i octu robimy emulsję. Boczek
ladykitchen