papryczki chili (użyłam odmiany Cyklon i Jalapeno) 2 koncentraty pomidorowe po 200 g 7 ziaren ziela angielskiego łyżka słodkiej papryki w proszku łyżeczka pieprzu 200 ml cukru 200 ml octu 10% Cukinię (z miękką skórą) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rączki dzieci tu się bardzo mogą przydać ;) Cebulę pokroić w grubą kostkę (będzie potem miksowana). Papryczki pokroić na kawałki(...)resztę składników i gotować kolejne 20 minut (od momentu zagotowania). Gorącą masę wlewać do słoików i zakręcać. Odstawić, by powoli stygły. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. ----------- Podobne: Ogórki z chili Konfitura z czerwonej cebuli Wiosenny sos-sałatka
Weekendy w domu i ogrodzieracji oryginalnego nazewnictwa. Jest to polędwica krajana w długie i wąskie paski, smażona z cebulą i pieczarkami, (według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych) i duszona z przecierem pomidorowym.(cyt.wikipedia) - to tak dla informacji :)Dziś zatem będzie Stroganow - pyszne danie jednogarnkowe, sporządzane w oryginale z polędwicy wołowej , a u mnie(...)puszka pomidorów bez skórki we własnej zalewie- 1/3 szklanki śmietany kremówki- oliwa lub olej do smażenia- 1 łyżeczka ostrej papryki- 1 łyżeczka słodkiej papryki- sól- pieprz- majeranek- łyżeczka octu winnegoWykonanie:Wołowinę kroimy w plastry grubości 1 cm, a następnie w paski o tej samej grubości. Polewamy octem winnym, posypujemy majerankiem i chowamy na 1h do lodówki. W tym czasie kroimy
Walijskie Pichceniepłomień na mały i gotować przez 10 minut. Następnie zgasić płomień i nie ściągając pokrywki odstawić na kolejne 10 minut. W tym czasie należy przygotować awasezu. Do rondla wlewamy ocet i wsypujemy cukier oraz sól. Wstawiamy na mały gaz i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników sypkich. Nie gotować! Gotowy ryż przekładamy do dużej misy, pamiętając, by nie zbierać sklejonych(...)pewnego źródła można wykorzystać np. wędzonego łososia, czy paluszki krabowe. Równie ważne są glony nori, w które to będziemy zawijać nasze maki. Inne charakterystyczne składniki, to m.in.: awokado, zielony ogórek, kawior, marynowana rzepa oraz marynowana tykwa. Dodatkowo wykorzystuje się również majonez (najlepiej japoński), mascarpone (wykorzystywane w zachodnich przepisach na sushi) oraz oczywiście wasabi (japoński chrzan o zielonym kolorze). Gotowe kawałki
Food Squarecebulę i czosnek. Po chwili dorzucić marchewkę – smażyć kilka minut. Zmniejszyć ogień, dodać pomidory z puszki, świeże pomidory pokrojone w kawałki, listki laurowe i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić octem winnym (około 2 łyżki), dolać ok. 300 ml wody (można nią przepłukać puszkę po pomidorach), dodać przecier i dusić wszystko na małym ogniu przez około 10-15 minut. Dodać ugotowaną(...)macie Grecję w domu :) Podobne przepisy Makaron z owocami morza Makaron z klopsikami w sosie włoskim Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background:#fcfcf4 !important
Pociąg Do Kuchnikolendry kilkanaście ziaren białej gorczycy 3 cm chrzanu ząbek czosnku plaster imbiru ewentualnie: gałązka cząbru gałązka kopru rzymskiego (fenkułu) kawałek chili Zalewa (wystarcza na 5-6 słoików): pół szklanki octu 10% 3 szklanki wody 2 łyżki cukru 0,5 łyżki soli kilka ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Cukinie i patisony pokroić na plastry(...)można używać na kanapki, do sałatek, gulaszy itp. Dawniej do tego zestawu dodawałam serca karczochów. Od dwóch lat jednak ich nie uprawiam, więc i nie dodaję do słoików ;) ---------- Podobne: Ogórki kiszone Ogórki z chili Ogórki konserwowe
Weekendy w domu i ogrodzieMizeria z ogorkow to nesmiertelny dodatek do polskiego drugiego dania,szczegolnie w letnim okresie.Tani,latwo destepny,smaczny,a schlodzona mizeria smakuje wysmienicie w gorace dni lata
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ogorek to jeden z najpopularniejszych dodatkow obiadowych w okresie letnim.w ogole to warzywo ,ktore smialo mozna nazwac polska specjalnoscia narodowa.Czy to malosolny,czy mizeria z ogorkow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już jest istotny argument, by kupować produkty tej firmy W swojej ofercie mają dania gotowe w słoikach (m.in. gołąbki, klopsiki, czy fasolkę po bretońsku), sosy, przetwory z pomidorów, ogórki oraz dżemy, ja osobiście jako, że korzystam z przetworów od mamusi nie próbowałam jeszcze niczego więcej z ich oferty, ale chętnie sięgnę po dania gotowe. Do testowania otrzymałam dość ciężką(...)zdrowy, nie zwiera w swoim składzie sztucznych konserwantów, barwników, czy wzmacniaczy smaku, zresztą zobaczcie sami składy przepisane z etykietki: pikantny - pomidory (204 g na 100 g produktu), woda, cukier, ocet spirytusowy 10%, warzywa (cebula, seler ) (6,2 %), skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, przyprawy łagodny - pomidory (158 g na 100 g produktu), woda, warzywa (marchew, seler , cebula) (21,4 %), cukier, ocet spirytusowy
Cynamonowe szczęścietego nie wyszło :) Nie mam domowych kiszonych ogórków, ale od czasu do czasu ktoś podaruje mi własne. Ostatnio siostrzenica męża obdarowała nas właśnie ogórkami, powidłami śliwkowymi i pikantną salsą, a od znajomych czasami dostaję marynowane grzybki. Jeżeli już za jakieś przetwory w domu się zabieram, to najczęściej takie na 2-3 słoiczki, które zjadamy na bieżąco sami(...)false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 2 twarde gruszki 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 2 łyżki wody 170 g brązowego cukru 100 ml octu winnego 2 płaskie łyżeczki startego imbiru 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka grubo zmielonego pieprzu ½ łyżeczki kurkumy 100 g rodzynek Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy
bistro mamaJeśli jeszcze nie wiecie jak je przygotować, polecam zajrzeć tu: Sushi, krok po kroku. W tempurze świetnie smakują maki z krewetką, czy łososiem w towarzystwie majonezu oraz awokado lub ogórka. Jednak możecie przyrządzić swoje ulubione. Dodatkowo do smażonego w tempurze sushi przygotujemy pyszny, słodko-słony sos na bazie sosu sojowego — gęsty sos teriyaki w wydaniu domowym.Składniki(...)złociste.Wyjąć, odsączyć na ręczniku papierowym i pokroić na 1-1,5 cm kawałki.Domowy sos teriyaki:100 ml sosu sojowego80 ml wina mirin (można zastąpić 30 ml octu ryżowego z 50 ml wody)1 łyżka miodusok z połówki cytryny1 łyżeczka czosnku w proszku5 łyżek cukru trzcinowegokawałek startego kłącza imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszkuWszystkie składniki wymieszać
Food Squaremoże dojść do zagotowania) dodajemy do ryżu. To właśnie ta zaprawa octowa daje ryżowi tego charakterystycznego zapachu i wspaniałego smaku do sushi. O ile w Polsce rzadko używamy octu ryżowego – w kuchni Japońskiej jest on niezastąpionym składnikiem w przypadku każdej potrawy. Wasabi to popularnie nazwany chrzanem japońskim to nieodzowny element sushi. Wasabi dostaniemy w gotowej tubce lub w formie proszku(...)spotkać gotowe mieszanki. Najważniejsze, by był prażony – robimy to samodzielnie na patelni, niczym prażenie słonecznika. Oczywiście możemy pomyśleć nad dodatkowymi składnikami, które są bardzo często wykorzystywane o sushi – awokado , ogórki zielone czy tez łosoś . Warto zaopatrzyć się w specjalne maty, które ułatwiają zawijanie rolek sushi kub urządzenie typu sushi maker , które ułatwi zawijanie sushi. Sztuka przygotowywania sushi do najłatwiejszych
WojnaNaSmaki.plcytrynowy: 8 plasterków kiszonej cytryny (jeśli nie możecie kupić - zróbcie taki zamiennik : 2 limonki wyszorujcie, sparzcie i pokrojone w plastry w niedużym słoiku zalejcie marynatą - 1/4 szklanki octu winnego białego, 1/4 wrzącej wody, 4 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru -i odstawcie na 3-4 dni w temperaturze pokojowej - oryginalne kiszone cytryny muszą leżakować min. 3 miesiące w mieszaninie(...)mieszać i podgrzewać na niewielkim ogniu ok. 2-3 minut, aby sos dokładnie pokrył kurczaka i jeszcze lekko zgęstniał. Podawać gorące z ryżem i lekką sałatką, np. z ogórka i rzepy
Kuchnia Prezydentowejklarowanego. Na dobrze rozgrzanej patelni ułożyć rybę. Smażyć wyłącznie po stronie skóry. Sos: Ocet z białego wina wlać do rondelka i dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Ocet z ziołami redukować o połowę objętości. Śmietanę wlać do drugiego rondla i także redukować o połowę i połączyć z odcedzoną redukcją z białego wina. Przyprawić solą a następnie doprowadzić(...)Kamil Przewdziecki) Składniki: 300g świeżego łososia 1 cytryna 1 limonka 1 pomarańcz 1 małe chili Świeża mięta doniczka Świeża kolendra doniczka Gruboziarnista sól Grubo mielony pieprz 1 zielony ogórek 1 zielone jabłko 2 seler naciowego 1 łyżeczka miodu Syrop miętowy cukier Łososia wyskórować, a następnie kroić w kostkę 0,5cm X 0.5cm. Marynata do łososia: Przygotować zesty
Plate of Joyznaczy ogórki kwaszone, dżem jabłkowy i truskawkowy w małych ilościach to tak. Ale to dlatego, że jeżdżąc do Warszawy busem nie mogłam zabrać ze sobą 20 kg ogórków czy 5 łubianek truskawek :) nie mam tyle siły :) poza tym wszystkie przetwory wymagają poświęcenia sporej ilości czasu, a ja po pracy ugotowałam coś (albo i nie) i nie miałam motywacji(...)szparagowej 1/2 kg marchewki 40 dag cebuli 2 duże papryki czerwone 2 słoiczki koncentratu pomidorowego 2 szkl. oleju 6 łyżek cukru 3 łyżki soli 3 liście laurowe 2 łyżki octu 10% 1 płaska łyżeczka pieprzu Sposób przygotowania: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół lub mniejsze kawałki. Gotujemy około 15 minut w wodzie z łyżką soli i szczyptą cukru
Kolorowy Przepisownik