proporcji 1:2 (ryż:woda), gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, po ugotowaniu zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut, w międzyczasie przygotowujemy zalewę. W osobnym naczyniu mieszamy ocet ryżowy, cukier i szczyptę soli. Wlewamy to do naszego ryżu i dokładnie mieszamy. Zostawiamy ryż do ostygnięcia. Jeśli decydujemy się na hosomaki, przygotowujemy jeden składnik(...)Obieramy, pozbywamy się pestki i kroimy je w podłużne paski. Jeśli przyrządzamy futomaki, szykujemy podłużne paski różnych, dowolnie wybranych przez nas składników, np. awokado, marchewki i papryki (polecam też ogórek, brokuły, pieczarki). Rozkładamy matę bambusową, na której następnie kładziemy listek nori. Wykładamy na niego cienką warstwę ryżu, który powinien się ładnie lepić. Zostawiamy marginesy z każdej
Weganizm infantylnyogórków , a przynajmniej znacznie delikatniejsze w smaku . Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 średnie cukinie , użyłam żółtych -mają ładny kolor,nawet po obraniu 2 łyżki soli 4-5 dużych baldachów kopru z nasionami i łodygą 4 -5 płaskich łyżeczek ziaren czarnego pieprzu Zalewa ; 1,5 l wody 1,5 szklanki octu
Ogrodnik w podróżyWybierajmy madrze - test Oleju Rzepakowego - Portal www.urodaizdrowie.pl przekazał mi do testów olej rzepakowy. Olej rzepakowy to niedoceniany produkt. Sama niezbyt często sieałąm po niego
kolorowotorcikowogrillujemy d) pieczony oscypek, oscypek kroimy w plastry i grillujemy, podajemy z dressingiem malinowo chrzanowym e) dresing malinowo chrzanowy (chrzan tarty , ocet malinowy , konfitura malinowa ) w misce łączymy chrzan, ocet ,konfiturę i maliny, doprawiamy sokiem z cytryny f )maliny, kilkoma malinami dekorujemy danie 4. Sałatka ziemniaczana z grillowanym kabanosem a) ziemniaki Amandine b) francuskie truflowe ziemniaki(...)kroimy w plasterki d) majonez e) musztarda f) natka pietruszki, pietruszkę siekamy g) czerwona cebula, cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra h) kiszone ogórki Ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy kabanos, cebulę, majonez, musztardę i pietruszkę, wszystko razem dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem . Bagietka korzenna , bagietkę kroimy
upichconagalaretki według gustu i fantazji. Warzywa z wywaru pokroić w paseczki lub kostkę, przekładać je gałązkami zielonej pietruszki. Na środku ułożyć całe jajka. Po bokach groszek i ogórki. Żeby składniki ładnie komponowały się i nie zbiły w jednym miejscu, układać je stopniowo i również stopniowo zalewać wywarem. Kiedy jedna warstwa zastygnie, wtedy układać(...)nadzieję, że nie :)Przygotowanie takiej galaretki jest proste. Możemy wykorzystać ulubione składniki i bawić się kolorami. Podajemy ją na zimno, pokrojoną w grube plastry z dodatkiem cytryny lub octu winnego.Przepis dołączam do akcji Odchudzamy nasze dania.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaszczypiorek i koprek umyć i osuszyć.Rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę.Ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę.Szczypiorek i koperek drobno posiekać.Do zimnego wywaru z burakami dodać ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek, koprek oraz jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać.Doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku.Przechowywać w lodówce.Podawać schłodzony.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jogurt grecki można zastąpić gęstym(...)naturalnym.Ilość soku z cytryny można znacznie zmniejszyć, przy czym nie należy z niego całkowicie rezygnować, gdyż zapewnia on kolor chłodnikowi.Zamiast soku z cytryny można dodać 2 łyżki octu spirytusowe, a z dodatku cukru można całkowicie zrezygnować.Bulion do gotowania buraków nie może być zbyt tłusty, gdyż chłodnik podaje się na zimno i tłuszcz zamieni się w grudki.Dla uzyskania
Gospodyni MiejskaPolecam! Składniki: przepis zmodyfikowany z książki "Sałatki" 2 duże pomidory 1 ogórek zielony 1/2 czerwonej cebuli 1 puszka cieciorki listki mięty Pomidory umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Cieciorkę odcedzić. Czerwoną cebulę posiekać. Listki mięty porwać. Całość przełożyć do miski. Grzanki: 2 kromki chleba 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy garam(...)chilli Na patelni rozgrzać masło. Chleb pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię. Dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę) i przyprawy. Zrumienić, aż grzanki będą chrupkie. Dressing: 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy sól, pieprz Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Sałatkę polać dressingiem. Odłożyć na 30 minut. Przed podaniem dodać grzanki, aby zachowały chrupkość
Moja Galeria Smakumieszamy do całkowitego rozpuszczenia, nie gotujemy, odstawiamy do ostygnięcia. 3. Przyprawianie ryżu Po 10 minutach od zestawienia ryżu z ognia delikatnie przekładamy go z garnka do miski. Skrapiamy przygotowanym octem i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 4. Przechowywanie ugotowanego ryżu Ryż należy przyrządzić bezpośrednio przed przygotowaniem sushi. Po przygotowaniu przechowujemy go w misce przykrytej wilgotną ściereczką. 5. Przygotowanie sushi Potrzebujemy(...)przygotowany jak powyżej) matę bambusową do rolowania ostry nóż liście nori- prasowane algi wasabi- zielony, bardzo ostry chrzan marynowany imbir sos sojowy no i oczywiście zawartość rolek (ryby, surimi, ogórek, awokado itd) Zanim zaczniemy sprawdzamy czy ryż na pewno już wystygł. Przygotowujemy miseczkę z wodą do maczania palców. Dla późniejszej wygody przygotowujemy wszystkie składniki, kroimy na odpowiednie porcje. Rozkładamy
Smakowity Blog Kulinarnyświeżo mielony pieprz do smaku Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż przez 2-3 minuty . Wlej pastę pomidorową, dodaj ocet, gorczycę oraz cukier. Gotuj przez 30-40 minut na bardzo małym ogniu, aż sos się zredukuje. Pamiętaj, by od czasu do czasu go wymieszać. Dodaj wszystkie pozostałe przyprawy(...)gładko. Odstaw do wystudzenia. Dip jogurtowo-serowy z kolendrą: 1 szklanka jogurtu greckiego 100 g białego sera 2 ząbki czosnku mały pęczek kolendry (ewentualnie natki pietruszki) 1/2 zielonego ogórka Ogórka obierz i zetrzyj na tartce zaś czosnek i kolendrę drobno posiekaj. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj, aż powstanie
Food Squarepokroić w kostkę dowolnej wielkości. Gdy jabłka i dynia będą miękkie dodać śliwki, chili i paprykę. Dorzucić cynamon, kardamony, goździki, liście kafiru. Podgrzać trochę zawartość garnka, ciągle mieszając. Wlać ocet i wsypać cukry. Zagotować całość i zmniejszyć moc palnika. Trzymać na palniku aż chutney uzyska pożądaną konsystencję. Wyłączyć ogień i odstawić chutney do lekkiego ostudzenia. Wyjąć liście kafiru(...)chutney do słoików. Szczelnie je zamknąć. Pasteryzować ok. kwadransa od momentu zawrzenia wody w garnku ze słoikami ułożonymi np. na ściereczce kuchennej. ----------- Podobne: Sos imbirowo-śliwkowy Ketchup z cukinii Ogórki z papryką i imbirem
Weekendy w domu i ogrodzieDawno, dawno temu, gdy na sklepowych półkach królowały tylko musztarda i ocet to na rodzinnych biesiadach królowały bigos, kiełbasa i sałatka jarzynowa - standardowy zestaw imienin u cioci czy babci. Obecnie w sklepie można kupić niemalże wszystko, a puszkowane przetwory i ich kombinacje sałatkowe sprawiły, że jarzynówka została trochę zapomniana. Mimo wielkiej i kolorowej konkurencji sałatka jarzynowa zostanie(...)moją faworytką i ulubioną, choć czasochłonną potrawą. 2 pietruszki 1 mały seler 4 marchewki 2 ziemniaki 5 ogórków kiszonych 1 por 1 puszka groszku konserwowego 5 jajek 4 łyżeczki - musztardy 2 łyżeczki - śmietany 5 łyżeczek - majonezu natka pietruszki sól pieprz Warzywa ugotować w osolonej wodzie, ale nie rozgotować
Jadło i czytadłoPyszne, delikatne w smaku, idealne jak dla mnie najlepsze :)Składniki:3 kg małych ogóreczków gruntowychzalewa:5 szklanek wody1 szklanka octu1,5 szklanki cukru1 łyżka solina każdy
Z Majeczką w kuchniGulasze i zupy mogą dla mnie nie istnieć, naszła mnie bowiem wielka ochota na sałatki! :) Problem jest tylko jeden - kalendarzowo mamy jeszcze zimę, a na nowalijki typu rzodkiewka czy ogórek jest według mnie jeszcze za wcześnie. Poszperałam jednak w moich książkach kucharskich i wynalazłam bardzo apetyczne przepisy na, nazwijmy je, "zimowe sałatki" i w ten weekend przygotowałam aż 3! :) Zaczniemy(...)bierze, że dopiero po prawie dwóch latach gości na blogu, bo jest to jedna z moich ulubionych sałatek ever. Jest dla mnie coś niesamowicie pociągającego w połączeniu buraków i octu balsamicznego , co sprawia, że ciągle do niego powracam. Ostatnio z kilku okazji stołowałam się w restauracjach i za każdym razem zamawiałam jakiś wariant sałatki z buraków, po prostu nie mogłam
Chilli Czosnek i Oliwa