na zimno - 10906 przepisów (strona:197/728)

Zakwas buraczany na świąteczny barszcz (bez soli) 204

mają zająć 3/4 słoja 2 główki czosnku (i tu ilość zależy od preferencji smakowych) 6 kulek ziela angielskiego (u mnie Skworcu) 4 większe liście laurowe (u mnie Skworcu) przegotowana zimna woda opcjonalnie ususzona kromka prawdziwego razowego chleba na zakwasie* *pominęłam dodatek chleba. Uwaga! Jeśli go dodasz zakwas będzie gotowy szybciej Przygotowanie: Buraczki wcześniej dokładnie czyścimy, obieramy i kroimy na ćwiartki

Słodkie okruszki
Rolada z indyka 164

rękaw do pieczenia,polać resztą marynaty,rękaw szczelnie zapiąć klipsami.  Piec 60 minut w temp. 200 stopni. Roladę podawać na ciepło jako danie główne  lub na zimno pokrojoną w plastry

Kolorowa kuchnia Elki
Kulki ziemniaczane 236

wszystkich stron (niektóre obracają się), aż będą ciemnozłote. Wyciągać łyżką cedzakową i kłaść na talerzu wyłożonym serwetką lub ręcznikiem papierowym aby odciekły z oleju. Podawać na ciepło lub zimno jako dodatek do obiadu. marcelina

Czerwony Gupik
Deser z ciasteczkiem zbożowym. 135

czekolada się rozpuszczą. Do pucharków wyłóż połowę budyniu, rozłóż połowe ciasteczek po czym nakryj je resztą budyniu. Na górze ułóż dżem i ciasteczka.  Podawajcie deser na ciepło lub zimno

Gotuj Sam!
Sałatka z Multigrano 171

energii na resztę dnia. Spróbujcie. Składniki: 1 woreczek (100 g) Multigrano z ryżem czerwonym Risana 1/2 pomarańczowej papryki 4 rzodkiewki 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki olej rzepakowy tłoczony na zimno zioła włoskie w młynku (opcjonalnie inne ulubione) kilka kropel cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Woreczek Multigrano gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (około 15 minut). W tym czasie

Słodkie okruszki
5 grudnia to dzisiaj Dzień Wolontariusza 140

pixabay W bardzo mroźny zimowy dzień wracając po ciężkim dniu pracy do domu starszy mężczyzna minął małą dziewczynkę. Stała przy ulicy, trzęsła się z zimna, miała na sobie jedynie cienką sukienkę. Oczy miała matowe, smutne, bez nadziei. Można było wyczytać z jej spojrzenia, że o ciepłym domowym posiłku może tylko pomarzyć. Obraz ten mężczyzna zabrał ze sobą do domu

Z notatnika
Wygrane w konkursie miss cupcake i ambasadorka monte santi :-) 152

nagroda od miss cupcake, był to konkurs kulinarny na Halloween, i moje ciasteczka zostały wyróżnione :-) Wygrałam zestaw produktów słodka chwila oraz piękny, duży, mięciutki i cieplutki kocyk.  Teraz zimna mi nie straszna hehe Oprócz tego monte santi prowadziło akcję 1000 ambasadorek do testowania win. Zgłosiłam się i zupełnie nieoczekiwanie zostałam wybrana. W minionym tygodniu otrzymałam przesyłkę. Pięknie zapakowane trzy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Podgardle wędzone i parzone 255

użyłem zwykłej reklamówki. Wkładamy do lodówki temp.4-6 stopni. I tak ma leżeć 14 dni codziennie przewracamy. Po tym czasie płuczemy pod bieżącą wodą z wszystkich przypraw. I moczymy w zimnie wodzie 2 godz. Osuszamy dokładnie z wody i wiążemy sznurkiem wędzarniczym aby można było powiesić w wędzarni i zachować ładny kształt. OCIEKANIE 12 godzin w chłodnym przewiewnym pomieszczeniu. U mnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Roladki drobiowe z salami i serem 224

fanom eksperymentów. Po drugie: wprowadza zróżnicowanie. Roladki można podać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub same. Z surówką albo bez. A nawet w sosie! Równie dobrze możemy –na ciepło lub zimno – pokroić je sobie na pieczywo i też będą świetne. Po trzecie: pozwala dojeść resztki. Zostało Wam trochę żółtego sera i wędlina? Wiecie, co z nimi zrobić! Nie zawsze trzeba jeść

Proste-przepisy.pl
Sernik z brzoskwiniami i bezową chmurką 257

umieszczamy w misce miksera z końcówką "hak" i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto można również wyrobić ręcznie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim rozprowadzamy ciasto. Mleko (na zimno) mieszamy z opakowaniem budyniu. Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki masy serowej za wyjątkiem mleka. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mleko i mieszamy szpatułką. Całość wylewamy na ciasto. Masa

Kolizje Smaków
Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami 133

www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/kruche-pieczone-pierozki-wigilijne-kapusniaczki2-1024x764.jpg Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami to świetny dodatek do Wigilijnego barszczu z pieczonych buraków . Świetne na ciepło, ale również na zimno znikają ze stołu. Przygotowanie pieczonych pierożków można rozpocząć wcześniej. Kruche ciasto możemy trzymać w lodówce do trzech dni, a w zamrażalniku do trzech miesięcy. Farsz do pierożków również można mrozić. Pieczone pierożki wigilijne można

Moja Delicja
O OLIWIE SŁÓW PARĘ, CZYLI CO WIEMY NA JEJ TEMAT 110

przy wysokiej temperaturze podczas smażenia ( mowa o oliwie Extra Virgin ) tworzą się związki, które zagrażają wątrobie, nerkom i sercu, dlatego należy używać ją tylko i wyłącznie na zimno. Podsumowanie: Na pewno już wiemy, że oliwa Extra Virgin nie nadaję się do smażenia i jest kaloryczna. Po drugie lista zalet oliwy jest obszerna, ale te najważniejsze to: wspomaga odchudzanie

Kuchnia Paulettes
ZUPA STRĄCZKOWA 131

fasolka szparagowa 250 gram groszek zielony w strąkach 2 garści śmietana kwaśna 1 łyżka śmietana do zup i sosów 12 % 2 łyżki mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki woda zimna 2-3 łyżki sól 1 łyżeczka pieprz do smaku koper świeży 4 łyżki  natka pietruszki 2 łyżki  maggi w płynie do smaku Sposób przygotowania: 1. Do gara wlewamy bulion

Kuchnia Paulettes
KREMOWA ZUPA PIECZARKOWA 136

olej 2 łyżki ziele angielskie 2 kulki śmietana kwaśna 2 łyżki śmietana do zup i sosów 12 %  2 łyżki mąka ziemniaczana 2 łyżki kość schabowa 1 szt.  zimna woda ok. 2-3 łyżek Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki, marchew, cebulę i pieczarki obrać. Ziemniaki i marchew, cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki drobno pokroić. Do garnka wrzucić ziemniaki, kość schabową

Kuchnia Paulettes
ROLADA SERNIKOWA TIRAMISU 138

pyszny ser z kawą i amaretto. Nadzienie jest bez jajek i mascarpone. Taka wersja też jest dobra. Całość smakuje rewelacyjnie ! Mniam :)  Podsumowując jest to biszkopt otulony sernikiem na zimno o smaku tiramisu :)  Składniki: BISZKOPT: jaja 6 szt. cukier 3/4 szkl. mąka 1 szkl. proszek do pieczenia 1 łyżeczka olej 2 łyżki NADZIENIE SEROWE TIRAMISU: twaróg 1 kostka

Kuchnia Paulettes