Pyszna, złocista i każdy ją lubi. Przepis, a raczej tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Najlepsza to taka, którą przygotuje babcia. Babkę można podawać na gorąco jak i na zimno. Pokrojona w plastry lub romby prezentuje się wspaniale. Można polać ją sosem, najlepiej grzybowym lub podać z podsmażonym wędzonym boczkiem. Pyszności. A gdy zostanie na następny dzień można ją podsmażyć
Kuchnia Paulettesprzy tym proste do zrobienia. SKŁADNIKI: jaja 7 szt. mąka pszenna 1 szkl. cukier puder 1 szkl. proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki woda przegotowana zimna 2/3 szkl. sok z połowy cytryny cukier puder 1 łyżka marmolada jabłkowa ok. 1 kg galaretka np. cytrynowa 2 op. powidła śliwkowe 5 łyżek cynamon
Kuchnia Paulettesłyżki Krem: śmietana kremówka 36% 400 g. cukier puder 1 łyżka koktajl alkoholowy 18% o smaku kawy lub likier 3 łyżki żelatyna 2 łyżeczki woda zimna, tylko do pokrycia żelatyny ok. 4-5 łyżek Polewa lustrzana: cukier puder 120 g. woda 80 ml. kakao prawdziwe 50 g. śmietana kremówka
Kuchnia Paulettesświętami. Jest to jedno z 12 potraw, które znajduje się na naszym stole wigilijnym. Paszteciki są z ciasta drożdżowego, można je jeść na ciepło jak i na zimno. Najlepiej podać z czerwonym barszczem. SKŁADNIKI OK. 30 SZT.: Ciasto: mąka pszenna 550 g. jaja średnie 3 szt. sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżka suche drożdże
Kuchnia Paulettesszklanka poj. 250 ml.) masło 100 g. jaja 4 szt. Nadzienie: śmietana kremówka 30 % 700 ml. cukier puder 1 łyżka żelatyna 3 łyżeczki woda zimna do pokrycia żelatyny Dodatkowo: cukier puder do oprószenia METODA: Ciasto: Zagotować wodę z masłem. Dodać mąkę i energicznie ucierać, gotując na małym ogniu ( ciasto powinno zgęstnięć i odchodzić od ścian
Kuchnia Paulettesśledzi z olejem wiejskim SEKO 1 czerwona cebulka 1 kwaśne jabłko ocet do skropienia 1 opakowanie śmietanki 18% 50 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno 3-4 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego pieprz do smaku 1/2 kg ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 1/2 cebuli 1 jajko
SMYKWKUCHNIczyli w czasach, kiedy nie było żadnych foodtracków i jeśli coś się chciało zjeść wracając z imprezy, to były tylko miejsca typu przekąski zakąski z daniami na zimno. Na aleje barów wietnamskich na nieistniejącym już Stadionie trafiłam pierwszy raz, bo ktoś nam powiedział, że można tam zjeść ciepłą zupę. Z zupy nic nie wyszło, bo w barze z zupą nikt
Ugotowane pozamiatanepolołć miyso. Jak sie nasza szinka trocha przibrōnołci 28 , to jōm wyciōngejcie i biercie sie za jedzynie. A co Wōm ôstanie 29 , to idzie zjejś na drugi dziyń na zimno na sznicie 30 abo jaki bōłce 31 . Smacznego 1 Amerykanie; ō- samogłoska w wymowie między o i u 2 przygotowała 3 tutaj 4 znajdziecie 5 wrzucania 6 napracować 7 peklowania
Chop w kuchniPrzyszła zima i powoli wszystko pokrywa bielą. Zrobiło się zimno, mroźnie, a za oknem powoli i leniwie spadają wielkie śnieżynki... Pierwsza myśl - jest śnieg - idą święta - czas zacząć pieczenie! Chcieliśmy uczcić pierwszy nieoficjalny dzień zimy i przemycić domownikom nieco bożonarodzeniowego klimatu, więc w naszej kuchni postanowiliśmy połączyć ze sobą korzenne aromaty z orzechowymi nutami, a wszystko zamknąć w formie gwiezdnych
Kuchnia od dwojgaciągu 3 godzin, naprawdę wyszła mi genialna ta zapiekanka, więc się z Wami podzielę tym szczęściem. Śmiało możesz przygotować dzień wcześniej czy nawet dwa i przechowywać w lodówce. Na zimno też jest pyszne, ale nie wiem jak długo wytrzyma bo nie było okazji sprawdzić Składniki na 4-6 porcji: około 1,5 kg w sumie kalarepy, brukwi, rzodkwi pęczek pietruszki
greenscarfWitam Kochani Dziś przychodzę do Was z przepisem na wspaniałe ciasto, które rozpływa się w ustach. Robi się je szybko, a na drugi dzień jest mięciutkie. Mimo zimna udało mi się zrobić kilka zdjęć na zewnątrz, lepiej i wyraźniej wychodzą :-) Zapraszam SKŁADNIKI przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO 3 łyżki miodu 2,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMalinowe wspomnienie lata Nie ukrywam, że zima to nie jest moja ulubiona pora roku. Zimno, ciemno i ogólnie tak nie przyjemnie. Dlatego też cieszę się ogromnie, że teść pomroził latem sporo malin, które teraz można wykorzystać. I właśnie dlatego zdecydowałam się na ten ciasto – torcik. Nie musimy przy nim używać piekarnika, chociaż przy takich temperaturach za oknem, lubię ciepło
Relaxtimedolej , i zaczynamy smażyć nasze placki , na małym ogniu , aby nam się mięso usmażyło , i tak postępujemy do wykończenia masy mięsnej , jak mamy usmażone wszystkie placki,a są lekko zimnie , możemy wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut , i gotowe do podania
Mój SmakZimno,brrrr mrozi i pada śnieg.Rozgrzać się och rozgrzać marzy mi się.Dobrym sposobem jest zjeść coś ciepłego, sycącego i dobrego oczywiście przyprawionego.Coś na szybko - mammmmmmmmmmmm. Będzie makaron z pysznymi dodatkami. Składniki: 250 g makaronu Fusilli Malma pomidory w puszce groszek z marchewką konserwowy 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz
Różowa kuchniaNastawiłam nalewkę na początku wrześniu a teraz na same święta będzie jak znalazł. Przecedzona, przefiltrowana, aromatyczna, do ciast czy kawy będzie znakomita. Jak zimno i śniegowo na dworze czy zmoknięte i zziębnięte dłonie rozgrzeje znakomicie. Zróbcie sobie taką na przyszły sezon winogronowy koniecznie. Nalewka winogronowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie