na zimno - 10906 przepisów (strona:194/728)

Sos pomidorowy prosto z Włoch - przepis z książki "Po prostu po włosku" 148

książce " Po prostu, po włosku " ten sos nosi nazwę "sos pomidorowy naszej mamy na lato" ( sugo della mamma ). Podaje się go na zimno z ciepłym makaronem. Zdaniem autorek wspaniale smakuje także z rybą  albo mięsem. My, jak widzicie przygotowaliśmy go zimą, więc dla rozgrzewki wzbogaciliśmy ten sos solidną porcją przygotowanego przez Pana Boczka przecieru z fermentowanych papryczek habanero. Wyszło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Owsianka paleo z chia, quinoa i malinami 110

miseczce i zjeść na śniadanie lub jako posiłek po treningu (quinoa czyli komosa ryżowa jest dobrym źródłem węglowodanów). Do zrobienia w kilka chwil, smakuje zarówno na ciepło i zimno i jest bardzo sycący. Składniki: ½ szklanki ugotowanej komosy ½ szklanki nasion chia ⅓ szklanki płatków kokosowych ⅓ szklanki płatków migdałowych/zmielonych migdałów 350ml mleka (kokosowe, ryżowe lub migdałowe) 2-3 łyżeczki miodu (zależy jakie

PaleoLife
Cebularze 172

Pyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem smażonej cebuli i maku, moja rodzina bardzo lubi cebularze i często je piekę. Mają fajny smak i aromat, doskonale smakują na zimno. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej Młyny Stoisław 40 gram świeżych drożdży 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 2 łyżki oleju Farsz: 1 kilogram cebuli 2 łyżki

Bajeczna Kuchnia
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55828

Dodajemy bakalie i miód. Jeśli dodajemy orzechy, śliwki czy żurawinę, to siekamy je. Ugotowane łazanki mieszamy z masą makową. I gotowe! Mi smakują bardziej na ciepło, choć i na zimno też są dobre. 9. Makowe pierożki z ciasta francuskiego lub ciasta kruchego Święta Bożego Narodzenia bez maku to nie święta. Moja mama robiła pyszne pierogi z makiem i jabłkiem smażone

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 532

wyczerpania ciasta i farszu. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż się zezłocą. Podawaj na ciepło lub na zimno, jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek do barszczu. Pierożki dobrze smakują także z innymi zupami, np. pomidorową czy kremem brokułowym.  Konkurs z Bonduelle - Wygraj bon zakupowy do Home

Chilli Czosnek i Oliwa
Dorada z "szalonej" wody 130

bielutkie, a gdy lekko ciągniemy ją za ogon mamy wrażenie, że z łatwością go oderwiemy- znaczy, że ryba z całą pewnością jest gotowa. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno, po prostu z pomidorkami z gotowania, lub z dowolnymi dodatkami. Jedno jest pewne, nie zapomnijcie podać chociaż kawałka pieczywa, sosik, który zostaje na talerzu, aż prosi się o wytarcia kawałkiem

Pichceniomania
Babka marchewkowa 119

godzinę. Ostatnio babka smakuję mi jako dodatek do dań hinduskich, zamiast placka nan. Ale klasyczna wersja ze śmietaną też jest dobra. Zwykle jem ją prosto z pieca, ale na zimno też jest super. Następnego dnia można ją pokroić w grube plastry i podsmażyć. Oczywiście jak coś nam zostanie. Artykuł Babka marchewkowa pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Cebularze 278

Cebularze to bułeczki z podsmażana cebulą - czyli rozkosz dla podniebienia, dla amatorów cebuli. Aromatyczne, proste do zrobienia, idealne na imprezki. Smakują na ciepło i na zimno. Może się skusicie? Przed nami Sylwester i karnawał :) Składniki na ciasto (około 20 małych bułeczek- 1 blacha): 230 g mąki pszennej (typ 650) 12 g świeżych drożdży 3/4 płaskiej łyżeczki cukru

Smak mojego domu
Świąteczna szynka glazurowana miodem 232

Pyszna, soczysta, pachnąca świętami szyneczka w cudownej glazurze :) Goździki, wino i miód nadają jej wspaniały aromat.  Można ją jeść na ciepło (np. z sosem) oraz na zimno. Polecam Wam bardzo :)  SKŁADNIKI 2 kg szynki wieprzowej                  Marynata: 3-4 łyżki oliwy liść laurowy 3 ząbki czosnku suszony rozmaryn i cząber

Moje Kuchenne Rewelacje
Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami 179

Słodkie śniadanie najlepiej smakuje jak jest zimno Z dodatkiem cynamonu idealnie wprawia w nastrój przedświątecznych przygotowań. Ale to danie będzie pyszne przez 365 dni w roku. Polecam. Brzoskwinie jeśli się uda warto znaleźć świeże, te z puszki mogą być za miękkie, ale też się uda.   Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami Danie Śniadania Kuchnia Polska Porcje 2 porcje Czas

Wypieki i Rumieńce
„Czekoladowe salami”- włoski deser Salame di cioccolato 866

Czekoladowy baton na zimno wypełniony kruchymi ciasteczkami to deser, który wywodzi się z Włoch i jest znany i wykonywany też w wielu innych krajach, m.in w Polsce. Ja po raz pierwszy jadłam go we Włoszech, a z przepisem zmierzyłam się dopiero niedawno, na warsztatach kulinarnych prowadzonych przez włoskiego szefa kuchni Marco Ghia w Akademii Kulinarnej Whirlpool w […] Artykuł

Wiszniówka
Zimowa herbatka ze zdrową przekąską 173

oknem pada piękny biały śnieg, a w domu niestety z powodu awarii strasznie zimno. Na szczęście zawsze potrafię temu zaradzić Zapraszam Was na moją zimową herbatkę. Herbatka jest aromatyczna i doskonale rozgrzewa. Do tego miseczka moich ulubionych suszonych jabłek od Amkez i można cieszyć się chwilą wytchnienia w ten pełen niespodzianek dzień. Polecam i Wam taką herbatkę ze zdrową przekąską

Słodkie okruszki
“Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” – recenzja 131

owsiankę zapieczoną w jabłku, pudding z kaszy mannej, babeczki jogurtowo-owocowe, kokosową leguminę ryżową, jogurtowy deser z brzoskwiniami, dietetyczne pierogi leniwe, torcik arbuzowo-melonowy, sorbet cytrynowy, sernik jaglany na zimno i sałatkę z egzotycznych owoców. Mniam! Zdrowe słodkości na każdą porę dnia Autorka: Katarzyna Maciejko-Zielińska Wydawnictwo: Edgard, Samo Sedno Data premiery: 2016 Ilość stron: 232 Okładka: twarda Artykuł “Zdrowe

Ugotowane pozamiatane
Wytrawne paszteciki orzechowe z dynią 176

bardzo łatwo! Jedna z esencji smaków jesieni :) Paszteciki mogą służyć jako przekąska, przystawka lub jako przepyszna kolacja, czy lunch. Smakują równie dobrze tak na gorąco, jak i na zimno. Spróbujcie ich koniecznie, jeżeli został Wam jeszcze kawałek dyni! Paszteciki orzechowo- dyniowe Potrzebujesz: 700g dyni piżmoawej lub hokkaido 1/2 łyżeczki płatków chili 1/3 łyżeczki soli olej rzepakowy 1 cebula 4 ząbki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Nalewka miodowa ( rozgrzewająca ). 107

alewka ta doskonale rozgrzewa w chłodne zimowe wieczory, gdy za oknem jest zimno, szaro i ponuro. Dzięki zawartości miodu działa antyprzeziębieniowo. Pijemy po małym kieliszku lub dodajemy do nieco przestudzonej herbaty ( 45-50 C ), wtedy jej działanie rozgrzewające jest jeszcze mocniejsze. Oto przepis : Składniki : 1/4 l płynnego miodu ( np. lipowego ) 1/4 l spirytusu 96 % 2 goździki 1 szklanka wody ( najlepiej

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania