na zimno - 10906 przepisów (strona:201/728)

Sałatka owocowa w sosie cytrynowym 156

Sezon owocowy, nie może więc zabraknąć sałatki owocowej. Pachnie latem i smakuje latem, pyszna za zimno polana cytrynowym sosem. Owoce mogą być dowolne, jakie macie dostępne w danej chwili lub jakie lubicie. Składniki: • truskawki, maliny, borówka amerykańska, morele • 3 łyżki posiekanych migdałów Sos • 2 cytryny • 1 banan • 1 morela • 1 szklanka śmietanki 30% • 2 łyżki cukru pudru

To co kocham
Roladki z kurczaka z pomidorami suszonymi i fetą 143

roladek kurczakowych ze szpinakiem i  z pieczarkami dołączają roladki z suszonymi pomidorami i fetą. Mogą być podawane na ciepło i na zimno. Świetne jako imprezowa przystawka, szczególnie w towarzystwie poprzednich roladek, o których wspomniałam wcześniej. Składniki: • 3 filety z kurczaka Farsz • 200 g sera typu feta • 1 słoiczek pomidorków suszonych

To co kocham
Panierowane paluszki śledziowe 139

Trochę inny pomysł na śledzie czyli śledzie jak schabowe, w panierce z jajka i bułki tartej. Mnie osobiście paluszki bardziej smakowały na zimno niż na ciepło. Polecam, bo nikt nie spodziewa się śledzia pod panierką. Składniki: • 4 filety śledziowe w oleju • 2 łyżki mąki pszennej • 1 jajko • 4 łyżki bułki tartej • olej

To co kocham
Schab w czapie z mielonego mięsa i pieczarek 149

mielonego mięsa z pieczarkami pięknie prezentuje się po przekrojeniu, równocześnie pozostając smacznym. A smakuje i na ciepło w towarzystwie sosu pieczarkowego, i na zimno z żurawiną. To niekwestionowana ozdoba świątecznego obiadu. Składniki: • kawałek schabu, ok. 1 kg Farsz • 500 g mięsa mielonego z indyka • 250 g pieczarek • 1 cebula • 1 ząbek

To co kocham
Pulpeciki z dorsza i łososia 142

użyte ryby są dość drogie. Takie pulpeciki można podać na elegancki obiad lub kolację, czy też na Wigilię. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z przygotowanych składników wychodzi ok. 15 sztuk pulpetów. Składniki: • 300 g filetu z dorsza • 200 g filetu z łososia • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii • 1 pęczek koperku

To co kocham
Rolada z kurczaka z pieczarkami 153

świąteczny obiad. Mięso kurczaka jest kruche i aromatyczne dzięki pieczeniu w folii. Rolada łądnie się kroi i smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: • 2 duże piersi z kurczaka połączone ze sobą • 150 g pieczarek • 1 cebula • 100 g sera camembert • kilka suszonych pomidorów z oleju • sól, pieprz

To co kocham
Sałatka z jarmużem i cieciorką 154

Bardzo zdrowa i bardzo chrupiąca sałatka z megadawką witamin. Jadłam ją na zimno i na ciepło. Sałatka jest idealna do zapakowania sobie na wynos do pracy. Można ją jeść na śniadanie, kolację, czy jako przekąskę między posiłkami. Składniki: • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak • 1 puszka cieciorki • 1 marchewka • 4 łyżki ziaren słonecznika

To co kocham
Chutney z czarnej porzeczki 245

przełamany został lekką pikanterią. Ten czatnej jest idealny do przystawek, serów, do potraw duszonych jak pieczeń i wątróbka czy wszelakich mięs na ciepło i zimno. Składniki: • 1 kg czarnej porzeczki • 1 szklanka cukru • 3 łyżki miodu • 1/2 szklanki octu winnego czerwonego • 1 łyżeczka cynamonu • 1 łyżeczka nasion gorczycy • 1/2 łyżeczki nasion kolendry • 5 goździków Wykonanie

To co kocham
Ciasto serowe Japońska wiśnia 622

godnie zastąpiły je owoce. A dodatkowo biszkopt w tym cieście zawiera japońską zieloną herbatę Matcha. Pieczone połowicznie, bo tylko biszkopt, reszta bez pieczenia, na zimno. Serniczek jest wyjątkowo puszysty i rozpływa się w ustach, a najlepsza jest… wisienka na torcie. Składniki: Biszkopt z zieloną herbatą • 4 jajka • 3/4 szklanki cukru

To co kocham
Ryż z truskawkami i jabłkami 174

danie, które okazało się bardzo smaczne. Klasyk po liftingu jest lepszy od oryginału, a po wystudzeniu pięknie się kroi. Smakuje na ciepło i na zimno, a najlepiej z gęstą, kwaśną śmietaną. Składniki: • 1,5 szklanki ryżu • 1 kg jabłek • 0,5 kg truskawek • 2 łyżki cukru • 1 cukier wanilinowy • 2 łyżeczki cynamonu

To co kocham
Cytrynowa woda z chia, mietą i miodem 169

napoju romansują ze sobą superskładniki, czterech superbohaterów: nasiona chia – superżywność, cytryna – silne odkwaszenie, mięta – aromat i orzeźwienie, miód – działanie bakteriobójcze. Zimna cytrynowa woda latem gasi pragnienie i nawet głód za sprawą pęczniejącego chia, gorąca zimą natomiast skutecznie walczy z przeziębieniem. Hasło „pij mleko, będziesz wielki” zamieniamy

To co kocham
PIECZEŃ Z KURCZAKIEM 170

Pieczeń doskonała zarówno na zimno na kanapki, jak również na ciepło na obiad, wystarczy pokroić w grube plastry, polać sosem , np. pieczarkowym i podać ziemniaczki, pychotka!!! Do pieczenia użyłam form od firmy  PAPILART , które od wewnątrz pokryte są silikonową powłoką. SKŁADNIKI 0,5 kg mięsa mielonego, 15 dag polędwiczek z kurczaka, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej 1 ząbek

słodki bratek
Kotlety z czubajki kani oraz dylemat szron czy szadź 149

stopni C. o godzinie szóstej. Podejrzewam, że o wschodzie Słońca było jeszcze chłodniej. A ja się wybrałam na grzyby 😜, pewnie ostatni raz w tym roku. Było strasznie zimno, co odczuł też mój aparat, który wysiadł po godzinie. Udało mi się jednak sfotografować osady atmosferyczne (na dole postu). Z kotletami z czubajki kani wiąże się pewne wspomnienie z dzieciństwa. W rodzinnym

Weekendy w domu i ogrodzie
Indyk w glazurze musztarodowo - miodowej 163

piekarnika i czekamy 5 minut by odpoczęło. W tym czasie możemy rozłożyć na talerze warzywa. Mięso kroimy na plastry i gotowe. Smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno jako dodatek do sałatek lub w kanapce

Emskie Smaki
Obalamy śniadaniowe wymówki z Lubellą 104

wsypujemy psie chrupki. Płatki zalewamy mlekiem i podziwiając naturę zajadamy pyszne, pożywne śniadanie.   Moja towarzyszka spacerowa dostaje psie chrupeczki ale zagląda też ukradkiem do mojej miseczki :)   Zimno?  wcale nie :)  Corn Flakes klasyczne Lubella rozgrzeją i posilą cię wszędzie

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania