będziemy ich teraz wszystkich wymieniać, może powiemy jedynie, że kiszona kapusta ma wpływ na regulację ciepłoty ciała - gdy mamy gorączkę, pomaga w jej zbiciu, a gdy jest nam za zimno pomaga się nam rozgrzać. Ważne są także znajdujące się w kapuście ogromne pokłady witaminy C, która doskonale wzmacnia odporność i przeciwdziała przeziębieniom i infekcjom. Sok z kiszonej kapusty natomiast
Kuchnia od dwojgazlewu. Nie przewidziałam tylko, że z dala od piekarników może się znajdować jeden rozgrzany do temperatury dwustu trzydziestu stopni! Gdy go dotknęłam, aż pisnęłam. A później to już wiadomo - zimna woda i łzy. Bohaterem raczej nie zostanę, choć obiecałam sobie solennie, że następnym razem będę twardsza. Po tych wszystkich przygodach w domu czekał na mnie garnek zawczasu przygotowanej zupy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeHalloumi to cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego. Jest pyszny a dzięki wysokiej temperaturze topnienia nadaje się do jedzenia nie tylko na zimno ale również grillowany czy smażony. Polecam tą małą przekąskę, ser smażony podany z sosem malinowym jest niesamowity w smaku, kremowy i chrupiący zarazem. Można go również włączyć w skład sałatek. W Grecji smażony jest w specjalnych patelenkach
Moje Małe CzarowaniePogoda za oknem nie do pozazdroszczenia , pada kolejny dzień z rzędu , do tego zimno , więc pomyślałam że trzeba zrobić coś do jedzenia co rozgrzeje porządnie i se smakiem zapraszam na leczo kiełbasiane . Składniki 10 średnich ziemniaków 5 sztuk serdelka z szynki ( bądź parówki z szynki ) 3 kolorowe papryki 2 cebule 2 cukinie
Mój SmakKanapkowy ratatuj czyli duszone warzywa, które smakują nie tylko jako danie główne na ciepło, ale są doskonałą opcją na smaczne i zdrowe kanapki lub sałatka na zimno. Bardzo niskokaloryczne, ale jednocześnie syte i pełne witamin oraz składników mineralnych. Świetnie smakuje na pełnoziarnistym pieczywie lub ciepłych bezglutenowych grzankach. Polecam gorąco! SKŁADNIKI: 1 bakłażan 1 cukinia 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki
Kuchnia bezglutenowaRozgrzewający jesienny kompot z owocami i przyprawami korzennymi Dzisiaj mam dla was propozycję na rozgrzewający kompot z pysznych owoców z dodatkiem korzennych przypraw. Na dworze zimno, wietrznie nie przyjemnie, a mnie naszła ochota na coś gorącego i rozgrzewającego. Tak zrobiony kompocik to nic trudnego i pracochłonnego, a ja wam szczerze powiem, że wolę taki domowy kompocik niż kupne napoje
Mój pomysł naryżu, na ryż 3 uformowane małe kuleczki z soczewicy, posypujemy lekko usmażoną cebulką. Na 10 min wkładamy do piekarnika, tak aby się zagrzało. (chociaż wam powiem, że na zimno również wyborne) Teraz będziemy potrzebować ręczny palnik gazowy. I każdy listek kapusty lekko opalamy. Dodatkowo posypujemy jeszcze listkami natki pietruszki. Tak pięknie podane łódeczki sprawdzą się jako przystawka
Mój pomysł naDawno nie robiłam ciasta na zimno, bez pieczenia...skorzystałam z tego przepisu ..kiedyś już robiłam podobne,ale bez kawy cappuccino. 250 g herbatników 750 ml mleka 150 g masła 130 g kaszy manny 6 łyżek cukru 100 g kawy cappuccino w proszku polewa do ciasta Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć warstwę herbatników. Mleko zagotować
Moje domowe kucharzeniesiebie. 1. Groch z olejem rzepakowym Groch z olejem rzepakowym przygotowujemy na wigilie odkąd pamiętam, nie może być wieczerzy wigilijnej bez grochu! Oczywiście z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i podsmażoną cebulką. Takie smaki kojarzą mi się wyłącznie ze świętami, z dzieciństwem, z zaspami śniegu, przez które szło się na pasterkę. Groch musi być dobrze ugotowany, wręcz rozgotowany, by zrobiło
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWitam Kochani tego mroźnego popołudnia U mnie w miniony weekend spadł pierwszy śnieg, a jak tam pogoda u Was? Też zimno? Aby sobie ocieplić troszkę te dni, polecam Wam bardzo fajny przepis na super ciasteczka w kształcie różyczek z powidłami. Są proste w wykonaniu a wyglądają słodko :-) Są mega kruchutkie i idealnie pasują do kawy czy po prostu jako
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunagrzanego na 200 stopni i pieczemy ok. 30-35 minut. Dynię piżmową w ziołowo-miodowej marynacie podajemy na gorąco jako dodatek do dania głównego, ale równie smaczna jest na zimno. Fanom dyni polecam także przepis na aromatyczną dynię hokkaido
My Chcemy JeśćKtóż z nas ich nie lubi? W mo im domu obowiązkowo muszą znaleźć się na stole podczas Świąt czy innych uroczystości. Malutkie,podzielne porcje,doskonałe jako zimna przekąska. Najczęściej robię je z samych piersi kurczaka,czasem dodaję udka. porcja ugotowanego kurczaka z rosołu (piersi,udka) marchewka z rosołu groszek konserwowy ugotowane jajko 1 litr rosołu 6 łyżeczek żelatyny
Kolorowa kuchnia Elkimieszamy nieustannie trzepaczką, do całkowitego wymieszania się kakao z mlekiem, opcjonalnie dodajemy cukier do smaku i przyprawy takie jak cynamon, wanilia, kardamon lub chilli. Podajemy na ciepło lub na zimno
Moja smaczna kuchnianastępnie układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i zapiekamy około 20-25 minut, podajemy na gorąco lub na zimno. Artykuł Jabłka pieczone z dżemem wiśniowym i orzechami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniaszę mięsko i to jeszcze jakie smaczne. Taki boczek świetnie smakuje od razu po ugotowaniu, sprawdza się na zimno, jak również podsmażony na drugi dzień na patelni. Najlepiej smakuje podany do ramenu (taki rosół mięsny po japońsku) lub na ryżu
Kuchcik gotuje