dojrzałości i twardości jabłka. Obserwować końcowy proces pieczenia i nie dopuścić do pękania skórki jabłka, poprzez zmniejszenie temperatury. Tak upieczone jabłko świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno
Kuchcik gotujegram śledzi solonych 2 łyżki musztardy ziarnistej francuskiej 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ok 150 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 2 spore białe cebule pieprz świeżo mielony łyżeczka miodu akacjowego Śledzie namoczyć wcześniej w mleku (12 godzin) Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zalać oliwą, dodać przyprawy, musztardę i miód. Dobrze wymieszać. Śledzie opłukać
AZgotuj!Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Zamykamy ciasto, tworząc trójkąt. Wierzch smarujemy jajkiem, posypujemy czarnuszką. Rożki pieczemy przez 15 minut w temp. 200 st. C. Smakują dobrze na ciapło i na zimno
Moja smaczna kuchniaSmaczna rolada ze schabu z mięsem mielonym i pieczarkami. Ja podałam na zimno, jako wędlinę do sałatek. Równie dobrze sprawdzi się, jako dodatek na chleb, np z ketchupem i korniszonem lub jako danie obiadowe, na ciepło. 1.2 kg schabu 400 g mięsa mielonego (łopatki lub karczku) 400 g pieczarek 2 cebule 1 jajko 25-30g tartego parmezanu sól, pieprz
Smaki Na Talerzugęstniejącej śmietanki i nadawało się do maczania ryb. Śledzie osuszamy w ręczniku papierowym, maczamy w cieście i smażymy na złoty kolor na patelni zwilżonej olejem. Podajemy na ciepło lun zimno
Gotowanie jest łatweskładniki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odłożyć na godzinę do lodówki. Masło stopić, dodać cukier, mieszać aż się rozpuści, dodać cynamon. Odstawić do wystudzenia (to ważne, żeby masa była całkiem zimna!) Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomarańczę porządnie umyć sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Do jabłek dodać cukier i sok z pomarańczy, wstawić na ogień, dusić
6nieboPyszny łosoś na zimno w galarecie, może jeszcze ktoś znajdzie czas i sobie go zrobi. Zachęcam. Filet łososia umyć i osuszyć, zdjąć skórę. Do garnka wlać wodę, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskie, cebulę, vegetę. Zagotować, gotować na małym ogniu 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać ocet i ponownie zagotować. Włożyć filet łososia do wywaru
Kuchnia Pokoleńdworze zimno i wieje. To dobry czas aby napić się pysznej herbaty. A może by tak dwie nowości Tetley ? Zapraszam was do zasmakowania nowego Tetleya , wyciśnij i smakuj w dwóch smakach: Mięty, Rumianek & Trawą cytrynową. Miałam ogromną przyjemność zapoznać się z nowymi smakami herbaty Tetley . Często pijam herbatę, a w taką porę roku jak ta o niczym
W Moim Magicznym Domuforemce do wystygnięcia i zbicia się. Jeśli zaczniemy wyjmować ciepły pasztet z foremki, z dużym prawdopodobieństwem, zacznie się rozpadać. Z czym podawać pasztet ? Pasztet możemy jeść samodzielnie na zimno jak i na ciepło. Doskonale smakuje z różnymi dodatkami jak musztardy, chrzan, ćwikła czy wszelkiego rodzaju pikle oraz sosy. Przepisów na pasztet jest masa. Ja zazwyczaj robię podobny do tego
Mieszam w Garnkuprzypadnie do gustu ! Tatar z łososia z mango Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 300 g świeżego łososia 1/2 dojrzałego mango sól świeżo zmielony kolorowy pieprz olej rzepakowy tłoczony na zimno koperek Wykonanie: Łososia obieramy ze skóry, usuwamy ciemne kawałki mięsa, drobno siekamy i mieszamy z solą i olejem. Mango obieramy ze skórki i również drobno siekamy. Przy pomocy metalowej obręczy
Kulinarne przygody Gatityzalać wrzątkiem i pozostawić 15 min. Następnie wyłożyć na sito, aby odciekła z wody. Cebulę obrać, pokroić w plastry, zalać wrzątkiem. Po 1 minucie przełożyć cebulę na sito, przepłukać zimna wodą i pozostawić 15 min., aby woda odciekła. Składniki zalewy wymieszać w misce, dołożyć cebulę, dokładnie wymieszać, pozostawić 1 godzinę do zamarynowania cebuli. Cebulę wyłożyć na sito, aby odciekła
Codziennik KuchennyDziś chciałam zaprezentować zupełnie inny, niecodzienny dodatek do wigilijnego barszczu; pieczone pierożki, nadziane pastą z czarnych oliwek. Są bardzo kruche i bardzo smaczne, świetne na ciepło, a także na zimno, np z sosem czosnkowym, albo jako przekąska do wina. Przygotowanie pierożków jest banalnie proste i szybkie. Do tapenady; czyli pasty z oliwek dodałam orzechy włoskie i bazylię; jest wyjątkowo smaczna
6nieboCiekawy pomysł na wędzonego łososia - wytrawna tarta na kruchym spodzie z dodatkiem cebulki i pomidorków koktajlowych. Zapewniam, że jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki na formę o średnicy 26 cm: 200 g mąki pszennej 100 g masła zimnego 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli 200 g wędzonego łososia kilka pomidorków koktajlowych
wyzwania kuchennemąką, mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 2-3 minuty. Gorącą masę wylać na biszkopt, przykryć drugim biszkoptem, docisnąć i odłożyć w zimne miejsce aż masa kokosowa będzie zimna. Krem krówkowy: Masę krówkową rozmieszać. Miękkie masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami masę krówkową i ucierać. Krem rozsmarować na biszkopcie i obficie posypać pokrojonymi orzechami włoskimi lekko wciskając w krem
Ala piecze i gotujeNiestety jego skład daje wiele do życzenia. Zaczęłam, więc robić go sama w domu i powiem Wam, że jest sto razy lepszy!!! Można go jeść na ciepło lub na zimno. Jest idealny jako pożywne śniadanie lub deser. Testuję różne wersje oraz smaki i podzielę się z Wami tym najlepszym...z cynamonem i prażonymi jabłkami na miodzie, a do tego kawałki
Kuchnia MagdaLeny