na zimno - 10906 przepisów (strona:184/728)

Sałatka z kaszy orkiszowej z rukolą, fasolą i krewetkami w chimichurri 181

czasie przygotowując chimichurri bez użycia blendera. Jednak z takim pomocnikiem przygotowywanie posiłków jest o wiele łatwiejsze. :) Sałatka jest jednocześnie syta i lekka. Można ją jeść na ciepło lub na zimno. No i oczywiście jest bardzo smaczna. Chimichurri jest po prostu stworzone do owoców morza i świetnie tu pasuje. To coś jak pesto, ale bez orzechów i sera. I w większości

Pełny talerz
Kotleciki sojowe w zalewie 174

Pyszna przystawka na zimno. Doskonale smakuje z białym chrupkim pieczywem. Najlepiej smakuje po 2-3 dobach marynowania. Polecam nie tylko wegetarianom :) Jeśli chcecie uzyskać bardziej płynną zalewę to zostawiamy sobie trochę więcej wywaru ;) op. kotletów sojowych kostka rosołowa mąka, 2 jajka i bułka tarta do panierki olej Zalewa: 2 cebule ząbek czosnku wody octu 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka pikantnego

Smakołyki Asi
Boczek pieczony 148

Aromatyczny kawał mięsa natarty ziołami, nadziany czosnkiem i cebulą , przyrządzony wg starej receptury mojej mamy , doskonały jako wędlina na zimno, smakuje  zarówno z dodatkiem chrzanu jak i ćwikły. Warto od czasu do czasu pokusić się o taką „zdrowszą „ niż sklepowa wędlinę. Składniki: 2 kg płat surowego boczku 1 cebula 5-6 ząbków czosnku 1 łyżka majeranku Sól morska

Wanilia i Kardamon
Faworki trydenckie. Przepis na faworki bez śmietany. 209

sprawnie) Po wyjęciu faworki odsączamy z nadmiaru tłuszczu. A następnie każdą partię oprószamy (dość solidnie) cukrem pudrem. Podajemy. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale można je jeść również na zimno. Smacznego *przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki i do tej pory się sprawdza

Słodkie okruszki
Mini serniczki na zimno z musem z mango i lustrzaną polewą 221

Pyszne mini serniczki na zimno nadziewane musem z mango na spodzie z biszkoptów. Pięknie się prezentują na talerzu dzięki kolorowej lustrzanej polewie (niestety na zdjęciach wygląda lekko matowa). Przygotowanie ich może wydawać się dość trudne, ale takie nie jest. Należy tylko pamiętać aby powierzchnia do pokrycia była bez żadnych nierówności a serniczki mocno schłodzone. Polecam Składniki (na około 5 mini

Oryginalny smak
Kotlety mielone nadziewane pikantną morelą. 155

bardziej lub mniej pikantne, ale musi być wyraźne, aby fajnie się komponowało ze słodką morelą. Kotlety wybornie smakują w towarzystwie buraczków z jabłkiem, ale także nieźle się prezentują na zimno, pokrojone w plasterki jako przekąska na kanapce

Dieta moja pasja
Malinowe praliny 121

wodnej. Wyciągamy foremkę z lodówki i pędzelkiem zamoczonym w czekoladzie smarujemy po kolei każde miejsce na czekoladkę. Musimy to wykonać dość dokładnie, żeby nie zostawić pustych dziur. Foremka będzie zimna, więc czekolada będzie szybko zastygać. Po wypełnieniu wszystkich czekoladek, wstawiamy foremkę do lodówki. Po około 20 minutach (czas ten może być dłuższy jeżeli szykujemy w kuchni akurat coś innego), czynność

Relaxtime
TIROPITY Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 203

smarujemy nim wierzch tiropitów. Posypujemy kminkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 min, aż zrobią się złocistobrązowe.  Dobrze smakują na ciepło i na zimno

Kuchnia MagdaLeny
Sernik na czekoladowym spodzie z musem truskawkowym 121

chwilę mieszając przez ok. 7 minut aż zmiękną, zaczną się rozpadać i będą otoczone gęstym sosem 3. Truskawki dodać do galaretki, wymieszać i ostudzić, gdy galaretka będzie już zimna dodać do niej jogurt i lekko zblendować, powinny pozostać kawałeczki truskawek, schładzamy w lodówce, pilnujemy żeby masa nam nie zastygła 4. Spód - foremkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia

Słodki Kompromis
Idealny sos angielski 128

jest już gotowy jest przeciągnięcie palcem po zewnętrznej stronie łyżki, jeśli ślad nie znika odstawiamy sos z ognia 6. Sos przecedzamy przez sito i schładzamy, bp najlepiej smakuje na zimno, żeby na powierzchni nie powstał kożuch, przykrywamy sos folią spożywczą, w taki sposób, żeby dotykała sosu 7. Przechowujemy w lodówce, podajemy do naleśników, crumble, trifle, grillowanych owoców

Słodki Kompromis
Doskonały, śliwkowy crumble z sosem angielskim 150

gotujemy na małym ogniu aż sos gęstnieje, nieustannie mieszamy 5. Kruszonka - wszystkie składniki kruszonki rozcieramy placami na drobne okruchy, przechowujemy w lodówce do czasu użycia, kiedy kruszonka jest zimna nie rozpłynie nam się na śliwkach, tylko ładnie upiecze  6. Kiedy śliwki zmiękną, a na dnie zbierze się sporo bulgoczącego soku z owoców, rozsypujemy na owocach kruszonkę i zapiekamy jeszcze

Słodki Kompromis
Zupa krem z pieczonej dyni i jabłek 121

ogóle wspominać. Tymczasem wróćmy do jesieni, podobno ma nas jeszcze miło zaskoczyć. Jesienią gustuję w zupach, choć latem równie często po nie sięgam, jednak w wersji na zimno tj. gazpacho, chłodnik ogórkowy, buraczanych, arbuzowo-truskawkowych, jednak  na czele zup jesiennych nieprzerwanie stoi zupa z dyni. Przyrządzona już na dziesiątki sposobów wciąż kusi mnie żeby dodać do niej coś jeszcze

Słodki Kompromis
Churros z sosem czekoladowym 98

szczyptę soli zagotowujemy w średniej wielkości rondelku, kiedy zacznie wrzeć dodajemy mąkę i mieszamy energicznie za pomocą rózgi kuchennej 2. Odstawiamy do schłodzenia 3. Masa nie musi być zupełnie zimna, może być lekko ciepła  4. Do masy wbijamy kolejno jajka, miksujemy za pomocą miksera do uzyskania gładkiej masy 5. Sos czekoladowy - wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, podgrzewamy wolno

Słodki Kompromis
Grochówka wojskowa 185

takimi daniami, choć muszę przyznać, że mają one swoje zalety. Po pierwsze wystarczy na sporą liczbę gości, zapewnia uczycie sytości oraz przyjemnie rozgrzewam od środka na przednówku wiosny, kiedy zimna wciąż dokazuje i ciężko jej nas opuścić. Również samo gotowanie grochówki zapewnia przyjemne odczucia, aromat liści laurowych i wędzonki wnikają w każdą szczelinę. W przygotowaniu grochówki można pominąć proces przygotowania

Słodki Kompromis
Kotlety z batatów z cytrynowym ryżem i sałatką 194

ogórek 250 g pomidorków koktajlowych  1/2 szklanki czarnych oliwek 50 g fety 1 łyżeczka oregano najlepiej świeże 2 łyżki posiekanego koperku 2 oleju rzepakowego lub słonecznikowego tłoczonego na zimno sok z cytryny sól, pieprz   Przygotowanie: 1.  Kotlety -  bataty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dusimy na oliwie, dodajemy liście laurowe kiedy całość lekko zmięknie przekładamy

Słodki Kompromis

Proponowane wyszukiwania