na zimno - 10906 przepisów (strona:183/728)

Deser z kaszy manny - pina colada 193

czekoladą, ze śliwkami lub karmelizowanymi jabłkami zadowoli niejedno podniebienie. I tak ostatnim moim "wynalazkiem" stała się kaszka gotowana na mleku kokosowym. Smakuje rewelacyjnie! A gdy podałam ją na zimno z musem ananasowym, deser skradł serca wszystkich gości. Uwaga: podaję dwa sposoby przygotowania kokosowej kaszki manny, w obu przypadkach wychodzi pyszna.  I kto by pomyślał, że to nie zwykła kasza

Obiad gotowy
Tort Ambasador 231

bowiem torcik bez pieczenia. Obecność galaretek, maślanego kremu i gotowych biszkoptów przypomina mi dawne czasy. Mimo upływu lat Ambasador dalej jednak ujmuje połączeniem smaków. Przypomina delikatny sernik na zimno. Idealny jeśli robiliście bezę i pozostaly Wam zbędne żółtka. Tort Ambasador: 3 szklanki mleka (750 ml) 6 żółtek 1 szklanka cukru 1 czubata łyżka mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Poezja smaku
Ziemniaczana rolada z pietruszkowym farszem 190

ziemniaków do drugiego dania? Nie ma takiej możliwości! Dlatego też dzisiaj zajęliśmy się ziemniakami w formie dodatku, a zarazem głównego składnika dania. Wszystko zależy od kreatywności, można podać na zimno z sosem, na ciepło z surówką, albo jako dodatek do lekkiej potrawki czy gulaszu. Zapraszamy do wypróbowania pomysłu na roladę ziemniaczaną. CIASTO: 8 średniej wielkości ziemniaków 2 jaja

Kuchnia od dwojga
Panierowane pieczarki 249

Chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Doskonale smakują zarówno na zimno jak i na gorąco. Cenie pieczarki nie tylko za ich niesamowite walory smakowe, ale również za ich wartość odżywcz ą . Otóż zawierają one witaminy z grupy B, witaminę D oraz cenne minerały. Uwielbiam wszelkiego rodzaju grzyby oraz kocham

kulinarne odsłony pati
Ryzowa salatka z boczkiem i jablkami i Sing 186

ocet i drewnianą łyżką odrywamy przypieczki i przesypujemy z powrotem ryz z boczkiem. Dymkę kroimy razem z natką i dodajemy do ryżu. Mieszamy i doprawiamy. Podajemy na ciepło lub zimno. A na deser kolejna zaległość! Tydzień temu w piątek byliśmy z dziećmi w kinie na rewelacyjnym filmie animowanym "Sing". Ciepła bajka z super muzyką. Fajne teksty, ciekawe postaci. Nawet

Dzieje kuchennej Wiewióry
Roladki z tortilli z serem, papryką i sałatą 286

dodać tarty żółty ser czy parmezan i podpiec lekko w piekarniku, by je podgrzać. Bo można jeść je (także tą wersję) lekko ciepłe przygrzane w piekarniku lub na zimno. Wspaniałym dodatkiem będą domowe sosy: aioli, pomidorowy, salsa meksykańska, quacamole, pesto...tak bez końca. Składniki: 2 placki tortilli 125 g serka Philadelphia 1 łyżka serka naturalnego łyżka świeżej i drobno

Zasmakuj Kuchni
Meksykańska pikantna potrawka z kurczakiem i fasolą 169

biała 2 łyżki marynowanej papryczki jalapeno , posiekane sól i pieprz posiekana natka pietruszki do podania dodatkowo 150 g komosy ryżowej 2 łyżeczki oleju z pestek dyni (tłoczonego na zimno) Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w niewielkie paski. Odstawić na bok. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać posiekać. Papryki pokroić na duże kawałki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę

Pełny talerz
Pasztet kapuściano-fasolowy 115

Podstawą tego niecodziennego jarskiego pasztetu jest biała kapusta i fasola, a sam pasztet jest aksamitny i delikatny, smaczny na zimno i na ciepło. Może być wykwintną przystawką, dodatkiem do dania obiadowego albo samodzielnym daniem. Masa pasztetowa może też być farszem do krokietów lub pierogów. Składniki: – 1/2 kapusty białej

To co kocham
Zupa Gazpacho 142

Gazpacho jest wyśmienitą hiszpańską zupą, którą tradycyjnie podaje się na zimno. Jest bardzo prosta w wykonaniu i nie wymaga od nas dużego wysiłku. Doskonała kompozycja świeżych składników tworzy idealne połączenie, któremu nie można się oprzeć. Danie świetnie sprawdza się w upalne dni, ponieważ chłodzi i jest bardzo lekkostrawna. Składniki (4 porcje): 500 g pomidorów 1 ogórek 2 papryki

Menu Zdrowia
Kurczak curry z ryżem z piekarnika 250

musisz stać w kuchni :) Taki obiad dosyć często pojawia się u mnie ponieważ szybkość w przygotowaniu to jedna z jego zalet, jest mega smaczny i można jeść na zimno i na ciepło. Gdy zrobię w dużym naczyniu żaroodpornym przez cały dzień pochodzę i podjadam, nie mogę się powstrzymać :)  Składniki: ryż najlepiej jaśminowy albo basmati 2 torebki cebule 2 duże

Kuchnia Viki
Tarta z twarogiem i bazylią 133

Tarta z twarogiem i bazylią jest doskonała na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się na obiad czy lunch do pracy. Polecam! Składniki: ciasto - 150 g mąki pszennej - 50 g mąki żytniej - 150 g margaryny - 1 jajko - sól i pieprz nadzienie - 250 g sera białego - 1/2 pęczka bazylii - 100 g śmietany 18 % - 5 jajek - 2 ząbki czosnku

Zainspirowana w kuchni
Sałatka z łososia i sałaty lodowej 249

rękach. Jej świeże i chrupiące listki idealnie komponują w różnego rodzaju sałatkach i kanapkach. Sałatka z łososia i sałaty lodowej. Składniki: - ½ sałaty lodowej - ok. 150 g łososia wędzonego na zimno - ½ czerwonej cebuli - 1 ząbek czosnku - kawałek czerwonej papryki - sok z cytryny - skórka starta z cytryny - różowa sól himalajska - czarnuszka - różowy pieprz ziarnisty - olej z pestek winogron Opłukaną sałatę kroimy

mojewypiekiinietylko
Hot dog w cieście drożdżowym 231

przygotowałam i wiem już, że zrobię je jeszcze nie raz. Zwłaszcza, że te odgrzewane na drugi dzień były równie smaczne, mięciutkie i można było nawet zjeść na zimno, choć to jednak nie to. U mnie parówka to musi być ciepła 😜  Kto piecze w wekend takie hot dogi? Łapka do góry, meldować się! Składniki na 12 sztuk   Ciasto

Kuchnia w czekoladzie
Pomidorowa zupa z czosnkiem 124

Mamy porę zimową , na dworze zimno , nie przyjemnie , aż się nie chce wychodzić z ciepłego domku , ale niestety trzeba , i dziś proponuję rozgrzewająca zupkę pomidorową z czosnkiem , rozgrzewa jak nic , ale i też może troszkę zapobiec przeziębieniu w te chłodne dni .  Składniki  Średnia porcja rosołowa  koncentrat pomidorowy  3 marchewki  pora ( biała część )  1 średnia

Mój Smak
Sałatka z brokułami i makaronem 317

mnie jedna z najlepszych jaką znam sałatek na zimno z makaronem. Czas trwania: 20 min Ilość porcji: 4 porcje Składniki: 150 g makaronu 150 g brokułu świeżego 150 g fasoli szparagowej zielonej 10 pieczarek marynowanych 3 małe ogórki konserwowe 100 g szynki w plasterkach 100 g sera żółtego 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie

KuchniaWeDwoje.pl