patelnię wrzucano sezonowe warzywa, takie jak papryka, cukinia, cebula, pomidory, czasem bakłażany. Pisto podaje się z sadzonym jajkiem, niekiedy z wiejską kiełbasą lub inną wędliną, na ciepło lub na zimno. Podobnie jak w Polsce jest z bigosem, tak i w Hiszpanii - ile domów tyle przepisów na pisto. Zasada jednak pozostaje taka sama: pokrojone warzywa obsmaża się kolejno na oliwie
Obiad gotowycukier, mąka, manna... Zmieniłam nieco proporcje, zmniejszając ilość cukru, oraz zalałam ciasto gorącym mlekiem, choć najczęściej chyba jest dodawane samo masło. Smakowała jak zawsze pysznie, nawet na zimno. A chrupiąca skórkę mogłabym zjeść całą na raz;) To co? Upieczemy razem do niedzielnej kawy?;) Składniki: 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru (dałam 1 szklankę i 1 łyżkę) 1.5 szklanki
Obiad gotowyczekoladą, ze śliwkami lub karmelizowanymi jabłkami zadowoli niejedno podniebienie. I tak ostatnim moim "wynalazkiem" stała się kaszka gotowana na mleku kokosowym. Smakuje rewelacyjnie! A gdy podałam ją na zimno z musem ananasowym, deser skradł serca wszystkich gości. Uwaga: podaję dwa sposoby przygotowania kokosowej kaszki manny, w obu przypadkach wychodzi pyszna. I kto by pomyślał, że to nie zwykła kasza
Obiad gotowybowiem torcik bez pieczenia. Obecność galaretek, maślanego kremu i gotowych biszkoptów przypomina mi dawne czasy. Mimo upływu lat Ambasador dalej jednak ujmuje połączeniem smaków. Przypomina delikatny sernik na zimno. Idealny jeśli robiliście bezę i pozostaly Wam zbędne żółtka. Tort Ambasador: 3 szklanki mleka (750 ml) 6 żółtek 1 szklanka cukru 1 czubata łyżka mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Poezja smakuziemniaków do drugiego dania? Nie ma takiej możliwości! Dlatego też dzisiaj zajęliśmy się ziemniakami w formie dodatku, a zarazem głównego składnika dania. Wszystko zależy od kreatywności, można podać na zimno z sosem, na ciepło z surówką, albo jako dodatek do lekkiej potrawki czy gulaszu. Zapraszamy do wypróbowania pomysłu na roladę ziemniaczaną. CIASTO: 8 średniej wielkości ziemniaków 2 jaja
Kuchnia od dwojgaChrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Doskonale smakują zarówno na zimno jak i na gorąco. Cenie pieczarki nie tylko za ich niesamowite walory smakowe, ale również za ich wartość odżywcz ą . Otóż zawierają one witaminy z grupy B, witaminę D oraz cenne minerały. Uwielbiam wszelkiego rodzaju grzyby oraz kocham
kulinarne odsłony patiocet i drewnianą łyżką odrywamy przypieczki i przesypujemy z powrotem ryz z boczkiem. Dymkę kroimy razem z natką i dodajemy do ryżu. Mieszamy i doprawiamy. Podajemy na ciepło lub zimno. A na deser kolejna zaległość! Tydzień temu w piątek byliśmy z dziećmi w kinie na rewelacyjnym filmie animowanym "Sing". Ciepła bajka z super muzyką. Fajne teksty, ciekawe postaci. Nawet
Dzieje kuchennej Wiewiórydodać tarty żółty ser czy parmezan i podpiec lekko w piekarniku, by je podgrzać. Bo można jeść je (także tą wersję) lekko ciepłe przygrzane w piekarniku lub na zimno. Wspaniałym dodatkiem będą domowe sosy: aioli, pomidorowy, salsa meksykańska, quacamole, pesto...tak bez końca. Składniki: 2 placki tortilli 125 g serka Philadelphia 1 łyżka serka naturalnego łyżka świeżej i drobno
Zasmakuj Kuchnibiała 2 łyżki marynowanej papryczki jalapeno , posiekane sól i pieprz posiekana natka pietruszki do podania dodatkowo 150 g komosy ryżowej 2 łyżeczki oleju z pestek dyni (tłoczonego na zimno) Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w niewielkie paski. Odstawić na bok. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać posiekać. Papryki pokroić na duże kawałki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę
Pełny talerzPodstawą tego niecodziennego jarskiego pasztetu jest biała kapusta i fasola, a sam pasztet jest aksamitny i delikatny, smaczny na zimno i na ciepło. Może być wykwintną przystawką, dodatkiem do dania obiadowego albo samodzielnym daniem. Masa pasztetowa może też być farszem do krokietów lub pierogów. Składniki: – 1/2 kapusty białej
To co kochamGazpacho jest wyśmienitą hiszpańską zupą, którą tradycyjnie podaje się na zimno. Jest bardzo prosta w wykonaniu i nie wymaga od nas dużego wysiłku. Doskonała kompozycja świeżych składników tworzy idealne połączenie, któremu nie można się oprzeć. Danie świetnie sprawdza się w upalne dni, ponieważ chłodzi i jest bardzo lekkostrawna. Składniki (4 porcje): 500 g pomidorów 1 ogórek 2 papryki
Menu Zdrowiamusisz stać w kuchni :) Taki obiad dosyć często pojawia się u mnie ponieważ szybkość w przygotowaniu to jedna z jego zalet, jest mega smaczny i można jeść na zimno i na ciepło. Gdy zrobię w dużym naczyniu żaroodpornym przez cały dzień pochodzę i podjadam, nie mogę się powstrzymać :) Składniki: ryż najlepiej jaśminowy albo basmati 2 torebki cebule 2 duże
Kuchnia VikiTarta z twarogiem i bazylią jest doskonała na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się na obiad czy lunch do pracy. Polecam! Składniki: ciasto - 150 g mąki pszennej - 50 g mąki żytniej - 150 g margaryny - 1 jajko - sól i pieprz nadzienie - 250 g sera białego - 1/2 pęczka bazylii - 100 g śmietany 18 % - 5 jajek - 2 ząbki czosnku
Zainspirowana w kuchnirękach. Jej świeże i chrupiące listki idealnie komponują w różnego rodzaju sałatkach i kanapkach. Sałatka z łososia i sałaty lodowej. Składniki: - ½ sałaty lodowej - ok. 150 g łososia wędzonego na zimno - ½ czerwonej cebuli - 1 ząbek czosnku - kawałek czerwonej papryki - sok z cytryny - skórka starta z cytryny - różowa sól himalajska - czarnuszka - różowy pieprz ziarnisty - olej z pestek winogron Opłukaną sałatę kroimy
mojewypiekiinietylkoprzygotowałam i wiem już, że zrobię je jeszcze nie raz. Zwłaszcza, że te odgrzewane na drugi dzień były równie smaczne, mięciutkie i można było nawet zjeść na zimno, choć to jednak nie to. U mnie parówka to musi być ciepła 😜 Kto piecze w wekend takie hot dogi? Łapka do góry, meldować się! Składniki na 12 sztuk Ciasto
Kuchnia w czekoladzie