wczoraj na śniadanie, bo robi się bardzo szybko i nie mogłam sobie go odmówić. Okazało się, że daje solidną porcję energii. Rewelacyjnie komponuje się z truskawkami :) Łatwy sernik z musem truskawkowym sernik: 100 g rozpuszczonego masła 500 g półtłustego twarogu 3 jajka 100 g granulowanego cukru, u mnie rafinada po 100 g semoliny i maki pszennej łyżeczk cukru z wanilią(...)garść rodzynek łyżeczka cykaty mus truskawkowy: 200 g truskawek (50 g powinno być zamrożonych) 3 łyżki śmietany kremówki Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W misie miksera ucieramy wszystkie składniki ciasta i odstawiamy na 15 minut by kaszka (semolina) wchłonęła wilgoć. Ciasto przekłądamy do foremki, wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok 60 minut. Ciasto powinno stać się
Dzieje kuchennej WiewióryCiasto jogurtowo-truskawkowe na zimno to kakaowy biszkopt przełożony lekką masą jogurtową, w której zanurzone są kawałki świeżych truskawek oraz galaretką z musu truskawkowego. Jest to ciasto typowo sezonowe, owocowe, mało słodkie. Należy podawać je mocno schłodzone, gdyż masa jogurtowa ma kremową konsystencję i nie powinna długo stać w temperaturze pokojowej. Do wykonania masy jogurtowej polecam bardzo gęsty jogurt grecki(...)gdyż rzadszy jogurt może wymagać dodania większej ilości galaretki. Najsłodszym elementem ciasta jest galaretka z musu truskawkowego, choć jej słodkość zależy od smaku truskawek oraz ilości dodanego cukru. Biszkopt kakaowy nie wymaga nasączenia, gdyż masa jogurtowa przed zastygnięciem jest rzadka i gdy ją wylejemy na biszkopt, odda mu swoją wilgoć. Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno Składniki: biszkopt 50g mąki pszennej
Smakołyki Berenikimogłam za cholerę zrobić mu zdjęcia, tak by wyszło realnie, także zdjęć będzie mniej. Ciasto jest bardzo smaczne, i proste w przygotowaniu. Składa się z kilku warstw-ciemnego biszkopta, musu truskawkowego, białego biszkopta, kremu, biszkopta ciemnego Bardzo ładnie wygląda w przekroju, zdjęcia w ogóle nie oddają jego urody :-) Polecam Wam wypróbować przepis SKŁADNIKI *Przepis na dużą blaszkę BISZKOPT CIEMNY(...)pieczenia -3/4 szklanki cukru BISZKOPT JASNY -3 jajka -0,5 szklanki mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżka mąki ziemniaczanej -0,5 szklanki cukru (nawet troszkę mniej) MUS TRUSKAWKOWY -2 galaretki truskawkowe -500g truskawek (ja używałam mrożonych) -1 szklanka wody KREM -500 ml mleka + 0,5szklanki -1 budyń śmietankowy -1 łyżka mąki pszennej -0,5 szklanki cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugram rozpuszczonego masła Mus mango: 1 dojrzałe mango 3 łyżeczki żelatyny w proszku + odrobina wrzątku 3-4 łyżki cukru 80 ml schłodzonej kremówki, 36% kilka kropel soku z cytryny Mus truskawkowy: 150 gram świeżych truskawek (lub rozmrożonych) 2 łyżki cukru kilka kropel soku z cytryny 50 ml śmietanki kremówki, 36% 2 łyżeczki żelatyny + odrobina wrzątku świeże truskawki do dekoracji(...)dodaję do musu owocowego. Tak przygotowaną masę wykładam po równo do 4 obręczy, wypełnionych już ciasteczkowym spodem. Mus umieszczam w lodówce by nieco stężał a w tym czasie przygotowuję mus truskawkowy. Truskawki miksuję z dodatkiem soku z cytryny na mus. Podgrzewam w garnku z dodatkiem cukru do jego rozpuszczenia. Dodaję do ciepłej masy żelatynę i dokładnie mieszam. Studzę do temperatury
Mango Papajatruskawkowy 350 g truskawek 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 400 g sera mascarpone 300 ml śmietanki kremowej 36% 3-4 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy 250 g truskawek 2 łyżki cukru 1/2 galaretki truskawkowej Krem maślany na bezie szwajcarskiej 460 g masła 360 g drobnego cukru 6 białek 1 łyżeczka pasty z wanilii Nasączenie(...)lodówce do momentu, aż truskawki będą miały konsystencję gęstego kisielu. Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i łączymy delikatnie z ubitą śmietaną oraz truskawkami. Mus truskawkowy Truskawki blendujemy na gładki mus, dodajemy cukier i podgrzewamy. Doprowadzamy mus do wrzenia, zdejmujemy z palnika i dodajemy galaretkę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy
Wędrówki po kuchnipowietrzu, ale nie tylko taki, co nie kończy się zdrowym, kuszącym ciastem? A to właśnie takowe było. W 100% wegańskie, bez glutenu, laktozy, jajek... Słonecznikowe na spodzie gryczanym z musem truskawkowym. Istna poezja! SŁONECZNIKOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM NA GRYCZANYM SPODZIE /własny;/ spód: szklanka + czubata łyżka mąki gryczanej 1/3 szklanki ksylitolu 3 łyżki zimnego oleju kokosowego (wystarczy wstawić(...)podpieczony spód, wstawiam do rozgrzanego pieca i piekę przez 60 minut w 160 stopniach, do względnie "suchego patyczka" (chodzi o to, by masa się ścięła). Studzę na kratce. mus truskawkowy: 350g świeżych truskawek 2 łyżki ksylitolu 1 płaska łyżeczka agaru 2 łyżki wrzątku Agar zalewam wrzątkiem. Truskawki płuczę, obieram z szypułek i z cukrem miksuję przy pomocy blendera. W małym
W kuchni Karmel-itkideseru użyłam ryżu do risotto i pysznych ciasteczek od marki Kupiec . Potrzebujemy: Na ryż: 10 dag ryżu do risotto od Kupiec pół litra mleka szczypta soli Na mus truskawkowy: około 50 dag truskawek cukier brzozowy do smaku ( u mnie jedna łyżka ) Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania 50 g ciasteczek zbożowych kokosowych od Kupiec listki melisy(...)truskawkowy: Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki i miksujemy na gładki mus z cukrem brzozowym do smaku, cukru dodałam jedną łyżkę, miałam dość słodkie truskawki. Można dać więcej. 3. Składanie deseru: Do miseczek, szklaneczek lub pucharków nakładamy po porcji przestudzonego ryżu, nalewamy po porcji musu truskawkowego, ponownie po porcji ryżu i na koniec mus, deser posypujemy wiórkami kokosowymi według
Izabelawkuchniserków homogenizowanych. Polecam. CHARLOTTE TRUSKAWKOWA Składniki: (forma 17 cm) 1 opakowanie podłużnych biszkoptów masa z serka: 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru mus truskawkowy: 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny 250 ml gorącej wody 200 g truskawek Przygotowanie: Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie studzimy. Serek mascarpone miksujemy(...)serka mascarpone i odstawiamy do lodówki na kilka minut, aby masa zaczęła tężeć. Potem kilka biszkoptów maczamy w galaretce i układamy na masie z serka. Zalewamy je tężejącym musem truskawkowym i ponownie odstawiamy do lodówki. Kiedy mus truskawkowy stężeje wykładamy na nim resztę masy z serka. Całość chłodzimy w lodówce kilka godzin
Bon appetit mon amieprzekładam najpierw banany do misy blendującej, dodaję sok z cytryny, połowę mleczka i miksuję, a potem to samo robię z truskawkami do których dodaję miód i miksuję. Pięć łyżek musu truskawkowego odkładam, a do reszty dodaję mleczko i miksuję ponownie. Do szklanek przekładam na przemian mus truskawkowy kokosowy, bananowy, i na końcu sam mus truskawkowy. Podaję od razu zimny
wesoła kuchniaproszku do pieczeniaMasa serowa :1/2 kg sera na sernik lub jakiegoś innego kremowego2 galaretki cytrynowe1/2 szkl. cukruMasa budyniowa:2 budynie śmietankoweok. 1/2 szkl cukrukostka margarynyMus truskawkowy:truskawki + cukier (ja co roku robię mus, miksuję truskawki z cukrem i zamrażam, ale można też zrobić to te świeżych)galaretka (u mnie wiśniowa)1 łyżka żelatynydodatkowo :okrągłe biszkoptyBiszkopt:Jajka ubić(...)szkl. cukru według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Gdy będzie już zimny utrzeć z 1 kostką margaryny.Mus truskawkowy:2 galaretki + żelatynę rozpuszczamy w ok. 1 - 1,5 szkl. gorącej wody. Dodajemy do musu i dokładnie miksujemy. Odstawiamy do stężenia.Warstwy : I. BiszkoptII. Masa serowa III. Masa budyniowaIV. Biszkopty ułożone obok siebieV. Mus truskawkowyI odstawiamy do lodówki
charlotte gotujelato! W upalne dni kawałek takiego ciasta to istne niebo w gębie! Sezon na truskawki właśnie się zaczął, więc to doskonały przepis na wykorzystanie truskawek. Ser twarogowy z musem truskawkowym i bitą śmietaną to idealne połączenie. Nie tylko smak tego ciasta jest zaskakujący, ale również jego wygląd. Dzięki zastosowaniu trzech różnego koloru mas i kremu ciasto prezentuje się bardzo efektownie(...)ciastek z polewą czekoladową, masło 5 dag, warstwa serowa: ser twarogowy z wiaderka pół kg, śmietanka 36% 200 ml, cukier puder 5 łyżek, galaretka truskawkowa lub wiśniowa 1 opakowanie, mus truskawkowy: truskawki mrożone lub świeże pół kg, cukier puder 3 łyżki, galaretka truskawkowa lub wiśniowa 2 szt, bita śmietana: śmietanka 36% 250 ml, cukier puder 4 łyżki, dodatkowo: truskawki świeże
kulinarne odsłony patiserowa: ser biały twarogowy 750 g, śmietanka 30% 330 ml, cukier puder 1,5 szklanki, truskawki 500 g, galaretka truskawkowa 2 szt, woda gorąca 1 szklanka, żelatyna 1 łyżka, mus truskawkowy: truskawki 1 kg, cukier 5 łyżek, żelatyna 6 łyżeczek, bita śmietana: śmietana 30 % 330 ml, śnieżka w proszku 2 szt, dodatkowo: mleczna czekolada do dekoracji, Sposób przygotowania: Ciastka kruszymy(...)pokrycia i odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy ją na parze, lub w gorącej wodzie lub mikrofali. 3 łyżki musu dodajemy do żelatyny, a następnie łączymy wszystko razem i schładzamy w lodówce. Gdy masa serowa zastygnie się na placku to wylewamy mus truskawkowy. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy śnieżki w proszku, miksujemy do połączenia. Śmietanę wykładamy na zastygnięty mus
kulinarne odsłony patiMus truskawkowy z kaszy manny to szybki i prosty w wykonaniu deser. Najlepiej smakuje w wersji schłodzonej. Podane składniki wystarczą na dwa pucharki o pojemności ok. 250ml. Inspiracja: Smakołyki Bereniki Mus truskawkowy z kaszy manny The post Mus truskawkowy z kaszy manny appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojesobotnie przedpołudnie zapraszam Was na fantazję truskawkowo- serową, czyli pyszny sernik z musem truskawkowym. Jutro Walentynki, więc koniecznie musicie przygotować to ciasto dla swojej drugiej połówki. SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 1 szklanka mąki, 1/2 kostki margaryny, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru, Masa serowa: 700g mielonego białego sera, 5 jajek, 100g masła, 2/3 szklanki cukru(...)opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki budyniu śmietankowego, Mus truskawkowy: 600g truskawek świeżych lub mrożonych, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Dodatkowo: 1 szklanka śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, truskawki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z margaryną. Dodaję żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę
Tradycyjna kuchnia Kasi