Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem to pyszny pomysł na prosty i bardzo szybki w przygotowaniu obiad. Wystarczy tylko kilka składników i mniej niż 30 minut na ich przygotowanie. Dodatek zmieszanej z cukrem śmietany i truskawkowego musu doskonale się z nimi komponuje – zresztą sprawdźcie sami! :) Artykuł Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plSezon truskawkowy w pełni, więc truskawkowe szaleństwo czas zacząć :) Dzisiaj proponoję sernik na bazie waniliowych serków homogenizowanych, wepełniony mnóstwem owoców i pokryty puszystym musem truskawkowym. Składniki na biszkopt: 2 jajka 1/4 szklanki cukru 45 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 płaskiej łyżki kakao 1 łyżka oleju 1 łyżka mleka (w temperaturze pokojowej) Poncz do nasączenia(...)cukru Masa serowa: 700 g serka mielonego z wiaderka (np. Vitello z wanilią) 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 ml zimnej wody 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% Mus truskawkowy: 500 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 250 ml gorącej wody Dodatkowo: 500 g truskawek do wyłożenia w środku ciasta (najlepiej tej samej wielkości) Białka ubić na sztywno, stopniowo
Świat Ciastaspacer w lesie z Bufetem, oj tak! :) Mogłabym tak zawsze! A na weekend mam dla Was propozycję nie do odrzucenia! Przepyszny serniczek na spodzie z sucharków i Nutelli z musem truskawkowym! Niebo w gębie! Składniki na spód: 200 g sucharków 350 g kremu czekoladowego, np. Nutella Składniki na masę serową: 200 g śmietany 36 % homogenizowanej 350 g twarogu w wiaderku(...)President 4 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w 1/4 szkl wrzącej wody Składniki na mus truskawkowy: 2 galaretki 500 ml wody wrzącej 500 g mrożonych truskawek 100 g owoców mrożonych, wiśnie, truskawki, agrest, porzeczka Wykonanie: Najpierw przygotować spód. Sucharki zmiksować w malakserze, lub blenderem na bułkę tartą. Wymieszać, najlepiej ręcznie, z kremem czekoladowym. Wyłożyć spód tortownicy. Schłodzić
TrufelkowoPyszny serniczek na zimno z dodatkiem truskawkowego musu. Fajnie wygląda i świetnie smakuje i nie jest trudny do zrobienia. składniki: 1 kg sera z wiaderka 100 g masła 3 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa biszkopty do wyłożenia formy Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej(...)utrzeć z cukrami i dwoma łyżkami sera. Następnie porcjami dodawać resztę sera a na koniec dodać wystudzoną żelatynę. Na biszkopty wyłożyć trochę masy serowej i gdzieniegdzie troszkę tężejącego już musu truskawkowego. Tortownicę wstawić do lodówki aby masa lekko stężała, tortownica wcześniej schłodzona więc zajmie to kilka minut. Ponownie wyłożyć kilka łyżek masy serowej i gdzienigdzie trochę tężejącego truskawkowego musu
Monia miesza i gotujeżelatyna – 6 łyżeczek * pasta waniliowa – do smaku WARSTWA TRUSKAWKOWA: * twaróg 3x mielony – 150 g * truskawki ( mogą być mrożone ) – 300 g * galaretka truskawkowa – 1 op * cukier puder – 3 łyżki * woda- 50 ml * żelatyna – 1,5 łyżeczki * śmietanka UHT Łaciata 36% – 50 g MUS TRUSKAWKOWY: * truskawki ( mogą być mrożone ) `150 g * cukier puder(...)dodajemy cukier, podgrzewamy. Wsypujemy galaretkę, dodajemy żelatynę, dokładnie rozpuszczamy. Odstawiamy do mocnego schłodzenia. Łączymy z twarogiem, a następnie zalewamy schłodzoną masę serową. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. MUS TRUSKAWKOWY: Żelatynę zalewamy wodną, mieszamy, dostawiamy. Truskawki miksujemy na puree, dodajemy cukier, podgrzewamy. Dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy, odstawiamy do tężenia. Lekko tężejącą wylewamy na schłodzoną masę. Chłodzimy najlepiej przez
Ostra na Słodkoktóre przygotowuje się do "Leśnego mchu", z dodatkiem szpinaku który nadaje wspaniałego zielonego koloru. Użyłam nieco lżejszych i zdrowszych składników, dzięki czemu kawałek takiego ciasta nie jest bardo kaloryczny. Mus truskawkowy jest delikatny, o lekko piankowej konsystencji, pięknie komponuje się z zielonym ciastem i oczywiście smakuje przepysznie :) Składniki (forma 21 x 21 cm): Ciasto szpinakowe: 450 g opakowanie mrożonego szpinaku(...)orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 650 g truskawek, świeżych lub mrożonych 2 łyżki ksylitolu (lub więcej jeśli używamy galaretki bez cukru) 1 opakowanie galaretki truskawkowej (na 500 ml wody) 1 puszka mleka kokosowego 200 g serka mascarpone Wykonanie: Ciasto: Rozmrozić szpinak, odcisnąć, zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak umyć, dokładnie odsączyć i również zblendować. Piekarnik
Healthy food explorerSezon truskawkowy w pełni, korzystajmy więc ze świeżych i pachnących truskawek. Dziś zapraszam na biszkopt przekładany kremem budyniowym i musem truskawkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Biszkopt z kremem i truskawkami Składniki Składniki na biszkopt: 6 jajek 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego(...)wanilinowego bez cukru 2 łyżki cukru lub cukier wanilinowy 250 g miękkiego masła 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na mus truskawkowy: 600 g truskawek (świeże lub mrożone) 2 opakowania galaretki truskawkowej Instrukcje Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do okrągłej formy
To co lubię - gotuję i polecamNajbardziej znanym i chyba najczęściej robionym ciastem z truskawkami jest biszkopt z truskawkami i galaretką. Ja wolę jednak inną wersję tego ciasta, a mianowicie roladę bez zawijania z lekkim musem truskawkowym i kremem śmietankowym. To lekkie ciasto uprzyjemni każdemu niedzielne popołudnie. ROLADA TRUSKAWKOWA (bez zawijania) Składniki: biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mą ki pszennej(...)łyżka mąki ziemniacz anej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju mus truskawkowy: 8 00 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 łyżka żelatyny warstwa śmietanowa: 250 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Prz ygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Do ubitych jajek
Bon appetit mon amieherbatników „czarnych” 80g masła extra Masa serowa: 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 100g masła extra 600g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki żelatyny 12 łyżek mleka 200ml śmietany 30% Mus truskawkowy: 400g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/4 szklanki wody Dodatkowo: 100g truskawek pokrojonych w plasterki na boki torcika Wykonanie: 1. Spód Ciastka zmiksować w malakserze, dodać rozpuszczone masło(...)żelatynę rozrobioną w mleku. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do przygotowanej masy. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Mus truskawkowy Galaretkę rozrobić w gotującej wodzie. Truskawki zmiksować blenderem (zostawić kilka na dekorację), zagotować i dodać przygotowaną galaretkę. Wystudzony mus truskawkowy wylać na wierzch masy serowej. Wstawić do lodówki
Szalona Kuchnia Ewelinytruskawek Truskawki zmielić blenderem na gładki mus. We wrzątku rozpuścić galaretki. 1/4 musu przelać do garnuszka, podgrzawać do momentu aż będzie prawie wrzał, dodać galaretki, dokładnie wymieszać, podgrzewać do momentu aż pojawi się pierwsze bulgotanie. Odstawić, dodać do reszty musu, dokładnie wymieszać, odstawić do ostudzenia. Na zimny spód ciasteczkowy wylać cienką warstwę musu, tak aby pokryć cały spód, wstawić(...)uzyskania sztywnej pianki (nie będzie jednak tak sztywna jak z kremówki). Cały czas miksując powoli wlewać tężejącą galaretkę. Wsypać wiórki, krótko zmiksować. Dodać truskawki wymieszać. Mus kokosowy ostrożnie i powoli przelać na zastygnięty mus truskawkowy, wyrównać, wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia. Tuż przed podaniem deser udekorować truskawkami. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Deser truskawkowo-kokosowy bez pieczenia
moj przepis natruskawek Truskawki zmielić blenderem na gładki mus. We wrzątku rozpuścić galaretki. 1/4 musu przelać do garnuszka, podgrzawać do momentu aż będzie prawie wrzał, dodać galaretki, dokładnie wymieszać, podgrzewać do momentu aż pojawi się pierwsze bulgotanie. Odstawić, dodać do reszty musu, dokładnie wymieszać, odstawić do ostudzenia. Na zimny spód ciasteczkowy wylać cienką warstwę musu, tak aby pokryć cały spód, wstawić(...)uzyskania sztywnej pianki (nie będzie jednak tak sztywna jak z kremówki). Cały czas miksując powoli wlewać tężejącą galaretkę. Wsypać wiórki, krótko zmiksować. Dodać truskawki wymieszać. Mus kokosowy ostrożnie i powoli przelać na zastygnięty mus truskawkowy, wyrównać, wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia. Tuż przed podaniem deser udekorować truskawkami. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Deser truskawkowo-kokosowy bez pieczenia
moj przepis natruskawek Truskawki zmielić blenderem na gładki mus. We wrzątku rozpuścić galaretki. 1/4 musu przelać do garnuszka, podgrzawać do momentu aż będzie prawie wrzał, dodać galaretki, dokładnie wymieszać, podgrzewać do momentu aż pojawi się pierwsze bulgotanie. Odstawić, dodać do reszty musu, dokładnie wymieszać, odstawić do ostudzenia. Na zimny spód ciasteczkowy wylać cienką warstwę musu, tak aby pokryć cały spód, wstawić(...)uzyskania sztywnej pianki (nie będzie jednak tak sztywna jak z kremówki). Cały czas miksując powoli wlewać tężejącą galaretkę. Wsypać wiórki, krótko zmiksować. Dodać truskawki wymieszać. Mus kokosowy ostrożnie i powoli przelać na zastygnięty mus truskawkowy, wyrównać, wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia. Tuż przed podaniem deser udekorować truskawkami. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Deser truskawkowo-kokosowy bez pieczenia
moj przepis naherbatniki w polewie czekoladowej - 170 g 2. warstwa 400 g sera tłustego 200 g jogurtu naturalnego 1 galaretka cytrynowa 0,5 szkl gotowanej wody 1/2 szkl zmiksowanych truskawek 3. Mus truskawkowy 750 ml zmiksowanych truskawek 2 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo : 150 g markizy orzechowe 120 g herbatniki w polewie czekoladowej Przygotowanie: 1. warstwa Ser i jogurt dobrze zmiksować(...)galaretki truskawkowe, dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia. 2. warstwa Przygotować w ten sam sposób co warstwa pierwsza, tylko dodać tężejącą galaretkę cytrynową , rozpuszczoną w połowie szklanki gotowanej wody, i mus truskawkowy, zmiksować, wyłożyć na masę agrestową, schłodzić w lodówce. Ułożyć na środku markizy orzechowe, a za nimi przy brzegu, resztę herbatników czekoladowych. Wierzch zalać musem truskawkowym, odstawić do całkowitego stężenia
Kuchnia Danusiwymaga pieczenia. A w smaku…rewelacja! Warto spróbować Składniki: Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 litra mleka 5 łyżek cukru 200g miękkiego masła Mus truskawkowy: 0,5 kg truskawek 4 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa Masa śmietankowa: 0,5 litra śmietanki kremówki 2 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: duża paczka herbatników(...)Następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odlewamy 1/4 szklanki musu, który użyjemy do ozdoby wierzchu ciasta. Resztę musu odkładamy do wystudzenia, a później wkładamy na krótko do lodówki aby mus zaczął tężeć *** *** Tężejący mus truskawkowy wylewamy na ciasto i ponownie wstawiamy do lodówki, aby masa całkowicie zastygła *** *** Następnie kremówkę ubijamy ze śmietan
Blog z ApetytemSernik z kawałkami słodkiej brzoskwini i musem truskawkowym na spodzie z ciastek. Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Z racji tego, co się teraz dzieje na świecie, mamy zalecenie, aby siedzieć w domach w miarę możliwości. A gdy mamy tyle wolnego czasu w domu, oczywiście w moim przypadku kończy się to długim posiedzeniem w kuchni i wymyślaniu pysznych przepisów. Dzisiaj padło(...)masła rozpuszczonego masa serowa 1 kg twarogu 300 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe 80 g cukru pudru 1 puszka brzoskwiń w syropie lub świeżych ok 800 g mus truskawkowy 700 g truskawek 1 łyżeczka soku z cytryny 2 galaretki truskawkowe UWAGI. Użyłam twarogu półtłustego i sama go zmieliłam, ale śmiało możecie dać gotowy z wiaderka. A syrop
zdrowo i aktywnie